Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Chcel piť lepšiu kávu. Teraz v Nitre praží zrnká od farmárov z celého sveta

V mikropražiarni Štefana Vargočka z Nitry sa zelené zrná menia na výberovú kávu.

Po celom svete vznikajú malé nezávislé pražiarne, ktoré si svoju kávu starostlivo vyberajú a nadväzujú kontakty priamo s farmármi. Obchádzajú burzy, nekupujú komoditnú kávu a snažia sa podporovať ľudí, ktorí kávu pestujú a neustále sa o ňu starajú. Tieto pražiarne kávu nakupujú v aktuálnych mikrolotoch a pražia v malých várkach. Tak, aby bola čo najčerstvejšia a najchutnejšia.

Štefan Vargočko z Nitry je presne takýmto pražiarom. Pred šiestimi rokmi si domov kúpil malú pražičku. Nadviazal kontakty priamo s farmármi a postupom času sa mu začalo tak dariť, až si priamo v centre Nitry otvoril svoju vlastnú mikropražiareň s kaviarňou. Pozrite sa, ako uňho prebieha celý proces praženia.

1. Zelené kávove zrnká

Základom každého praženia je zelená káva. Sú to vlastne zrnká, alebo inak povedané kôstky čerešní, ktoré rastú na kávovníkových kríkoch v subtropickom pásme okolo rovníka.

Zelená káva

Káva je v skutočnosti tropické ovocie, ktorej chuť ovplyvňuje naozaj široké spektrum faktorov – pôda, celková klíma krajiny, odroda, zber a typ spracovania, sušenie, triedenie, preprava, praženie a samotná príprava. Síce dlhý zoznam, no vďaka tomu nás na konci čaká úžasný pôžitok.

Pražiar si svoju kávu vyberá na základe vlastných chuťových preferencií, aktuálneho zberu a toho, aká káva sa mu práve hodí do ponuky.

2. Nahriatie pražičky

Na začiatku treba pražičku nahriať na štartovaciu teplotu. Tá sa však pri každej jednej várke líši v závislosti od viacerých faktorov –  napríklad od nadmorskej výšky, v ktorej kávové zrnká narástli, cez zostatkovú vlhkosť v zrnku až po teplotu okolitého prostredia, no pohybuje sa v škále okolo 180 – 210°C.

Plameň

3.  Začiatok praženia

Po nahriatí sa do pražičky nasypú zelené kávové zrnká, ktoré začnú do seba okamžite absorbovať všetku tepelnú energiu. Teplota v pražičke pritom aj naďalej stúpa a je veľmi dôležité ju neustále kontrolovať tak, aby sa zrnká nespálili.

Kontrola teploty

Počas praženia káva začína meniť svoju farbu. Z pôvodných zeleno-modrastých odtieňov sa farba mení najskôr na žlté tóny, potom na jemne oranžové až nakoniec na tmavšie, hnedé odtiene.

Zrnká v pražičke

Mení sa aj vôňa – najprv, keď sa farba mení zo zelenej na žltú, cítiť vôňu pálenej zelenej trávy, potom vôňu sena a neskôr chleba. Vo chvíli, keď farba zrnka začína hnednúť, dochádza k Maillardovej reakcii.

Pri nej sa tvorí celý rad chuťových a aromatických zložiek, ktoré máme na káve tak radi. Kávové zrnká začínajú krásne voňať a podľa ich arómy už pražiar dokáže zhruba predvídať, ako bude daná káva chutiť – či bude skôr ovocitá, sladšia alebo zemitejšia.

Zrnká začínajú hnednúť

4. Pravidelná kontrola

Praženie sa musí neustále kontrolovať špeciálnou lopatkou – tryerom. Vďaka nej sa dá vybrať malá vzorka zŕn z bubna pražičky a skontroluje sa, či praženie prebieha v poriadku – nielen zrakom, ale hlavne čuchom a sluchom. Skúsený pražiar vie, ako má káva správne voňať, ale aj praskať. Charakteristický zvuk spôsobuje vlhkosť, ktorá sa odparuje z kávových zŕn.

5-2-1

Káva v tryeri

5. Kritická chvíľka

Bod ukončenia praženia je kritický a vyžaduje veľa skúseností odhadnúť, kedy nastal ten pravý čas. Ten môže byť pri každej káve iný.

Obyvkle to však trvá okolo 8 až 14 minút, v závislosti od intenzity praženia. Káva použitá na espresso sa väčšinou praží dlhšie ako káva použitá na alternatívne metódy ako sú V60 alebo French Press.

Čas ukončenia

6. Ukončenie praženia

Keď pražiar uzná, že je káva upražená do požadovaného stavu, praženie ukončí. Teplota kávy je v tejto chvíli dosť vysoká – zrnká majú okolo 200°C a potrebujú čo najrýchlejšie schladiť, inak by v nich stále prebiehal pražiaci proces.

Pri štandardných pražičkách sa káva vysype priamo z bubna na chladiaci tanier, kde ju premiešavajú rotujúce lopatky a ventilátor ich chladí prúdom vzduchu.

Chladenie kávy

7. Preberanie kávy

Niekedy sa môže stať, že sa vo várke vyskytne aj zopár defektných zrniek. Tie je potrebné starostlivo odstrániť, inak by kazili výslednú chuť kávy. Môže ísť o podpražené, prepražené alebo inak chybné zrnká.

Defektné zrná

8. Vedenie poznámok

Pre každého pražiara je veľmi dôležité viesť si v priebehu celého praženia podrobné poznámky. Zapisuje si napríklad informácie o danej káve, štartovaciu teplotu pražičky, alebo priebeh pražiacej krivky – tá zaznamenáva, ako sa správala káva v priebehu celého praženia.

Nie vždy sa podarí upražiť úplne identickú várku, práve kvôli vždy rôznym podmienkam.

Písanie poznámok

9. Testovanie upraženej kávy

Kávu treba samozrejme hneď otestovať. Pražiar skontroluje, či je káva chuťovo a aj vizuálne v poriadku.

Šálka čerstvej kávy

10. Balenie kávy

Ak je pražiar spokojný s chuťou, kávu zabalí do špeciálnych balíkov s jednostranným ventilom. Ten vypustí plyny, ktoré sa uvoľňujú z čerstvo praženej kávy, a tak nevznikne pretlak, ktorý by inak mohol balík roztrhnúť.

Čerstvo pražená káva chutí a aj vonia najlepšie, pretože zachováva širokú škálu chutí a krásnu komplexnosť v tele. V závislosti od odrody, typu spracovania a praženia môžu káve dominovať rôzne chuťové profily – od sladkých, ovocných až po krásne orieškové tóny, ktoré sa navzájom prelínajú a dopĺňajú.

Balíčky káv

Výberová káva má mnoho podôb a priam nabáda k postupnému skúšaniu a ochutnávaniu. Káva je vždy najlepšia do troch mesiacov od upraženia, pretože potom už jednotlivé chuťové prvky začínajú ubúdať a strácať na intenzite.

Tento článok vznikol v spolupráci s pražiarňou Bean Up.

Mikropražiareň výberovej kávy
Bean Up
nájdete v centre Nitry. Značku založil pred 6 rokmi Štefan Vargočko, ktorý sa rozhodol pražiť výberovú kávu z aktuálnych zberov, priamo od farmárov.

 

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

7 tipov, ako si vyčariť doma pohodu nielen počas Vianoc

Dánsky fenomén hygge sa teší popularite na celom svete. Čo to vlastne je? Dánsky pojem hygge sám o sebe nemá doslovný slovenský preklad a voľne ho môžeme preložiť ako „pohodlie, ktoré v nás vyvoláva pocit spokojnosti”.

Hygge predstavuje všetky činnosti a veci, ktorými sa obklopujeme a spôsobujú nám radosť či pocit pohodlia. Môžu to byť úplné maličkosti ako teplé pyžamo či seriálový maratón. Počas sviatkov je ten správny časna to, skryť sa pod deku a spraviť si pravú domácu pohodu ako Dáni. Tu je zopár inšpirácií, ako na to:

 

Sviečky

Podľa prieskumov sú Dáni najväčšími spotrebiteľmi sviečok v Európe (na 1 obyvateľa pripadá 6 kg sviečok). Takže šetrite energiu, všade zhasnite a zapáľte si sviečky. Pri sviečkach si môžete čítať, pozerať televíziu, večerať, pracovať či oddychovať.

 

Trávte čas s najbližšími

Byť spolu je jedným z hlavných princípov hygge. Trávte čo najviac času so svojimi najbližšími a stretávajte sa s priateľmi, pokojne kvôli ďalšej hygge aktivite – napríklad spoločnej večeri či vareniu, hrajte spoločenské hry alebo choďte na prechádzku.

 

Čítajte si

Pripravte si zoznam kníh, ktoré chcete počas zimných dní prečítať. Ideálne pri sviečkach a dobrom čaji či teplom kakau. Spravte si čitateľský denník, značte si, ktoré knihy sa vám páčili alebo si spravte vyhodnotenie, koľko kníh ste prečítali.

 

Choďte von

Aj keď sa to tak môže zdať, hygge nie je len o trávení času vo vnútri. Patria sem aj vonkajšie aktivity – prechádzky v prírode, stanovačka, na jeseň zbieranie gaštanov či hrabanie lístia, v zime stavanie snehuliaka.

 

Spravte si doma pohodlie

Naplňte svoju domácnosť pohodlím. Pekných vankúšov a diek nie je nikdy dosť. Tiež nie je nič lepšie ako bosé nohy na chlpatom koberci. Záclony a závesy zútulnia priestor a dodajú mu teplo. Sviečky zase krásne dotvoria atmosféru. Kúpte si teplé pyžamo a hrubé ponožky, v ktorých si vyložíte nohy na stôl a oddýchnete si.

 

Ručné práce

Vyšívanie, pletenie či háčkovanie sú ideálne aktivity na zimné večery pod dekou. Nielenže si tak váš mozog oddýchne, ale tiež si vytrénujete sústredenie a popritom vyrobíte peknú dekoráciu či doplnok. Motívov a inšpirácií nájdete na internete kopec.

 

Navarte si

Chutné jedlo nás všetkých napĺňa radosťou. Upečte si domáci kváskový chlebík, ktorý rozvonia vašu kuchyňu a nebudete sa vedieť dojesť jeho chrumkavej kôrky a mäkkej striedky. K teplému nápoju patrí neodmysliteľne aj sladká maškrta. Škoricové hniezda, ovocná bublanina či medovníky sú stávkou na istotu.

Akým spôsobom si pohodovú atmosféru vytvárate vy? Dajte nám vedieť na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.