20 najlepších regionálnych kúpalísk na Slovensku, kam sa oplatí ísť v lete schladiť

Dni sú čoraz horúcejšie a nič nie je lepšie ako stráviť deň na kúpalisku. Tieto miesta sú jedinečné svojou atmosférou, liečivou vodou, službami alebo atrakciou, ktorú inde na Slovensku nenájdete.

Dni sú čoraz horúcejšie a niet lepších letných aktivít ako kúpanie a opaľovanie. Spravili sme preto prehľad zaujímavých miest, kam sa určite oplatí ísť za najlepšími zážitkami leta.

Náš výber sme obmedzili iba na kúpaliská, ktoré sú v danom regióne dobrou voľbou v pomere cena a kvalita služieb a zároveň sme sa vyhli zaradeniu akvaparkov. Všetky kúpaliská vo výbere sú niečim unikátne. Napríklad atmosférou, jedinečnou liečivou vodou, službami alebo atrakciou, ktorú inde na Slovensku nenájdete.

Kúpalisko Makovica v Nižnej Polianke pri Bardejove

Makovica je pôvodne požiarna nádrž zo 70. rokov. V 2000 ju adaptovali na bazén a v súčasnosti predstavuje kultové regionálne letné kúpalisko, ktoré si vás získa svojou domáckou atmosférou.

V rámci ceny vstupného vám požičajú slnečník, hojdaciu sieť, deku aj uterák, samozrejmosťou je prístup k internetu. Zaujímavý zážitok dotvárajú aj bufetové stoličky vo vode či dvojposchodový skokanský mostík.

Kúpalisko Dúha v Partizánskom

Letné kúpalisko Dúha v Partizánskom svoje brány po prvý raz otvorilo v roku 2000 a o štyri neskôr sa stalo najlepším regionálnym kúpaliskom u nás.

Nachádza sa pod lesom, v blízkosti športovej haly a zimného štadióna, pričom ponúka veľký plavecký bazén, detské brodisko, sedací oddychový bazén aj bazén s atrakciami. V areáli nechýbajú plážové volejbalové ihrisko ani pieskoviská.

Termálne kúpalisko Vincov les v Sládkovičove

Termálme kúpalisko Vincov les v Sládkovičove ponúka vonkajšie aj vnútorné bazény s liečivou termálnou vodou. Ak zbožňujete teplú vodu, určite si vás získa tzv. kľudový bazén. Voda v ňom má totiž 38 až 39°C.

Priamo pri areáli sa nachádza aj kemp určený pre autokaravany, karavany a stany aj štrkovisko vhodné na rybolov.

Plážové kúpalisko v Žiari nad Hronom

Plážové kúpalisko v Žiari nad Hronom ponúka návštevníkom tri bazény – veľký plavecký, veľký neplavecký a detský.

Areál nadchne všetkých milovníkov športov. Zahrať si tu totiž môžete plážový volejbal, nohejbal, stolný tenis, bedminton aj tenis.

Termálne kúpalisko Laura v Rajeckých Tepliciach

Pod malebným vyhliadkovým vrchom Skalky sa v Rajeckých Tepliciach nachádza termálne kúpalisko Laura. Nájdete tu plavecký a detský bazén, pričom teplota vody je 25 až 27 °C.

V športovom-rekreačnom areáli je k dispozícii minigolf aj ihrisko na plážový volejbal.

Biokúpalisko v Levočskej Doline

Biokúpalisko Resort Levočská Dolina je jedným z najmladších kúpalísk svojho druhu na Slovensku. Pozostáva z častí s rôznou hĺbkou vody, takže na svoje si prídu deti aj dospelí. Je tu pláž s miernym klesaním, pričom plavecká zóna dosahuje hĺbku 220 cm.

Okrem externej biológie, nádrže, ktorá zabepečuje bezproblémový chod biokúpaliska, tu nájdete aj rybník, kde si môžete užiť rybolov aj bez rybárskeho lístka. Rybu si tu môžete aj sami ugrilovať, prípadne túto činnosť prenechať zamestnancom miestnej reštaurácie.

14. Biokúpalisko Sninské rybníky

V poradí druhé bio kúpalisko na Slovensku, ktoré využíva  technológiu samočistenia vody pomocou rastlín a rias, sa nachádza v regióne Horný Zemplín, tri kilometre od centra mesta Snina. Okrem kúpaliska návštevníkom ponúka aj ihriská pre športové aktivity, detské ihriská a stravovacie aj ubytovacie služby.

13. Kúpalisko Triton v Košiciach

V areáli letného kúpaliska Triton sú pre návštevníkov k dispozícii tri neplavecké bazény. Jeden pre dospelých, vhodný aj na plávanie, jeden relaxačný a bazén s drevenou šmýkačkou pre deti. Návštevníci môžu využívať aj štvorprúdovú šmýkačku s dojazdovým bazénom a toboganom – jediným v Košiciach.

12. Kúpalisko Izabela vo Vyšných Ružbachoch

Vonkajšie kúpanie vhodné najmä pre rekreantov, ktorí sa chcú zregenerovať po duševnej aj telesnej stránke. Prírodná voda, ktorá tu je privedená z vrtu kúpeľov, má priaznivé účinky na ochorenia obehového ústrojenstva, choroby dýchacích ciest, duševné a ženské ochorenia. Osobité čaro areálu dodáva 5-metrový skokanský mostík a ostrovček s vysokými ihličnatými stromami priamo v rekreačnom bazéne.

11. Letné termálne kúpalisko v Santovke

Legendárne kúpalisko, kde sa svojho času kúpal aj Alexander Dubček. Práve odtiaľ pochádza slávna fotografia, ako skáče z mostíka do vody.

Vonkajšie bazény sú napĺňané výlučne termálnou prírodnou vodou priamo z geotermálneho prameňa priaznivými účinkami na reumatické ochorenia a srdcovo-cievny systém. Netradičnou atrakciou sú najmä sedavé travertínové bazéniky v štýle tureckých „pamukkale“ či masážne travertínové vodopády a masážne trysky pod prúdom termálnej vody napúšťanej priamo z prameňa.

10. Kúpalisko Veronika v Rajci

Kúpalisko Veronika sa nachádza v malebnom mestečku Rajec v severozápadnej časti Slovenska, 20 kilometrov južne od mesta Žilina. V jeho areáli sa nachádza osem bazénov pre všetky kategórie návštevníkov, z ktorých najdlhší je 50-metrový plavecký bazén, športové atrakcie ako plážový volejbal, minigolf, stolný tenis a basketbal či menší tobogán pre deti alebo vodné šmykľavky.

9. Letné kúpalisko na Sihoti v Nitre

[video-embed type="youtube" id="ArM956_dX3s"]

Areál mestského kúpaliska sa nachádza v peknom prostredí mestského parku na Sihoti s očarujúcim výhľadom na Nitriansky hrad. Návštevníkom ponúka šesť bazénov s kapacitou 3 000 ľudí.

8. Biokúpalisko Krtko vo Veľkom Krtíši

Prvé prírodné biokúpalisko na Slovensku. Na čistenie vody sa tu nepoužívajú žiadne chemické prostriedky. Vodu prečisťuje unikátny rastlinný biosystém, takže kúpanie tu je šetrné aj k životnému prostrediu.  Že je voda naozaj čistá, potvrdzuje aj výskyt žiab vo filtračnom bazéne, ktoré si na kvalitu vody potrpia.

7. Kúpalisko v Podhájskej

Toto kúpalisko je unikátne svojou silne mineralizovanou vodou, ktorá je porovnateľná s vodou z Mŕtveho mora. Pochádza z geotermálneho vrtu z hĺbky 1 900 metrov, ešte z treťohorného žriedla. Areál poskytuje, okrem kúpania, aj ďalšie služby ako hydromasáž, perličkový kúpeľ, saunu a vodoliečbu. Na aktívny relax je k dispozícii aj volejbalové a detské ihrisko či fitnescentrum.

6. Termálne kúpalisko Vrbov pri Kežmarku

Z hĺbky vyše 2 000 metrov tu vyviera geotermálna voda, ktorou je napustených deväť bazénov. Je považovaná za jednu z najlepších minerálnych vôd v strednej Európe. Obsahuje celý rad dôležitých minerálnych látok, ktoré pôsobia blahodárne na pohybový a dýchací systém, nervovú sústavu, kožu a srdcovo-cievne ústrojenstvo.

5. Kúpalisko Holidaypark v Kováčovej

Nový Holidaypark vznikol na mieste pôvodného termálneho kúpaliska, ktoré malo dlhodobú tradíciu a tešilo sa veľkej obľube návštevníkov. Vybudované bolo už v roku 1969, v roku 2013 bola časť areálu prebudovaná na celoročné termálne kúpalisko. Voda v bazénoch je tá istá, akú využívajú aj Kúpele Kováčová a Národné rehabilitačné centrum, ktoré sa tiež nachádzajú v obci Kováčová.

4. Kúpalisko Čajka v Bojniciach

Termálne kúpalisko Čajka sa nachádza v krásnom kúpeľnom mestečku Bojnice, v areáli mestského lesoparku, hneď vedľa zoologickej záhrady. Návštevníkov očarí najmä nezameniteľná scenéria Bojnického zámku. K dispozícii tu majú plavecký bazén, stredne veľký relaxačný bazén, dva detské bazény a rekreačný bazén s atrakciami. V bazénoch je počas sezóny termálna voda s teplotou 26 – 33 °C.

3. Kúpalisko Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach

Zelená žaba je najvyššie položené kúpalisko v strednej Európe, ktoré je postavené na terase južného svahu Teplickej vrchoviny nad mestským parkom. V lete sa tu schladíte v bazéne, ktorý bol čiastočne vytesaný do mohutnej skaly v kopci. V zime sa rozohrejete v saunách pod hviezdnym nebom, obklopení borovicovým lesom.

2. Plaza Beach v Prešove

Na letnom kúpalisku na Solivare v Prešove sa budete cítiť ako na dovolenke pri mori. Okúpete sa v lagúnovom bazéne, poležíte si na vlastnom lehátku pod živými palmami. Morské letovisko ešte viac pripomenie reštaurácia so sezónnym stredomorským menu na letnej terase.

Na svoje si prídu aj priaznivci športových aktivít, ktorí sa tu zabavia pri tenise či bowlingu. Pre tých najmenších je pripravený detský raj s množstvom atrakcií.

1. Plážové kúpalisko v Banskej Bystrici

Priestranný areál s množstvom atrakcií musí ulahodiť každému návštevníkovi. K dispozícii je dva a pol hektára veľké prírodné jazero, kde sa na jednej strane dá kúpať a na tej druhej čĺnkovať alebo sa voziť na vodných bicyklov a v jeho strede je wakeboardingová priama dráha s dĺžkou 400 metrov.

Ak by zábavy bolo málo je tu ešte vodný zábavný park s vodnými trampolínami, lezeckými stenami, skákadlami, množstvom prekážok a aquazorbingom a asfaltový okruh na korčuľovanie na kolieskových korčuliach. Nájdete tu aj ihriská na plážový volejbal, futbal, stolný tenis, minigolf, bedminton či bowling.

Deti sa zase potešia detskému zábavnému parku s autíčkami, štvorkolkami, plavidlami na batérie či detskému aquazorbingu. To všetko za veľmi praznivú cenu. Deti pod 120 centimetrov majú vstup zdarma.

 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Aké slúchadlá si vybrať k smartfónu? Poradíme vám, na čo všetko treba myslieť

Bezdrôtové slúchadlá sú perfektným doplnkom vášho smartfónu pri práci, pri športe aj relaxe.

Slúchadlá boli vždy verným pomocníkom smartfónov, no dnes už získavajú status nevyhnutného doplnku každého inteligentného telefónu. Funkcie a schopnosti bezdrôtových slúchadiel sa neustále rozširujú a čoraz väčší zmysel dávajú aj tým, ktorí cez svoj smartfón hudbu nepočúvajú. 

S novými slúchadlami si užijete pozeranie obľúbeného seriálu či filmu na smartfóne kdekoľvek budete. O to viac, ak máte Netflix v cene vášho O2 Paušálu

Telefonovať bez nutnosti mať smartfón bezprostredne pri sebe, vyťahovať ho z vrecka či kabelky, ovládať hlasového asistenta, prepínať hudbu v playliste alebo sa sústrediť na prácu potlačením hluku okolitého sveta. Kombo slúchadlá + smartfón toho dnes dokáže naozaj veľa, preto sme si pre vás pripravili niekoľko rád, ktoré vám pomôžu vybrať si ideálne slúchadlá pre vaše potreby.

Zvuk nie je jediné kritérium

Vybrať si perfektne vyhovujúce slúchadlá môže byť rovnako zložité ako nájsť dokonalý smartfón. Aj v tomto prípade ide o otázku osobných preferencií a kompromisov. Je však zopár vecí, ktoré by ste pred výberom mali vedieť.

Prirodzene a logicky sa núka, že najdôležitejšou charakteristikou slúchadiel je zvuk. Povedzme si však úprimne, hľadať slúchadlá s hi-fi zvukom ako doplnok k smartfónu je úplne zbytočné. Dokonalý zvuk si totiž najlepšie vychutnáte v pohodlí, keď sa naň sústredíte a máte samotné skladby v dostatočnej kvalite. Obmedzenie kvality pre vás neplatí, ak máte ako súčasť svojho O2 Paušálu predplatné na TIDAL, službu, cez ktorú môžete streamovať hudbu v nekomprimovanom formáte FLAC.

Uniformita má logický dôvod

Samozrejme, rozdiel v kvalite zvuku medzi 30- a 180-eurovými slúchadlami budete počuť, no nebude až taký zásadný. A to aj z toho dôvodu, že výrobcovia dnes vedia veľa vecí vyladiť softvérovo.

Dôvod, prečo sú takmer všetky slúchadlá ladené do prebasovaného zvuku, ktorý dokáže vytiahnuť každý jeden detail skladby, je ten, že takýto zvuk je pomerne univerzálny v mainstreamovej hudbe a najmä funkčný. Cez slúchadlá totiž čoraz viac telefonujeme, ovládame nimi smartfón a počúvame hovorené slovo v podcastoch.

Aj preto pri smartfónových slúchadlách argumentovať v prospech lepšieho zvuku pripojením cez 3,5 mm jack konektor nie je práve presné. Najmä ak máte k dispozícii pripojenie Bluetooth 5.0 a viac. Možnosť použiť kábel na pripojenie slúchadiel k smartfónu sa vám však hodí, ak na smartfóne hráte hry, veľa cestujete, pozeráte filmy, prípadne striháte videá.

Výdrž batérie bezdrôtových slúchadiel na úrovni 6 a viac hodín môže pôsobiť postačujúco, no nie je to vždy tak. Samozrejme, záleží najmä na tom, či aj váš smartfón má ešte možnosť pripojiť slúchadlá cez 3,5 mm jack.

Pri práci nepodceňujte kvalitný mikrofón

Buďme však konkrétnejší. Ste manažér, pre ktorého je smartfón v prvom rade pracovný nástroj? Potom je pre vás dôležité, aby ste mohli mať slúchadlá pohodlne nasadené v ušiach aj celý deň bez toho, aby vás obťažovali.

Presne pre takéto použitie sú vhodné štuple. Či sa rozhodnete pre tie s nožičkou, ako majú napríklad Xiaomi FlipBuds Pro, alebo bez nožičky, ako napríklad Samsung Galaxy Buds2, je len vecou osobnej preferencie.

Dôležité pre vás je, aby mali slúchadlá dostatočne dlhú výdrž batérie na jedno nabitie, prípadne ponúkali puzdro, ktoré ich dokáže nabiť. Ako napríklad Apple AirPods (2022), ktoré vďaka puzdru bez nabíjacieho kábla vydržia okolo 30 hodín počúvania hudby a 24 hodín telefonovania.

Pre podnikateľov, študentov či manažérov je dôležitý parameter ANC, teda aktívne potláčanie okolitého ruchu, čo je veľmi užitočné, keď sa treba sústrediť. Preto sa zamerajte na to, aby výrobca kládol dôraz aj na zapracovanie kvalitných mikrofónov. Užitočnou funkciou je aj schopnosť slúchadiel automaticky sa prepnúť z jedného zariadenia na druhé. Napríklad po príchode do kancelárie zo smartfónu na notebook.

Hľadáte niečo univerzálne?

Nemáte na slúchadlá špeciálne požiadavky? V tom prípade bude výber o niečo jednoduchší a aj lacnejší. Dnes už vyložene zlé a nekvalitné slúchadlá kúpite, len ak sa rozhodne pre nejakú úplne neznámu značku v niektorom z čínskych online marketov. 

Konkurenčný boj je čoraz intenzívnejší, a preto aj známe značky dnes dokážu za pár desiatok eur pripraviť zaujímavú ponuku. Jedným z veľmi milých prekvapení sú nové bezdrôtové slúchadlá O2 pods.

Za skutočne priaznivú cenu ponúkajú výbavu, o ktorej by ste v dostupnej kategórii ani len nesnívali. O2 pods majú dobrý zvuk, na telefonovanie sú priam ideálne. Okrem integrovaného mikrofónu aj pre pohodlné dotykové ovládanie.

Párovanie so zariadením – smartfónom, tabletom alebo notebookom – je viac ako spoľahlivé a rýchle. Prirodzene si slúchadlá rozumejú ako s operačným systémom Android, tak s iOS a aj Windows či MacOS. 

Nabíjacie puzdro sa postará o 20-hodinovú výdrž na jediné nabitie, vybavené je aj technológiou na bezdrôtové nabíjanie. Inak je k dispozícii aj USB-C konektor.

Ak preferujete skôr klasickú konštrukciu slúchadiel a nie „štuple“, zaujímavou voľbou sú bezdrôtové slúchadlá Music Hero s mäkkými náušníkmi, zabudovaným mikrofónom a multifunkčnými tlačidlami na ovládanie hudby a vybavovanie telefonických hovorov.

Sú štuple vhodné pre športovcov?

Napriek tomu, že výrobcovia často tvrdia, že bežné štupľové slúchadlá sú vhodné aj na šport, poobzerajte sa radšej po tých s prívlastkom športové. Líšia sa konštrukciou, na štupľoch sú napríklad malé ramienka, ktoré lepšie držia. Aktívne potláčanie hluku je v tomto prípade skôr zbytočné, možno až nebezpečné. Ak behávate v meste popri ceste, je určite lepšie, ak môžete vnímať svoje okolie.

Pre športovcov nemusí byť vždy ideálne ovládanie dotykom na štupli. Keď máte dotykovú plochu vlhkú od potu, nemusí správne reagovať, preto je praktickejšie ovládanie na šnúrkach na krku. Zaujímavým tipom na športovanie sú napríklad flexibilné a mäkké Sony WIC200.

Pre milovníkov dizajnu

Ak je pre vás dôležitý dizajn a väčšiu dôveru máte skôr k tradičným výrobcom zvukovej techniky, nebojte sa vyskúšať niektorú z overených značiek, ako je napríklad Bang & Olufsen. Aj firmy z hi-fi sveta totiž vidia potenciál v praktických štupľoch.

S dobrými slúchadlami a šikovnými apkami budú tréningy ľahšie. Tréneri a trénerky odporúčajú tieto smart aplikácie

Pravda však je, že aj v prípade smartfónových slúchadiel sa sústredia primárne na zvuk, preto môžu ponúkať o generáciu starší Bluetooth alebo nemajú aktívne potláčanie hluku.

Nie je to však prípad dizajnových SONY LinkBuds, ktorých netradičný dizajn dopĺňajú 12 mm meniče, Bluetooth 5.2 alebo 17,5-hodinová výdrž batérie, samozrejme, v spojení s puzdrom. Nechýbajú ani kodeky SBC a AA.

Ani klasiky nie sú krokom vedľa

Dôvodov, prečo vám nemusia vyhovovať štuple a radšej siahnete po klasických slúchadlách, je veľa a všetky sú legitímne. Aj tu ide o vec osobných preferencií. Klasické slúchadlá sú väčšie, prekryjú ucho, čím môžu do určitej miery suplovať funkciu potláčania hluku a pasívne ucho izolovať od okolitých ruchov a zvukov.

Pre mnohých ľudí sú pohodlnejšie na nosenie, ale nie na dlhé hodiny. S veľkými slúchadlami vám môže byť teplo a sú oproti štupľom ťažšie.

Klasické veľké slúchadlá ocenia skôr hráči, pre ktorých sú dôležité rôzne zvukové kodeky. Samozrejme, spokojnejší budú aj milovníci hudby, keďže pri takýchto slúchadlách sa so zvukom už pracuje inak, dôkazom čoho sú napríklad aj slúchadlá  SONY WHCH510, ktoré okrem kvalitného zvuku ponúkajú výdrž batérie na jedno nabitie 35 hodín.


Bohatú ponuku bezdrôtových slúchadiel na rôzne účely nájdete aj v e-shope O2.


Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac