Hollywoodske efekty a šikovné triky. 5 tipov, ako kreatívne využiť foťák vášho smartfónu

Filmárske triky s približovaním, kreatívny strih či prácu so zeleným pozadím zvládnu aj začiatočníci so svojím smartfónom.

Väčšina z nás nosí vo vrecku slušnú fotografickú výbavu, no počet megapixelov a plejáda režimov nie sú zárukou zaujímavého obsahu. Pri stovkách fotiek a videí, ktorými sa denne preskrolujeme, stále najviac funguje originálny nápad. 

Načo vlastne sú všetky tie foťáky v mobiloch? Ukážeme vám, keď kliknete sem

Máme pre vás 5 tipov, ako kreativitou a šikovnosťou rozvíjať vaše nápady a naplno využiť potenciál foťáka a kamery vo vašom vrecku. Väčšinu tipov hravo zvládne aj začiatočník s bežným smartfónom, ale nájdete tu aj výzvy pre pokročilých a podcastový bonus.

Čaro kreatívneho strihu

Pútavý obsah na sociálnych sieťach nemusí vždy používať triky a efekty. Často stačí kreatívny strih, dokonca veľmi jednoduchý. Jednou z možností je dynamicky za sebou poukladať kratučké zábery. Predstavte si, že ste sa rozhodli spraviť video o tom, ako otvárate plechovku so svojím obľúbeným nápojom. 

Na prvom zábere rezko položte plechovku na stôl, druhý záber je detail na to, ako plechovku otvárate, tretí, ako nápoj nalievate do pohára, a posledný záber môže byť na bublinkujúcu penu. Takéto video musí byť naozaj veľmi dynamické, čo inými slovami znamená aj kratučké. 

Ak vo videu zvýšite hlasitosť kľúčových zvukov, buchnutie plechovky o stôl, puknutie otvorenia, šum pri nalievaní a bublinkovanie peny, video bude opäť o niečo atraktívnejšie. Všetko toto dokážu aj bezplatné aplikácie na strih videa, ako iMovie pre iOS zariadenia alebo FilmoraGo pre Android zariadenia.  

Iným spôsobom atraktívneho strihu môže byť prechádzanie záberov. Predstavte si, že spravíte záber smerujúci zľava doprava. Záber začnite za predmetom a za iným predmetom ho ukončite. Predmety by mali mať logický súvis. Dva kamene alebo strom a list. Medzi predmetmi je natáčaná scéna. Zábery môžete viesť rôznymi smermi a každý spravte s iným pohľadom a inou kompozíciou. 

Ak ich dynamicky poukladáte za sebou, video bude pôsobiť veľmi priestorovo. Majstrom takýchto videí je barcelonský fotograf Jordi Koalitic.

Ak chcete robiť spomalené zábery, natáčajte v 4K

Mnohé virálne videá na sociálnych sieťach sú jednoduché zábery, ktoré obsahom či strihom reagujú na hudbu. Ak ste ešte nepočuli o TikToku, opýtajte sa svojich detí.  

Ak si nechcete písať vtipný scenár, môžete napríklad video podľa hudby spomaliť. Nie však celé video, len konkrétnu pasáž. Ideálne je, ak spomalením zvýrazníte pointu videa. Tu však musíte vopred myslieť na zopár technických nastavení.

Dnes už je štandardom, že smartfóny točia video v kvalite 4K. Aj keď vám v skutočnosti na sociálne siete stačí 4-krát nižšia kvalita, natáčajte radšej v tej vyššej. Najmä vtedy, keď máte v pláne video upravovať. Ak by ste spravili veľa zásahov do videa s nízkou kvalitou, môže sa vám obraz pokaziť, napríklad bude rozštvorčekovaný.

Druhým dôležitým nastavením pre spomalené videá je počet obrázkov za sekundu alebo fps. Ako názov napovedá, ide o nastavenie, v ktorom vyberáte, z koľkých obrázkov sa bude skladať sekundové video. Čím viac obrázkov, tým plynulejšie spomalené video bude. Pri bežných 30 fps bude video pri spomalení o 25 % sekať. 

Obe tieto nastavenia vyberiete na iPhonoch priamo v aplikácii kamera v pravom hornom rohu, na Android zariadeniach hľadajte v nastaveniach fotoaparát alebo kameru. 

Pohrajte sa so zoomom ako Hitchcock a Tarantino

Dolly zoom je obľúbený filmársky efekt, pri ktorom máte pocit, akoby sa pozadie za objektom alebo osobou približovalo a zároveň rozťahovalo. Objekt či osoba sú pritom stále tej istej veľkosti. Autorstvo sa pripisuje majstrovi hororu Alfredovi Hitchcockovi a dolly zoom ste mohli vidieť aj v nejednej z klasík od Quentina Tarantina.

Ako prísť o stovky eur za pár sekúnd? Toto je 6 najčastejších dôvodov poškodenia smartfónu

Na YouTube nájdete množstvo návodov, ako tento efekt spraviť pomocou smartfónu a aplikácie, napríklad KineMaster pre Android aj iOS, alebo náročnejšieho softvéru, ako je napríklad Adobe Premier Pro. Na záber s dolly zoomom vám v skutočnosti stačí, aby váš smartfón dokázal plynulo zoomovať počas natáčania videa. Postup je jednoduchý.

Predmet alebo osobu umiestnite do stredu záberu. Ak budete záber zoomom približovať, plynulo smartfón odďaľujte od predmetu. Naopak, ak budete pomocou zoomu odďaľovať, smartfón k predmetu približujte. Je veľmi dôležité, aby bol protipohyb čo najplynulejší a zároveň obraz čo najstabilnejší. Bude to chcieť trochu cviku. Na umocnenie efektu stačí finálny záber spomaliť približne o 30 %.  

Smartfóny dnes ponúkajú kombináciu optického a digitálneho zoomu. Optický je v priemere 3-násobný a digitálny môže byť až 100-násobný. V prípade dolly zoomu je pre vás dôležité skontrolovať, ako plynulo smartfón prechádza z optického do digitálneho zoomu. Veľa smartfónov totiž bojuje s tým, že tento prechod nie je plynulý. Doslova uvidíte „skok“ v zábere, ktorý vám dolly zoom pokazí. Treba teda spraviť záber len pomocou optického alebo digitálneho zoomu.  

Správne svetlo

Základom fotografie a videa je svetlo. Možno už poznáte rady, že obsah by ste mali tvoriť počas zlatej hodinky, nemali by ste fotiť ani točiť na pravé poludnie a že portréty je najlepšie robiť tak, že modelka či model stojí v tieni a fotograf na slnku. Ideálne svetelné podmienky si však neobjednáte a doslova samostatnou kategóriou je tvorba obsahu v interiéri.

Vytvoriť si vlastné svetelné podmienky na portrét je až prekvapivo jednoduché. Tradične používané kruhové svetlo, ktoré je kategorizované ako svetlo na makrofotografiu, dnes bez problémov pripnete aj na smartfón. SBS – selfie kruhové svetlo pre smartfón oceníte pri tvorbe cestovateľského obsahu v teréne. Naopak, na štúdiové recenzie, mejkapové tutoriály či iné rozprávacie videá sa perfektne hodí SBS – kruhové svetlo 8“, stojan a bezdrôtová spúšť

Zelené pozadie nielen pre Hollywood

Nie je žiadnym tajomstvom, že kasové trháky sa natáčajú pomerne nudne pred obrovskými zelenými pozadiami a zaujímavé efekty sa vyrábajú až v postprodukcii v počítači. Prečo zelené pozadie? Pretože zelená sa nepodobá na žiaden odtieň ľudskej pokožky a predmety sa z videa najčastejšie mažú alebo, naopak, pridávajú eliminovaním farieb. Počas postprodukcie sa tak nestane, že by sa nechcene vymazala aj postava či jej časť.

Ako toto môže pomôcť pri tvorbe obsahu práve vám? Rôzne aplikácie, napríklad Green Screen Pro pre iPhony alebo Chromavid pre zariadenia s Androidom, sú určené práve na prácu so zeleným pozadím. Ľahko sa tak vo videu premiestnite do vesmíru, prejdete po hladine vody alebo vám budú vo videu levitovať predmety. Stačí si zaobstarať zelenú mikinu, v ktorej budete držať pohár s vodou, v appke vymazať z videa rukáv a pohár sa vznáša len tak v priestore.

Bonus: Aj pri podcastoch sa dá začať so smartfónom

Ak ste pre kvalitnejší obsah na sociálne siete ochotní investovať do hardvérového vybavenia, čo je v niektorých prípadoch nevyhnutné, rýchlo si uvedomíte, že máte takmer všetko podstatné aj na tvorbu (video)podcastu. Samozrejme, isté ústupky budete musieť spraviť, no tie dokážete vyvážiť kvalitným obsahom.

Ak potrebujete doladiť „hardvérové detaily“,  môže vám byť veľmi nápomocný kompaktný stojan na smartfón SBS – selfie tripod stojan Pro, ten by vo vašej výbave nemal chýbať ani vtedy, ak ste sa rozhodli pre SBS – selfie kruhové svetlo pre smartfón.

Aby ste zvýšili kvalitu zvuku svojho podcastu, nemusíte nutne kupovať profesionálny mikrofón. Na základné použitie stačia aj bezdrôtové smartfónové slúchadlá, napríklad OnePlus Buds. V prípade, že vaša hardvérová výbava zahŕňa iba smartfón a tvorba podcastu vás láka, skúste začať s SBS – súpravou na streaming – stojanom, mikrofónom, svetlom a bezdrôtovou spúšťou.


Fotomobily s kvalitnou kamerou, ale aj šikovné príslušenstvo na tvorbu pútavého obsahu si môžete kúpiť k akémukoľvek O2 SMART Paušálu na začiatok už od 0 €. 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Čím nás postrekujú lietadlá a čo sa skrýva za mesiacom? Vedecké vysvetlenia piatich slávnych hoaxov

Vedátor Samuel Kováčik odhaľuje známe konšpirácie.

Niektoré konšpirácie si žijú vlastným životom už roky aj napriek tomu, že ich vedci a odborníci niekoľkokrát vysvetlili. Možnože je realita v porovnaní so sprisahaneckou fantáziou taká nudná, až nás to núti ignorovať aj jednoduchú matematiku.

Prečítajte si: Obavy sa objavujú pri každej zmene, aj fungovanie lokomotív bolo kedysi mágiou

Teoretického fyzika a autora projektu Vedátor Samuela Kováčika sme poprosili, aby nám odhalil pozadie piatich slávnych konšpirácií a skúsil vysvetliť, ako to naozaj je. Čítajte, kým nezmažú.

Zakrivenie Zeme možno nevidíte, ale plochá rozhodne nie je

Je Zem plochá? Takejto možnosti verí zopár ľudí napriek tomu, že väčšina si z nich robí žarty. Plochozemci argumentujú tým, že predsa žiadnu krivosť Zeme nevidíme. Hociktorým smerom sa pozrieme, vidíme úplne do diaľky rovný horizont. Ako teda Zem môže byť guľatá, keď nevidíme žiadnu guľatosť?

Vysvetlenie záhady je ukryté v číslach. Nebojte sa, nejde o nič zložité. Dôležité je, ako ďaleko dovidíme. To závisí od toho, z akej výšky sa pozeráte a na čo hľadíte. Ak meriate 180 centimetrov a pozeráte sa na rovinu pred sebou, s dobrým ďalekohľadom uvidíte na vzdialenosť niekoľkých kilometrov. Kilometrové kopce uvidíte aj na sto kilometrov, no tam niekde začnete pociťovať limit – veci začnú byť ukryté za horizontom.

Nejde o žiaden optický klam či o ohyb svetla vo vzduchu. Polomer Zeme je približne 6 371 kilometrov, obvod má vyše 40 000 kilometrov. Jej krivosť sa tak naplno prejaví, až keď sa pokúsite dovidieť na nejaký rozumný zlomok týchto hodnôt. Ak by ste chceli dovidieť na vzdialenosť 1 000 kilometrov, museli by ste sa pozerať z výšky úctyhodných 80 kilometrov.

Zem je krivá, len my sme oproti nej ako baktérie na povrchu basketbalovej lopty – ťažko jej krivosť len tak uvidíme. Vďaka za to, že Zem je guľatá – ináč by let z Honolulu do Tokia musel ísť krížom cez celú plochú Zem!

HAARP existuje, ale ovládať počasie ním nedokážeme

Aj v našich končinách sa občas objavia extrémne výkyvy počasia. Oprávnene máme k nim rešpekt. Povodne, búrky, silné vetry, zosuvy pôdy, extrémne suchá a extrémne zimy. Kto za to môže? Odpoveď, že počasie je už raz také, mnohým nestačí.

Internetom kolovali informácie o HAARP – v niektorých príbe-
hoch to je zariadenie, v iných základňa. Možno vás prekvapí, že ide o skutočný vedecký projekt: High Frequency Active Auroral Research Program. Jeho cieľom bolo skúmať, ako horná vrstva atmosféry reaguje na výkyvy slnečného žiarenia.

Opýtali sme sa za vás: Všetko, čo potrebujete vedieť o 5G technológii

Postup bol taký, že HAARP sériou antén ohrial nabité častice v obrovskej výške a následne zachytával ich reakciu. Dôležité je však povedať, akým výkonom operoval. Na štvorcový centimeter oblohy dodával výkon asi 3 mikrowatty – desaťtisícnásobne slabší než slnečné svetlo. Celkový výkon zariadenia sa počítal v megawattoch.

Takáto hodnota je však mizivá napríklad v porovnaní s hocijakou búrkou – jej energia sa rádovo pohybuje v desiatkach až stovkách petajoulov (peta je milión miliárd). Jeden poriadny hurikán spotrebuje rádovo toľko energie, koľko vyprodukuje ľudstvo za celý rok.

Manipulovať s počasím priamo je pre nás absolútne nereálne. Zmôžeme sa tak na to, že posypaním prinútime oblak vypršať sa. Veľky dosah máme len cez skleníkové plyny, ktorými vyvolávame postupnú klimatickú zmenu – v tomto prípade však energia prichádza zo Slnka.

5G siete nešíria koronu ani nezabíjajú vtáky

Vždy, keď príde nová technológia, ľudia sa zľaknú. Nie je to nič nové, báli sme sa áut, vlakov, elektriny či eskalátorov. Novinkou možno je, že sa ľudia boja aj nových generácií technológií, ktoré sú tu s nami už dlhšie a každých pár rokov sa zlepšujú. Áno, reč je o 5G, čiže piatej generácii technológií a protokolov pre mobilnú komunikáciu.

Odhliadnime od očividných nezmyslov, ako napríklad, že 5G šíri koronavírus – elektromagnetické žiarenie nedokáže vytvárať molekulárnu hmotu – alebo, že ovláda myseľ ľudí. Ak by to tak bolo, tak by nám jednoducho zakázali sťažovať sa, nie? Za pozornosť však stoja správy o tom, že po spustení 5G siete došlo napríklad k úhynu vtákov či včiel.

Takéto správy často kolujú medzi ľuďmi, no v mnohých dohľadateľných príkladoch sa ukázalo, že udalosti mali úplne iné vysvetlenie. Pri úhyne vtákov sa napríklad zistilo, že sa otrávili pesticídmi. Ide o mýlenie si korelácie s kauzalitou. Ak 5G spustíte vo veľkej časti Európy, na pár miestach sa udeje niečo zlé – no to by sa udialo aj tak. 5G siete sú, podobne ako iné telekomunikačné technológie, pod veľmi prísnym dohľadom a musia spĺňať prísne limity.

Mesiac nezakrýva vesmírnu flotilu, len sa hýbe

Je Mesiac hologram? Na internete sa objavila fotka mesiaca s touto otázkou. Podobala sa na také, akých ste už videli mnoho: bol na nej detail bledých mesačných plání a kráterov. V jednom detaile sa však líšila – Mesiac sa v jednom rohu vlnil.

Toto bola voda na mlyn konšpirátorov, vraj ide o sprisahanie a snahu niečo utajiť. Čo také? Vraj sa za Mesiacom nachádza vesmírna flotila a hologram Mesiaca nám má brániť vo výhľade na ňu. Prečo by tam niekto namiesto Mesiaca nezobrazil jednoduchú nočnú oblohu? A čo spôsobuje prílivy, ak nie práve Mesiac? Takýmito otázkami sa už konšpirátori nezapodievajú.

Každý môže naletieť hoaxu, dôležité je poučiť sa, tvrdí odborník na informačnú bezpečnosť

Aké bolo skutočné vysvetlenie zvlnenej časti Mesiaca na fotke? Jednoduché. Fotoaparát nesníma celý záber naraz, ale po častiach. Proces je to veľmi rýchly, pri bežných záberoch si to ani nevšimneme. Ak však máte starší mobil, skúste s ním za jazdy pri vyššej rýchlosti odfotiť stromy, značky či lampy, ktoré sú tesne za autom – ak sa vám to pošťastí, tak ich tvar uvidíte zdeformovaný.

A s Mesiacom je to podobne. Zdá sa nám, že sa takmer nehýbe, no ak máte dobrý ďalekohľad a viete zaostriť na nejaký jeho detail, uvedomíte si, že sa hýbe pomerne rýchlo. Okrem toho, atmosféra Zeme sa bežne vlní, čo spôsobuje vrásky na čele mnohých astronómov. Fotka Mesiaca tak bola zvlnená úplne prirodzene.

Lietadlá na nás prášia chemtrails

Za lietadlami často vidíme dlhé biele čiary. Podľa niektorých ide o chemtrails, chemické zlúčeniny, ktoré slúžia napríklad na psychickú manipuláciu ľuďmi. Počas „covidového dovolenkového výpadku“ lietadiel lietalo menej, no ľudia sa na problémy neprestali sťažovať, skôr naopak.

Každý, kto postrekom ošetroval vegetáciu v záhrade, uzná jednu vec – postrek je ťažký. Riadne pokropiť aj plochu malej záhradky dá zabrať. Postrekovať celé krajiny, to by naozaj bola riadna fuška. Postrekovať celú planétu teda nepôsobí ako rozumný nápad. Čo sú teda dlhé biele čiary za lietadlom, ktoré evidentne existujú?

Produktom spaľovania, či už v motoroch, alebo v našom tele, je vodná para. Keď v riadnej zime poriadne vydýchneme, vidíme biely opar. Vodná para v chlade skondenzovala. Ak by ste ju vydýchli (pravdepodobne naposledy) vo výške 10 kilometrov, pri teplote približne -50 ̊C, tak by rovno aj zamrzla a vytvorila malé ľadové kryštály. Takto vznikajú za lietadlami, vďaka splodinám zo spaľovania a vody, dlhé biele čiary, známe aj ako contrails.

Samuel Kováčik

Teoretický fyzik, popularizátor vedy a zakladateľ projektu Vedátor. Dizertáciu získal na FMFI UK, odkiaľ sa pobral na Dublinský Inštitút Pokročilých Štúdií, kde získal výskumný grant od Írskej výskumnej nadácie. Vo výskume sa zaoberá modifikáciami kvantovej mechaniky, numerickými simuláciami a maticovými modelmi.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac