Geometrické sŕcko alebo ritki už nenájdete iba na čičmanskej chalupe, ale aj vo svojej skrini

Keď ponožky pod vianočným stromčekom vedia potešiť.

Čičmany sú malá dedinka v žilinskom okrese, ktorú vďaka zachovalej ľudovej architektúre pozná celé Slovensko. Tamojšie drevenice s maľovanými ornamentmi sa stali inšpiráciou aj pre Michaelu Bednárovú, textilnú dizajnérku a majiteľku dizajnovej značky Puojd, ktorá tieto maľby prenáša aj do dizajnu ponožiek – Čičmianok.

Nápad na ich výrobu sa zrodil počas projektu Vytvorené na Slovensku, ktorý vychádza z tunajších tradícií. Jeho pilotný ročník sa konal práve v Čičmanoch.

Ritki, stopa, sŕcko a pohárce. To sú pôvodné názvy použitých geometrických vzorov z čičmianskych dreveníc a výšiviek.

cicmianky ponozky puojd

Dizajnérka hovorí o začiatku príbehu ponožiek pri návšteve manželov Kudjakovcov, miestnych nadšencov aktívne propagujúcich túto unikátnu dedinku:„Po rozhovore s Jurajom Kudjakom, ktorý sám ručne štrikuje tradičné čičmianske podkolienky, som sa rozhodla spracovať “svoje“ vlastné čičmianske ponožky. Čičmany, to sú vzory dreveníc, do ktorých sa zapísal čas, sú to praskliny dreva, ktoré pretínajú inak dokonalú geometrickú schému, v ľudovej kultúre až nezvyčajne minimalistickú.“

Pozrite sa, čo všetko predchádza tomu, aby ste si ráno na nohy natiahli jeden pár týchto pekných ponožiek.

1. Skicovanie prvého dizajnu v počítači

Na začiatku tvorby nového produktu je vždy hľadanie zdroja inšpirácie a podrobné štúdium problematiky. Pri kreslení a skicovaní prvého dizajnu produktu v počítačových programoch sa táto inšpirácia pomaly pretavuje do reality.

Michaela Bednarova Puojd

2. Vytvorenie prototypu produktu

Dôležitú úlohu pri dizajnovaní produktu majú možnosti technológií, ktoré sa pri jeho výrobe použijú. Treba dobre rozumieť ich možnostiam, ale aj obmedzeniam. V prípade ponožiek je dôležité prevedenie prvotnej skice pre textilnú technológiu pletenia.

Po zaslaní nákresu do výrobne ponožiek sa vzory prekreslili do štvorčekového rastra. Vytvorí sa prototyp ponožky, urobia sa jej rôzne farebné variácie a vyberie sa tá najvhodnejšia.

cicmianky raster

3. Výber nití na vypletanie

Na základe pestrej škály farieb nití z ponúkaného vzorkovníka sa vyberú nite požadovanej farby. Zloženie nití pre ponožky je vždy kombináciou bavlny a elastanu, ktorý dodáva ponožke pružnosť. Pre čičmianske ponožky bola pridaná ešte tzv. efektová niť, ktorá dodáva čiernej ploche patinu pripomínajúcu drevenice.

cicmianky nite

4. Vypletanie ponožky v stroji

Čičmianky sa vyrábajú v slovenskej firme Winer v Banskej Štiavnici s 20 ročnou tradíciou výroby ponožiek a podkolienok. Za týmto rodinným podnikom stojí pán Stanislav Kuka, ktorý rád spolupracuje aj na náročnejších dizajnových projektoch.

stanislav kuka

Vo fabrike sa do stroja navlečú nite, naprogramuje sa požadované množstvo a veľkosti ponožiek. Počas výroby sa neustále sleduje kvalita. Ak je ponožka chybová, vyradí sa.

cicmianky navliekanie nite do stroja

cicmianky vypletanie ponozky

5. Tubus s podtlakom

Kľúčový okamih nastane po zhruba troch minútach pletenia, keď stroj ponožku vyhodí do tubusu s podtlakom, ktorý zabraňuje jej zdeformovaniu.

cicmianky vztlakova komora

6. Kontrola a došitie ponožky

Dôkladne prekontrolované ponožky postupujú ďalej na šitie. Po pletení ostáva totiž otvor medzi chodidlom a špicou, ktorý treba ešte zošiť.

cicmianky stroj

cicmianky skladanie ponoziek

7. Žehlenie v parnej komore

Finálnou fázou výroby ponožiek je žehlenie v parnej komore. Na matrice sa podľa veľkostí navliekajú ponožky, ktoré po tomto kroku získajú ustálený požadovaný tvar, a zároveň sa zredukuje ich zrážanlivosť na minimum.

cicmianky parny stroj

8. Skladanie a štítkovanie ponožiek

Hotové ponožky sa označia veľkosťami, zabalia sa a pošlú do ateliéru značky Puojd v Bratislave.

cicmianky velkosti

9. Branding

Michaela oslovila popredného slovenského dizajnéra písma Ondreja Jóba, ktorý vytvoril pre svoju značku fontov Urtd nové písmo inšpirované práve Čičmanmi. Toto písmo je použité na baleniach a štítkoch ponožkovej čičmianskej edície. Ondreja, rovnako ako Michaelu fascinovala štruktúra a surovosť malieb na dreveniciach.

cicmianky font

10. Dizajnové balenie

Balenie je neoddeliteľnou súčasťou všetkých produktov Puojdu.

Hoci sú ponožky už dávno hotové, pre Puojd sa proces končí až balením, fotením, textovaním, nacenením a pridaním produktu do eshopu.

čičmianky balenie

A takto vyzerá výsledok úsilia slovenských dizajnérov v spolupráci s domácim výrobcom.

Čičmianky Puojd
Čičmianky Puojd
Čičmianky Puojd
Čičmianky Puojd
Čičmianky Puojd
Čičmianky Puojd
Čičmianky Puojd

Slovenská značka Puojd vznikla v roku 2008. Charakterizujú ju predovšetkým vlastné originálne potlače od textilnej dizajnérky a zakladateľky značky Michaely Bednárovej. Puojd okrem výroby darčekových predmetov rozširuje ponuku do ďalších oblastí, kde sa dá textilný dizajn aplikovať. Výsledkom je vznik novej podznačky – Puojd Textiles, ktorá má ambíciu preraziť v oblasti interiérového i odevného dizajnu.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Tieto lízatká sú také pekné, že si ich budete chcieť vystaviť na poličke

Pozrite sa, ako sa v Podunajských Biskupiciach ručne vyrábajú farebné sladkosti.

Roksové cukrovinky sú tvrdé, ručne vyrobené cukríky alebo lízatká rôznych tvaroch a chutí. Vyrábajú sa z cukrového sirupu, ktorý sa varí pri teplote 160°C.

Juliana Lelkešová je majiteľka manufaktúry Le Sucré, ktorá tieto ťahané farebné cukrovinky ako jediná na Slovensku vyrába ručne.

Vyrábať dúhové cukríky sa Juliana rozhodla pred tromi rokmi. Po absolvovaní kurzu v Maďarsku, kde je táto tradičná výroba stále v obľube, nasledoval rok skúšania a dolaďovania vlastnej receptúry. Svojej manufaktúre dala nádych moderného retra, charakteristického pre francúzske sladkosti.

Tim Le Sucre Juliana

Postup tradičnej ručnej výroby ostal, čo sa však zmenilo, je prevedenie. V Le Sucré radi experimentujú – cukríky a lízatká majú netradičné farby, príchute a vzory. Ako hovorí Juliana: „U nás ružové lízatko nikdy nemá malinovú príchuť, ale trebárs tiramisu alebo kiwi.“ 

A ako to vyzerá, keď sa balíčky cukríkov vyrábajú bez pomoci strojov?

1.Varenie cukrového sirupu

Základom receptu je cukrový sirup z vody, cukru a glukózového sirupu. Najproblematickejšie pri jeho varení je správne zahrievanie – pri ideálnej vlhkosti vzduchu sa ingrediencie musia variť, až pokým zmes nedosiahne teplotu 150°C.

V tomto bode sa do sirupu primiešajú prírodné arómy zvolených príchutí.

Le Sucre cukrovy sirup

2. Chladenie a farbenie

Zahustený cukrový sirup sa vyleje na mramorový stôl, kde sa zmes chladí a farbí. Sirup tuhne pomerne rýchlo, takže treba pracovať svižne.

Le Sucre farbenie

3. Tvarovanie

Na tvarovanie cukrovej zmesi má cukrár približne hodinu. Konzistenciou hmota pripomína plastelínu, ktorá sa dá ľahko tvarovať a strihať. Na prácu sa používajú nahrievané pracovné plochy, ktoré spomaľujú tuhnutie zmesi.

Le Sucre

Le Sucre

V dielni je na stene zavesená špeciálna pomôcka, veľký kovový hák. Cez hák sa hmota „ťahá“, aby sa prevzdušnila a získali sa perleťové odlesky.

Le Sucre hak

Z jednotlivých farebných kúskov sa zlepí výsledný dizajn do jedného hrubého valca.

Le Sucre tvarovanie hmoty

4. Nastrihanie tenkých tyčiniek

Z valca sa naťahajú a nastrihajú dlhé tyčinky, ktoré už majú finálnu hrúbkou cukríkov. Pokým trochu nestuhnú, musia sa neustále vaľkať. Inak by sa mohol ich oblý tvar zdeformovať.

Le Sucre sliz

Le Sucre valkanie

5. Zatočenie alebo nastrihanie tyčiniek

Tyčinky sa buď natočia do tvaru lízatiek (môže to byť srdiečko, špirála alebo fúzy), alebo sa nasekajú na malé cukríky.

Le Sucre lizatko

Le Sucre sekanie cukrikov

6. Ozdobné balenie

Keď cukrovinky stuhnú, navážia sa a zabalia do pekného dizajnového balenia. Na výber sú klasické ozdobné vrecúška, poháre alebo dokonca skúmavky.

Le Sucre

Le Sucre

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


O2 má hovory za 10 centov. Tu je spôsob, ako si ich aktivujete

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové