Ochranný štít na displeji a 5 ďalších vychytávok, ktoré prinesie nový iPhone 12

Očakávané predstavenie najnovšieho radu iPhone potvrdilo niektoré úniky, no odhalilo aj netušené novinky. Nové iPhony budú v predaji už 13. novembra od 8:00.

Spoločnosť Apple iPhone 12 poriadne rozvírila pomerne pokojné vody smartfónového sveta. Síce neustúpili ostrej kritike a do balenia nepribalili nabíjací adaptér, no na druhej strane milým prekvapením sú magnetická prípojka MagSafe, iPhone 12 mini či Pro verzie novinky pre fotografov a filmárov. 

Slovensko má svoju prvú testovaciu 5G sieť. Vyskúšať si ju môžete aj vy, kliknite sem pre podrobnosti

Pozreli sme sa na vychytávky, ktoré stavajú iPhone kúsok pred konkurenciu a môžu zásadne ovplyvniť vaše rozhodovanie pri výbere nového smartfónu. Nový iPhone v rôznych farebných prevedeniach si budete môcť kúpiť v bratislavskom Auparku už v piatok 13. novembra od 8:00 na pobočke O2.

Z dôvodov epidemiologickej situácie na Slovensku prosíme aj my všetkých zákazníkov, ktorí si chystajú v piatok do Auparku v Bratislave o dodržiavanie maximálneho počtu zákazníkov na predajni, aj o dodržiavanie rozostupov pri státí v rade na minimálne 2 metre. 

Už aj iPhone 12 pozná 5G

Moderná 5G sieť sa vďaka O2 testuje už aj na Slovensku a vďaka najnovšej generácii iPhone si sieť budúcnosti budú môcť vyskúšať ďalší ľudia.

Iphone 12

Apple v spojení s 5G ponúka zaujímavú vychytávku, ktorú nazval Smart Data Mode. Funkcia sama rozpozná, či iPhone potrebuje na prenos dát 5G sieť, alebo mu stačí LTE či 4G a automaticky sieť podľa potreby prepne. Dôvod, prečo Apple zapracoval toto riešenie, je, že 5G v súčasnosti doslova „žerie“ batériu.

Odzvoní rozbitým displejom?

Nový rad iPhone má konečne OLED displeje. Aj najzarytejší fanúšikovia Apple produktov musia priznať, že nejde o nič prevratné, len dorovnanie dnešných štandardov. Pri displejoch je však dôležitá nová kryštalická vrstva nazvaná keramický štít, ktorá chráni displej. Zaujímavé na nej je to, že by mala displeju dodať až 4-násobnú odolnosť proti mechanickému poškodeniu.

Iphone 12 Pro

V praxi to znamená, že ak patríte k ľuďom, ktorí displej dokážu poškriabať alebo rozbiť pár minút po tom, ako nový smartfón vyberú z krabičky, vaše zlé dni sa skončili. V kombinácii s obalom alebo ochranným sklom bude si poistíte bezpečnosť svojho iPhonu na roky dopredu.

Pre tých, ktorým nehrozí rozbitie displeja, nová ochranná vrstva znamená toľko, že ak budú iPhone po pár rokoch predávať, bude vo výrazne lepšom stave, než boli doterajšie modely.

Kompaktný telefón s vlajkovými parametrami

O kompaktných smartfónoch sa dnes už viac-menej len tradujú legendy. Apple sa túto dieru na trhu pokúsi vyplniť novým iPhone 12 mini, ktorého uhlopriečka je len 5,4 palca.

Iphone 12 Mini

Tajnou zbraňou Apple má byť práve to, že ponúkne výbavu vlajkovej lode v menšom praktickom tele. Krátko po predstavení noviniek sa práve o iPhone 12 mini začalo hovoriť ako o  tom najlepšom, čo Apple tento rok priniesol.

Procesor A14 Bionic

Procesor je pre drvivú väčšinu používateľov smartfónov nudná téma. Prečo by nás však pri dvanástom rade iPhonov mal zaujímať? Okrem bežných superlatívov, ako sú 5 nm technológia výroby, vysoká energetická úspora a, samozrejme, nárast výkonu, je tu časť, ktorá výkonom vystrelila o 80 % a ovplyvňuje momentálne tú najpopulárnejšiu časť iPhonov fotoaparáty.

Časť procesora A14 Bionic, ktorá má na starosti umelú inteligenciu smartfónu, nabrala na sile, výsledkom čoho by mali byť opäť lepšie, profesionálnejšie a na sociálnych sieťach obľúbenejšie fotografie.

Iphone 12

iPhony totiž fotia tak, že fotografie softvérovo vypočítavajú. V zrozumiteľnejšej reči to znamená, že iPhone sa pozrie na scénu, spozná ju, vyhodnotí, ako by najlepšie vyzerala, a po jednotlivých častiach ju upraví na čo najlepší výsledok. Logicky by takýto proces mal trvať pomerne dlho. Vďaka novému procesoru je úžasná fotografia otázkou stlačenia spúšte.

Fotoaparáty, pri ktorých spozornejú aj profesionáli

V čase, keď väčšina konkurencie ponúka sústavu štyroch či dokonca piatich fotoaparátov, iPhone prichádza v najvyššom modeli s trojicou fotoaparátov. So širokým, ultra širokým a teleobjektívom. Pripravilo tak Apple používateľov o zážitok z fotografovania?

Štvrtý a piaty fotoaparát sú pri konkurenčných modeloch zväčša ToF senzor pre lepšie rozmazané pozadie a makrofotoaparát, ktorý sa spravidla nepoužíva. iPhone dokáže pozadie na portréte rozostriť kombináciou Lidar senzora, ktorý do vzdialenosti 5 metrov takmer dokonale premeria svoje okolie, a softvérových výpočtov. Zároveň 6-krát zrýchľuje zaostrovanie fotoaparátu.

Iphone 12 Pro

Makrozábery zasa spravíte výkonným teleobjektívom, stačí priblížiť na maximum a od predmetu odstúpiť na takú vzdialenosť, aby iPhone dokázal zaostriť. Takáto makrofotografia bude kvalitnejšia, než keby bol v ponuke samostatný makrofotoaparát.

V noci bude stabilizovať čip

Prečo treba extra spomínať nočný režim? iPhone 12 Pro má na širokom fotoaparáte novú technológiu stabilizácie. Apple sa rozhodol stabilizovať pomocou pohyblivého čipu. Zvyčajne sa stabilizuje optika a fotografia sa doostruje softvérom.

Iphone 12 Pro Max

Apple tvrdí, že toto riešenie nám umožní spraviť ostrú fotografiu aj pri 2-sekundovej expozícii bez statívu. Fotografie na diskotéke, pri romantickej večeri alebo výhľady na nočné mesto tak už nebudú rozmazané. Nočný režim sa pri iPhone 12 dá použiť aj pre ultra široké fotografiepribudol nočný časozber.


Nový iPhone 12 si budete čoskoro môcť vybrať k akémukoľvek O2 SMART Paušálu na začiatok už od 0 €.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Ak máte chuť na niečo neopozerané, vyberte si niektorú z týchto 9 noviniek v ponuke HBO GO

Prišla jeseň a s ňou aj ideálny čas na sledovanie kinohitov a seriálov z pohodlia domova. Tu je náš výber októbrových noviniek, ktoré stoja zato.

Vonku je čoraz chladnejšie a my by sme najradšej celé dni trávili v objatí kvalitných celovečerných filmov a seriálov. Či už máte chuť na drámu, horor, alebo skôr na poriadnu romantiku, v ponuke streamovacej služby HBO GO si každý nájde to svoje. Aj tento mesiac si môžete vybrať z množstva výbornej kinematografie. 

Sledujte filmy a seriály cez O2 a objavte výhody služby HBO GO aj s predplatným a neobmedzenými dátami ako súčasť svojho O2 SMART Paušálu. Chcem vedieť viac

Mala si to vedieť/The Undoing

Čo ak sa v jedno ráno všetko obráti hore nohami a idylický rodinný život sa razom premení na nočnú moru? Šesťdielna miniséria od scenáristu seriálu Veľké malé klamstvá (Big Little Lies) Davida E. Kelleyho a režisérky filmu Nočný recepčný (The Night Manager) Susanne Bier má nábeh stať sa jedným z najlepších seriálov tohto roku. Bude to nápadité, nesmierne dramatické, záhadné a my sa už jednoducho nemôžeme dočkať.

Foto: © HBO

Seriál mal mať premiéru ešte v máji, pre pandémiu sa však termín posunul o pár mesiacov. Hlavné postavy stvárnili špičkoví herci Nicole Kidman a Hugh Grant.

Obe mená sa v rovnakej snímke neobjavia prvýkrát. Kým Nicole Kidman hrala zloducha v obľúbenom filme Paddington, Hugh Grant mal zákernú úlohu v jeho pokračovaní Paddington 2. Tentoraz sa na obrazovkách ukážu spolu ako manželský pár. Ako im to v úlohách psychoterapeutky a lekára pôjde, môžete zistiť už v pondelok 26. októbra na HBO GO.

Medveďovce/Beartown

Už 18. októbra sa v premiére predstaví nový švédsky seriál Medveďovce, ktorý je natočený na základe rovnomenného knižného bestselleru od autora Fredrika Backmana (v slovenskom preklade vyšiel v roku 2018).

Foto: © HBO Nordic

Rozpráva príbeh bývalej hokejovej hviezdy Petra, ktorý sa vracia do svojho rodného mesta, aby tu založil juniorský tím a zaistil tak budúcnosť mesta. Obyvatelia mesta vkladajú do víťazstva v juniorských majstrovstvách veľké nádeje, stačí však jeden ohavný čin a celé Medveďovce prepadne chaos a panika.

Aký dosah má znásilnenie 15-ročného dievčaťa obľúbeným mladým hokejistom na obeť, jej rodinu, priateľov aj celé mesto? Seriál skúma nádej, ktorá malú komunitu spája a tajomstvá, ktoré ju rozdeľujú. Vyzdvihuje odhodlanie ísť proti prúdu a polemizuje nad dôsledkami výchovy našich detí.

Španielska princezná II/The Spanish Princess II

Druhá séria obľúbenej historickej drámy je konečne tu! Tešiť sa môžete na ďalších „nadupaných“ osem dielov o Kataríne Aragónskej, pôvabnej, mladej a temperamentnej španielskej princeznej, ktorej už od detstva patrí anglický trón.

Foto: © Starz!

Katarína pôsobí zdanlivo spokojne, má všetko, po čom kedy túžila – kráľovstvo, korunu aj priazeň muža, ktorého miluje. V skutočnosti je však všetko inak a život v anglickom kráľovstve nie je ani zďaleka taký jednoduchý, ako by sa mohlo zdať.

Seriál je založený na skutočných historických udalostiach a opisuje život princeznej, ktorá sa začiatkom 16. storočia vydala do tudorovskej dynastie a prepísala históriu západného sveta. Ak sa vám páčil britský seriál o kráľovnej Viktórii (Victorie), nenechajte si ujsť ani príbeh španielskej princeznej. Zaručene si ju zamilujete.

Čítajte aj: 8 komediánych seriálov, pre ktoré vás susedia budú nenávidieť

Pod vodou/Underwater

Ak by ste si radi pozreli niečo svižné a dramatické, tento film bude tou správnou voľbou. Akčný sci-fi horor sa odohráva 11 kilometrov pod hladinou oceánu – na úplnom dne Mariánskej priekopy, kde sa v laboratóriu vykonávajú sondážne vrty.

Foto: © 20th Century Fox Film Corporation

Po nečakanom a devastujúcom zemetrasení sa bezpečné priestory laboratória stávajú smrtonosnou pascou. Jednotlivé časti vedeckého komplexu sa pre extrémne tlaky slanej vody rúcajú a preživší členovia posádky zisťujú, že v oceáne nie sú sami.

Herci museli mať počas natáčania podvodných scén oblečené vzduchotesné obleky, pre ktoré takmer vôbec nepočuli režisérove pokyny. Každý oblek vážil okolo 63 kg. Už 18. októbra sa na HBO GO začne boj o život, kde zistíte, ako sa v takýchto oblekoch darilo hercom fungovať.

Malé ženy/Little Women

Romantický kinohit od autorky a režisérky Grety Gerwig, ktorá stojí aj za filmom Lady Bird, skláňa poklonu pôvodným Malým ženám. Filmovú adaptáciu literárnej klasiky Louisy May Alcott si už zamilovali mnohí a vy prostredníctvom HBO GO môžete zistiť prečo.

Foto: © Columbia Pictures

Famózne kostýmy, skvelá hudba, silné herecké obsadenie a príbeh, ktorý vie aj po toľkých desaťročiach chytiť za srdce.

V hlavných úlohách sa predstavili hviezdne mená ako Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Elize Scanlen a Meryl Streep. V snímke sa objaví aj Timothée Chalamet, ktorého museli filmári točiť z neprirodzených perspektív a za pomoci mnohých trikov a špeciálnych objektívov. Timothée má totiž iba 178 cm a postava, ktorú v snímke stvárnil, bola výrazne vyššia.

To Kapitola 2/It Chapter 2

Knihy Stephena Kinga sú v poslednom čase vďačnou predlohou filmov mnohých filmárov. Okrem seriálov Castle Rock a Outsider tak vznikol napríklad aj jeden z najúspešnejších hororov všetkých čias To. A teraz prišiel čas na jeho pokračovanie.

Foto: © Warner Bros.

Klauna Pennywisa vo filme stvárnil Bill Skarsgård. V jednom rozhovore sa vyjadril, že aj napriek tomu, že natáčanie sa už dávno skončilo, má nočné mory práve o svojej zákernej postave. V týchto snoch musel s klaunom bojovať rovnako, ako to robia postavy vo filme. V ponuke HBO GO nájdete túto snímku už 25. októbra.

Sme, akí sme/We Are Who We Are

Ak sa vám páčil film Daj mi svoje meno (Call Me by Your Name), seriál Sme, akí sme od rovnakého tvorcu si nemôžete nechať ujsť. Držiteľ nominácie na Oscara Luca Guadagnino si to tentoraz namieril na pole televíznej tvorby. Svoj jedinečný kinematografický štýl divákom sprostredkúva formou tohto osemdielneho seriálu.

Foto: © HBO

Dej sa rovnako ako v kinohite Daj mi svoje meno odohráva v Taliansku a postavy tu rovnako hľadajú svoju sexuálnu identitu, zaoberajú sa priateľstvom, prvými láskami a všetkými ostatnými (ne)šťastnými vecami, ktoré k dospievaniu patria.

Prečítajte si : 7 krimiseriálov, ktoré vás udržia v napätí do konca

Čierny pondelok II/Black Monday II

Druhá séria tohto geniálneho komediálneho seriálu pokračuje v rozprávaní o najhoršom krachu akcií v dejinách Wall Street. Ten sa udial 19. októbra 1987 a je známy ako Čierny pondelok. Nikto sa však nikdy nedozvedel, čo presne sa stalo a kto to spôsobil. Až doteraz.

Foto: © Showtime Networks

Šokujúci sitkom predstavuje skupinu outsiderov, ktorá sa stretla s klubom zaslúžilých titanov z Wall Street a spôsobila nielen zrútenie najväčšieho finančného systému na svete, ale aj prerazenie skleneného stropu či haváriu limuzíny Lamborghini. Ak chcete poznať všetky súvislosti, novú sériu si budete môcť pozrieť už 26. októbra.

Výnimoční priatelia/A Beautiful Day In The Neighborhood

Máte chuť na kvalitnú biografickú drámu, natočenú podľa skutočných udalostí? Práve ste ju našli. Tom Hanks bol za úlohu v tomto filme nominovaný na svojho tretieho Oscara a zároveň to bola deviata snímka, kde stvárnil osobu, ktorá naozaj žila.

Foto: © Sony Pictures

Film Výnimoční priatelia rozpráva príbeh novinára Lloyda Vogela (Matthew Rhys), ktorý dostane za úlohu napísať článok o obľúbenom tvorcovi a moderátorovi detskej televíznej šou Fredovi Rogersovi (Tom Hanks).

Respondent si však s novinárom neplánovane vymení úlohy a začne mu klásť otázky. Fredovi pomôže prekonať traumu z minulosti a opäť objaviť vieru v lásku. Herci sa spolu na pľaci nestretli prvýkrát, v roku 2017 si obaja zahrali v snímke The Post.


Radi by ste si pozreli dobrý film alebo seriál a pritom zabudli na dátové obmedzenia? Vyberte si nekonečné O2 SMART Paušály, ktoré okrem neobmedzených volaní, SMS a MMS prinášajú aj neobmedzené dáta a predplatné prémiových aplikácií ako HBO GO, TIDAL či O2 TV. Viac o vylepšenej ponuke O2 SMART Paušálov nájdete na www.o2.sk.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac