Halászlé, perkelt a doboška: Spoznajte chute Podunajska

Vychutnajte si podunajský región prostredníctvom jeho kuchyne. Vo výrazných sýtych chutiach a vôňach sa zrkadlí úrodná zem aj bohatá história. O podunajskej kuchyni sme sa rozprávali s autorkou zbierky Poklady slovenskej kuchyne Silviou Pilkovou.

Podunajsko predstavuje široký pás nížinatej krajiny pozdĺž Dunaja, ktorý sa rozprestiera od Dunajskej Lužnej po Štúrovo. V úrodnej pôde sa darí takmer všetkému, miestna kuchyňa preto vychádza z kvalitných surovín. Silvia Pilková, autorka publikácií o jedle v našich regiónoch, nám porozprávala, čo tamojšie chute ovplyvnilo, ktoré suroviny ich charakterizujú aj ktoré jedlá treba zaručene vyskúšať.

Podeľte sa o svoje zážitky z ochutnávania podunajských špecialít vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Podunajská kuchyňa čerpá inšpiráciu v histórii aj v cudzokrajných kuchyniach

Pre podunajskú kuchyňu je príznačná rozmanitosť a bohatosť. Miestni pri varení navyše využívajú novátorské postupy, a tak vznikajú jedinečné jedlá. Inšpirujú sa v histórii, pričom v tradičných jedlách môžeme cítiť aj maďarské, ázijské, nemecké, talianske, slovanské, rakúske a francúzske vplyvy.

Foto: LubosHouska/Pixabay

„Dlhé obdobie tureckej nadvlády spôsobilo, že medzi miestne jedlá sa dostali aj tradičné ázijské pokrmy ako guláš, langoš, pagáče, štrúdľa a klobásky. Po odchode Turkov sa tam rozšírili nové suroviny ako kukurica, zemiaky, paradajky a papriky, ktoré dali punc jedlám ako lečo, perkelt a zemiakový paprikáš (tzv. paprikás krumpli),“ hovorí autorka zbierky Poklady slovenskej kuchyne Silvia Pilková.

Región charakterizuje nielen paprika, ale aj oregano a feferónka

„Podunajsko je známe svojou paprikou, ktorá sa sem dostala počas napoleonskej vojny, keď v dôsledku blokády nebolo dosť exotických korenín. Vtedy začala hrať prím práve paprika,” približuje, ako sa táto plodina presadila.

Pre Silviu Pilkovú je paprika, pražená na cibuľke, typickou chuťou tohto regiónu. „Je to pre mňa priam čuchová bomba, ktorá je predzvesťou dobrého jedla,“ hovorí.

Foto: Unsplash

Zároveň dodáva, že kým sladkú papriku všetci poznáme, výrazne zastúpené je aj menej známe oregano, ktoré sa tu aj pestuje. „Dáva podunajskej kuchyni nádych Stredomoria,“ približuje.

Zabudnúť netreba ani na feferónku, ktorou sa dochucuje aj rybacia polievka halászlé. „Pošteklí vaše zmysly a pomôže naštartovať trávenie,“ hovorí milovníčka tradičnej kuchyne.

Miestna kuchyňa ponúka honosné sladké lahôdky

Vplyv na kuchyňu tohto regiónu mala aj blízkosť Bratislavy, Budapešti a Viedne. Svojím kúskom prispeli do skladačky, vďaka čomu vznikli sladké delikatesy ako krémeš, žerbó rezy alebo šomló halušky.

Foto: archív Silvie Pilkovej

Práve dezerty a sladké pokrmy považuje Silvia Pilková za skutočné lahôdky. Rada si pochutná aj na slivkových guliach (tz. gombóce), doboške aj staromaďarských palacinkách Gundel.

4 podunajské špeciality, ktoré treba vyskúšať

Vybrali sme 4 jedlá, z ktorých môžete zostaviť tradičné podunajské menu.

Hortobádske palacinky

Sýte tradičné predjedlo, ktoré sa občas je aj ako hlavné jedlo. Pripravuje sa zo zvyškov paprikáša, ktorým sa plnia slané palacinky. Preložia sa na štvorec a zalejú hustou smotanovou omáčkou. Chuťovo je jedlo veľmi bohaté, dominuje v ňom chuť mäsa, praženej cibuľky a papriky.

Foto: SunCakeMom/Wikimedia

Halászlé

Pikantná, jasne červená polievka z kapra a iných sladkovodných rýb. Základom je štedrá dávka štipľavej papriky. Polievku si varili rybári v malých kotlíkoch na ohni priamo pri brehoch riek. Je sa s bielym chlebom – čím štipľavejšia je polievka, tým viac chleba budete potrebovať.

Foto: Ryzhkov Photography/Shutterstock

Perkelt

Perkelt je jednoduché hlavné jedlo s úžasnou plnou chuťou. Základom je vykostené mäso, mletá červená paprika, cibuľa, rajčiny a papriky. Dá sa uvariť takmer z každého druhu mäsa – z kuracieho, hovädzieho, bravčového, jahňacieho, z diviny, ale aj z držiek či z pečienky. Zabudnite na zahusťovanie múkou. Omáčka získa hustotu pomalým dusením v malom množstve vody. Perkelt sa tradične podáva s haluškami, cestovinami alebo tarhoňou. Nemýľte si ho s paprikášom, ten sa varí aj so zátrepkou z kyslej smotany.

Foto: RitaE/Pixabay

Doboška

Skvelý dezert na slávnostný stôl alebo honosný koláčik ku káve. Okrúhle vrstvy tenkého piškótového cesta sa striedajú s čokoládovo-maslovým krémom a sú zaliate karamelom. Boky sú pokryté mletými orechmi. Recept vynašiel pred 200 rokmi majiteľ obchodu s lahôdkami v Budapešti József C. Dobos – podarilo sa mu vytvoriť koláč, ktorý vydržal dlho čerstvý aj bez chladničky. V teplej podunajskej klíme to bola vítaná výhoda, dezert je tu obľúbený dodnes.

Foto: Christo/Wikimedia

Pri spoznávaní Slovenska určite nevynechajte lokálne jedlá a o svoje zážitky z ochutnávania tradičných špecialít sa neváhajte podeliť so svojimi blízkymi. Vyberte si rýchly a spoľahlivý mobilný internet od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 96 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Silvia Pilková

Je autorka 7-dielnej knižnej série Poklady slovenskej kuchyne, ktorá sa zameriava na regióny Slovenska, ich jedlá a históriu. Varenie je jej najväčšia vášeň – varí už od detstva. Dva roky viedla dve reštaurácie, pracovala v kuchyniach v Moskve, v Prahe i vo Viedni.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Rasťo Chvála bloguje: Darček k osemnástke

Motoristický novinár a bývalý majster Slovenska v rely spomína na svoje šoférske začiatky a ponúka rady začínajúcim šoférom a ich blízkym.

Motoristický novinár, ambasádor kampane O2 Nebuď pirát a aktivity Chvála bezpečnej jazde, ktorá motoristom prináša množstvo dobrých rád aj špeciálnu ponuku O2 Extra výhod, vo svojom blogu hovorí o svojich začiatkoch za volantom a prináša návod, ako by mal na šoférsku dráhu vstúpiť každý nový držiteľ vodičského preukazu.

Stojím o pol ôsmej ráno na zastávke autobusu a netrpezlivo prestupujem z nohy na nohu. Snáď mi tá „Polomka“ neušla, lebo je to jediný spoj, ktorý v tomto čase ide priamo cez našu obec až do Banskej Bystrice. Skôr než sa objaví legendárny autobus modrá harmonika značky Ikarus, skontrolujem si občiansky preukaz.

Tieto jarné prázdniny mi musí MDŽ klapnúť podľa plánu, pretože práve dnes mám osemnásť a v hlave veľký plán: Okolo deviatej budem v Banskej Bystrici, prebehnem pešo na inšpektorát a ak budem mať šťastie, chytím „Polomku“ cestou späť na Beňuš. Doma zoberiem rodinnú Škodu 100 a pôjdem odviezť veci na horskú chatu, kde máme ísť podvečer ako vedúci s deťmi na výlet.

„Dnes odporúčam každému absolventovi autoškoly prvé jazdy v spoločnosti skúseného šoféra. A to aj vtedy, ak už má viac ako osemnásť rokov a zákon to nepredpisuje.“

Mamina je doma, lebo je učiteľka, a hneď pochopí, prečo potrebujem auto. Akurát ja nechápem, prečo ma brzdí a chce ísť so mnou ako dozor. Naveľa som pristal na kompromis: mať auto hoci s dozorom.

Hore úzkou a ešte miestami zasneženou dolinou to nebola jazda podľa mojich predstáv, aspoň dvakrát mi ušiel zadok auta do mierneho driftu. Decká z nášho malého spoločenstva som v rámci druhej jazdy opatrne vyviezol hore a osemnástku som oslávil bez ujmy.

Keď ma dnes vezie moja dcéra, nechápavo krútim hlavou nad mojou oslavou osemnástky. Z toho, čo dnes ako ambasádor kampane Chvála bezpečnej jazde odporúčam, som mal vtedy asi jediné. Plán cesty. Všetko ostatné bolo divoké, rýchle a vášnivé. Napriek čerstvo skončenej autoškole mi síce nechýbala zručnosť, ale aj tak to bola odvaha.

„Rodičia, radšej jazdite s deťmi denne, nechajte ich šoférovať do školy alebo do práce, aby nazbierali skúsenosti radšej s vami a cez deň. Je to lepšie ako prvá ostrá v noci a cestou z diskotéky.“

Dnes odporúčam každému absolventovi autoškoly prvé jazdy v spoločnosti skúseného šoféra. A to aj vtedy, ak už má viac ako osemnásť rokov a zákon to nepredpisuje. Ideálny stav je podľa mňa vodičský preukaz v sedemnástke a povinné jazdenie so skúseným šoférom. Efektívne formovať možno jedine mladého šoféra.

Ak ste práve skončili autoškolu, začnite jazdiť v spoločnosti dobrého šoféra. Pred prvou sólo jazdou si premyslite, kam a kadiaľ pôjdete. Jazdite po známych cestách, aby sa všetka vaša pozornosť sústredila na riadenie auta. Jazdite často a pokiaľ to ide v menej exponovaných časoch. Začnite počas dňa a až po nazbieraní skúseností jazdite v noci. Aj na prvé nočné jazdy sú lepšie známe cesty.

Rodičia, radšej jazdite s deťmi denne, nechajte ich šoférovať do školy alebo do práce, aby nazbierali skúsenosti radšej s vami a cez deň. Je to lepšie ako prvá ostrá v noci a cestou z diskotéky.

Záznamy z výskumu nehôd ukazujú, že vodiči v krízovej situácii často nedostatočne brzdia alebo nevyužijú možnosti auta na vyhnutie sa kolíziám. Investujte do kurzu bezpečnej jazdy, aby ste si vyskúšali, ako sa auto správa pri krízovom brzdení. Možno sa naučíte, ako sa dá súčasne brzdiť a obísť prekážku.

„Keď ma dnes vezie moja dcéra, nechápavo krútim hlavou nad mojou oslavou osemnástky. Z toho, čo dnes ako ambasádor kampane Chvála bezpečnej jazde odporúčam, som mal vtedy asi jediné. Plán cesty.“

K veľkému počtu nehôd by vôbec nemuselo prísť, keby mal vodič správne návyky, ako zvládnuť krízovú situáciu, a keďže nikto učený z neba nespadol, tréning bude dôležitý. Ak nie v škole, aspoň na letisku.

Ak vám ide hlava prasknúť a stále neviete, aký darček svojej ratolesti kúpiť, nezúfajte a investujte do školy bezpečnej jazdy, kondičnej jazdy alebo si aspoň sadnite na sedadlo spolujazdca, ako to vtedy prezieravo urobila moja mama.

Rasťo Chvála

Prečítajte si aj ďalšie blogy:

Jazdite zodpovedne, osvojte si Rasťove tipy na bezpečnú jazdu a staňte sa lepším vodičom. Navyše môžete využiť špeciálnu ponuku O2 Extra výhod. Viac informácií nájdete na www.extravyhody.o2.sk.

Rasťo Chvála

Je motoristický novinár, ktorý už viac ako 20 rokov testuje autá. V súčasnosti sa naplno venuje vlastnému projektu na YouTube Garáž TV, ktorý môžete sledovať aj na Instagrame @garaz.tv. Je bývalý majster Slovenska v rely a svoje skúsenosti z motošportu sa snaží preniesť aj do odporúčaní pre vodičov v každodennej premávke. Stal sa ambasádorom kampane O2 Nebuď pirát, v rámci ktorej vznikla aj aktivita Chvála bezpečnej jazde. Tá vodičom prináša nielen množstvo cenných rád, ale aj špeciálnu ponuku O2 Extra výhod.


O2 vylepšilo balíky dát pre kartu O2 Voľnosť. 1 GB dát môže byť váš už za 1 €

Čítaj viac

Fotografka radí, ako aj v noci urobiť dobré fotky so smartfónom

Čítaj viac

Notebook na dovolenke netreba, ak máte jeden z týchto 6 tabletov

Čítaj viac