Čo nájdete na štedrovečernom stole v rôznych regiónoch?

Ježiškova kaša, pupáky či cauty. Poznáte typické vianočné jedlá a zvyky rôznych regiónov Slovenska?

Najväčšia symbolika Vianoc je spojená s prípravou štedrovečerného jedla a úpravou stola. V minulosti mal každý z týchto úkonov svoj magický význam. Prečítajte si, ako sa zvyky 24. decembra v rámci Slovenska líšili.

Už ste videli všetky vianočné klasiky? Vyskúšajte jeden z týchto 6 filmov 

Bratislava a Podunajsko

Na Štedrý deň bolo úlohou otcov v meštianskych a šľachtických rodinách zabaviť deti, aby sa matky mohli venovať prípravám. Otcovia chodievali s deťmi korzovať po meste alebo sa korčuľovať. Po návrate čakalo deti vytúžené prekvapenie – vyzdobený stromček.

Štedrovečerné stoly starých Bratislavčanov zdobilo 6 až 12 chodov. Varilo sa však len toľko, aby si každý člen rodiny mohol dať z každého chodu za lyžičku. Jedlá sa pripravovali z lokálnych surovín, preto sa objavovali kaše – šošovicová, fazuľová, ale aj obilninové kaše ako ovsená, prosná, kukuricová alebo krupičná, známa ako Ježiškova.

Podobne ako na celom Slovensku, hlava rodiny rozdávala cesnakový krížik na čelá všetkých členov. Medové krížiky dostali deti a slobodné dievčatá, aby boli sladké a aby si našli ženícha. Nasledovala vianočná, najčastejšie kapustová polievka. V Podunajsku sa namiesto kapustnice robila rybacia polievka známa ako halászlé.

Ryby sa tu na štedrovečernom stole objavujú už oveľa skôr. Považujú sa totiž za pôstne jedlo, a tak ich môžu jesť aj veriaci, ktorí inak držia mäsový pôst. Ryba sa konzumovala ako varená alebo pečená a často sa jedávali aj solené haringy. V druhej polovici 20. storočia sa na stole objavuje vyprážaný kapor s majonézovým šalátom.

Lokálnym zvykom je aj púšťanie škrupiniek orechov v miske s vodou. Tie vďaka teplu zo sviečky plávali na hladine a mladé ženy sledovali, či doplávajú na druhú stranu. Ak sa tak stalo, znamenalo to, že sa v budúcom roku vydajú.

Záhorie

Na Záhorí si dievčatá veštili svojho milého z tečúcej vody hneď ráno pri brieždení. Slobodné dievčatá sa zišli pri potoku a opakovali: „Beriem vodu s pravú ruku, žehnám sa ja Bohu duchu, vyše lávky, niže lávky, aby nemal nikde stávky, len u nás,“ a pritom mysleli na svojho vyvoleného.

Niekoľkochodová večera mala vždy iné poradie a zloženie, takmer v každej obci to bolo inak. Niekde po oblátkach nasledovali pupáky, hríbová omáčka a nakoniec ryba. Inde sa zasa jedla najprv fazuľová polievka, po nej uvarené hríby na krupici, potom pupáky a nakoniec jabĺčka.

V niektorých častiach Záhoria sa varila kapustnica, inde kyslá šošovicová polievka. Koláče boli prevažne z kysnutého cesta, nazývali sa cauty. Obľúbené boli aj orechovníky, makovníky či lekvárovníky.

Po večeri sa chodilo „po spívaňú“ k najbližšej rodine, teda spievať a vinšovať šťastné a veselé sviatky.

Nitra

Obyvatelia nitrianskeho regiónu verili, že za prácu počas sviatkov hrozila nepriazeň osudu. Nesmelo sa šiť, lebo by sa prsty vykrútili, dokonca sa ani sa na niť pozerať, lebo by človek oslepol.

Platilo, že gazdiná sa nesmie postaviť od štedrovečerného stola, aby neprivolala nešťastie do domu. Aby sa toho budúci rok veľa urodilo, dávalo sa pod stôl náradie – rýľ, kosa či motyka. Cesnak mal ochrániť rodinu pred chorobami a komu padol kúsok jedla pri vianočnej večeri pod stôl, zahrával sa vraj s čertom.

V regióne sa na Vianoce nejedla ani hydina, aby neodletelo z domu šťastie. Naopak, bolo dobré mať na tanieri mäso zo štvornohých zvierat, najmä pečené prasa. Nesmelo chýbať ani jabĺčko rozkrojené na toľko častí, koľko členov mala domácnosť. Znamenalo to súdržnosť rodiny v nasledujúcom roku. Zdravie mal rodine priniesť zase rozbitý orech.

Nitrianske dievčatá si jabĺčkom privolávali ženíchov. Do jablka hrýzli od Lucie do Vianoc a na Štedrý večer s ním vyšli na dvor. Z ktorej strany zaštekal pes, tam sa mali vydať.

Turiec

Turčania Štedrý večer nazývajú dohviezdny večer. Už od skorého rána sa tu vypekalo, aby gazdiné mali čím ponúknuť koledníkov. Poobede sa varila štedrá večera. Miestnym tradičným jedlom na Vianoce i Nový rok je kapustnica s hríbami a lokše s makom či tvarohom.

Na rozdiel od katolíkov, evanjelici nedodržiavali počas celého Štedrého dňa pôst, a tak v ich kapustnici nájdete aj klobásu, v niektorých rodinách rovno bravčovú polievku. Okrem toho na stole nesmeli chýbať plodiny, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v ďalšom roku.

Zvedavé dievčatá si počas dohviezdneho večera mohli vyveštiť, kto sa stane ich manželom. Vzali omrvinku z každého jedla a vložili ju do orechovej škrupinky. Tú schovali pod vankúš a čakali, o kom sa im večer bude snívať.

Jablko, ktoré v ten večer rozdávala gazdiná, tiež veštilo budúcnosť. Dievčatá si z neho každý deň až do Nového roku zahryzli a ktorého mládenca na Nový rok cestou do kostola stretli, ten sa mal stať ich mužom.

10 legendárnych hitov, ktoré vás vždy naladia na vianočnú atmosféru. Zistite viac

Orava

V rázovitom kraji sa po celý Štedrý deň nejedlo. Hladné deti utešovali, že ak vydržia, uvidia zlaté hviezdy. Gazdiná sa preto snažila svojich potomkov zamestnať. Vyrábali ozdoby na stromček, ktorý otec priviazal nad stôl o trám na povale korunkou dolu.

Pod sviatočným stolom bola slama na znamenie, že Kristus Pán sa narodil na slame. Pod stôl ukladali aj zemiaky, aby sa urodili aj ďalší rok. Ako prestieranie sa používala plachta, z ktorej sa na jar sialo. Prestieral sa vždy jeden tanier navyše, ktorý mal poslúžiť náhodnému pocestnému.

Na Orave sa varila kapustnicu s hubami, hrach, halušky so slivkami, krupicová kaša, opekance s makom, ryba, zemiaky s mliekom. Súčasťou zvykov sú aj cesnakové krížiky na čelo. Tie mali ochrannú funkciu – aby im strigy neublížili. Ďalším rituálom bolo rozhadzovanie hrachu po izbe, aby rodinu budúci rok nepostihla bieda.

Kysuce

Na Kysuciach sa s prípravou na Štedrý deň začalo už 21. decembra. Od Terchovej až po Bystrickú dolinu ho nazývali polazňový deň, pretože pastieri a mládenci roznášali po domoch polazničky, teda jedličky.

Na Štedrý deň veriaci držali pôst, doobeda sa nejedlo vôbec a obed bol skromný. S prichádzajúcim večerom sa začal chystať stôl. Pod obrus sa dávali peniaze a na stole nesmel chýbať chlieb a úroda. Nohy stola boli zviazané reťazou, aby bola rodina jednotná.

Tradičné jedlá kysuckých stolov sú hrachová polievka so sušenými slivkami, opekance s makom a krupica, nazývaná Ježiškova kašička.

Na horných Kysuciach dievky po večeri prehadzovali cez plece krpce do dverí. Podľa toho, ako dopadli na zem, dievka zistila či sa budúci rok vydá a opustí dom.

Liptov

Na Liptove sa prípravám štedrovečerných pokrmov pripisoval veľký význam. Gazdiná nimi mohla ovplyvniť budúcu prosperitu gazdovstva.

Ovocné stromy gazdiná chytala rukou oblepenou cestom z miesenia vianočného chleba, aby dobre rodili. Pečivo muselo byť dobre vykysnuté, lebo nízke chleby a koláče znamenali úpadok celého gazdovstva.

Hojnosť jedál na štedrovečernom stole znamenala hojnosť všetkého v budúcom roku. Jedenie zrnitých pokrmov ako proso, mak či strukoviny symbolizovalo snahu všetko rozmnožiť.

Od stola sa neodchádzalo, aby niektorého člena rodiny nepostihol trvalý odchod. Liptáci jedli oblátky s medom a makom, z ktorých sa jedna odložila pre dušičky a ďalšia pre statok. Po prípitku a vinšovaní zdravia a šťastia sa podávali opekance s makom a bryndzou, varená údená ryba, po nej tzv. žobrácka kaša z jačmenných krúp.

Pripravovali aj kapustnicu, tradičná je hríbová, zahustená krúpami a ryžou. Dodatočne do kapustnice prihodili povarený hrach, lebo prinášal zdravie. Nesmel chýbať „chreň“, omáčka z varených sušených sliviek a hrušiek.

Všetky zvyšky sa nechávali na stole, keby sa vyniesli, išiel by s nimi v budúcom roku preč aj majetok. Čo sa z každého pokrmu odložilo, po večeri sa zanieslo aj statku, aby aj zvieratá vedeli, že sú Vianoce.

Zemplín a Spiš

Aj obyvatelia východoslovenských regiónov držali na viliju prísny pôst. Vraj do večera nemohli vypiť ani glg vody. Inde mohli zjesť trocha kyslej kapusty, suchý chlieb či kúsok posúcha.

Na prestretom štedrovečernom stole nesmel chýbať vianočný koláč kračún s dierkou v strede, v ktorej bol uložený cesnak a med. V niektorých častiach Zemplína večera obsahovala oblátky s medom alebo kúsok chleba so soľou, bobáľky s kapustou, makom či tvarohom. Miestami sa jedla aj mliečna kaša, kysnutý koláč poplanok či pirohy.

Zakázané bolo po večeri umývať riady, inak by sa šťastie od domu odvrátilo. Po večeri sa rodiny vybrali do záhrad zaklínať stromy, aby mali v nasledujúcom roku viac úrody.

Kdekoľvek na Slovensku ste, podeľte sa o svoje tradície s priateľmi či známymi. Zvoľte si rýchly a spoľahlivý mobilný internet od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 97 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Baví vás rozširovať si všeobecný prehľad? Začnite pozerať týchto 7 YouTube kanálov

Vybrali sme náučné videá pre všetkých, ktorým robí radosť vzdelávať sa a každý deň potrebujú novú dávku vedomostí.

Niekedy stačí 10 minút denne, aby sme sa dozvedeli niečo nové alebo oprášili svoje vedomosti, doplnili si kontext a zistili súvislosti. Ak sa radi vzdelávate, pozrite si naše odporúčanie na náučné YouTube kanály. 

Sledujte YouTube cez O2. Súčasťou vášho O2 SMART Paušálu môže byť aj 10 GB extra dát na používanie tejto appky. Chcem vedieť viac

Crash Course

Crash Course je zlatou baňou náučných videí. Nájdete tu krátke série, ktoré výborne spracúvajú rôzne témy – od literatúrymytológie cez počítačové vedyfilozofiupo chémiuastronómiu.

Pozrieť si všetky Crash Course videá je časovo nemožné, určite však odporúčame začať svetovou alebo európskou históriou. John Green, ktorý kanál produkuje, prináša moderný prístup k dejepisu, založený na pochopení súvislostí medzi historickými udalosťami z viacerých uhlov pohľadu.

Dejepis Inak

Pri histórii ešte na chvíľku zostaneme. Sandra Sviteková a jej kanál Dejepis Inak patrí v súčasnosti k tomu najlepšiemu, čo vzniká na slovenskej YouTube scéne.

Vyštudovaná učiteľka sa vo svojich videách nevenuje iba dejepisu, ale rozoberá aj filozofické a spoločenské témy. Dozviete sa napríklad viac o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, o Charte 77, o vzniku Európskej únie, ale aj prečo ženy nosia podprsenky či prečo sa holíme.

Kurzgesagt – In a Nutshell

Náš favorit z tohto zoznamu je kanál Kurzgesagt – In a Nutshell, pretože kladie podnetné otázky a odpovedá na ne krásnymi minimalistickými animáciami nemeckého dizajnového štúdia Kurzgesagt.

Prečo nás krásne veci robia šťastnými? Aká je skutočná podstata reality? Je Európska únia demokratická? Je organické jedlo zdravšie? Môžete vôbec týmto videám veriť?

The Cosmonaut Variety Hour

Doteraz sme sa venovali obsahu, ktorý sa snaží zachovať objektivitu a pri skúmaní sveta využíva akademické princípy. V tomto odporúčaní to už neplatí, Marcus Turner buď niečo miluje, alebo nenávidí.

Na svojom kanáli The Cosmonaut Variety Hour prináša subjektívne názory na rôzne popkultúrne fenomény. Marcus miluje Star Wars a nenávidí poslednú sériu Hry o tróny. O oboch však dokáže rozprávať zaujímavo, fundovane a vidno, že aj napriek zaujatosti mu nechýbajú vedomosti a obrovský prehľad v modernej kultúre.

Mimozemšťania, klimatické zmeny aj inšpiratívne ženy vo vede. Máme pre vás 7 tipov na zaujímavé vedecké články

The Nerdwriter

Evan Puschack považuje svoju tvorbu za mix esejí, reportáží, fotožurnalistiky a dokumentu. Nájsť jednu tematickú strechu je pri jeho videoesejách náročné – jeden týždeň sa venuje tomu, ako Donald Trump odpovedá na otázky, inokedy zase vysvetľuje, ako interpretovať obrazy Pabla Picassa.

Do nášho zoznamu sa jeho kanál The Nerdwriter dostal vďaka filmovým a umeleckým témam. Odporúčame napríklad video o tom, ako sa vývoj maľby a umenia dostal až k drip maľbám Jacksona Pollocka.

Tifo Football

Aj k športu sa dá pristupovať akademicky. Ak patríte medzi futbalových fanúšikov, ktorým už nestačí len sledovať zápasy a zostrihy, preskrolujte si videá na kanáli Tifo Football.

Väčšina z nich sa venuje taktikám, profilom trénerov či príbehom hráčov, no pravidelne tu nájdete aj zaujímavejšie témy. Napríklad prečo vidíme čoraz menej ofsajdov alebo že Čína využíva futbal v Afrike ako vyjednávací nástroj v diplomacii.

Vox

Americký web Vox sa preslávil svojím prístupom k tzv. vysvetľujúcej novinárčine a musíme uznať, že krátke náučné videá na úplný kaleidoskop tém robia famózne.

Pri takom množstve videí sa ťažko odporúča jedno konkrétne, ale vyskúšajte napríklad explainer o histórii palestínsko-izraelského konfliktu alebo možno ľahšiu tému – prečo máme vždy dosť miesta na dezert.

Vyberte si svoj O2 SMART Paušál a získajte extra dáta na obľúbené aplikácie. Ak sa rozhodnete pre Strieborný O2 SMART Paušál, získate nielen neobmedzené volania, SMS a MMS a 3 GB dát, ale aj 2 × 10 GB na dve aplikácie podľa vášho výberu. Vybrať si môžete napríklad YouTube a Instagram alebo Facebook. Viac o nových O2 SMART Paušáloch a ich možnostiach sa dozviete na www.o2.sk.


Máte v ruke nový smartfón? Týchto 6 vecí by ste mali spraviť ako prvých

Čítaj viac

5 smartfónov, ku ktorým dostanete v O2 aj druhý mobil

Čítaj viac

Nové tváre O2 Luddo a Moya spoznávajú svet ľudí

Čítaj viac