Pre potešenie aj pohodlnejšiu prácu. 16 tipov na tech darčeky pre celú rodinu

Pomôžeme vám vybrať vhodný darček pre vašich blízkych, ktorým urobí radosť alebo uľahčí život nová technologická hračka.

Nájsť si pod stromčekom šikovného pomocníka dokáže priniesť obrovskú radosť. A nezáleží na tom, či ste pracant, študent, hráč alebo novou technologickou vychytávkou spríjemníte život celej rodine.

Potešte na Vianoce dvoch ľudí naraz: jedno zariadenie kúpite, druhé dostanete ako darček. To znie super, chcem vedieť viac.

Pri výbere nového notebooku, televízora, inteligentných hodiniek a ďalších zariadení vám radi pomôžeme. Tu je našich 16 tipov na obľúbené darčeky.

Notebooky

ACER Aspire 5

Ľahký notebook ACER Aspire 5 má batériu, ktorá vydrží na jedno nabitie až 11 hodín. Dajú sa k nemu pripojiť najrôznejšie zariadenia – ťažko budete hľadať niečo, s čím si nebude rozumieť. Poteší úžasnými farbami a nadštandardným zvukom. Odporúčame na prácu.

ASUS TUF Gaming Dash F15

Nájsť pod stromčekom tento nadupaný hráčsky stroj bude pre mnohých splneným snom. Notebook má jedinečný čistý aerodynamický dizajn, nadupanú grafickú kartu, výnimočnú výdrž batérie a jeden z najvýkonnejších procesorov na trhu. Odporúčame na hranie.

Lenovo IdeaPad 1

Ľahký notebook v cenovej hladine, ktorá vás príjemne prekvapí, bohato postačí na písanie, vytváranie prezentácií a rôznych projektov. Nechýba zabudovaný mikrofón a web kamera. Odporúčame na štúdium.

Televízory Samsung a TCL

Televízory z ponuky O2 sa dajú využiť nielen na pozeranie obľúbených filmov a seriálov, ale aj pri práci z domu ako skutočne veľká zobrazovacia plocha. Dajú sa k nim pripojiť najrôznejšie zariadenia od počítača cez hernú konzolu až po smartfón.

Smarthodinky

Apple Watch S6 44mm

Inteligentné hodinky od Apple sú vlajkovou loďou svojej kategórie. Dokážu sledovať hladinu kyslíka v krvi a merať EKG. Môžete si cez ne robiť poznámky, vytočiť kontakt z telefónneho zoznamu či zadať cieľovú destináciu navigácie. Telefonovanie cez Apple Watch je dnes už úplnou samozrejmosťou.

Samsung Galaxy Watch4 Classic

Inteligentné hodinky vedia zmerať zloženie tela, vďaka čomu zaznamenajú percento telesného tuku, kostrového svalstva alebo množstva vody v tele. Nechýba možnosť merať EKG a krvný tlak v reálnom čase. Hodinky navyše ponúkajú možnosť bezkontaktnej platby Google Pay.

Xiaomi Amazfit GTR2 Classic

Inteligentné hodinky s príjemnou cenou ponúkajú kvalitný AMOLED displej a až 14-dňovú výdrž batérie. Odmerajú vám športové aktivity ako beh, cyklistika či chôdza a navyše pomôžu so sledovaním spánku či meraním srdcovej frekvencie.

Herná konzola

Nintendo Switch

Špičková herná konzola s dotykovou obrazovkou, ku ktorej sa dajú pripojiť ovládacie moduly alebo konzolu pripojíte k televízoru. Fanúšikov skupinového hrania poteší, že Nintendo Switch môžete prepojiť so siedmimi ďalšími a užiť si skupinovú hru. Z ponuky O2 si môžete vybrať aj kompaktnejšiu verziu konzoly Nintendo Switch Lite.

Vysávače

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

Xiaomi robotické vysávače už dobehli v efektívnosti aj tradične silné značky. Tento model je vhodný na základnú údržbu podláh v domácnosti a rýchle odstránenie neporiadku. Okrem vysávania zvládne aj mopovanie a kombinovaný režim.

realme Techlife Robot Vacuum

Čínsky výrobca, ktorého na Slovensku zatiaľ vnímane skôr vďaka smartfónom, ponúka robotický vysávač, ktorý počas prvého vysávania dôkladne zmapuje váš byt či dom. Vysávač dokáže podľa povrchu automaticky nastaviť sací výkon a rýchlosť vysávania. Nechýba možnosť mopovania s inteligentným dávkovaním vody podľa okolitého povrchu.

Samsung Powerbot 2v1

Ak chcete svojej rodine na Vianoce skutočne dopriať, siahnite po vysávači Samsung Powerbot 2v1. Vysávač a mopovač v jednom má štyri režimy štýlu vysávania. Esom v rukáve tohto robotického vysávača je jeho výška 85 mm, vďaka ktorej sa dostane aj na neprístupné miesta.

Niečo šikovné pre každého z rodiny

Kruhové svetlo na smartfón

Videohovory sa už stali absolútne bežnou súčasťou pracovných a študijných povinností. Niekedy je preto dôležité, ako na kamere vyzeráme. Dobrý obraz tvorí z drvivej väčšiny svetlo, takže vo výbave každého pracanta by nemalo chýbať SBS selfie kruhové svetlo.

LED svietidlo má univerzálny klip a tvar, vďaka čomu je kompatibilné s akýmkoľvek smartfónom alebo v prípade núdze aj s webkamerou na notebooku. Jas svetla nastavíte pomocou tlačidiel priamo na svietidle a nabijete ho microUSB káblom.

Herné slúchadlá SBS Buster

Univerzálne slúchadlá Buster spravia radosť každému hráčovi. Rozumejú si totiž s konzolami PlayStation, Xbox a Nintendo Switch, ale aj s herným počítačom a notebookom a vďaka 3,5 mm konektoru dokonca so smartfónom. Zabudovaný mikrofón je pre hráčov povinnou výbavou, preto nechýba ani tu.

Herné príslušenstvo je známe LED podsvietením, ktoré sa v tomto prípade napája pomocou USB. Ovládacie prvky hlasitosti či stlmenia mikrofónu sa nachádzajú priamo na slúchadlách. Dĺžka kábla je 1,8 metra, vďaka čomu môžu slúchadlá pohodlne používať aj hráči s ohnivými reakciami. 

Antistresová hračka POP IT

Hlboký nádych a výdych je najúčinnejším riešením na zmiernenie stresu. Niekedy však treba aj poriadne pozatínať prsty. Ak pri tom niečo ešte aj praskne či pukne, antistresový rituál je dokonalý. Možno ste si spomenuli na baliacu bublinkovú fóliu, no táto antistresová legenda má jednu nevýhodu: dá sa použiť len raz.  

Tento problém rieši antistresová hračka Pop It. Keď ju v návale adrenalínu vypukáte, jednoducho ju otočíte a môžete pukať ďalej. Až kým sa vám naozaj neuľaví. Pop It je tak akurát skladná a je dostupná aj vo vianočných motívoch. 

FitStream E1 – prenosný mixér

Blíži sa nový rok a obdobie novoročných predsavzatí. Evergreenom predsavzatí je zdravší životný štýl. Ak poznáte niekoho, kto s týmto predsavzatím bojuje každý rok, pomôžte mu vhodným darčekom. FitStream E1 je prenosný mixér ideálny na prípravu smoothies a iných zdravých nápojov, napríklad týchto super jednoduchých a rýchlych receptov.

Mixér je prenosný, vojde sa do ruksaku aj do kabelky. Nabijete ho kdekoľvek pomocou USB kábla. Výkon mixéra naznačuje čas, za ktorý budete mať svoj zdravý nápoj pripravený. Stačí 30 sekúnd a môžete raňajkovať, desiatovať či dopĺňať vitamíny a potrebné živiny. 

Ochranné okuliare GUNNAR

Praktické darčeky sú často tie najlepšie. A čo môže byť praktickejšie ako ochrana zraku pre ľudí, ktorí celé dni v práci pozerajú do monitora? Ochranné okuliare Gunnar filtrujú  65 % modrého svetla a 100 % ultrafialového. Vďaka tejto kombinácii sa oči výrazne menej namáhajú a klesá aj celková únava.

Rám je vyrobený z polyméru, ktorý je odolný a pružný zároveň. Tvarovanie rámu zasa poskytne pohodlie pri nosení, okuliare vás nebudú tlačiť. Vybrať si môžete aj verziu s 0,2 dioptrickými šošovkami.  


Všetky naše tipy na technologické darčeky si môžete kúpiť k akémukoľvek O2 SMART Paušálu na začiatok už od 0 €.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Huawei nova 9 je ľahučký dizajnový kúsok, ktorého foťák má skutočný potenciál

Štýlová zadná strana smartfónu s netradičným usporiadaním foťákov v sebe skrýva aj nečakane produktívne natívne aplikácie.

Huawei ponúka nový smartfón, ktorý v mnohých smeroch dvíha obočie od pozitívneho údivu. Samozrejme, je tu stále faktor chýbajúcich Google služieb, no výrobca sa šikovne snaží všetko vynahradiť.

Dá sa fungovať so smartfónom bez Google služieb? Vyskúšali sme to za vás a takto to dopadlo

Na novinku Huawei nova 9 sme zvedavo čakali celý rok. Možno táto veta vyznieva trošku úsmevne, no pri tempe, ktoré výrobcovia smartfónov nastavili, je to naozaj dlhý čas. 

Než sa vôbec pustíme do recenzie, treba si pripomenúť dôležitú informáciu. Obchodné embargo pre Huawei stále trvá, takže v zariadení nenájdete predinštalované Google aplikácie. Ak však máte otvorenú myseľ a bavia vás zmeny a výzvy, nedajte sa odradiť. 

Vyhľadávanie Petal Search, samozrejme, nechýba a pomôže vám nainštalovať takmer všetky aplikácie, ktoré sú v Google Play. Akurát Google appky si budete musieť na plochu stiahnuť ako odkazy na webstránky.

Dizajn robí z iných smartfónov ťažidlá

Huawei nova 9 sa od väčšiny dnešných smartfónov líši dizajnom. Smartfón kombinuje zaoblené hrany displeja, hrúbku 7,8 mm a váhu 175 g. V praxi to znamená, že keď po pár dňoch používania modelu nova 9 zoberiete do ruky akýkoľvek iný smartfón, bude na vás pôsobiť ako ťažidlo. 

Samostatnú pozornosť si zaslúži zadná strana, ktorá je zo skla, aj keď to tak vôbec nevyzerá. Chrbát smartfónu je na dotyk prudko návykový a nechať na ňom odtlačky prstov sa jednoducho nedá. Pozornosť si zaslúži aj fotomodul s nezvyčajným tvarom. Neviem, či má takéto uloženie šošoviek praktický význam, a neviem ani to, či sa mi fotomodul sám osebe páči, no v kombinácii s celkovým dizajnom smartfónu by bola aj škoda nepoužiť niečo nezvyčajné.

Na strany konštrukcie sa toho pre zaoblenie displeja veľa nevošlo, preto je ľavá strana úplne bez ovládacích prvkov, na prvej nájdete tlačidlá ovládania hlasitosti a tlačidlo napájania. Slot na SIM kartu, USB-C a mono reproduktor sú umiestnené na spodnej strane. Že je k dispozícii len jeden reproduktor, mi, úprimne, neprekážalo. Zvuky a zvonenie mám zapnuté absolútne minimálne a hudbu či filmy počúvam výhradne cez slúchadlá.

Inteligentné nastavenia displeja predlžujú výdrž batérie

Trápiť sa s vymenovaním všetkých technológií 6,57-palcového OLED displeja nemá zmysel. Ostatne, do špecifikácií sa vie pozrieť každý. Pocitovo je displej pre bežné používanie aj vzhľadom na cenovku smartfónu doslova luxusom. Sýtosť farieb a rýchlosť reakcií displeja sú pre bežného používateľa bezchybné. Nie som fanúšikom hrania hier na smartfóne, no tie, ktoré som počas testovania skúšal, bežali absolútne plynulo. 

Aké slúchadlá si vybrať k smartfónu? Poradíme vám, na čo všetko treba myslieť

V nastaveniach si môžete vybrať, či chcete zobrazovaciu frekvenciu ponechať na 120 Hz, prispôsobovať ju automaticky podľa používania alebo znížiť na 60 Hz. Tento výber bude mať pre vás zmysel, ak budete chcieť čo najviac predĺžiť výdrž batérie. Prirodzene, pri 60 Hz vydrží batéria viac. 

Čo pre mňa nie je úplne bežná funkcia, je inteligentné rozlíšenie, pri ktorom smartfón sám vyberá, v akom rozlíšení vám prezeraný obsah ponúkne. Samozrejme, kľúčom je čo najväčší zážitok, preto sa nemusíte báť, že keď zamierite do galérie fotografií, budete miesto pekných detailov vidieť štvorčeky. Cieľom tohto režimu je ušetriť čo najviac energie a predĺžiť výdrž batérie na jedno nabitie. 

Pri zmene si dajte pozor, pretože sa môžu zavrieť aplikácie bežiace na pozadí. Ak by ste napríklad exportovali video, budete musieť spustiť export odznovu. Pre mňa osobne je však takéto šetrenie energie už trošku zbytočné, ak by som chcel smartfón s výdržou niekoľko dní, siahol by som po inom modeli. K dispozícii je aj Always-On displej, ktorý, naopak, odporúčam. 

Obavy o výkon nemusíte mať, je ho dostatok

O plynulosť sa okrem vysokej frekvencie displeja stará aj čip Snapdragon 778G, 8 GB RAM pamäte či dostupných viac ako 100 GB pamäte z celkových 128 GB. Ak vám technické parametre veľa nehovoria, vedzte, že pri bežnom používaní nebudete mať s výkonom najmenší problém. Jediné, čo možno zamrzí, je chýbajúce 5G pripojenie. 

Z hardvérovej výbavy treba spomenúť aj 4 300 mAh batériu. Vďaka pribalenému 66 W adaptéru a rýchlonabíjaniu sa z nuly na 70-percentný stav batérie dostanete približne za 30 minút, čo je veľmi solídny výsledok.

Dôležitejšia je však samotná výdrž. Pri bežnom používaní mi indikátor stavu batérie na konci dňa okolo 22.00 ukazoval v priemere 25 % percent. Viem si predstaviť, že šetrnejším používaním by som sa dostal aj na jeden a pol dňa používania na jedno nabitie.

Plno appiek už od začiatku. Niektoré sú úsmevné

Huawei sa drží stratégie, že vám v novom zariadení ponúkne až extrémne množstvo predinštalovaných aplikácií. Appka na identifikovanie a nákup vína Vivino ma osobne celkom potešila, naopak, pri appke Pokec.sk som sa schuti zasmial. Popravde, nemám s balíkom predinštalovaných aplikácií problém, no úplne chápem, že to niekomu môže prekážať.

 Z predinštalovaných aplikácií by som chcel vyzdvihnúť GreenPass a Curve. Prvá menovaná je peknou ukážkou toho, že Huawei dokáže pomerne promptne reagovať na aktuálne potreby a od začiatku máte k dispozícii appku na potvrdenie očkovania. 

Curve je zasa aplikácia na správu platobných kariet. Po zaregistrovaní vám prevádzkovateľ služby pošle platobnú kartu Curve, ktorá fyzicky nahradí všetky vaše platobné karty a prinesie rôzne výhody vrátane možnosti cashbacku – teda peňazí naspäť z nákupu. Curve zároveň umožňuje platiť smartfónom.

Plávajúce aplikácie si obľúbite

Pri ovládaní ma potešilo menu, ktoré môžete vytiahnuť z boku displeja a vytiahnuť z neho plávajúcu aplikáciu. Túto funkciu využijete napríklad vtedy, keď si pri prezeraní obsahu potrebujete zapisovať poznámky. Plávajúca aplikácia sa dá minimalizovať do malého loga na strane displeja. 

S bezpečnou správou hesiel vám v Huawei nova 9 pomôže riešenie Trezor, ktoré ukladá heslá a v nainštalovaných aplikáciách ich automaticky vypĺňa. Jediné, čo treba mať, je nastavené heslo zamknutej obrazovky. Na automatické vyplnenie prihlasovacích údajov v appke stačí zadať heslo zamknutej obrazovky.

Aj pri práci si prídete na svoje 

Napriek tomu, že Huawei nova 9 pôsobí pomerne lifestylovo, je aj plnohodnotným pracovným nástrojom. Ak by ste si budovali Huawei ekosystém, teda mali napríklad aj Huawei notebook alebo tablet, zamilujete si funkciu Huawei Share. 

Vďaka tejto funkcii spárujete notebook so smartfónom tak, že smartfón môžete ovládať pomocou notebooku a naopak. Toto riešenie má viacero praktických využití, mňa najviac oslovil rýchly a jednoduchý prenos dát zo zariadenia na zariadenie či otváranie aplikácií kurzorom myšky. 

Natívna aplikácia poznámky je zväčša prehliadaná. Či právom, alebo nie, nechám na vás. V modeli nova 9 by ste jej rozhodne mali venovať pozornosť. Potrebujete dostať text z dokumentu do poznámok? Nemusíte ho prepisovať. 

Stačí v appke otvoriť galériu a vybrať možnosť skenovať dokument.  Po prezretí ukážky zvoľte funkciu extrahovať text. Aby to nepôsobilo, že nova 9 je bezchybná, funkcia extrahovania textu je dostupná v rôznych jazykoch, no v slovenčine aktuálne nie. Dá sa s ňou však pracovať aspoň v obmedzenom režime.

Priamo pri písaní poznámok si môžete všimnúť miniaplikáciu prekladač. Do riadka nad klávesnicou napíšte text v slovenčine a miniaplikácia ho preloží a preklad automaticky zapíše do poznámky. 

Foťák má potenciál, ale aj muchy

To najlepšie na koniec? Ak ste fanúšikom fotografie, tak rozhodne. Hlavný fotoaparát má 50 Mpx, doplnený je 8 Mpx ultraširokým fotoaparátom a dvojicou 2 Mpx senzorov pre makro a hĺbku ostrosti. Pri všetkej dobrej vôli, 2 Mpx senzory sú doplnkom, ktorý sa stará o to, aby fotomodul na foťáku vyzeral zaujímavo a honosne. 

Hlavný fotoaparát využíva technológiu RYYB, ktorá pomáha v horších svetelných podmienkach. Celkový dojem z fotiek od modelu nova 9 je u mňa pozitívny. Za denného svetla nemám foťáku čo vytknúť, páčia sa mi farby, ich sýtosť a zväčša správna expozícia. Trochu horšie to už je s detailmi, ktoré sa pri pohľade na fotografiu na veľkom monitore zlievajú.

Makro foto pomocou režimu Clona/ Nočná foto s režimom Noc

Využiť 50 Mpx na hlavnom fotoaparáte bude môcť vďaka fotorežimu vysoké rozlíšenie. Fotka je podporená aj umelou inteligenciou, no Huawei tak trochu priznáva, že ich riešenie má medzery. Pre istotu upozorním, že tento režim je vhodné použiť za dobrých svetelných podmienok na statické predmety.

Nechýba nočný režim, ktorý občas zápasí s tým, že fotografie sú neprirodzene žlté. Paradoxne, zrejme aj vďaka technológii RYYB je nočná fotografia lepšia bez nočného režimu. Aj preto môžete používať na nočnú fotku ultraširokouhlý objektív, na ktorom režim nočnej fotografie nefunguje. 

Vyzdvihol by som ešte režim blog, ktorý ponúka kombináciu predného a zadného fotoaparátu v jednom videu. 4K záber s 30 fps kombinuje pohľady zo selfie kamery a fotoaparátov, počas točenia videa môžete pohľady prepínať bez toho, aby ste točenie museli prerušiť. 

Ako teda?

Moje záverečné zhrnutie z testovania je takéto: Huawei nova 9 je na svoju cenovku super smartfón. Drobnosti, ktoré som vytkol, sa môžu vyladiť niektorou z nasledujúcich aktualizácií alebo by som sa s nimi naučil žiť. Treba však spozornieť pri niekedy kolísajúcom výkone fotoaparátu, lebo ten má vďaka 50 Mpx snímaču skutočne potenciál. 

Osobne mi neprekážajú ani chýbajúce Google appky a teším sa na sľubovaný Harmony OS. Pravdou je, že kategória, ktorej vody Huawei nova 9 brázdi, je plná silnej konkurencie, v niektorých prípadoch aj s kúsok nižšou cenovkou.


Huawei nova 9 si môžete kúpiť k akémukoľvek O2 SMART paušálu na začiatok už od 0 €.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac