Z mála vedeli urobiť veľa. Tieto recepty sú dôkazom nápaditosti starých mám

Chutné, sýte a nenáročné ľudové recepty, ktoré sa skvelo hodia tesne pred výplatou.

Na bežnej slovenskej dedine boli často na každodenné použitie dostupné iba základné suroviny ako zemiaky, kapusta a múka. Gazdiné museli často improvizovať a variť chutne z toho, čo bolo k dispozícii.

O tom, že naše staré mamy boli naozaj vynaliezavé, svedčí zachované ľudové dedičstvo v podobe širokej palety receptov, ktoré sú zostavené len z jednoduchých ingrediencií. Napriek tomu, alebo aj vďaka tomu, sú tieto jedlá naozaj lahodné, sýte a navyše nenáročné na financie.

Mačanka

Tradičné ľudové jedlo zo severovýchodného Slovenska, ktoré sa robí zo šťavy z kyslej kapusty, múky a pridávajú sa do neho huby. Vznike hustá kaša, prípadne polievka. Niektoré varianty receptu sú aj so zemiakmi.

Mačanka je svojim spôsobom slovenské fondue. Je sa totiž podobne ako slávna švajčiarska syrová pochúťka. Kúsky chleba sa natrhajú a namáčajú sa do hotovej omáčky. A od slova máčať pochádza aj názov tohto jedla.

Suroviny:

100 g sušených húb
0,5 l šťavy z kyslej kapusty
voda
mlieko
5 strúčikov cesnaku
3-4 lyžice hladkej múky
bobkový list
30 g masla
čierne korenie

Postup:

Šťavu z kyslej kapusty zriedime s vodou, aby nebola taká kyslá. Pridáme do hrnca sušené huby, osolíme a dáme spolu variť. Po uvarení húb si na panvičke na masle osmažíme na drobno nakrájaný cesnak a pridáme spolu s bobkovým listom do hrnca s hubami. Ešte chvíľku varíme podľa potreby.

V hrnčeku spolu s mliekom rozmiešame hladkú múku. Zátrepku pridáme do hubovej polievky a miešame do zhustnutia. Nakoniec to celé na tanieri zalejeme rozpraženým maslom a ochutíme čiernym korením a soľou.

Podávame s chlebom.

Džatky (alebo aj fučka, zamyšky)

Tento tradičný spišský pokrm bol typickým jedlom chudobných. Dokonca aj samotný názov pochádza z nárečového výrazu pre chudákov – džadov. Dnes sa už robievajú so slaninkou, poriadne omastené, no v minulosti bola slanina skôr vzácnosť. Ženy v domácnosti si museli vystačiť len s múkou (väčšinou vyrobenej z pomletého ovsa aj s otrubami) a zemiakmi a možno s troškou opraženej cibuľky.

Suroviny:

10 stredne veľkých zemiakov
150 g slaniny
2 hrnčeky hrubej múky
maslo
cibuľa
soľ

Postup:

Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Pred dovarením zlejeme tak, aby časť vody zostala v hrnci. Pridáme hrubú múku a necháme približne päť minút prevrieť.

Masu rozmixujeme do hladka a z cesta rukami formujeme väčšie šúľance alebo guľky. Na záver podávame poliate roztopeným maslom a s opraženou cibuľkou a slaninou.

Šusterka (alebo aj šterc)

Podobné jedlo ako džatky, ale robievalo sa na Záhorí a juhu Slovenska a v Čechách.

Suroviny:

200 g krupice
50 g masti
soľ
800 g zemiakov

Postup:

Zemiaky pokrájame na kocky a dáme variť. Krupicu opražíme na masti, osolíme a zalejeme horúcim vývarom zo zemiakov. Podusíme ju do mäkka a zmiešame so zemiakmi.

Šterc v niektorých domácnostia podávali s makom či s kompótom so sušených sliviek, inde na slano s oškvarami a osmaženou cibuľkou.

Bobaľky (alebo aj opekance či pupáky)

Na východnom Slovensku je to typické sviatočné jedlo na vianočný alebo novoročný stôl, ale nesklame ani v inom ročnom období. Je to jedno z najstarších sviatočných jedál, ktoré má pôvod v tradičných posúchoch.

Suroviny na cesto:

200 g  hrubá múka
200 g  múka polohrubá
250 ml  mlieko
30 g  cukor
20 g  droždie čerstvé
štipka soli

Suroviny:

mlieko (na precedenie)
100 g mak
100 g med
80 g maslo

Postup:

Do misky vysypeme obe múky, soľ, droždie, cukor a mlieko. Všetko dobre premiesime a necháme kysnúť. Po vykysnutí vyformujeme tenké dlhé valčeky a z nich nakrájame asi 2 cm dlhé kúsky. Poukladáme na plech a necháme ešte dokysnúť. Pečieme na 150°C dvanásť minút.

Odstáte bobáľky prelejeme vriacim mliekom a okamžite scedíme (preliať sa môže i vriacou vodou).  Polejeme medom, roztopeným maslom a posypeme pomletým makom. Na záver stačí už len premiešať a jedlo sa môže podávať.

Ktoré jedlo od starej mamy ste mali najradšej?

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


7 výletných tipov po zaujímavých miestach v okolí Nitry

Niekoľko známych aj menej známych zaujímavostí pre turistov, ale aj domácich.

Nitra je najstaršie mesto na Slovensku, mesto mimoriadneho historického významu s množstvom krásnych pamiatok a zaujímavých lokalít. Za všetky spomeňme napríklad Nitriansky hrad, kalváriu, synagógu či Zobor.

V prípade, že máte niekdajšie sídlo kniežaťa Pribinu pochodené krížom krážom a radi by ste sa poobzerali po pekných miestach aj v jeho širšom okolí, máme pre vás niekoľko tipov:

1. Dražovský kostolík

Staručký románsky kostolík malebne tróniaci na vrchole skalnatého brala nad Dražovcami je jednou z najkrajších a najznámejších stavieb svojho druhu na Slovensku. Ako symbol raného kresťanstva na našom území bol spoločne s prvými siedmimi písmenami hlaholiky vyobrazený na rubovej strane niekdajšej 50-korunovej bankovky.

Bralo s kostolíkom je obľúbeným miestom turistov, fotografov a – vďaka legende, podľa ktorej sa tu svojho času zjavovala Panna Mária – i pútnikov zo širokého okolia. Kostolík je zasvätený sv. Michalovi Archanjelovi.

2. Arborétum Mlyňany

Arborétum v Tesárskych Mlyňanoch patrí k najväčším a najkrajším v celej strednej Európe. Nachádza sa tu viac ako 2300 druhov drevín zo všetkých končín sveta.

Rozľahlý areál lesoparku je rozdelený na viacero častí – nájdeme tu oddelenie japonské, čínske, kórejské, himalájske, severoamerické atď. Tieto oddelenia sú zariadené drobnou architektúrou zodpovedajúcou tej ktorej oblasti.

Okrem drevín možno v arboréte obdivovať i prekrásne kvetinové záhony. Azda najväčšmi vyrážajú dych rôznofarebné bohato kvitnúce rododendrony.

Atmosféru arboréta dotvára aj reprezentatívny kaštieľ, v ktorom je inštalovaná expozícia venovaná zakladateľovi lesoparku, grófovi Ambrózymu.

3. Hrad Gýmeš

Hrad Gýmeš sa stal v priebehu dejín svedkom mnohých vojen a dejinných udalostí. Bili sa oň domáci veľmoži a králi, neskôr sa ho snažili (dvakrát dokonca úspešne) dobyť i Turci. Po každej mele bol však opätovne opravený.

K jeho zániku paradoxne prispel jeho posledný šľachtický majiteľ Karol Forgáč. Potom, ako Forgáčovci – tradiční majitelia Gýmeša – pevnosť opustili, dal Karol rozobrať jeho strechu a konštrukciu krovu, ktorá bola následne použitá na výstavbu cukrovaru v Jelenci.

Dnes je z Gýmeša romantická zrúcanina obklopená prekrásnou prírodou Tribeča. Hrad je prístupný po turistických chodníkoch z obcí Jelenec a Kostoľany pod Tribečom.

4. Zubria zvernica Topoľčianky

V pohorí Tribeč, približne desať kilometrov od Topoľčianok, sa rozkladá chránený areál Zubrej zvernice, jediného zariadenia špecializovaného na chov zubra v SR. Zubor, blízky príbuzný amerického bizóna a afrického byvola, je najväčšie zviera Európy. Na Slovensku vo voľnej prírode dávno vyhynul (traduje sa, že posledného slovenského zubra zastrelil na poľovačke kráľ Matej Korvín) a na pokraji vyhubenia bol i v celosvetovom meradle.

Zubria zvernica Topoľčianky patrí k zariadeniam, ktoré významne prispeli k jeho záchrane. Od svojho vzniku odchovala už desiatky mláďat. Zubor bol postupne vyradený z Červenej knihy ohrozených druhov. V roku 2004 bol dokonca umelo vysadený v Národnom parku Poloniny, vďaka čomu ho u nás po niekoľkých stáročiach možno opäť uzrieť i vo voľnej prírode.

Užívajte si rýchly internet na mobile aj tablete so 4G LTE od O2 v ďalších 330 miestach.Informácie o pokrytí nájdete tu..

Zubriu zvernicu Topoľčianky spravujú Lesy SR. Zvernica je prístupná širokej turistickej verejnosti, najvhodnejším obdobím na návštevu je čas kŕmenia. Zvernica slúži nielen na chov, funguje aj ako informačné stredisko. V cene vstupného je odborný výklad aj informačná brožúrka.

Vôkol obory vedie okružný náučný chodník s 9 zastávkami, ktorý návštevníkov oboznámi so zubrom európskym, spôsobom jeho života i s históriou chovu zubrov v Topoľčiankach. Chodník je dlhý dva a pol kilometra, má len minimálne prevýšenie a možno ho absolvovať za približne jednu hodinu.

5. Požitavské múzeum mlynárstva Mašekov mlyn

Požitavské múzeum mlynárstva je súčasťou projektu občianskeho združenia Fontis a Rodinnej farmy Mašekov mlyn. Vzniklo v auguste 2004 vedľa toku rieky Žitavy.

Múzeum má vo svojich zbierkach poľnohospodárske náradia, staré furmanské vozy, mlynské kamene, rôzne druhy studní, starú stodolu (pajta), mlynárov dom, dom pre tovarišov a služobníctvo, foto-dokumentačný a listinný materiál.

V priestoroch farmy sa nachádzajú pôvodné druhy živočíchov, ktoré v našich krajoch žili na prelome 18. a 19. storočia ako napr. Hortobadská racka, Uhorská mangalica, Somár domáci a pod. Takisto sú tu zastúpené pôvodné druhy rastlín.

Návštevu Mašekovho mlyna je potrebné vopred dohodnúť.

6. Kaštieľ Beladice – Pustý Chotár

V obci Beladice ležiacej neďaleko Nitry sa nachádza prekrásny neoklasicistický kaštieľ ponorený v rozľahlom tichom parku. Kaštieľ dnes slúži ako hotel, vďaka unikátnej Prírodnej galérii umeleckej keramiky – jedinej svojho druhu na Slovensku, ktorá sa nachádza v jeho parku a sčasti i v interiérových priestoroch, je však i vyhľadávaným miestom turistov a výletníkov zo širokého okolia.

Galéria prezentuje diela známych európskych i svetových umelcov a je voľne prístupná všetkým návštevníkom hotela, turistom a širokej verejnosti.

7. Topoľčianky zámok

Výstavný klasicistický zámok v Topoľčiankach vzniknuvší prebudovaním staršej renesančnej pevnosti patrí zaiste k najkrajším ukážkam staviteľského umenia na Slovensku. Nečudo, že bol v minulosti letným sídlom rakúsko-uhorských cisárov i prvých prezidentov ČSR.

K potentátom, ktorí si užívali komfortné bývanie v tejto luxusnej rezidencii patrí i povestný Tomáš Topoľčiansky zvaný Tlstý, ktorého najväčším životným potešením bolo jedlo. Traduje sa, že tohto nadrozmerného šľachtica nedokázal odviezť nijaký koč v Uhorsku. Keď mu raz miestny farár na návrh istého lekára uložil prísny pôst, dal si vraj Tomáš do kaštieľa zavolať troch poddaných, ktorým nariadil postiť sa v jeho mene.

Topoľčiansky zámok je dnes sprístupnený širokej turistickej verejnosti. Jeho časť funguje ako múzeum. Návštevník tu vzhliadne prekrásne históriou dýchajúce priestory vybavené vzácnym historickým nábytkom a bytovými doplnkami. Možno tu obdivovať starožitné hodiny, orientálne vyšívané závesy, slohové zrkadlá, vzácnu zbierku keramiky – jednu z najväčších na Slovensku či menšiu expozíciu zbraní.

Sprístupnená je i historická zámocká knižnica s viac ako 14.000 zväzkami a zámocká kaplnka – miesto konania pravidelných pútí. Zámok obklopuje nádherný anglický park s jazierkami, fontánami a vzácnymi sochami, ktorý bol vyhlásený za chránený areál.

Ak máte aj vy nejaké tipy na pekné miesta v okolí Nitry, napíšte nám ich do komentárov na facebookovú stránku Sódy.

Rýchly internet už aj v Beladiciach

Aj počas potuliek pamiatkami v okolí Nitry môžu zákazníci O2 využiť najrýchlejšie mobilné internetové pripojenie na Slovensku. Aby ste si mohli užiť vysokorýchlostný internet od O2 naplno, potrebujete telefón alebo tablet s podporou 4G LTE a 4G LTE SIM kartu.

Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4GLTE

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Jeseň plná pestrých nápadov

Možno ani netušíte, koľko maličkých zlepšovákov do svojej domácnosti si môžete jednoducho vyrobiť sami z vecí, ktoré sa v nej bežne vyskytujú. Ukážeme vám, ako si zmajstrujete jednoduchú nástenku a ako si z opadaných listov vyrobíte originálne sezónne podšálky.

Čítaj viac

O2 prináša Strieborný paušál s neobmedzenými volaniami iba za 20 eur

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové