6 slovenských YouTube kanálov, ktoré vám pomôžu vzdelávať deti hravo a zážitkovo

Aj u nás vznikajú kanály, ktoré dokazujú, že akademické vedomosti sa dajú získavať aj naozaj originálne. Pozrite si náš výber.

Existuje množstvo platforiem, ktoré ukazujú, že aj bežné školské učivo sa dá vysvetliť originálne a udržať si pri ňom pozornosť diváka a často ho aj pobaviť. V Sóde sme pre vás vybrali slovenské vzdelávacie YouTube kanály, ktoré môžete zužitkovať v týchto dňoch aj pri učení sa so svojimi deťmi doma. 

JurajVie

Na kanáli JurajVie nájdete krátke videá, ktoré hravým spôsobom odpovedajú na rôzne otázky, o ktorých človek neraz premýšľa. Dozviete sa, prečo ľudia zívajú, prečo sme štekliví, ako funguje internet či parlamentné voľby.

Záber videí je naozaj široký – od ekonomiky a marketing cez astronómiu a IT až po fyziku. Kanál, ktorý tvorí 18-ročný študent, má vyše 160-tisíc odberateľov a viac ako 23 miliónov pozretí.

Baštrng

Za projektom Baštrng je herec Michal Kubovčík, ktorý v spolupráci s režisérom Karolom Vosátkom a hudobným skladateľom Jurajom Haškom ponúka originálny pohľad na vybrané učivo.

Náučné videá, v ktorých približuje zásadné diela slovenskej literatúry prostredníctvom stand-upu, komixu, animácie, bábkovej či činohernej scénky, ocenia nielen študenti, ale aj tí, ktorí už majú maturitu dávno za sebou.

Dejepis Inak

Kanál Dejepis Inak ukazuje, že historické témy nemusia byť nudné. Vyštudovaná učiteľka Sandra Sviteková sa však nevenuje len dejepisu, ale aj filozofickým a politologickým témam.

Hoci sú jej videá informačne nasýtené, vytvára medzi faktami vzájomné súvislosti, vďaka čomu sú jednotlivé témy dobre zrozumiteľné. Dozviete sa napríklad viac o demokracii, Európskej únii, čo je populizmus aj prečo máme iné názvy mesiacov ako Česi.

Čítajte aj: Matej Tóth vybavil pre všetky deti Telesnú na doma. Pustite sa do spoločného cvičenia

BeWise

Máte radi vedu alebo k nej, naopak, nemáte vzťah a radi by ste ho získali? Kanál BeWise (v preklade buď múdry) je určený pre obe skupiny ľudí. Zrozumiteľne odpovedá na zložité vedecké otázky, pričom sa opiera o fakty a kritické myslenie.

Dozviete sa napríklad, či stroje budú mať niekedy svoje vlastné vedomie, alebo viac o ľuďoch, ktorí vedia počítať veľké čísla rovnako dobre ako kalkulačky.

O2 Radostná škola Daniela Heviera/Chymeros

Projekt O2 Radostná škola Daniela Heviera ukazuje, že vyučovacie hodiny rôznych predmetov sa môžu viesť aj inovatívnym a zábavným štýlom. Keď sa v marci tohto roka školy preventívne zatvorili, obľúbený spisovateľ sa pustil do tvorby online obsahu priamo zo svojej pracovne.

Na jeho kanáli Chymeros nájdete nápady, ako sa učiť literatúru, ale aj to, ako si poradiť s pádmi a so skloňovaním.

Vedátor SK

Projekt Vedátor SK vznikol na Facebooku a postupne sa rozrastal – má vlastný web, no nájdete ho aj na YouTube, kde sú rôzne podcasty. Dozviete sa napríklad, kde sa vzali Vianoce, ktoré sopky sú ničivé či ako sme objavili planéty v slnečnej sústave.

Určite odporúčame sledovať instagramový profil Vedátor SK, kde nájdete množstvo zaujímavých informácií aj o aktuálnej situácii.

Férová nadácia O2 podporila online vzdelávanie žiakov a učiteľov sumou 60 000 €. Viac o grante O2 Digitálna škola a podporených projektoch sa dozviete na tomto mieste.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

8 šlágrov, ktoré si spievajú celé generácie

Od Karola Duchoňa cez Zoru Kolínsku až k Duu Jamaha. Namiešali sme pre vás hudobný mix, ktorý vám vyčarí úsmev na tvári.

Možno to nie je úplne vaša šálka kávy, ale aj šlágre a repetovky majú niečo do seba. Pred dobrovoľnou karanténou sme si niektoré z nich radi púšťali aj v redakcii Sódy, aby sme sa trochu rozveselili. Možno aj vám vyčarí náš hudobný výber úsmev na tvári. 

Počúvajte slovenskú hudbu, zapojte sa do výzvy a získajte 10 GB dát. Chcem sa zapojiť

Spoločnosť O2 sa rozhodla darovať svojim zákazníkom, ktorí sa v týchto mimoriadnych časoch správajú zodpovedne, 10 GB balíky dát. V rámci O2 Dobrých dát sú pripravené 4 výzvy, dokopy tak viete získať až 40 GB dát. Pri výzve Podporujeme umelcov O2 odmeňuje zákazníkov za počúvanie hudby alebo sledovanie divadelných hier – stačí, ak zazdieľate printscreen obrazovky.

Karol Duchoň – Čardáš dvoch sŕdc

Karol Duchoň patril k nezabudnuteľným spevákom 70. a 80. rokov minulého storočia. Získal viacero cien Bratislavská lýra a v roku 2006 aj cenu Aurel za celoživotný prínos do hudobnej kultúry Slovenska. Hit Čardáš dvoch sŕdc s hudbou Petra Hanzelyho a textom Ľuboša Zemana v roku 1975 predstavil aj v Tokiu. Hoci publikum textu nerozumelo, muzikálne si ho skladba získala.

Eva Máziková – Zvoň, zvoň

Dnes 70-ročná speváčka Eva Máziková sa zviditeľnila účinkovaním v súťaži Zlatá kamera v roku1965, na konte má aj striebro a zlato z Bratislavskej lýry z rokov 1971 a 1972. Objavila sa aj vo filme Pacho, hybský zbojník či Medený gombík. Populárnu pesničku Zvoň, zvoň nájdete aj na kompilácii 20 NAJ, ktorá vyšla v roku 2007.

Speváčku Emmu Drobnú prestala baviť depresívna hudba. Čo nájdete v jej playliste?

Dušan Grúň – Nalej mi vína, Malvína

Dušan Grúň sa preslávil v 60. a 70. rokoch minulého storočia a spieva dodnes. Nahrával s orchestrami a počas svojho života veľa vystupoval v zahraničí s ďalšími známymi spevákmi vrátane Karla Gotta. Na jeho konte nájdete viacero pesničiek, ktoré postupne zľudoveli, napríklad Vonia kakao, my odporúčame Nalej mi vína, Malvína.

Zora Kolínska – Taká, taká som

Zviditeľnila sa nielen svojou speváckou, ale aj hereckou kariérou, v roku 1998 získala aj cenu DOSKY. Po smrti Ivana Krajíčka v roku 1997 moderovala reláciu Repete, kde v 90. rokoch vystupovali vtedajšie hviezdy, vrátane Dušana Grúňa či Evy Mázikovej. Jej hit Taká, taká som je coververziou pesničky americko-francúzskeho speváka Joa Dassina Taka,takata.

Maja Velšicová – Jožko, jožko

Hoci má dnes herečka a speváčka Maja Velšicová vyše 80 rokov, stále vystupuje a rozdáva dobrú náladu v rôznych reláciách. Spolu so svojím manželom Michalom Slivkom mala v minulosti program, s ktorým cestovali po svete. Do nášho výberu sme zaradili jej veselú pesničku Jožko, jožko.

Duo Jamaha – Stárne každý z nás

Duo Jamaha tvoria otec a syn Alfonz a Marián Kotvanovci, ktorí spolu fungujú od roku 2002. Otec v tom čase hľadal k sebe nového partnera a syn práve končil základnú umeleckú školu. Popri speve hrajú na klávesoch, no zvládajú aj hru na iných nástrojoch. V roku 2017 sa objavili vo filme Muzzikanti, kde si zahrali s Martinem Dejdarem. Do výberu sme zaradili pesničku Stárne každý z nás z albumu Od nás pre vás.

Peter Stašák – Žijem, žijem…

Hoci Peter Stašák kedysi študoval operný spev, naplno mu učarovala populárna hudba. So svojimi piesňami precestoval všetky kontinenty okrem Antarktídy a jeho albumy získali množstvo zlatých a platinových platní. Vystupoval aj v Repete, najväčší úspech získal vďaka vlastnej relácii Kaviareň Slávia. Pesničku Žijem, žijem… nájdete na albume Hej Seňorita.

Hana Hegerová, Karel Gott, Waldemar Matuška – Tak abyste to věděla

Posledná skladba z nášho výberu spája najväčšie hviezdy česko-slovenskej hudobnej scény. Pesnička Tak aby ste to věděla sa objavila v legendárnom muzikáli Kdyby tisíc klarinetů z roku 1964, kde si trojica interpretov aj zahrala. O všetky pesničky z muzikálu, medzi ktorými sa nachádza aj Babetta a Dotýkat se hvězd, sa postarali Jiří Suchý a Jiří Šlitr.


Zostaňte doma a získajte až 40 GB dát. Všetkým svojim zákazníkom, ktorí sa v súčasnej mimoriadnej situácii správajú zodpovedne, daruje O2 balíky 10 GB dát za splnenie výziev. Pripravené sú 4 výzvy, vďaka ktorým si spríjemníte čas aj potešíte ľudí okolo seba. Viac informácií nájdete na dobredata.o2.sk.

 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac