Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Halászlé, perkelt a doboška: Spoznajte chute Podunajska

Vychutnajte si podunajský región prostredníctvom jeho kuchyne. Vo výrazných sýtych chutiach a vôňach sa zrkadlí úrodná zem aj bohatá história. O podunajskej kuchyni sme sa rozprávali s autorkou zbierky Poklady slovenskej kuchyne Silviou Pilkovou.

Podunajsko predstavuje široký pás nížinatej krajiny pozdĺž Dunaja, ktorý sa rozprestiera od Dunajskej Lužnej po Štúrovo. V úrodnej pôde sa darí takmer všetkému, miestna kuchyňa preto vychádza z kvalitných surovín. Silvia Pilková, autorka publikácií o jedle v našich regiónoch, nám porozprávala, čo tamojšie chute ovplyvnilo, ktoré suroviny ich charakterizujú aj ktoré jedlá treba zaručene vyskúšať.  

Podeľte sa o svoje zážitky z ochutnávania podunajských špecialít vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Podunajská kuchyňa čerpá inšpiráciu v histórii aj v cudzokrajných kuchyniach

Pre podunajskú kuchyňu je príznačná rozmanitosť a bohatosť. Miestni pri varení navyše využívajú novátorské postupy, a tak vznikajú jedinečné jedlá. Inšpirujú sa v histórii, pričom v tradičných jedlách môžeme cítiť aj maďarské, ázijské, nemecké, talianske, slovanské, rakúske a francúzske vplyvy.

„Dlhé obdobie tureckej nadvlády spôsobilo, že medzi miestne jedlá sa dostali aj tradičné ázijské pokrmy ako guláš, langoš, pagáče, štrúdľa a klobásky. Po odchode Turkov sa tam rozšírili nové suroviny ako kukurica, zemiaky, paradajky a papriky, ktoré dali punc jedlám ako lečo, perkelt a zemiakový paprikáš (tzv. paprikás krumpli),“ hovorí autorka zbierky Poklady slovenskej kuchyne Silvia Pilková.

Región charakterizuje nielen paprika, ale aj oregano a feferónka

„Podunajsko je známe svojou paprikou, ktorá sa sem dostala počas napoleonskej vojny, keď v dôsledku blokády nebolo dosť exotických korenín. Vtedy začala hrať prím práve paprika,” približuje, ako sa táto plodina presadila.

Pre Silviu Pilkovú je paprika, pražená na cibuľke, typickou chuťou tohto regiónu. „Je to pre mňa priam čuchová bomba, ktorá je predzvesťou dobrého jedla,“ hovorí.

Foto: Unsplash

Zároveň dodáva, že kým sladkú papriku všetci poznáme, výrazne zastúpené je aj menej známe oregano, ktoré sa tu aj pestuje. „Dáva podunajskej kuchyni nádych Stredomoria,“ približuje.

Zabudnúť netreba ani na feferónku, ktorou sa dochucuje aj rybacia polievka halászlé. „Pošteklí vaše zmysly a pomôže naštartovať trávenie,“ hovorí milovníčka tradičnej kuchyne.

Miestna kuchyňa ponúka honosné sladké lahôdky

Vplyv na kuchyňu tohto regiónu mala aj blízkosť Bratislavy, Budapešti a Viedne. Svojím kúskom prispeli do skladačky, vďaka čomu vznikli sladké delikatesy ako krémeš, žerbó rezy alebo šomló halušky.

Foto: archív Silvie Pilkovej

Práve dezerty a sladké pokrmy považuje Silvia Pilková za skutočné lahôdky. Rada si pochutná aj na slivkových guliach (tz. gombóce), doboške aj staromaďarských palacinkách Gundel.

4 podunajské špeciality, ktoré treba vyskúšať

Vybrali sme 4 jedlá, z ktorých môžete zostaviť tradičné podunajské menu.

Hortobádske palacinky

Sýte tradičné predjedlo, ktoré sa občas je aj ako hlavné jedlo. Pripravuje sa zo zvyškov paprikáša, ktorým sa plnia slané palacinky. Preložia sa na štvorec a zalejú hustou smotanovou omáčkou. Chuťovo je jedlo veľmi bohaté, dominuje v ňom chuť mäsa, praženej cibuľky a papriky.

Halászlé

Pikantná, jasne červená polievka z kapra a iných sladkovodných rýb. Základom je štedrá dávka štipľavej papriky. Polievku si varili rybári v malých kotlíkoch na ohni priamo pri brehoch riek. Je sa s bielym chlebom – čím štipľavejšia je polievka, tým viac chleba budete potrebovať.

Perkelt

Perkelt je jednoduché hlavné jedlo s úžasnou plnou chuťou. Základom je vykostené mäso, mletá červená paprika, cibuľa, rajčiny a papriky. Dá sa uvariť takmer z každého druhu mäsa – z kuracieho, hovädzieho, bravčového, jahňacieho, z diviny, ale aj z držiek či z pečienky. Zabudnite na zahusťovanie múkou. Omáčka získa hustotu pomalým dusením v malom množstve vody. Perkelt sa tradične podáva s haluškami, cestovinami alebo tarhoňou. Nemýľte si ho s paprikášom, ten sa varí aj so zátrepkou z kyslej smotany.

Doboška

Skvelý dezert na slávnostný stôl alebo honosný koláčik ku káve. Okrúhle vrstvy tenkého piškótového cesta sa striedajú s čokoládovo-maslovým krémom a sú zaliate karamelom. Boky sú pokryté mletými orechmi. Recept vynašiel pred 200 rokmi majiteľ obchodu s lahôdkami v Budapešti József C. Dobos – podarilo sa mu vytvoriť koláč, ktorý vydržal dlho čerstvý aj bez chladničky. V teplej podunajskej klíme to bola vítaná výhoda, dezert je tu obľúbený dodnes.

Pri spoznávaní Slovenska určite nevynechajte lokálne jedlá a o svoje zážitky z ochutnávania tradičných špecialít sa neváhajte podeliť so svojimi blízkymi. Vyberte si rýchly a spoľahlivý mobilný internet od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 97 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Silvia Pilková

Je autorka 7-dielnej knižnej série Poklady slovenskej kuchyne, ktorá sa zameriava na regióny Slovenska, ich jedlá a históriu. Varenie je jej najväčšia vášeň – varí už od detstva. Dva roky viedla dve reštaurácie, pracovala v kuchyniach v Moskve, v Prahe i vo Viedni.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

Každý bod v tomto kvíze je malý krôčik na ceste k titulu šampión/šampiónka geografie Slovenska. Nazbierate 10 z 10?

Aj tie najznámejšie miesta skrývajú fakty, ktoré vám doteraz možno unikali.

Viete, ktorý slovenský hrad je historicky rozlohou najväčší, kde máme najvyšší kríž alebo v ktorom meste sa ukrýva víla zo Superstar? Tento kvíz preverí vaše znalosti o Slovensku trochu inak – cez netradičné zaujímavosti, kuriozity a miesta, ktoré možno ukrývajú viac, než ste si doteraz mysleli. Trúfate si?

Aj keď nedáte 10 z 10, vyhrali ste – a hneď dvojnásobne. Máte tip na super výlet a okrem toho na všetkých týchto miestach už máte aj vymakanú 5G sieť od O2.

  • 1. Spišský hrad je jeden z našich najkrajších hradov. Aktuálnou rozlohou aj najväčší na Slovensku, no podľa archeologických výskumov a historickej rozlohy celého hradného areálu v stredoveku by sa nezmestil ani do top päťky. Tušíte, ktorý náš hrad sa podľa historickej rozlohy umiestnil na prvom mieste?
  • 2. Film Obchod na korze so skvelým Jozefom Kronerom v hlavnej úlohe bol prvým československým filmom, ktorý vyhral Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Viete, v ktorom slovenskom meste sa film natáčal? Malá pomôcka: nájdete tam aj sochu hlavnej postavy Tóna Brtka.
  • 3. Jozef Kroner by v roku 2024 oslávil nedožitých sto rokov. Spolu s jedenástimi súrodencami vyrastal v rodine železničiara v malom domčeku, dnes je pretvorený na múzeum jeho filmovej tvorby a života. Tušíte, kde sa jeho rodný dom nachádza?
  • 4. Ani malé slovenské mestečká sa nedajú zahanbiť. Naše najmenšie mesto (podľa počtu obyvateľov) ukrýva viacero zaujímavostí – medzi inými aj sochu víly vytvorenej podľa Martiny Schindlerovej, účastníčky prvého ročníka slovenskej Superstar. Viete, o ktorom meste hovoríme?
  • 5. Na Slovensku máme kúpeľných miest neúrekom. Pri jedných kúpeľoch nájdete aj inú zaujímavú atrakciu – najvyšší kríž na Slovensku, tzv. Miléniový kríž. Ktoré kúpele sú k tomuto 27-metrovému kolosu najbližšie?
  • 6. Na najvyšší bod republiky – Gerlachovský štít – sa bez sprievodcu a kvalitnej kondičky dostanete len ťažko. Ten najnižší je, naopak, veľmi ľahko prístupný. Viete, kde sa nachádza najnižšie položené miesto na Slovensku?
  • 7. Námestie v Bardejove právom patrí medzi naše najkrajšie. V parku za Bazilikou sv. Egídia môžete nájsť pamätnú uličku pomenovanú podľa jedného známeho speváka. Komu sa v Bardejove dostalo takejto cti?
  • 8. Naše hrady sú plné tajomstiev a unikátnych atrakcií. Na jednom z nich nájdete jedinečné Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, takže sa môžete nostalgicky vrátiť v čase a stretnúť Kuka alebo si pripomenúť „detské traumy“ z Raťafáka Plachtu. Na ktorom hrade toto múzeum nájdete?
  • 9. Na Slovensku síce máme viac ako 200 hradov, ale len jediný zachovaný veterný mlyn. V ktorom meste by ste ho hľadali? (Pomôcka: nájdete tam napríklad aj „slovenský Stonehenge“.)
  • 10. Vedeli ste, že námestie v Spišskej Novej Vsi je svojím tvarom a dĺžkou najväčším šošovkovitým námestím v Európe? Tak už to viete. Ale viete, na aké ďalšie slovenské prvenstvo môže byť Spišská Nová Ves hrdá?
Páčil sa vám článok?
12345
(Zatiaľ žiadne hodnotenia)
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.