Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Tradičné slovenské superpotraviny, na ktoré sa neprávom pozabudlo

Mak, špalda, med. A to je len začiatok. Slovenských tradičných superpotravín je viac.

Pojmom superpotraviny sa označuje skupina potravín, ktorá má svojim zložením mimoriadne zdraviu prospešné účinky. Populárne superpotraviny sú však často drahé a je problém nájsť ich na pulte bežných obchodov. Ale nemusí to tak byť – ak zvolíme tie, ktoré sa dajú vypestovať aj u nás. Inšpirujte sa a navarte si z našich lokálnych potravín niečo zdravé aj vy doma.

Navyše kúpou lokálnych produktov podporujete domácich výrobcov, prispievate k zníženiu ekologickej stopy a konzumujete plodiny, ktoré sú typické pre túto oblasť. Podľa niektorých výživových poradcov totiž zloženie živín na tanieri vhodné pre bežného Stredoeurópana nemusí byť vhodné napríklad pre ľudí žijúcich v tropických oblastiach a naopak.

Položky z nasledujúceho zoznamu poznáte všetci a na rozdiel od exotiky ich dostanete naozaj všade.

Pohánka

Pohánka, nazývaná aj obilie chudobných, prišla do Európy pravdepodobne s mongolskými nájazdmi. Ešte v 19. storočí bola v slovenskej kuchyni veľmi rozšírená a používaná, postupne však takmer upadla do zabudnutia.

Na našom území je najvýznamnejším zdrojom rutínu (vitamínu P), aj keď treba pripustiť, že jeho množstvo v lúpaných semenách je podstatne nižšie ako napríklad v kvetoch.

Okrem rutínu obsahuje množstvo pre ľudské telo potrebných látok – vlákninu, zinok, draslík, vápnik, fosfor, železo, meď, selén, cholín, mangán a vitamíny B1, B2, C a E. Pomáha najmä pri cievnych ochoreniach, napríklad pri kŕčkových žilách, popraskaných cievach či hemoroidoch.

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/ervins_strauhmanis/"]Zdroj: CC license 2.0 Ervins Strauhmanis[/lnk]

Mak siaty

Mak ako zdroj energie a vitality využívali už antickí atléti, ktorí ho konzumovali v zmesi s medom a vínom. Vedeli ste, že mak má najväčší obsah vápnika zo všetkých potravín?

Až 1300 mg na 100 gramov, teda dvanásťkrát viac ako kravské mlieko. Je mimoriadne bohatý aj na železo a horčík.

Z jeho liečebných účinkov môžeme spomenúť, že slúži ako prevencia osteoporózy alebo zubného kazu, zlepšuje pamäť, ale aj uvoľnuje kŕče a upokojuje.

Na Slovensku pestujeme aj biely mak (Albín), ktorý je našou vlastnou tradičnou a raritnou odrodou. Má zaujímavú orieškovú chuť a ešte vyšší obsah vápnika, horčíka, fosforu a kyseliny linolovej ako bežný čierny mak. Navyše, nevidno ho medzi zubami.

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/fredjala/"]Zdroj: CC license 2.0 Fred Jala[/lnk]

Čučoriedky

Lesný poklad, ktorý sa oddávna používa ako účinný liek proti hnačke. Obsahujú celú paletu minerálov a vitamínov, esenciálnych olejov a až 25 druhov antioxidantov.

Za svoju tmavomodrú farbu vďačia farbivu myrtilín, ktoré pozitívne vplýva na pružnosť ciev v mozgu a očiach a spolu s ďalšími farbivami antokyánmi a betakaroténom zlepšujú zrak. Práve preto čučoriedky konzumovali britskí piloti počas II. svetovej vojny a aj sovietski kozmonauti.

K ďalším výrazným účinkom na zdravie patrí podpora imunity, zníženie “zlého” cholesterolu a tiež zlepšujú pamäť.

Ovos

Ovos je najvýživnejšia obilnina zo všetkých. Je bohatá na železo, vitamín B1, esenciálne mastné kyseliny a obsahuje betaglukán – druh rozpustnej rastlinnej vlákniny, ktorá má schopnosť upravovať hladinu cholesterolu, takže sa odporúča na konzumáciu pre diabetikov alebo pacientov so srdovo-cievnymi ochoreniami.

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/at8eqeq3/"]Zdroj: CC license 2.0 Dmitry Grigoriev[/lnk]

Včelí med

Včelárenie je typickým znakom Slovenska a slovenský med patrí k svetovej špičke. Nečudo, keďže v tomto smere máme bohatú tradíciu. Prvá písomná zmienka o lesnom včelárstve (brtníctve) na našom území pochádza už z 5. storočia. Až do 19. storočia bol med jediným používaným sladidlom vôbec.

Liečivé účinky medu na ľudský organizmus sú známe tisícročia. Med pôsobí protizápalovo a antibakteriálne, posilňuje imunitný systém, upokojuje nervovú sústavu, podporuje krvotvorbu a slúži ako prevencia proti rakovine hrubého čreva.

Špalda

Špaldová pšenica je jedna z pôvodných druhov pšenice. Pestovali ju už pred 8000 rokmi, v 20. storočí však ustúpila šľachtenej pšenici, ktorá vykazovala vyššie výnosy.

Oproti nej je však omnoho výživnejšia. Obsahuje vitamíny skupiny B, A, E, vysoké obsahy vlákniny, minerálov a bielkovín. Má zaujímavú chuť, ktorá pripomína oriešky.

Vlašský orech

Vlašské orechy podporujú činnosť mozgu, sú bohatým zdrojom energie, pozitívne vplývaju na psychiku a zdravie vlasov, nechtov a pokožky. Spomedzi všetkých orechov majú najvyšší podiel antioxidantov. Sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E, B1 a B6.

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/__my__photos/"]Zdroj: CC license 2.0 Pauline Mak[/lnk]

Ovčie mlieko

Ovčie mlieko obsahuje dvojnásobné množstvá vitamínov A, D, E, K, vápnika, zinku a horčíka v porovnaní s kravským. Laktoferínu, ktorému sa prisudzujú protirakovinové účinky, dokonca osemnásobne viac.

Pravá bryndza, vyrobená z ovčieho nepasterizovaného mlieka, je zase absolútnou probiotickou bombou – v grame bryndze je približne 1 až 10 miliárd probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

V Dobrej sieti najširšiu 4G LTE sieť potvrdilo vyše 11 700 zákazníkov O2

Do Dobrej siete od O2 sa zapojilo až 11 709 zákazníkov, ktorí sa takto presvedčili o výhodách najširšej 4G LTE siete na Slovensku, ktorá pokrýva vyše 93 % populácie. Súťažiaci tiež prispeli na dobrú vec, a to na projekt Generácia 3.0 od Nadácie Pontis zameraný na moderné vzdelávanie mladých a podporu inovatívnych učiteľov.

Geolokačná aktivita Dobrá sieť mala veľmi jednoduché a prehľadné pravidlá. Stačilo byť zákazníkom O2 a označiť sa v ktorejkoľvek z takmer 2 000 obcí pokrytých 4G LTE signálom, ktorý od septembra 2017 pokrýva už vyše 93,5 % populácie Slovenska.

Zákazníkov telefón musel byť prihlásený do 4G LTE siete, aby sa označenie mohlo uskutočniť. Cieľom aktivity bolo dať zákazníkom možnosť, aby sa sami mohli presvedčiť o kvalite O2 siete, a zároveň tak potvrdiť najširšiu sieť 4G LTE na Slovensku. Všetky označenia zákazníkov môžete nájsť na stránke Dobrej siete, ktorá zostáva aj naďalej dostupná na www.dobrasiet.o2.sk.

Dobrá sieť zaznamenala až 14 144 súťažných checknutí, pričom najviac ich bolo v bratislavskej mestskej časti Ružinov s počtom 324. „Za každé súťažné checknutie sme venovali 50 centov Nadácii Pontis. Súťažiaci teda prispeli sumou vyše 7 000 € na ich vzdelávací projekt Generácia 3.0,“ povedala hovorkyňa O2 Slovakia Tereza Molnár.

Za posledný rok pokrylo O2 vlastnou 4G LTE sieťou 1080 nových lokalít, čím koncom septembra sprístupnilo 4G LTE signál už pre 93,56 % populácie. Operátor s budovaním siete pokračuje ďalej a jej rozširovaniu sa plánuje venovať aj v budúcom roku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.