Z mála vedeli urobiť veľa. Tieto recepty sú dôkazom nápaditosti starých mám

Chutné, sýte a nenáročné ľudové recepty, ktoré sa skvelo hodia tesne pred výplatou.

Na bežnej slovenskej dedine boli často na každodenné použitie dostupné iba základné suroviny ako zemiaky, kapusta a múka. Gazdiné museli často improvizovať a variť chutne z toho, čo bolo k dispozícii.

O tom, že naše staré mamy boli naozaj vynaliezavé, svedčí zachované ľudové dedičstvo v podobe širokej palety receptov, ktoré sú zostavené len z jednoduchých ingrediencií. Napriek tomu, alebo aj vďaka tomu, sú tieto jedlá naozaj lahodné, sýte a navyše nenáročné na financie.

Mačanka

Tradičné ľudové jedlo zo severovýchodného Slovenska, ktoré sa robí zo šťavy z kyslej kapusty, múky a pridávajú sa do neho huby. Vznike hustá kaša, prípadne polievka. Niektoré varianty receptu sú aj so zemiakmi.

Mačanka je svojim spôsobom slovenské fondue. Je sa totiž podobne ako slávna švajčiarska syrová pochúťka. Kúsky chleba sa natrhajú a namáčajú sa do hotovej omáčky. A od slova máčať pochádza aj názov tohto jedla.

Suroviny:

100 g sušených húb
0,5 l šťavy z kyslej kapusty
voda
mlieko
5 strúčikov cesnaku
3-4 lyžice hladkej múky
bobkový list
30 g masla
čierne korenie

Postup:

Šťavu z kyslej kapusty zriedime s vodou, aby nebola taká kyslá. Pridáme do hrnca sušené huby, osolíme a dáme spolu variť. Po uvarení húb si na panvičke na masle osmažíme na drobno nakrájaný cesnak a pridáme spolu s bobkovým listom do hrnca s hubami. Ešte chvíľku varíme podľa potreby.

V hrnčeku spolu s mliekom rozmiešame hladkú múku. Zátrepku pridáme do hubovej polievky a miešame do zhustnutia. Nakoniec to celé na tanieri zalejeme rozpraženým maslom a ochutíme čiernym korením a soľou.

Podávame s chlebom.

Džatky (alebo aj fučka, zamyšky)

Tento tradičný spišský pokrm bol typickým jedlom chudobných. Dokonca aj samotný názov pochádza z nárečového výrazu pre chudákov – džadov. Dnes sa už robievajú so slaninkou, poriadne omastené, no v minulosti bola slanina skôr vzácnosť. Ženy v domácnosti si museli vystačiť len s múkou (väčšinou vyrobenej z pomletého ovsa aj s otrubami) a zemiakmi a možno s troškou opraženej cibuľky.

Suroviny:

10 stredne veľkých zemiakov
150 g slaniny
2 hrnčeky hrubej múky
maslo
cibuľa
soľ

Postup:

Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Pred dovarením zlejeme tak, aby časť vody zostala v hrnci. Pridáme hrubú múku a necháme približne päť minút prevrieť.

Masu rozmixujeme do hladka a z cesta rukami formujeme väčšie šúľance alebo guľky. Na záver podávame poliate roztopeným maslom a s opraženou cibuľkou a slaninou.

Šusterka (alebo aj šterc)

Podobné jedlo ako džatky, ale robievalo sa na Záhorí a juhu Slovenska a v Čechách.

Suroviny:

200 g krupice
50 g masti
soľ
800 g zemiakov

Postup:

Zemiaky pokrájame na kocky a dáme variť. Krupicu opražíme na masti, osolíme a zalejeme horúcim vývarom zo zemiakov. Podusíme ju do mäkka a zmiešame so zemiakmi.

Šterc v niektorých domácnostia podávali s makom či s kompótom so sušených sliviek, inde na slano s oškvarami a osmaženou cibuľkou.

Bobaľky (alebo aj opekance či pupáky)

Na východnom Slovensku je to typické sviatočné jedlo na vianočný alebo novoročný stôl, ale nesklame ani v inom ročnom období. Je to jedno z najstarších sviatočných jedál, ktoré má pôvod v tradičných posúchoch.

Suroviny na cesto:

200 g  hrubá múka
200 g  múka polohrubá
250 ml  mlieko
30 g  cukor
20 g  droždie čerstvé
štipka soli

Suroviny:

mlieko (na precedenie)
100 g mak
100 g med
80 g maslo

Postup:

Do misky vysypeme obe múky, soľ, droždie, cukor a mlieko. Všetko dobre premiesime a necháme kysnúť. Po vykysnutí vyformujeme tenké dlhé valčeky a z nich nakrájame asi 2 cm dlhé kúsky. Poukladáme na plech a necháme ešte dokysnúť. Pečieme na 150°C dvanásť minút.

Odstáte bobáľky prelejeme vriacim mliekom a okamžite scedíme (preliať sa môže i vriacou vodou).  Polejeme medom, roztopeným maslom a posypeme pomletým makom. Na záver stačí už len premiešať a jedlo sa môže podávať.

Ktoré jedlo od starej mamy ste mali najradšej?

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


BlackBerry KEYOne – majster v produktivite

Ako prvé vám zrejme napadne: Čo tu robí smartfón s fyzickou klávesnicou v čase, keď sa ostatní výrobcovia predbiehajú v čo najväčšom pomere displeja voči veľkosti telefónu? Krátka odpoveď by bola: Dokazuje, že aj v 21. storočí má zmysel. Ak vás zaujíma tá dlhšia, čítajte ďalej.

Ostatné smartfóny vyššej triedy sú skôr ako krehko pôsobiace kúsky umenia. Keď chytíte do ruky KEYOne, máte pocit, že držíte nástroj. A naozaj to je nástroj, v takmer dokonalej forme pojazdnej kancelárie.

Dizajn, ktorý sa nestratí

Zariadenie je masívne, s pogumovaným zadným krytom, vďaka ktorému sa v ruke vôbec nekĺže. S hmotnosťou 180 g je dostatočne ťažké na to, aby ste ho vo vrecku cítili, ale nie príliš ťažké na to, aby to prekážalo napríklad pri dlhších rozhovoroch. Najvýraznejším dizajnovým prvkom je klávesnica v lesklom prevedení, aby ladila s displejom nad ňou.

Ten má neobvyklý pomer strán 3:2, ktorý spôsobuje napríklad čierne okraje pri sledovaní videí, okrem toho si to ale ani nevšimnete. Samotný displej je veľmi kvalitný, s hustotou 433 ppi pri rozlíšení 1 620 x 1 080. Hoci kvôli klávesnici má uhlopriečku iba 4,5 palca, nebudete mať pocit, že toho vidíte málo.

Pod kapotou

Operačná pamäť s veľkosťou 3 GB, procesor Snapdragon 625 či 32 GB úložiska nijako nevyčnievajú zo štandardu v tejto cenovej kategórii. Avšak vďaka veľmi benevolentnej voľbe softvéru, ktoroým je čistý Android s minimom vlastnej nadstavby od BlackBerry, nezaznamenáte problémy ani pri používaní desiatok aplikácií.

Samotné BlackBerry aplikácie sú časom odskúšané a veľmi vyladené verzie pripomienok, kalendára, či poznámok. Neprehliadnuteľné sú funkcie zamerané na bezpečnosť, ktorá je, bohužiaľ, Androidu vyčítaná veľmi často. No v BlackBerry urobili maximum a nepretržité sledovanie aktivity aplikácií, či zabezpečenie na úrovni hardvéru oceníte práve vtedy, keď je váš telefón zároveň vašou kanceláriou.

Navyše je tu BlackBerry Hub – unikátna aplikácia, ktorá vaše e-maily, SMS, hovory, či komunikácie cez Messenger prepája do jednej, veľmi prehľadnej aplikácie.

Batéria, ktorá nesklame

Práve kombinácia menšieho displeja, úsporného procesoru a veľmi veľkorysej 3 505 mAh batérie má za následok, že na KEYOne sa jednoducho môžete spoľahnúť. Viac ako jeden deň pri veľmi náročnom používaní je samozrejmosťou, pri šetrnosti potiahnete aj tri dni bez nabitia.

Fotoaparát

Značka BlackBerry nikdy nevyčnievala kvalitou svojich fotoaparátou. Dokonca mala špecializované modely, určené pre organizácie citlivé na únik informácií, ktoré žiadny fotoaparát nemali. Fotoaparát v KEYOne ale túto tradíciu porušuje. So zadnou kamerou vyhotovíte 12 MPx fotky a vysoko kvalitné 4K videá a selfies dostanú rozlíšenie 8 MPx.

Na čo je teda je tá klávesnica?

Klasickú fyzickú klávesnicu už ostatní výrobcovia prakticky zavrhli a možno ju považovať za prežitok. V KEYOne klávesnica ale nie je kvôli nostalgii, ale funguje ako efektívny a veľmi funkčný prvok produktivity.

Krátkym, či dlhým stlačením klávesy môžete nastaviť a následne vyvolať klávesovú skratku na kontakt, na SMS, či na konkrétnu aplikáciu. Celkovo 52 skratiek má neuveriteľný potenciál zefektívniť váš čas. Pár minút nastavovania a KEYOne vám dá appky, funkcie či kontakty doslova na dosah. Žiadny iný telefón na trhu toto neponúka a keď si zvyknete, nikdy nebudete chcieť cestu späť.

Okrem dizajnového prvku majú lesklé klávesy ďalšiu funkciu – pôsobia ako touchpad a ich lesklosť spôsobuje, že sa po nich ľahšie kĺžu prsty. Ak chcete posúvať stránky, či e-mail, môžete to urobiť pohybom prstu na klávesnici bez toho, že by ste si zavadzali vo výhľade.

Na to nadväzuje prediktívne písanie. V BlackBerry ju dotiahli takmer k dokonalosti, a to aj pri slovenskom jazyku. Vopred vám pri písaní navrhne kompletné slová, veľmi často sa trafí a návrh stačí potvrdiť potiahnutím po klávesnici.

Produktivita je kľúčom

Toto zariadenie nie je pre každého. Ak svoj smartfón pravidelne používate na prezeranie videí či náročné hry, asi je lepšie obhliadnuť sa po inom type. Hlavnou úlohou tohto modelu je čo najvyššia produktivita, a ak je toto vaša priorita, odporúčame všetkými desiatimi.

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Lifetech: Čo je nové