Pár týždňov autom na vlastnú päsť

Kočovným cestovaním po európskych krajinách sa vám naskytne pohľad na miesta, ktoré by vám pri klasickom cestovaní štart - cieľ určite unikli.

Vždy zbalená dvojica – fotograf Marek Kikinder a Janka Kuricová zmenili horské trasy za trochu tepla. Poznávanie krajín kočovným spôsobom je im blízke.

Žiadne rezorty a preplnené pláže. Naložili do auta všetky veci na prežitie, kempovaciu výbavu, paddle board, prenosnú sprchu a kopec dobrej nálady a zamierili na roadtrip smer Rumunsko, Bulharsko a Grécko.

Cieľom bola cesta, a tak videli to, čo sa bežnému dovolenkárovi nepodarí.

Rumunské Karpaty a nádych histórie

Vydali sa na dlhú cestu cez Maďarsko na rumunský horský priechod Transfagarasan vyhľadávaný najmä motoristami. Niet sa čo čudovať. Táto cesta pripomína živú autodráhu v prírodnom prostredí.

hory
ovce pri ceste
cesta
údolie
výhľad
more
pes na ceste

Rumunsko vás očarí ešte stále z veľkej časti svojou nedotknutou prírodou. Divé rieky, tmavé lesy aj hlboké kaňony. To všetko sa strieda s množstvom zachovaných pamiatok, z ktorých asi najznámejšie vedú po stopách Drakulu – Transylvániou.

Navštíviť sa oplatí mestá ako sú Brašov, Sibiu, Sighisoara a Hundeoara. V Rumunských Karpatoch prečkali noc na konci jazera Vidraru, pri priehrade.

Bulharsko a zabudnutý vidiek

Pri prechode do tejto krajiny veľké rozdiely nebadať. Bulharsko, podobne ako Rumunsko, ale neustále prekvapovalo. Cielene sa vyhýbali veľkým mestám a prechádzali výlučne cez dediny, kde sa im naskytol pohľad na pravý pastiersky život, ktorý je v týchto krajinách ešte stále veľmi rozšírený.

záprah
kôň
kravy
stanovačka
stanovanie

Pastieri dobytka, pohoniči na kočoch, ktorých bežne stretnete aj na diaľnici, či zvieratá pobehujúce po cestách, ľudia na poli s kosami alebo oddychujúci na lavičkách pred domami či množstvo zatúlaných psov.

Ďalšou zastávkou na prenocovanie v Bulharsku bolo jazero Zhrebchevo.

Grécko – krajina bohov

Po niekoľkých dňoch na bulharskom vidieku sa Marek a Janka presunuli do poslednej krajiny svojej cesty, do Grécka. V dedinke Kryoner, len 20 minút od hraníc, je možné vidieť dlhé pobrežie, rozsiahle pláže a čo je najlepšie, auto si môžete zaparkovať priamo pri mori.

Okrem toho, v Grécku nájdete na takmer každej pláži tečúcu vodu a sprchy. Po predošlých potulkách sa rozhodli zostať na tomto mieste niekoľko dní. Využili paddleboard, plávali s modrými medúzami a dlhá pláž v pomere s malou dedinkou im poskytla dostatočné súkromie a priestor na pohodlné kempovanie.

medúza
morské športy
pláž
pláž

Po pár dňoch oddychu sa presunuli Gréckom ďalej, k ich pýche – Olympu. Na ten sa dostanete zo starobylého mestečka Litochoro, ktoré je zároveň poslednou možnou zastávkou pred niekoľkohodinovým výstupom na horu.

Jeho pravá grécka atmosféra je čarovná. Úzke uličky, malé kamenné domy, vôňa gréckej kuchyne a tyrkysové more vás prinútia zastaviť sa a vychutnať si všadeprítomný pokoj.

rieka
staré mesto
hory
výhľad

Po dlhšom putovaní cez vnútrozemie Grécka sa dostali k zlatému klincu výletu. Ostrov Lefkada, mesto Porto Katsiki so svojou Katsiki plážou je jedným slovom raj na zemi. Obrovský útes, biele pláže, azúrové more, jaskyne pod útesmi a nádherná okolitá príroda.

Názov Lefkada, odvodený od gréckeho slova lefkos, čo znamená biely, potvrdzuje to, čo tam videli a aj obľúbenosť celého ostrova. Nie nadarmo sú tieto pláže označované ako najkrajšie v Grécku. Pláž Katsiki je dokonca označená ako jedna z desiatich najkrajších pláží sveta.

V blízkosti nenájdete penzióny ani možnosť kempovania v prírode vzhľadom na hornatý povrch a úzke cestičky. Na pláž je preto nutné dochádzať.

Autom je možné zaparkovať na jednom z parkovísk, z ktorých k moru zídete po zhruba stovke strmších schodov medzi útesmi. Aj z tohto dôvodu tu nenájdete preplnené pláže ani cez víkendy alebo počas prázdnin.

pláž
pobrežie
pláž
pláž
more
pláž
pláž
pláž
pobrežie
varenie
pláž
korytnačka

Po pár dňoch strávených v raji odišli Marek s Jankou západnou stranou ostrova. Ostrými zákrutami obklopenými hustým lesom sa dá miestami zastaviť a vychutnať si výhľad na údolia, more aj dedinky, v ktorých sa akoby zastavil čas.

Na tejto strane ostrova stretnete pri ceste množstvo tunajších obyvateľov, ktorí vám s úsmevom a za pár centov predajú olivy, med, víno, paradajky alebo iné ich domáce produkty.

Z Grécka nebol dôvod sa príliš ponáhľať, a tak ešte jednu noc strávili na malej pláži poblíž mesta Loutsa, kde sa im naskytol pohľad na vyše metrovú korytnačku Karetu. Po takomto zážitku sa mohli s touto krajinou spokojne rozlúčiť.

Cesta späť

Cestou cez Rumunsko absolvovali druhý horský priechod Transalpina. Cesta je zasadená prevažne na hrebeňoch, čo znamená jediné – nádherné pohľady na okolité lúky, doliny a lesy.

cesta
cesta
les
lesná cesta
zámok
staré mesto
autobus

Počasie im ale neprialo. Vysoké teploty vystriedal dážď, hustá hmla a teplota na vrchole klesajúca k 7 stupňom. Pohľad im ale zablúdil na kobercami a igelitmi prikrytých pastierov krčiacich sa pri skalách pred silnejúcim vetrom a dažďom.

Pod horami sa oblačnosť rozplynula a pri návšteve hradu Mateja Korvína v meste Hundeoara už po nej nezostalo ani stopy.

Volania v týchto mestách EÚ za ceny ako doma

Dobrá správa pre všetkých vášnivých cestovateľov. Majitelia Platinového a Diamantového O2 Paušálu odteraz volajú a SMS-kujú na svojich dovolenkách po celej Európskej únii za rovnakých podmienok, ako kdekoľvek na Slovensku. Vo svojich balíčkoch majú tiež 1 GB dát, ktoré môžu využívať v EÚ bez poplatkov navyše.

Ak si teraz do O2 prenesiete svoje číslo, zmluvnú pokutu s vašim operátorom vyrieši O2. A k tomu všetkému vám dá O2 bonus na nový telefón až do 528 €.

Máte záujem o prenos čísla?

Radi vám poradíme a pomôžeme.
Nechajte nám vaše telefónne číslo
a budeme vás kontaktovať.
Radi vám poradíme a pomôžeme.
Nechajte nám vaše telefónne číslo a zavoláme vám
v priebehu najbližšieho pracovného dňa.
Ďakujeme. Zavoláme vám.

Fotoprojekt tramper.sk/FB Marek Kikinder photography ktorý nedávno spustili Marek s Jankou, približuje ich potulky slovenskou prírodou, ale aj zahraničím. Každý svoj výlet nielenže zachytávajú, ale ponúkajú možnosť byť jeho súčasťou a podnikať tieto cesty s nimi.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


10 tipov, ako si vybrať najlepší med na Vianoce

Nenechajte si pri nákupe medu ťahať medové motúzy popod nos.

V zime a v čase Vianoc je po mede obrovský dopyt. Regály v obchodoch sú plné, no nie vždy ide o kvalitný med.

Prinášame vám 10 tipov od včelára, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa rôznym lacným napodobeninám a nepodľahnúť reklame.

1. Značka “bio” ešte nič neznamená

To, že je med bio-certifikovaný, nemusí nič znamenať. Smernice bio-certifikácie sa dajú ľahko oklamať a aj kontroly sú založené skôr na dôvere, než na dôslednom preverovaní.

Med s nálepkou “bio” má len vyššiu šancu, že včelár nepoužíva tvrdú chémiu pri liečení včiel od parazitov. Ak však máte na výber len medzi medom z veľkoobchodu – ktorý je často zmesou lacných medov z Ukrajiny – a biomedom zo Slovenska, biomed je určite bezpečnejšia voľba.

2. Med od veľkovčelára nemusí byť zlý

To, že má včelár 300 včelstiev, kvalitu jeho medu neovplyvňuje. Rozdiel je iba v efektivite práce. Existujú ale veľkopredajcovia, ktorí skupujú med od včelárov z okolitých krajín (Ukrajina, Poľsko, atď.), zmiešavajú medy dokopy a predávajú ich v jednej fľaši.

Je ťažké dokázať kvalitu medu, keď pochádza od desiatok rôznych včelárov.

3. Dobrý med nemusí mať certifikát

Ako takýto med nájsť? Hľadanie starších včelárov s kvalitným medom bude na internete väčšinou márne. Túto možnosť na prezentáciu nevyužívajú. Do popredia sa však predierajú napr. Medový obchod, Bio-včielka, Svet Medu.

Priam v srdci slovenského včelárstva stojí včelárska škola pod Bánošom v Banskej Bystrici, kde zoženiete med najvyššej kvality.

4. Med od tatranských a “mestských” včiel sa nelíši

Včela do bunky ukladá vždy čistý produkt. Okolité prostredie skôr ovplyvní jej životnosť. Na samotný med potom vplýva to, ako včelár časuje liečbu a dokrmovanie včiel – resp. či pri stáčaní medu nestočí iba cukrovú vodu prípadne med s obsahom rezíduí.

Na Slovensku s tým ale u väčšiny včelárov nie je problém. Ak si preto máte vybrať medzi medom z obchodu a medom od včelára, vždy voľte včelára.

5. Nie je dôležité, z ktorého regiónu med pochádza

Rozdiel medzi medom zo západného a východného Slovenska je zanedbateľný. Treba sa skôr včelára spýtať, kam (na čo) jeho včely lietajú. Ak je to iba jedna veľká pláň repky či slnečnice, med síce môže byť chutný, ale nie taký výživný ako napr. zmiešaný kvetový, ktorý obsahuje väčšie spektrum živín.

6. Podľa kryštalizácie med nesúďte

Kryštalizácia je bežný jav. Neznamená, že by bol med kvalitnejší alebo menej kvalitný. Repkový, prípadne zmiešaný kvetový med skryštalizuje pomerne rýchlo. Naopak agátový bude tekutý oveľa dlhšie.

Preto sa u kvetových medov často stretneme s tzv. pastovaným medom, kedy včelár postupným miešaním ešte tekutého medu a rozbíjaním malých kryštálikov cukru, dovedie med do pastovej hmoty.

Ak si kúpite med a skryštalizuje vám, viete ho vrátiť do tekutého stavu. Stačí ho na pár hodín udržiavať pri teplote 50 °C (pri vyššej ho už znehodnotíte). Pastovaný med už tekutý nebude nikdy.

7. Na “zaručené” testy na odhalenie falšovaného medu zabudnite

Internet je plný rôznych “zaručených” spôsobov, ako odhaliť falšovaný med. Od informácie, že “prírodný med nie je lepkavý” až po test s papierom a podobné testy, ktorými by väčšina skutočných kvalitných medov neprešla.

Jediným zaručeným spôsobom je poslať med na chemický rozbor. Druhá, oveľa jednoduchšia a menej nákladná cesta je nájsť si včelára, ktorému môžete dôverovať.

8. Nie každá reklama je dôveryhodná

Med, ktorý má za sebou množstvo reklamy a marketingu, spravidla nie je o nič kvalitnejší a chutnejší, než med od väčšiny slovenských včelárov.

9. Med ochutený len kvalitnou surovinou

Včelári už často miešajú svoj med s ďalšími ingredienciami – od orechov, škorice až po sušené ovocie. Kvalitu medu to síce neovplyvní, problém je skôr v samotnej surovine, ktorá sa do medu pridáva.

Vždy je dobré sa včelára spýtať na pôvod pridávaných surovín, aby ste sa uistili, že tam nešli napr. orechy z veľkoobchodu, ktoré sú často zoxidované.

10. Dbajte na správne skladovanie

Nákupom kvalitného medu to nekončí. Skladovaním si viete trvácnosť medu buď predĺžiť, alebo rapídne skrátiť. Častý problém je nechávanie voľne otvoreného medu niekde na slnku, pri klobáskach alebo pri niečom s výraznou vôňou. Med nasaje pach a kratšiu dobu zostane tekutý.

Ďalším zlozvykom je aj pridávanie medu do vriaceho čaju. Úplne ho tým znehodnotíte. Treba počkať, kým vychladne aspoň na  50 °C. V zásade platí, ak je nápoj príliš horúci pre váš jazyk, bude horúci aj pre med.

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Predobjednajte si nový Huawei Mate 10 Pro a získajte 360° kameru zadarmo

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové