Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

10 tipov pre šikovné zužitkovanie kuchynského odpadu

Nevyhadzujte všetky zvyšky bezhlavo do koša. Mnohé z nich sa dajú perfektne využiť.

Vraví sa, že dobrá gazdinka pre pierko aj plot preskočí. Podobné je to v kuchyni. Čo je pre niekoho odpadom do odpadkového koša, iný dokáže šikovne využiť. Ako ste na tom vy, poznáte triky gazdiniek?

1. Dužina z odšťavovača

Je suchá, vláknitá a takmer bez chuti. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že to najlepšie z ovocia a zeleniny skončilo v šťave, pravdou je, že dužina pri tepelnej úprave opäť ožije. Zjemní sa jej štruktúra a obnoví sa jej zoslabnutá chuť.

Mrkvovú dužinu pridajte do placiek, cviklovú do čokoládovej piškóty, zo zelerovej spravte prívarok a jablčnou ochuťte lievancové cesto.

2. Škrupiny z vajíčok

Sú výborným čistiacim prostriedkom všade tam, kde potrebujete šetrne zoškrabať odolný povlak. Vyčistíte s nimi zájdené plechy, pomôžu vám pri drhnutí keramickej dlažby ale pomôžu i pri oživení skla bez toho, aby ho poškriabali. Popučíte ich a na handre fungujú ako drôtenka

Hoci sú škrupiny krehké a na každom zlome vytvoria ostré hranky, predsa len sú príliš mäkké na to, aby čosi poškodili.

3. Šupky zo zeleniny

Ak nemáte domáceho miláčika, ktorý si rád pochrumká na šupkách z mrkvy, kalerábu a zemiakov, pokojne ich vysušte na radiátore alebo slnečnom parapete. Vo chvíli, keď stratia všetku vodu, stanú sa natoľko krehkými, že ich hravo rozsekáte v kuchynskom robote na jemnú triešť.

Tá je dobrým hnojivom pri jarnom presádzaní izboviek. Do každého kvetináča zamiešate do zeme za jednu kopcovitú lyžicu nevšedného hnojiva.

4. Staré pečivo

Hoci je strúhanka zo suchých rožkov klasikou slovenských domácností, mali by ste vedieť, že z chleba si môžete pripraviť chrumkavé vločky plnej chuti pre obaľovanie a posýpku pri zapekaní. Nevyčkávajte však, kým je chlieb tvrdý ako skala.

Unavený, zvädnutý chlieb nakrájajte na krajce a v kuchynskom robote ho rotačným nožom rozsekajte na mrveničku. Tú vysušíte v rúre alebo na radiátore.

5. Ohryzky a šupky z jabĺk

Ak zo špajze vytriedite zoschnuté jabĺčka, alebo máte veľa jadrincov zo zavárania a pečenia, mali by ste vedieť, že z nich dokážete vyrobiť výborný jablčný ocot – obzvlášť v prípade, ak ide o sladké odrody s vysokým množstvom cukru.

Pre výrobu jablčného octu potrebujete len veľkú sklenú nádobu, v ktorej necháte  nasekanú jablčnú zmes zaliatu vodou vykvasiť pod vzdušným plátnom.

6. Obaly z tukov

Čo má spoločné vrstvený papierový obal z masla, margarínu a tuku na pečenie? Na všetkých zostáva mastný povlak, ktorý môžete využiť pre vymastenie nádob pred pečením. Papierom z masla vytriete teflónovú panvicu pred prvou palacinkou, rovnako jednoducho si poradíte s formou na bábovku či srnčím chrbtom na pečenie.

7. Citrusové šupky

Máte radi pot-pouri s príjemnou vôňou drevín a kvetov? Potom sa vám určite zapáči aj vaša domáca verzia, pri ktorej použijete šupky z citrusov. Povykrajujete z nich najrôznejšie tvary, vysušíte ich v rúre a máte pekný a voňavý materiál na tvorbu.

A ak príde na neskrotné šupky z malých vyžmýkaných citrónov, zalejte ich horúcou vodou a máte prostriedok na odvápnenie úmývadla či vane.

8. Orechové škrupiny

Pistácie a vlašské orechy dostali od prírody natoľko atraktívny obal, že je škoda, aby končil v peci alebo komposte. Využiť ich môžete pri výrobe dekorácií najrôznejších druhov. Pistáciovými škrupinkami olepíte veľkú kartónovú vázu i čelo zásuvkovej komody, škrupiny z vlašských orechov sa so sviečočkou premenia na plávajúci lampión.

9. Kávová usadenina

Ak pijete kávu bez mlieka, usadenina nielenže krásne vonia, ale dokáže vám poskytnúť pomocnú ruku v domácnosti. Využijete ju pre odmasťovanie hrncov, panvíc a pekáčov, zbaví vás na rukách zápachu z porciovania rýb a je aj vhodným hnojivom pre kvety, ktoré sa nechystáte v najbližšej dobe presádzať.

10. Kosti z pečeného mäsa

Po výdatnom obede sa môže zdať, že kosti pečeného mäsa naplnili svoje poslanie. Kačka, hus či kurča vyčarili gestá blaha na tvárach všetkých členov domácností. Bola by však škoda rozlúčiť sa s nimi bez úžitku.

Možno o tom neviete, ale vývar z pečených kostí je výborným základom nielen pre hŕstkovú polievku, ale aj pre chutné omáčky.

Milan Gigel je dlhoročný redaktor, ktorý sa snaží vo svojich článkoch podeliť o zručnosti a skúsenosti. Venuje sa aktívnemu spôsobu života po boku remesiel, drobnochovu, záhradkárstva a pobytu v prírode.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

7 tipov, ako si vyčariť doma pohodu nielen počas Vianoc

Dánsky fenomén hygge sa teší popularite na celom svete. Čo to vlastne je? Dánsky pojem hygge sám o sebe nemá doslovný slovenský preklad a voľne ho môžeme preložiť ako „pohodlie, ktoré v nás vyvoláva pocit spokojnosti”.

Hygge predstavuje všetky činnosti a veci, ktorými sa obklopujeme a spôsobujú nám radosť či pocit pohodlia. Môžu to byť úplné maličkosti ako teplé pyžamo či seriálový maratón. Počas sviatkov je ten správny časna to, skryť sa pod deku a spraviť si pravú domácu pohodu ako Dáni. Tu je zopár inšpirácií, ako na to:

 

Sviečky

Podľa prieskumov sú Dáni najväčšími spotrebiteľmi sviečok v Európe (na 1 obyvateľa pripadá 6 kg sviečok). Takže šetrite energiu, všade zhasnite a zapáľte si sviečky. Pri sviečkach si môžete čítať, pozerať televíziu, večerať, pracovať či oddychovať.

 

Trávte čas s najbližšími

Byť spolu je jedným z hlavných princípov hygge. Trávte čo najviac času so svojimi najbližšími a stretávajte sa s priateľmi, pokojne kvôli ďalšej hygge aktivite – napríklad spoločnej večeri či vareniu, hrajte spoločenské hry alebo choďte na prechádzku.

 

Čítajte si

Pripravte si zoznam kníh, ktoré chcete počas zimných dní prečítať. Ideálne pri sviečkach a dobrom čaji či teplom kakau. Spravte si čitateľský denník, značte si, ktoré knihy sa vám páčili alebo si spravte vyhodnotenie, koľko kníh ste prečítali.

 

Choďte von

Aj keď sa to tak môže zdať, hygge nie je len o trávení času vo vnútri. Patria sem aj vonkajšie aktivity – prechádzky v prírode, stanovačka, na jeseň zbieranie gaštanov či hrabanie lístia, v zime stavanie snehuliaka.

 

Spravte si doma pohodlie

Naplňte svoju domácnosť pohodlím. Pekných vankúšov a diek nie je nikdy dosť. Tiež nie je nič lepšie ako bosé nohy na chlpatom koberci. Záclony a závesy zútulnia priestor a dodajú mu teplo. Sviečky zase krásne dotvoria atmosféru. Kúpte si teplé pyžamo a hrubé ponožky, v ktorých si vyložíte nohy na stôl a oddýchnete si.

 

Ručné práce

Vyšívanie, pletenie či háčkovanie sú ideálne aktivity na zimné večery pod dekou. Nielenže si tak váš mozog oddýchne, ale tiež si vytrénujete sústredenie a popritom vyrobíte peknú dekoráciu či doplnok. Motívov a inšpirácií nájdete na internete kopec.

 

Navarte si

Chutné jedlo nás všetkých napĺňa radosťou. Upečte si domáci kváskový chlebík, ktorý rozvonia vašu kuchyňu a nebudete sa vedieť dojesť jeho chrumkavej kôrky a mäkkej striedky. K teplému nápoju patrí neodmysliteľne aj sladká maškrta. Škoricové hniezda, ovocná bublanina či medovníky sú stávkou na istotu.

Akým spôsobom si pohodovú atmosféru vytvárate vy? Dajte nám vedieť na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.