Tradičné slovenské superpotraviny, na ktoré sa neprávom pozabudlo

Mak, špalda, med. A to je len začiatok. Slovenských tradičných superpotravín je viac.

Pojmom superpotraviny sa označuje skupina potravín, ktorá má svojim zložením mimoriadne zdraviu prospešné účinky. Populárne superpotraviny sú však často drahé a je problém nájsť ich na pulte bežných obchodov. Ale nemusí to tak byť – ak zvolíme tie, ktoré sa dajú vypestovať aj u nás. Inšpirujte sa a navarte si z našich lokálnych potravín niečo zdravé aj vy doma.

Navyše kúpou lokálnych produktov podporujete domácich výrobcov, prispievate k zníženiu ekologickej stopy a konzumujete plodiny, ktoré sú typické pre túto oblasť. Podľa niektorých výživových poradcov totiž zloženie živín na tanieri vhodné pre bežného Stredoeurópana nemusí byť vhodné napríklad pre ľudí žijúcich v tropických oblastiach a naopak.

Položky z nasledujúceho zoznamu poznáte všetci a na rozdiel od exotiky ich dostanete naozaj všade.

Pohánka

Pohánka, nazývaná aj obilie chudobných, prišla do Európy pravdepodobne s mongolskými nájazdmi. Ešte v 19. storočí bola v slovenskej kuchyni veľmi rozšírená a používaná, postupne však takmer upadla do zabudnutia.

Na našom území je najvýznamnejším zdrojom rutínu (vitamínu P), aj keď treba pripustiť, že jeho množstvo v lúpaných semenách je podstatne nižšie ako napríklad v kvetoch.

Okrem rutínu obsahuje množstvo pre ľudské telo potrebných látok – vlákninu, zinok, draslík, vápnik, fosfor, železo, meď, selén, cholín, mangán a vitamíny B1, B2, C a E. Pomáha najmä pri cievnych ochoreniach, napríklad pri kŕčkových žilách, popraskaných cievach či hemoroidoch.

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/ervins_strauhmanis/"]Zdroj: CC license 2.0 Ervins Strauhmanis[/lnk]

Mak siaty

Mak ako zdroj energie a vitality využívali už antickí atléti, ktorí ho konzumovali v zmesi s medom a vínom. Vedeli ste, že mak má najväčší obsah vápnika zo všetkých potravín?

Až 1300 mg na 100 gramov, teda dvanásťkrát viac ako kravské mlieko. Je mimoriadne bohatý aj na železo a horčík.

Z jeho liečebných účinkov môžeme spomenúť, že slúži ako prevencia osteoporózy alebo zubného kazu, zlepšuje pamäť, ale aj uvoľnuje kŕče a upokojuje.

Na Slovensku pestujeme aj biely mak (Albín), ktorý je našou vlastnou tradičnou a raritnou odrodou. Má zaujímavú orieškovú chuť a ešte vyšší obsah vápnika, horčíka, fosforu a kyseliny linolovej ako bežný čierny mak. Navyše, nevidno ho medzi zubami.

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/fredjala/"]Zdroj: CC license 2.0 Fred Jala[/lnk]

Čučoriedky

Lesný poklad, ktorý sa oddávna používa ako účinný liek proti hnačke. Obsahujú celú paletu minerálov a vitamínov, esenciálnych olejov a až 25 druhov antioxidantov.

Za svoju tmavomodrú farbu vďačia farbivu myrtilín, ktoré pozitívne vplýva na pružnosť ciev v mozgu a očiach a spolu s ďalšími farbivami antokyánmi a betakaroténom zlepšujú zrak. Práve preto čučoriedky konzumovali britskí piloti počas II. svetovej vojny a aj sovietski kozmonauti.

K ďalším výrazným účinkom na zdravie patrí podpora imunity, zníženie “zlého” cholesterolu a tiež zlepšujú pamäť.

Ovos

Ovos je najvýživnejšia obilnina zo všetkých. Je bohatá na železo, vitamín B1, esenciálne mastné kyseliny a obsahuje betaglukán – druh rozpustnej rastlinnej vlákniny, ktorá má schopnosť upravovať hladinu cholesterolu, takže sa odporúča na konzumáciu pre diabetikov alebo pacientov so srdovo-cievnymi ochoreniami.

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/at8eqeq3/"]Zdroj: CC license 2.0 Dmitry Grigoriev[/lnk]

Včelí med

Včelárenie je typickým znakom Slovenska a slovenský med patrí k svetovej špičke. Nečudo, keďže v tomto smere máme bohatú tradíciu. Prvá písomná zmienka o lesnom včelárstve (brtníctve) na našom území pochádza už z 5. storočia. Až do 19. storočia bol med jediným používaným sladidlom vôbec.

Liečivé účinky medu na ľudský organizmus sú známe tisícročia. Med pôsobí protizápalovo a antibakteriálne, posilňuje imunitný systém, upokojuje nervovú sústavu, podporuje krvotvorbu a slúži ako prevencia proti rakovine hrubého čreva.

Špalda

Špaldová pšenica je jedna z pôvodných druhov pšenice. Pestovali ju už pred 8000 rokmi, v 20. storočí však ustúpila šľachtenej pšenici, ktorá vykazovala vyššie výnosy.

Oproti nej je však omnoho výživnejšia. Obsahuje vitamíny skupiny B, A, E, vysoké obsahy vlákniny, minerálov a bielkovín. Má zaujímavú chuť, ktorá pripomína oriešky.

Vlašský orech

Vlašské orechy podporujú činnosť mozgu, sú bohatým zdrojom energie, pozitívne vplývaju na psychiku a zdravie vlasov, nechtov a pokožky. Spomedzi všetkých orechov majú najvyšší podiel antioxidantov. Sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E, B1 a B6.

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/__my__photos/"]Zdroj: CC license 2.0 Pauline Mak[/lnk]

Ovčie mlieko

Ovčie mlieko obsahuje dvojnásobné množstvá vitamínov A, D, E, K, vápnika, zinku a horčíka v porovnaní s kravským. Laktoferínu, ktorému sa prisudzujú protirakovinové účinky, dokonca osemnásobne viac.

Pravá bryndza, vyrobená z ovčieho nepasterizovaného mlieka, je zase absolútnou probiotickou bombou – v grame bryndze je približne 1 až 10 miliárd probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Dodržujte počas dovolenky týchto 5 zásad a určite sa vyhnete turistickým pascám

Nenechajte sa na cestách nachytať a za ušetrené peniaze môžete mame kúpiť viac magnetiek.

Základné pravidlo hospodárenia na cestách je snažiť sa čo najviac napodobniť rytmus života miestnych. To najdrahšie ani zďaleka nemusí byť to najlepšie – platí to snáď pri všetkom, od jedla až po vstupné na rôzne akcie. A miestni prevádzkári veľmi radi využívajú turistické oblasti k väčšiemu zárobku.

Ušetrite za jedlo

Nemusíte nutne chodiť každý deň do reštaurácie. A už vôbec nie v epicentre turistickej oblasti. Jedlo patrí k tým najdrahším položkám pri cestovaní a domácim varením znížite vaše výdaje na minimum. Vo väčšine Airbnb ubytovaní máte k dispozícii vybavenú kuchyňu.

Ak si chcete užiť miestnu kuchyňu, využite zdieľanie jedla zadarmo alebo za malý poplatok. Takúto službu ponúka napríklad earth.com.

Namiesto naleštených reštaurácií skúste podniky, kam sa chodia bežne najesť miestni. Zaplatíte menej, jedlo je autentickejšie a lepšie. Napríklad streetfood v Thajsku je nezabudnuteľný zážitok, stojí pár korún a vôbec sa nemusíte báť – akonáhle v stánkunakupujú Thajčania, jedlo je úplne bezpečné.

2. Neutrácajte zbytočne za dopravu

Môžete chodiť pešo, jazdiť na bicykli alebo sa presúvať stopom. Uvidíte množstvo zaujímavých miest, zastavíte sa, kde chcete a nikto vás neobmedzuje. Ďalšou alternatívou je spolujazda cez Blablacar. Ak má niekto v aute voľné miesto, ponúka zvezenie za cenu malého príspevku na benzín. Dohodnete sa dopredu vrátane nástupného miesta a možno získate nového priateľa.

3. Nenechajte sa okradnúť taxikárom

Na taxík (hlavne z letiska) používajte na privolanie mobilnú aplikáciu, ktorá vás ochráni pred premrštenou cenou chamtivého vodiča. Na displeji pomerne presne uvidíte, v akom cenovom rozpätí sa bude cena jazdy pohybovať. Aj v meste vždy trvajte na zapnutom taxametri. Ak vám bude taxikár tvrdiť, že je bez neho je to lacnejšie, neverte mu ani slovo.

Vždy, keď sa dá, využívajte Uber. Voziť ľudí cez Uber môže totiž každý a za cenu, ktorú vopred poznáte.

Zistite si tiež informácie o predplatených kartách na MHD. Môžu vám ušetriť dosť peňazí, najmä ak sa na jednom mieste plánujete zdržať viac dní.

4. Sledujte si financie

Na uľahčenie sledovania nákladov na cestách si nainštalujte aplikáciu Trail Wallet. Vďaka nej budete mat prehľad o tom, aká je konečná suma vášho utrácania. Jednotlivé položky sa dajú triediť do kategórii. Môžete si zvoliť aj rozpočet, ktorý vďaka aplikácii jednoduchšie dodržíte. Budete vedieť, kam presne vaše peniaze miznú a lepšie si rozvrhnete, za čo utrácate.

Pred výmenou peňazí v zmenárňach na letiskách a v turistických oblastiach si dopredu overte kurz, často býva nevýhodný. Vyberajte preto peniaze radšej priamo z bankomatu a čo najviac plaťte kartou.

5. Ušetrite na vstupenkách

Múzeá a galérie často ponúkajú najlepšiu cenu pri nákupe cez internet. Vyhnete sa dlhým radom a na výstave ste behom niekoľkých minút. Ďalšou skvelou možnosťou je využitie noci múzeí alebo štátnych sviatkov, keď je vstupné znížené alebo úplne zadarmo.

Nezabúdajte ani na zľavové karty typu ISIC. S tými sa dajú kúpiť vstupenky so zľavou až 50 %.

Kniha Travel Bible vám ukáže, že aj dlhodobé cestovanie je dostupné pre každého. Zistíte, že potrebujete výrazne menej peňazí, ako sa hovorí. Stanete sa vďaka nej expertom na letenky a ubytovanie. Naučíte sa, ako putovať dlhé mesiace s jedným batohom alebo ako všetko dostať do príručnej batožiny. Spoznáte miestnu kultúru aj ľudí. Dozviete sa tiež, ako si vziať prácu so sebou do sveta a cestovať non-stop a ako sa stať digitálnym nomádom.

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Športová akadémia Mateja Tótha podporená O2 funguje už na prvých 24 školách

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové