Keď raz odfotíte portrét s HONOR 200 Pro, iné smartfóny vám už nebudú pri fotografovaní stačiť

Naozaj to nie je len fráza, HONOR na foťáku spolupracoval s vychyteným parížskym štúdiom.

Portrétmi sa to ani zďaleka nekončí. HONOR 200 Pro má toľko silných stránok, že zaujme skutočne široké spektrum používateľov. Ak často pracujete s fotkami a videom, nechcete sa strachovať o výdrž batérie, chcete si uľahčiť život s funkciami AI a mať príjemné používateľské prostredie, HONOR má štýlovú a funkčnú odpoveď. Novinka navyše stále spadá do strednej triedy smartfónov – no skôr len cenou.

Úžasné fotky aj skvelá čitateľnosť na slnku. Jeden z týchto 5 smartfónov by nemal chýbať vo vašej cestovateľskej výbave

Čo sa na smartfóne HONOR 200 Pro vydarilo?

Vydarilo sa toho veľa. Veľký 6,78-palcový displej je vynikajúci na sledovanie filmov, prácu s foto- aj videoobsahom alebo len tak na scrollovanie po sociálnych sieťach. Má sýte farby a je bez problémov čitateľný aj na priamom slnečnom svetle.

Vysoká obnovovacia frekvencia len podčiarkuje svižnosť operačného systému Android 14 s nadstavbou Magic OS 8. Práve nadstavba od HONOR vám umožní prispôsobiť si prostredie systému podľa vašich predstáv.

Zaujala ma aj funkcia vzdušné posúvanie, ktorá umožňuje pohyb bez dotyku telefónu, napríklad v galérii vašich fotografií. Chce to tréning a časom sa to naučíte, no využitie v praxi je tak trochu otázne.

V čom mohol byť smartfón HONOR 200 Pro lepší?

Aj keď výrobca siahol po „zoštíhlenejšej“ verzii procesora Snapdragon 8s tretej generácie, nepostrehol som žiadne sekanie systému ani nedostatok výpočtovej sily či výraznejšie zahrievanie pri dennom používaní smartfónu. Aj vďaka úspornosti procesora HONOR 200 Pro zvládol celý deň pohodlne na jedno nabitie a ráno mal stále v zálohe približne 30-40 %.

Keď mu batéria predsa len začne chýbať, dobijete ho pohodlne káblom či bezdrôtovo. Pri bezdrôtovom nabíjaní podporuje nabíjanie až do 66 W, čo nie je vôbec zlé.

HONOR 200 Pro má krytie len IP54, ktoré ho ochráni pred striekajúcou vodou, napríklad dažďom. Ponáraniu zariadenia sa teda určite vyhnite.

Čím nás smartfón HONOR 200 Pro prekvapil?

Väčšieho odborníka na portrétovú fotografiu by ste v tejto triede smartfónov hľadali len ťažko. HONOR totiž spojil sily so svetoznámym štúdiom Harcourt a vybavil fotoaparát špeciálnym portrétovacím režimom, ktorý vytvorí dokonalé portréty v troch štýloch. 

Fotky z HONOR 200 Pro sú skutočne výborné a môžem potvrdiť, že nový HONOR je naozaj expertom na portréty – spolupráca so svetoznámym francúzskym štúdiom sa veľmi vyplatila.

Hranie sa s fotoaparátom som si nesmierne užil, aj keď môj „spolurecenzent“ sa už trochu nudil:

Okrem portrétov využijete aj 2,5x optický zoom či prednú až 50 Mpx selfie kameru, no na nej nie je portrétovací režim Harcourt dostupný.

HONOR sa poponáhľal s implementáciou AI do svojho prostredia a pripravil pre vás napríklad navrhované aplikácie, ktorých ponuka sa mení podľa toho, ako smartfón používate. Táto funkcia šetrí čas, keďže postupne sa smartfón naučí, aké aplikácie v jednotlivých fázach dňa potrebujete. AI asistuje aj pri tvorbe fotografií, ale napríklad aj pri kopírovaní textu z nich, čo je veľmi obľúbená funkcia, ktorá takisto šetrí čas.

Hodnotenie O2 Guru: (Nielen) portrétovacie štúdio do vrecka 

Novinku od HONOR hodnotím veľmi pozitívne. Je viac ako dôstojným nástupcom HONOR 90.

HONOR 200 Pro však stále patrí do strednej triedy smartfónov, hoci len tak-tak. Výborný fotoaparát, dobrá výdrž batérie a podpora vysokorýchlostného bezdrôtového nabíjania sú všetko parametre najvyššej triedy. Osobne som si používanie HONOR 200 Pro veľmi užil, a ak vás baví fotenie, je to určite zariadenie aj pre vás.


HONOR 200 Pro vás očarí nielen dokonalými portrétmi, ale v O2 aj príjemnou 5G zľavou 96 €.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Takéto fotky sme zo smartfónu ešte nevideli. Xiaomi 14 Ultra prináša prémiovosť v dizajne, výbave aj výkone

Očakávania od Xiaomi novinky sme mali vysoké. Čo dokáže jej špičkový foťák a nádherný displej?

Na slovenský trh dorazil špičkový smartfón s ambíciou nastaviť nové štandardy. Xiaomi 14 Ultra prináša úžasný foťák Leica, prémiový dizajn a nádherný displej, ktorými sa sebavedome môže porovnávať aj s najväčšími hráčmi.

Ste viac v tíme iOS? Testovali sme aj posledný predstavený iPhone 15 Pro

Keď Xiaomi predstavilo svoju novinku na prestížnom barcelonskom veľtrhu MWC, nastavilo očakávania poriadne vysoko. K vybraným trhom, na ktorých sa predávajú modely Ultra, tentokrát konečne pridali aj Slovensko, a tak sme mohli Xiaomi Ultra 14 vyskúšať tiež. Kam posunulo pomyselnú latku a či obstojí v konkurenčnom porovnaní s Apple a so Samsungom aj niečím iným ako cenovkou, sa dočítate v našej recenzii.

fotografia vľavo: fotené Xiaomi 14 Ultra 

Po zapnutí hneď hľadajte nastavenie displeja

Netradične veľká krabička v sebe skrýva očakávane obrovský 6,73-palcový AMOLED displej, na ktorom som si okamžite nastavil najvyššie rozlíšenie WQHD+. Čokoľvek iné by na takejto obrazovke bol škandál a pripravil by som sa o zážitok z pozerania videí.

Samozrejme, že kvalitnejšie rozlíšenie má aj vyššiu spotrebu energie, ktorú dostanete do funkčnej rovnováhy nastavením obnovovacej frekvencie. Ja som si vybral dynamickú možnosť, ktorá automaticky upravuje frekvenciu podľa používania a šikovne znižuje záťaž na batériu. Keď sa mi pri používaní na priamom slnku občas ťažšie čítali články, pomohlo prepnúť tmavý režim na svetlý.

fotografia vpravo: fotené Xiaomi 14 Ultra 

Pohodlná vegánska koža pridáva prémiovému dizajnu

Po nedočkavom nastavení displeja prišiel čas preskúmať zvyšné dizajnové prvky. Po otočení telefónu na mňa vyskočila gigantická fotovýbava, ktorá zaberá viac než tretinu zadnej strany. Váha a umiestnenie foťákov posunuli ťažisko smartfónu vyššie, čo pri fotení pocítite – telefón sa vám v ruke jemne nakláňa dopredu.

Zadnú stranu v Xiaomi potiahli príjemnou prémiovou vegánskou kožou, vďaka čomu sa aj napriek ťažisku drží pohodlne. Použitím kože minimalizovali výskyt odtlačkov prstov, aj keď tie úplne nevymizli, iba sa presunuli na fotomodul prekrytý kruhovým sklíčkom.

Ako už je pri prémiových modeloch zvykom, ani tu nechýba odolnosť proti vode a prachu IP68. Ide o najvyššiu certifikáciu, ktorá zabezpečí, že telefón je úplne prachotesný a zároveň ho môžete ponoriť pod vodu viac ako 1 meter na približne 30 minút. Napriek tomu buďte pri kúpaní opatrní, na poškodenie vodou sa nevzťahuje záruka.

Úžasné zrýchlenie z nuly na sto

Namiesto pokúšania, čo tento telefón vydrží, som preto radšej skúšal, ako dlho vydrží. Ak som ho používal iba na každodenné scrollovanie a podobné základné činnosti, 5000 mAh batéria mi vydržala jeden a pol dňa. Keď som začal hrať hry, fotiť a natáčať videá vo vysokej kvalite, musel som už večer hľadať nabíjačku.

Xiaomi 14 Ultra ma veľmi prekvapil rýchlosťou nabíjania. 90 W nabíjačka z balenia ma dostala z 0 na 100 % pod 40 minút, čo je podľa mňa úžasný výsledok. Rýchle je aj bezdrôtové 80 W nabíjanie, ktoré vytočí stovku z nuly za necelú hodinu.

Svižnosť pri používaní dodáva čip Snapdragon 8 Gen 3, ktorý má výkonu na rozdávanie. Pri púšťaní Netflixu som si ani nestihol všimnúť známe „N“ a už som si mohol vyberať, ktorý seriál chcem na krásnom displeji „binge-watchovať“.

Výkon procesora podporuje 16 GB operačnej pamäte RAM s možnosťou softvérového rozšírenia o ďalších 8 GB, vďaka čomu si Xiaomi 14 Ultra udrží fantastický výkon aj oproti novinkám, ktoré na trh prídu až o niekoľko rokov. 

Trochu ma mrzí, že na náš trh dorazila iba 512 GB verzia, keďže v telefóne nenájdete slot na SD kartu. Pol giga sa môže zdať pomerne veľa, no časť pamäte si ukradne softvér. Zároveň čím vyššia je kvalita fotiek, tým viac pamäte potrebujú. Väčšina používateľov si tento telefón kupuje na viac rokov a po určitom čase môžu mať problém s kapacitou úložného priestoru.

Keď sa raz vyberiete na expedície po západnom Slovensku, prinesiete si nielen pekné zábery, ale aj veľa zážitkov

Takéto fotky som zo smartfónu ešte nevidel

A verte mi, že fotky v nižšej kvalite na tomto telefóne nebudete chcieť robiť. Foťáky od spoločnosti Leica patria medzi to najlepšie, čo si momentálne môžete kúpiť. Pomôžu vám robiť nádherne ostré fotky profesionálnej kvality a plné detailov.

Hlavný 50 Mpx snímač dopĺňajú hneď tri ďalšie 50 Mpx snímače – ultraširoký, teleobjektív a periskopický teleobjektív. Práve 5-násobný optický zoom periskopického teleobjektívu ma veľmi milo prekvapil. Robí krásne ostré fotky bez zníženia kvality aj pri slabom osvetlení. Oceňujem aj špičkový nočný režim bez prepálených farieb a so zachovaním prirodzených tieňov.

fotografia vpravo: fotené Xiaomi 14 Ultra 
fotografia vpravo: fotené Xiaomi 14 Ultra 

Zaujímavou funkciou je aj 120-násobný zoom, ktorý mi miestami pripomínal ďalekohľad. Dokázal priblížiť budovu v diaľke, ktorú som mal problém vidieť voľným okom. Aj výsledné fotky sú výborné, hlavne vzhľadom na vzdialenosť objektov. 

Skutočne cítiť, že Xiaomi 14 Ultra stvorili na fotenie a natáčanie videí, bez preháňania si zaslúži názov fotomobil. Takú ostrosť, obrovský zoom a detailné nočné fotky som zo smartfónu ešte nevidel.

fotografia vľavo: fotené Xiaomi 14 Ultra 

Oplatí sa investovať do nových štandardov?

Xiaomi 14 Ultra je impozantná vlajková loď, ktorá kombinuje nádherný displej a špičkovú fotovýbavu s prvotriednym výkonom.

Pred kúpou by som napriek tomu zvážil niekoľko faktorov. Veľkosť a váha smartfónu môžu robiť ťažkosti ľuďom s menšími rukami. Chýbajúci slot na SD kartu môže byť pre niektorých používateľov časom obmedzujúci, hlavne vzhľadom na kapacitu úložiska. 

Ak vám to rozpočet dovolí a hľadáte úžasný fotoaparát s množstvom prémiových funkcií, tak toto je smartfón pre vás. Xiaomi novinkou latku nepreskočilo, ale rovno posunulo na novú úroveň a konkurencia bude mať čo robiť, aby sa k týmto novým štandardom aspoň priblížila.


Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Aké slúchadlá si vybrať k smartfónu? Poradíme vám, na čo všetko treba myslieť

Bezdrôtové slúchadlá sú perfektným doplnkom vášho smartfónu pri práci, pri športe aj relaxe.

Slúchadlá boli vždy verným pomocníkom smartfónov, no dnes už získavajú status nevyhnutného doplnku každého inteligentného telefónu. Funkcie a schopnosti bezdrôtových slúchadiel sa neustále rozširujú a čoraz väčší zmysel dávajú aj tým, ktorí cez svoj smartfón hudbu nepočúvajú. 

S novými slúchadlami si užijete pozeranie obľúbeného seriálu či filmu na smartfóne kdekoľvek budete. O to viac, ak máte Netflix v cene vášho O2 Paušálu

Telefonovať bez nutnosti mať smartfón bezprostredne pri sebe, vyťahovať ho z vrecka či kabelky, ovládať hlasového asistenta, prepínať hudbu v playliste alebo sa sústrediť na prácu potlačením hluku okolitého sveta. Kombo slúchadlá + smartfón toho dnes dokáže naozaj veľa, preto sme si pre vás pripravili niekoľko rád, ktoré vám pomôžu vybrať si ideálne slúchadlá pre vaše potreby.

Zvuk nie je jediné kritérium

Vybrať si perfektne vyhovujúce slúchadlá môže byť rovnako zložité ako nájsť dokonalý smartfón. Aj v tomto prípade ide o otázku osobných preferencií a kompromisov. Je však zopár vecí, ktoré by ste pred výberom mali vedieť.

Prirodzene a logicky sa núka, že najdôležitejšou charakteristikou slúchadiel je zvuk. Povedzme si však úprimne, hľadať slúchadlá s hi-fi zvukom ako doplnok k smartfónu je úplne zbytočné. Dokonalý zvuk si totiž najlepšie vychutnáte v pohodlí, keď sa naň sústredíte a máte samotné skladby v dostatočnej kvalite. Obmedzenie kvality pre vás neplatí, ak máte ako súčasť svojho O2 Paušálu predplatné na TIDAL, službu, cez ktorú môžete streamovať hudbu v nekomprimovanom formáte FLAC.

Uniformita má logický dôvod

Samozrejme, rozdiel v kvalite zvuku medzi 30- a 180-eurovými slúchadlami budete počuť, no nebude až taký zásadný. A to aj z toho dôvodu, že výrobcovia dnes vedia veľa vecí vyladiť softvérovo.

Dôvod, prečo sú takmer všetky slúchadlá ladené do prebasovaného zvuku, ktorý dokáže vytiahnuť každý jeden detail skladby, je ten, že takýto zvuk je pomerne univerzálny v mainstreamovej hudbe a najmä funkčný. Cez slúchadlá totiž čoraz viac telefonujeme, ovládame nimi smartfón a počúvame hovorené slovo v podcastoch.

Aj preto pri smartfónových slúchadlách argumentovať v prospech lepšieho zvuku pripojením cez 3,5 mm jack konektor nie je práve presné. Najmä ak máte k dispozícii pripojenie Bluetooth 5.0 a viac. Možnosť použiť kábel na pripojenie slúchadiel k smartfónu sa vám však hodí, ak na smartfóne hráte hry, veľa cestujete, pozeráte filmy, prípadne striháte videá.

Výdrž batérie bezdrôtových slúchadiel na úrovni 6 a viac hodín môže pôsobiť postačujúco, no nie je to vždy tak. Samozrejme, záleží najmä na tom, či aj váš smartfón má ešte možnosť pripojiť slúchadlá cez 3,5 mm jack.

Pri práci nepodceňujte kvalitný mikrofón

Buďme však konkrétnejší. Ste manažér, pre ktorého je smartfón v prvom rade pracovný nástroj? Potom je pre vás dôležité, aby ste mohli mať slúchadlá pohodlne nasadené v ušiach aj celý deň bez toho, aby vás obťažovali.

Presne pre takéto použitie sú vhodné štuple. Či sa rozhodnete pre tie s nožičkou, ako majú napríklad Xiaomi FlipBuds Pro, alebo bez nožičky, ako napríklad Samsung Galaxy Buds2, je len vecou osobnej preferencie.

Dôležité pre vás je, aby mali slúchadlá dostatočne dlhú výdrž batérie na jedno nabitie, prípadne ponúkali puzdro, ktoré ich dokáže nabiť. Ako napríklad Apple AirPods (2022), ktoré vďaka puzdru bez nabíjacieho kábla vydržia okolo 30 hodín počúvania hudby a 24 hodín telefonovania.

Pre podnikateľov, študentov či manažérov je dôležitý parameter ANC, teda aktívne potláčanie okolitého ruchu, čo je veľmi užitočné, keď sa treba sústrediť. Preto sa zamerajte na to, aby výrobca kládol dôraz aj na zapracovanie kvalitných mikrofónov. Užitočnou funkciou je aj schopnosť slúchadiel automaticky sa prepnúť z jedného zariadenia na druhé. Napríklad po príchode do kancelárie zo smartfónu na notebook.

Hľadáte niečo univerzálne?

Nemáte na slúchadlá špeciálne požiadavky? V tom prípade bude výber o niečo jednoduchší a aj lacnejší. Dnes už vyložene zlé a nekvalitné slúchadlá kúpite, len ak sa rozhodne pre nejakú úplne neznámu značku v niektorom z čínskych online marketov. 

Konkurenčný boj je čoraz intenzívnejší, a preto aj známe značky dnes dokážu za pár desiatok eur pripraviť zaujímavú ponuku. Jedným z veľmi milých prekvapení sú nové bezdrôtové slúchadlá O2 pods.

Za skutočne priaznivú cenu ponúkajú výbavu, o ktorej by ste v dostupnej kategórii ani len nesnívali. O2 pods majú dobrý zvuk, na telefonovanie sú priam ideálne. Okrem integrovaného mikrofónu aj pre pohodlné dotykové ovládanie.

Párovanie so zariadením – smartfónom, tabletom alebo notebookom – je viac ako spoľahlivé a rýchle. Prirodzene si slúchadlá rozumejú ako s operačným systémom Android, tak s iOS a aj Windows či MacOS. 

Nabíjacie puzdro sa postará o 20-hodinovú výdrž na jediné nabitie, vybavené je aj technológiou na bezdrôtové nabíjanie. Inak je k dispozícii aj USB-C konektor.

Ak preferujete skôr klasickú konštrukciu slúchadiel a nie „štuple“, zaujímavou voľbou sú bezdrôtové slúchadlá Music Hero s mäkkými náušníkmi, zabudovaným mikrofónom a multifunkčnými tlačidlami na ovládanie hudby a vybavovanie telefonických hovorov.

Sú štuple vhodné pre športovcov?

Napriek tomu, že výrobcovia často tvrdia, že bežné štupľové slúchadlá sú vhodné aj na šport, poobzerajte sa radšej po tých s prívlastkom športové. Líšia sa konštrukciou, na štupľoch sú napríklad malé ramienka, ktoré lepšie držia. Aktívne potláčanie hluku je v tomto prípade skôr zbytočné, možno až nebezpečné. Ak behávate v meste popri ceste, je určite lepšie, ak môžete vnímať svoje okolie.

Pre športovcov nemusí byť vždy ideálne ovládanie dotykom na štupli. Keď máte dotykovú plochu vlhkú od potu, nemusí správne reagovať, preto je praktickejšie ovládanie na šnúrkach na krku. Zaujímavým tipom na športovanie sú napríklad flexibilné a mäkké Sony WIC200.

Pre milovníkov dizajnu

Ak je pre vás dôležitý dizajn a väčšiu dôveru máte skôr k tradičným výrobcom zvukovej techniky, nebojte sa vyskúšať niektorú z overených značiek, ako je napríklad Bang & Olufsen. Aj firmy z hi-fi sveta totiž vidia potenciál v praktických štupľoch.

S dobrými slúchadlami a šikovnými apkami budú tréningy ľahšie. Tréneri a trénerky odporúčajú tieto smart aplikácie

Pravda však je, že aj v prípade smartfónových slúchadiel sa sústredia primárne na zvuk, preto môžu ponúkať o generáciu starší Bluetooth alebo nemajú aktívne potláčanie hluku.

Nie je to však prípad dizajnových SONY LinkBuds, ktorých netradičný dizajn dopĺňajú 12 mm meniče, Bluetooth 5.2 alebo 17,5-hodinová výdrž batérie, samozrejme, v spojení s puzdrom. Nechýbajú ani kodeky SBC a AA.

Ani klasiky nie sú krokom vedľa

Dôvodov, prečo vám nemusia vyhovovať štuple a radšej siahnete po klasických slúchadlách, je veľa a všetky sú legitímne. Aj tu ide o vec osobných preferencií. Klasické slúchadlá sú väčšie, prekryjú ucho, čím môžu do určitej miery suplovať funkciu potláčania hluku a pasívne ucho izolovať od okolitých ruchov a zvukov.

Pre mnohých ľudí sú pohodlnejšie na nosenie, ale nie na dlhé hodiny. S veľkými slúchadlami vám môže byť teplo a sú oproti štupľom ťažšie.

Klasické veľké slúchadlá ocenia skôr hráči, pre ktorých sú dôležité rôzne zvukové kodeky. Samozrejme, spokojnejší budú aj milovníci hudby, keďže pri takýchto slúchadlách sa so zvukom už pracuje inak, dôkazom čoho sú napríklad aj slúchadlá  SONY WHCH510, ktoré okrem kvalitného zvuku ponúkajú výdrž batérie na jedno nabitie 35 hodín.


Bohatú ponuku bezdrôtových slúchadiel na rôzne účely nájdete aj v e-shope O2.


Zoberte telefón na cesty a spoznáte, aký je spoľahlivý. Vybrali sme 5 smartfónov, ktoré vás nesklamú ani v horách, ani pri mori, ani pri žiadnom dobrodružstve

Čítaj viac

Ondrej Kubovič z ESET-u: Čo raz napíšete či pošlete online, je navždy. Nepomôže ani posielanie fotiek na jedno pozretie

Čítaj viac

Zdravá miera technológií je nápomocná aj v rodičovstve. Vybrali sme 5 nástrojov, ktoré vám uľahčia výchovu

Čítaj viac