Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Chcete si dať poriadne do tela? Tieto playlisty vás povzbudia k ešte lepším výkonom

Či už pri cvičení uprednostňujete hip-hopové tracky, alebo poriadny rock, máme pre vás hudobné výbery, ktoré nadchnú milovníkov rôznych hudobných štýlov.

Zacvičiť si s vlastnou váhou alebo si ísť zabehať je dobré nielen pre telo, ale aj pre našu hlavu, ktorá v tomto neľahkom období dostáva zabrať. Skvelým partnerom pri akomkoľvek pohybe je hudba, ktorá dokáže čas strávený cvičením spríjemniť a človeka motivovať k lepším výkonom. 

Ideálny soundtrack k cvičeniu vás nemusí nič stáť, playlist svojich obľúbených pesničiek môžete si môžete pustiť kedykoľvek vďaka TIDAL predplatnému v cene vášho O2 SMART Paušálu. Ako ušetriť 5,99 € mesačne?

Na TIDAL nájdete nielen veľké množstvo skvelej hudby, ale aj „nadupané“ playlisty. Stačí si vybrať obľúbený hudobný štýl a vaša výkonnosť pôjde prudko hore. Pripravili sme pre vás prehľad našich obľúbencov aj s prehľadom skladieb, ktoré pri workoute určite nesklamú.

Pop Workout

Pop je hudobný štýl, ktorý je vďaka jednoduchej štruktúre skladieb prijateľný takmer pre každého. Chytľavé melódie a rytmické podklady sa skvelo hodia nielen na tanečnú zábavu, ale aj na chvíle, keď dávate svojmu telu zabrať.

V tomto playliste od TIDAL nájdete množstvo skvelej súčasnej popovej hudby, nechýba v ňom Lagy Gaga, Duo Lipa ani Taylor Swift.

Lady Gaga – Alice

Táto skladba pochádza zo šiesteho štúdiového albumu Lady Gaga s názvom Chromatica. Získal nomináciu na Grammy a jeho zvuk odborníci oceňujú aj napriek tomu, že sa sčasti nahrával v domácom štúdiu. Album je návratom k jej tanečným pesničkám, o čom svedčí aj tento singel. Pri jeho písaní sa Lady Gaga inšpirovala príbehmi Alice v krajine zázrakov z obľúbenej knihy od Lewisa Carrolla.

Dua Lipa – Physical

Pieseň Physical je druhý singel z druhého štúdiového albumu tejto talentovanej speváčky, ktorá má korene v bývalej Juhoslávii a dostala sa aj do TOP 10 v britskej UK Singels Chart. Ak vám atmosféra skladby niečo pripomína, nemýlite sa. Autori hudby sa dali inšpirovať osemdesiatymi rokmi a hudbou ku kultovému filmu Flashdance.

Taylor Swift – Me!

Duet Me! naspievala Taylor Swift spolu s Brendon Urie, spevákom kapely Panic! at the Disco. Pieseň má neuveriteľne pozitívny klip, celý v pastelových farbách a plný tanečných kreácií. Video malo hneď v deň uvedenia viac ako 65 miliónov pozretí. Kritici tvrdia, že Taylor touto piesňou ukončila svoje temné obdobie a dala sa na novú cestu.

Hip-hop Workout

Interpreti tohto hudobného štýlu sú známi svojimi vyhranenými názormi na celý svet a často si nedávajú servítku pred ústa. To môže byť pre niekoho skvelým nakopnutím a motiváciou pred náročným tréningom.

Ak si lepšie oddýchnete pri filmoch, vymeňte svoje TIDAL predplatné za HBO GO a pozrite si niektorý z týchto napínavých príbehov

Tento playlist má vyše 200 trackov, nás z neho dokážu skvelo nakopnúť napríklad tieto skladby:

Lil Wayne – Green and Yellow

Pieseň je hymnou a vzdaním pocty rapera svojmu obľúbenému futbalovému klubu Green Bay Packers. Pieseň vznikla už pred desiatimi rokmi a v tomto prípade ide o akýsi update. Lil Wayne si údajne na nej dal veľmi záležať, aby bola dostatočne úderná. Dôkazom toho je aj fakt, že na nej pracoval celé tri dni, čo podľa vlastných slov zvyčajne nerobí.

Nicki Minaj – Chun-Li

Názov piesne si Nicki Minaj prepožičala od bojovníčky z videohry Street Fighter. Bola to vôbec prvá ženská postava, ktorá sa vo videohrách tohto typu objavila. Pieseň svojho času bodovala v prvých desiatkach hitparád po celom svete a speváčka sa s ňou objavila aj v populárnej šou Saturday Night Live, ktorá má v Amerike vysokú sledovanosť.

Eminem, Joyner Lucas – Lucky You

Večne nahnevaný raper, ktorý je na scéne už viac ako 20 rokov a stále má čo povedať. Na spoluprácu prizval rapera Joynera Lucasa, ktorému sa podarilo presadiť na scéne v roku 2017. O rok neskôr si ho všimol aj Eminem a vďaka tejto piesni sa úspešne prepracoval medzi top raperov. Pieseň bola nominovaná na cenu Grammy.

R&B Workout

Za touto skratkou sa skrýva rhythm and blues, citlivo namiešaná zmes viacerých hudobných štýlov ako blues, funky či soul. Pre tento žáner sú charakteristické spevové pasáže, v ktorých na jednu slabiku slova pripadá viacero nôt. Tento štýl spievania spopularizovali také veľké mená ako napríklad Stevie Wonder.

Ak do svojho výkonu vložíte aspoň polovicu z vášne, ktorú umelci dávajú do svojej hudby, určite so sebou budete po cvičení spokojní. Zaznieť vám pri ňom môžu aj tieto skladby:

Alicia Keys – Love Looks Better

Nezameniteľný hlas tejto interpretky sa jednoducho nedá prehliadnuť. Text piesne Love Looks Better je o našom hektickom spôsobe života. Vyzýva v ňom k tomu, aby sme sa na chvíľu zastavili, nechceli stále meniť veci okolo seba a našli si čas na blízkych. Je to asi jediná rýchlejšia skladba na jej úspešnom albume Alicia.

Gregory Porter – Revival

Podľa kritikov ide o najlepší hlas súčasnej generácie. Pieseň Revival je z albumu Spiritual Songs, ktorý sa zameriava na piesne s nádychom gospelu. Ani v tejto skladbe nechýba energia, ktorá je charakteristická pre typické gospelové piesne.

Beyoncé – Before I Let Go

Táto pesnička je cover verzia staršej skladby funky a soulovej kapely Maze, ktorá vznikla v sedemdesiatych rokoch. Pieseň sa objavila na ich albume Live in New Orleans z roku 1980. Beyoncé ju naspievala pre svoj koncertný dokument s názvom Homecoming, ktorý zblízka nazerá na jej život počas turné.

Rock Workout

Ak je metal pre vás príliš tvrdý a agresívny, rock potom bude určite prijateľnejší. Aj keď je pravda, že mnohé kapely, ktoré sú dnes rockové, kedysi patrili medzi metalové, tieto skladby majú ten správny drive.

Čítajte aj: 8 coverov, ktoré sú lepšie ako originál

Sme presvedčení, že skvelé gitarové riffy v spojení s energickým spevom dokážu rozhýbať každého. Čo poviete napríklad na tieto skladby?

Bon Jovi – It´s My Life (Crush)

Jon Bon Jovi je už celé desaťročia nielen lámač ženských sŕdc, ale napísal a nahral obrovské množstvo skvelej hudby. Tento hit sa objavil na albume Crush z prelomu tisícročia a preslávil ho vydarený videoklip. V ňom hlavný hrdina beží ulicami mesta, aby sa dostal na koncert kapely, ktorý sa koná v tuneli. Pieseň v texte ukrýva pozitívny odkaz, ktorý vás určite poteší aj pri cvičení.

The White Stripes – Seven Nation Army

Seven Nation Army je veľkým hitom tejto dvojčlennej kapely. Niektorí ho dokonca považujú za jeden z najväčších hitov desaťročia.

Jack White, ktorý je autorom slávneho gitarového motívu, povedal, že si ho šetril, keby raz dostal ponuku napísať pieseň pre film o Jamesovi Bondovi. Keďže sa táto možnosť zdala nepravdepodobná, nakoniec ho použil do piesne na album Elephant. Osud však zariadil, že o päť rokov ponuku na skladbu do bondovky Quantum of Solace dostal.

Imagine Dragons – Machine

Pieseň Machine vznikla úplnou náhodou v nahrávacom štúdiu, keď si spevák Dan Reynolds do rytmu bicích začal pospevovať nejaký text. To zaujalo gitaristu, ktorý sa k spevákovi pridal so svojou gitarou a nápad na pesničku bol hotový. Proces vzniku zachovali aj vo finálnej verzii a samotné bicie nechali znieť na začiatku skladby aj na albume. Vďaka tomuto pochodovému rytmu je skvelá pri akomkoľvek pohybe.

Country Workout

Ak máte radi pesničky s príbehom, potom je country pre vás to pravé. Použitie tradičných nástrojov ako bendžo či husle nemusí lahodiť každému, ale pre tých, ktorí si tento hudobný štýl zamilovali, jednoducho už niet cesty späť.

O tom, či sa hodí k športovaniu, nemôžu byť žiadne pochybnosti. Veď samotné country vzniklo kedysi počas práce na farmách. Tieto skladby to určite potvrdzujú:

The Chicks – Texas Man

Ženská country kapela The Chicks sa ešte pred vydaním albumu Gaslighter volala The Dixie Chicks, práve od tohto albumu však slovko Dixie vypustili. Pieseň Texas Man sa objavila ako jeden zo singlov práve na ňom. Album vyšiel po 14 rokoch, počas ktorých sa členky kapely venovali najmä svojim rodinám.

Brad Paisley – Working On a Tan

Toto je typický letný hit, ktorý evokuje pláže, slnko a surfovanie. A práve to bol aj zámer pri písaní tejto piesne. Je to čiastočne aj pocta gitarovej legende Dickovi Dalovi. Ani autor skladby Brad Paisley však nie je neznámy muzikant, na country scéne ide o skutočne veľkú hviezdu, uznávaného autora, speváka a skvelého gitaristu.

Alan Jackson – Ring of Fire

Keď už sme spomínali velikánov, tak v tejto skladbe sa stretli hneď dve skutočné hviezdy. Johnny Cash, ktorý pieseň Ring of Fire preslávil a stala sa jeho najväčším hitom, a Alan Jackson, ktorý sa radí medzi najpredávanejších umelcov všetkých čias a skladbu prespieval. V jeho cover verzii nahradili mexické trúbky gitary a pieseň tak dostala moderný zvuk.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

Martin Novák: V kuchyni je šéfkuchár rovnako dôležitý ako ten, čo umýva riad. Ak chceme dobre navariť, musíme odložiť ego, spolupracovať a jasne komunikovať

V kuchyni sa neučíme len receptom, ale aj rešpektu voči iným ľuďom.

Štipka kriku, pol lyžice smiechu, hŕstka plaču a primerane objatí. Práca v kuchyni prináša rôzne emócie, no nech sa deje čokoľvek, podľa šéfkuchára Martina Nováka je najdôležitejšie variť srdcom. Zákazníci to totiž cítia – nahnevaný kuchár varí inak ako šťastný. V rozhovore hovorí Martin Novák o tom, ako sa emócie prenášajú na tanier, prečo jedlo dokáže spájať ľudí, čo ho relácia Na nože naučila o našej mentalite a akú silu má v kuchyni tím, ktorý drží spolu.

V rozhovore sa ďalej dozviete:

  • prečo nás aj obyčajné jedlo dokáže vrátiť do detstva,
  • ako spoločné stolovanie spája ľudí rýchlejšie než slová,
  • čo sa naučil o ľuďoch pri natáčaní relácie Na nože,
  • a prečo sú rodinné recepty tým najväčším dedičstvom, a
  • čo odlišuje dobrého kuchára od skutočného lídra.

Hovorí sa, že jedlo pripravené s láskou chutí najlepšie. Je pravda, že ľudia z jedla dokážu vycítiť, aké emócie prežíva kuchár?

Určite áno. Ja stále hovorím, že varenie je hlavne o srdci a vášni daného človeka. Keď príde niekto do kuchyne už ráno vytočený, varí inak, ako keď mal príjemné raňajky s partnerom alebo partnerkou. Vášeň k remeslu určite cítiť.

Predpokladám, že to platí aj naopak – že jedlo dokáže u zákazníkov vyvolať konkrétne spomienky alebo emócie…

Dokonca nás často dokáže vrátiť do detstva. Keď ješ v záhrade vyprážané kura so šalátom, tak sa ti to celé pospája a spomenieš si na svoju babinu. 

Ja mám to šťastie, že môžem chute z kuchyne svojej maminy a babiny zažívať každú nedeľu – raz plnenú papriku, inokedy perkelt. Je úplne jedno, či mi povedia presný počet guľôčok korenia, ktoré do receptu dali, nikdy to nebude chutiť rovnako ako od nich. Doma je doma – na tanieri cítiť ten sentiment a nekonečnú lásku.

Keď rozmýšľam nad zážitkami s rodinou, vždy sú plné jedla – svadby, oslavy, vianočné pečenie. Má jedlo moc spájať?

Jednoznačne. V jednom projekte, v ktorom som pracoval, sme mali komunitný stôl – sadali si tam k sebe úplne cudzí ľudia, ktorí sa zblížili. Rozprávali sa o tom, čo nám nechutí alebo, naopak, chutí. „Niečo podobné som jedol, keď som bol na dovolenke.“ „Naozaj, a kde ste boli?“ Konverzácia sa rozvíja, dobré jedlo vyplavuje endorfíny a my sa zrazu cítime bližší. 

Keď sme boli s manželkou v začiatkoch vzťahu, určite som mal plusové body za to, že som si ju vedel získať jedlom. Jedlo je určite spájač – vo všetkých možných variantoch.

Jedlo ľudí spája aj na diaľku – ľudia ťa poznajú zo šou Na nože, ktorá je veľmi obľúbená. Prečo myslíš, že divákov bavia programy o varení?

Je to rôznorodé, niektoré šou nás bavia, pretože si cez ne môže človek rozširovať obzory o varení, a iné sú viac o príbehoch a emóciách spojených s jedlom. Aj naša relácia Na nože je o príbehoch nefungujúcich podnikov, ktorým sa snažíme pomôcť, vymaniť ich zo začarovaného kruhu a nasmerovať tak, aby správne vykročili. Okrem toho je to však aj také zrkadlo mentality nás samotných.

Čo nám Na nože zrkadlí o spoločnosti?

Napríklad nám ukazuje, že sme veľakrát ochotní minúť peniaze na zbytočnosti a, naopak, šetriť na miestach, kde by sme nemuseli. Chceme sa čo najlacnejšie najesť a nezaujíma nás vplyv nekvalitných potravín na naše telo. 

Myslím si, že naša šou poukazuje aj na to, že máme všetkého veľký prebytok. Ideme do obchodu a do pár minút máme hocičo, na čo máme aktuálne chuť. Najlepším príkladom sú Vianoce – obchody sú zavreté len na pár dní, ale ľudia odchádzajú s obrovskými košíkmi.

Jedlo je určite spájač – vo všetkých možných variantoch.

Tie Vianoce si asi ospravedlňujeme tým, že ide o „sviatok hojnosti“.

To áno, no nikto nezje 5 kíl údeného mäsa na posedenie. Alebo možno aj áno… Veď aj zemiakový šalát si dávame desaťkrát. Je to o našej kultúre, ktorá je podľa mňa niekedy prehnaná. Jedlo by malo byť nástrojom na radosť – či už doma, alebo v reštaurácii s profesionálmi.

Vnímaš v podnikoch, ktoré navštevuješ v relácii Na nože, rozdiel medzi profesionálnymi vyučenými kuchármi a tými, ktorí si cestu k tejto profesii našli inak?

Určite neplatí, že musíš mať vyštudovanú školu, aby si bol dobrý kuchár. Dôkazom je aj to, že ani naše maminy a babiny nemali kuchársku školu a vedia robiť naše najobľúbenejšie jedlá. 

Aby si bol dobrý kuchár či kuchárka, musíš mať vnímavé chuťové poháriky a robiť svoju prácu od srdca. Je nevyhnutné, aby ťa varenie bavilo a aby tvoje jedlo bavilo aj hostí. Varenie nie je matematika alebo fyzika, no má svoje základné pravidlá a stále ma prekvapuje, koľko prevádzok ich nezvláda.

Čo konkrétne ťa dokáže prekvapiť?

Hygienické návyky v kuchyni – prekvapuje ma nevedomosť o fungovaní v kuchyni. Niekedy je to až taký alibizmus – ja si jedlo naložím na čistý tanier, ale to, čo ide hosťovi, ma nezaujíma.

Opisuješ nefungujúce prevádzky – v čom sú však iné tie, ktorým sa podarí začať nanovo a stanú sa z nich fungujúce podniky? 

Celé je to o „chtíči“. To, že niečo neviete, sa dá napraviť, no musíte chcieť. Mám vedúcich prevádzok, ktorí sa mi stále pravidelne ozývajú a posielaju videá, že si niečo nové dokúpili a znova sa o schodík posunuli. Gastropodnikanie je mimoriadne náročné, nedá sa robiť bez obrovskej motivácie.

Takže si s niektorými účastníkmi stále v kontakte?

Áno, mám takých, ktorí mi veľmi prirástli k srdcu. Spája nás láska k vareniu – takisto robia svoju prácu od srdca, niečo si odo mňa zobrali a robia pre svoj podnik maximum aj po šou. Na nože nie je len o tom, aby sme zabavili televízneho diváka – ide aj o reálnych ľudí, ktorým meníme život.

Je to to, čo ťa na relácii baví najviac?

Určite áno, teším sa, keď niekomu pomôžem. No najviac ma baví, keď sa mi podarí niekoho „obrátiť“ na pozitívnejšieho človeka a znova v ňom vzbudiť lásku k vareniu, ktorá tam možno kedysi bola, ale pomaly zhasínala. 

Je skvelé dať niekomu know-how a posunúť ho kariérne, no teší ma, aj keď sa mi podarí odovzdať svoju energiu. Aj diváci vidia, že som temperamentný – v kuchyni kričím, ale rovnako vášnivo sa aj teším z toho, keď sa podniku darí.

Je krik v kuchyni bežnou súčasťou varenia?

Som z generácie kuchárov, ktorí sa vyučili vo veľmi náročnom prostredí – nikto si nebral servítku pred ústa. Bol to tvrdý dril, no, samozrejme, vnímam, že svet sa postupne vyvíja a dnes sa dokážeme veľmi rýchlo niekoho dotknúť. 

V kuchyni treba byť trpezlivý, ale keď si niekto nedá povedať, často zvýšim hlas. Treba však dodať, že varenie pre plnú reštauráciu je intenzívna dávka adrenalínu a je nutné, aby bola komunikácia v kuchyni jasná.

Také to klasické strohé „Áno, šéfe!“, ktoré poznáme zo zahraničných seriálov?

Presne tak. Niekomu to možno pripadá čudné, ale vôbec nejde o toho šéfa, ktorý by si tým leštil ego. V kuchyni sa každý sústreďuje na svoju pozíciu – niekto opeká mäso, iný mieša maslo v omáčke, a keď príde blok s objednávkou, šéfkuchár alebo manažér musí zakričať, nemá priestor ku každému prísť a pýtať sa milým hlasom. Keďže sa každý maximálne sústreďuje na svoju časť jedla, je potrebné, aby odpovedal „Áno, šéfe!“, aby bolo jasné, že je pripravený a vníma, čo má urobiť. Kuchyňa je živý organizmus a každý je rovnako dôležitý.

Presne to sa mi na tom organizme páči – niekto, kto umýva riad, je rovnako dôležitý ako niekto, kto pripravuje steak…

Presne tak. Niekto má možno tendenciu vyvyšovať sa a deliť práce na tie dôležité a nedôležité, no v kuchyni to neexistuje – pre jedlo sme dôležití všetci. 

Aj ako šéfkuchár som veľakrát pomáhal našej kolegyni umývať riad a bolo pre mňa nesmierne dôležité, aby chápala, že je súčasťou nášho reťazca. Chcel som, aby sa cítila výnimočná, pretože to tak naozaj bolo.

Ako vedúci musíš nacítiť, čo tvoji kolegovia práve potrebujú, aby celá kuchyňa správne fungovala. Občas je to krik, inokedy ospravedlnenie, pochvala či objatie.

Čo ťa ešte kuchyňa naučila o komunikácii?

Varil som na rôznych miestach a v rôznych kolektívoch a to najzásadnejšie, čo som sa naučil, je, že každý je úplne iný a musíme sa navzájom rešpektovať. Ľudia majú rôzne hranice a netreba ich prekračovať.

Samozrejme, niekedy sa stane, že niečo prepísknete a vtedy je prirodzené ísť sa ospravedlniť, šéf-nešéf. Na ďalší deň sa začína variť odznova, treba obrátiť list a zahodiť ego – to v kuchyni nemá čo hľadať. Všetci totiž máme jeden spoločný cieľ – spokojného zákazníka.

Určite neplatí, že musíš mať vyštudovanú školu, aby si bol dobrý kuchár. Dôkazom je aj to, že ani naše maminy a babiny nemali kuchársku školu a vedia robiť naše najobľúbenejšie jedlá.

Šéfkuchár musí byť viac než len skvelý kuchár, musí byť aj líder, nie?

Určite. Ono to prichádza so skúsenosťami. Najprv si „kuchtíček“ a počúvaš, učíš sa a pomaly sa na teba niečo lepí, až ti šéf dá priestor rásť aj pozične. Neskôr ideš robiť šéfa ty a využiješ všetko, čo si sa naučil v predošlých kuchyniach.

Čo teda delí „obyčajného“ dobrého kuchára od úspešného šéfkuchára?

Šéfkuchári sú tí, ktorí majú trošku viac odvahy vystúpiť a zobrať na seba zodpovednosť za celú kuchyňu. Je to však dvojstranné – zodpovednosť musia prevziať, keď sa darí aj keď sa nedarí. Jednoducho za to vždy môžu oni. 

Na Slovensku je aktuálne veľký problém s personálom – je nedostatok ľudí, a teda pracujú aj tí, ktorí nevaria z vášne. Kuchyňa je však vždy len taká silná ako jej najslabší článok. Znie to ako klišé, no je to tak – ak máte 5 šikovných zamestnancov a jedného, čo vždy odflákne omáčku, aj tak musí celá kuchyňa čakať na toho jedného. 

Pracovný kolektív je nesmierne dôležitý – s niektorými kolegami som varil aj 20 rokov a boli sme spolu od ôsmej ráno, až kým sa večer o jedenástej neupratalo. Trávili sme spolu viac času ako s vlastnou rodinou.

Tvoje dlhoročné skúsenosti ti pomohli aj pri písaní knihy Nedeľný obed, na ktorej si spolupracoval so svojou babinou. Ako tento nápad vznikol?

Často mi píšu ľudia na sociálnych sieťach a pýtajú sa na recepty. Chcel som preto pripraviť knihu, kde ich nájdu. Bol to náročný proces, dali sme dokopy sto receptov, ktoré bolo treba napísať, navariť, nafotiť… Nič z toho však neľutujem – keď som knihu prvýkrát chytil do ruky, povedal som si, že to stálo za to. 

Je to taký môj odkaz a najmä spomienka na chvíle s mojou rodinou. Keď som sa zamýšľal nad štýlom varenia, ktorý chcem priniesť, bola to jasná voľba.

Ako to brala babina?

Keď som sa jej spýtal, či ju môžem do procesu zapojiť, okamžite reagovala, že „kto by bol na starú babu zvedavý“. (smiech)

Pre mňa však má ten rodinný odkaz veľkú silu – kuchyni som obetoval všetko a bez mojich najbližších by to nešlo. Rodičia ma podporovali na začiatku, neskôr pri mne stála moja manželka, ktorá vychovávala deti, kým som ja makal v kuchyni. Je pre mňa dôležité pripomínať si, že bez rodiny sme nikým.

Martin Novák

Martin Novák je šéfkuchár s dlhoročnými skúsenosťami z rôznych gastroprevádzok. Vo svojom kariérnom živote bol súčasťou viacerých workshopov s michelinskými šéfkuchármi a získal prestížne ocenenia. Čitatelia ho môžu poznať zo šou Na nože, kde inšpiruje podniky, aby sa zlepšovali a rástli. Martin vydal svoju prvú kuchársku knihu Nedeľný obed, ktorá je inšpirovaná jeho rodinou.

Páčil sa vám článok?
12345
(Zatiaľ žiadne hodnotenia)
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.