Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Takto sa pri Púchove ručne vyrába špičkové sklo

Hoci väčšinu sklenených výrobkov dnes produkujú stroje, najkvalitnejšie dizajnové kúsky sa stále vyrábajú spôsobom, ktorý sa po stáročia prakticky nezmenil.

Sklo je fascinujúci materiál. Suroviny na jeho výrobu sa nachádzajú prakticky všade, je trvácne a dá sa donekonečna recyklovať. 

Málo ľudí vie, že sklo svetovej kvality sa dlhé roky vyrába aj na Slovensku. Ešte menej ľudí sa mohlo pozrieť do zákulisia jeho výroby.

V tomto článku uvidíte, ako v dielňach spoločnosti RONA v Lednických Rovniach vzniká vďaka zručným majstrom karafa od popredného slovenského dizajnéra Patrika Illa.

Prvá fáza: Príprava

Prvým krokom je výroba drevených foriem, ktoré slúžia na tvarovanie opakovateľných častí výrobku.

Návrh nového produktu dizajnér ukazuje sklárskemu majstrovi. Radia sa výrobnom procese a výslednej podobe výrobku. Na základe pripomienok sklára sa produkt a výrobný postup dolaďuje do finálnej podoby.

SKonzultacia so sklarmi (2)

Druhá fáza: Teplá časť výroby

Výroba začína vyfúknutím takzvanej banky. Sklár naberie na píšťalu malé množstvo skloviny a vyfúkne bublinu, na ktorú sa bude naberať ďalšia sklovina potrebná na zhotovenie karafy.

Keď sklár naberie dostatok skloviny, nasleduje vyfúknutie predtvaru. Ten sa pomocou špeciálnych nástrojov upravuje a pripravuje na vloženie do formy.

Fúkaním skloviny do formy dostáva výrobok presný tvar navrhnutý dizajnérom.

 

Po vybratí z formy ešte treba dorobiť rukoväť, ktorá zároveň slúži ako stojan. Sklár ju lepí a tvaruje ručne, preto nikdy nie sú dva kusy úplne rovnaké.

Vytvarovaná karafa putuje do chladiacej pece, kde pomaly tuhne. Táto fáza trvá približne hodinu a pol. Za ten čas sa sklo ochladí z 500 °C na izbovú teplotu. Sklo nesmie chladnúť prirýchlo, pretože by mohlo popraskať.

Schladenie v chladiacej peci(11)

Tretia fáza: Studená časť výroby

Po vychladnutí treba z výrobku orezať prebytočné kusy skla. Sklár obrúsi ostré hrany a skontroluje, či sa pri tom karafa nepoškodila.

Skontrola brusenia (13)

Po prebrúsení sa karafa preleští, aby na nej neostali matné plochy. Keď sú úpravy hotové, karafa sa umyje vodou a osuší prúdom vzduchu.

Predtým, než výrobok opustí brány továrne, prejde výstupnou kontrolou kvality.

Skontrola kvality(16)

A takto vyzerá hotová.

Foto © 2011 Juraj Starovecký

Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Rona.

Skláreň Rona vznikla v roku 1892 v Lednických Rovniach a v súčasnosti patrí medzi popredných svetových exportérov nápojového skla, stolovacích doplnkov a dekoračných predmetov. Okrem toho je aj najväčším dodávateľom nápojového skla pre letecké spoločnosti. 

Patrik Illo je hlavný dizajnér a vizuálny umelec spoločnosti Rona. Od roku 2010 vedie ateliér SKLO na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Spolupracuje s významnými sklárňami na Slovensku, v Čechách a v Poľsku, a jeho umelecké diela sú zastúpené v galériách a súkromných zbierkach v Európe a USA.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

7 tipov, ako si vyčariť doma pohodu nielen počas Vianoc

Dánsky fenomén hygge sa teší popularite na celom svete. Čo to vlastne je? Dánsky pojem hygge sám o sebe nemá doslovný slovenský preklad a voľne ho môžeme preložiť ako „pohodlie, ktoré v nás vyvoláva pocit spokojnosti”.

Hygge predstavuje všetky činnosti a veci, ktorými sa obklopujeme a spôsobujú nám radosť či pocit pohodlia. Môžu to byť úplné maličkosti ako teplé pyžamo či seriálový maratón. Počas sviatkov je ten správny časna to, skryť sa pod deku a spraviť si pravú domácu pohodu ako Dáni. Tu je zopár inšpirácií, ako na to:

 

Sviečky

Podľa prieskumov sú Dáni najväčšími spotrebiteľmi sviečok v Európe (na 1 obyvateľa pripadá 6 kg sviečok). Takže šetrite energiu, všade zhasnite a zapáľte si sviečky. Pri sviečkach si môžete čítať, pozerať televíziu, večerať, pracovať či oddychovať.

 

Trávte čas s najbližšími

Byť spolu je jedným z hlavných princípov hygge. Trávte čo najviac času so svojimi najbližšími a stretávajte sa s priateľmi, pokojne kvôli ďalšej hygge aktivite – napríklad spoločnej večeri či vareniu, hrajte spoločenské hry alebo choďte na prechádzku.

 

Čítajte si

Pripravte si zoznam kníh, ktoré chcete počas zimných dní prečítať. Ideálne pri sviečkach a dobrom čaji či teplom kakau. Spravte si čitateľský denník, značte si, ktoré knihy sa vám páčili alebo si spravte vyhodnotenie, koľko kníh ste prečítali.

 

Choďte von

Aj keď sa to tak môže zdať, hygge nie je len o trávení času vo vnútri. Patria sem aj vonkajšie aktivity – prechádzky v prírode, stanovačka, na jeseň zbieranie gaštanov či hrabanie lístia, v zime stavanie snehuliaka.

 

Spravte si doma pohodlie

Naplňte svoju domácnosť pohodlím. Pekných vankúšov a diek nie je nikdy dosť. Tiež nie je nič lepšie ako bosé nohy na chlpatom koberci. Záclony a závesy zútulnia priestor a dodajú mu teplo. Sviečky zase krásne dotvoria atmosféru. Kúpte si teplé pyžamo a hrubé ponožky, v ktorých si vyložíte nohy na stôl a oddýchnete si.

 

Ručné práce

Vyšívanie, pletenie či háčkovanie sú ideálne aktivity na zimné večery pod dekou. Nielenže si tak váš mozog oddýchne, ale tiež si vytrénujete sústredenie a popritom vyrobíte peknú dekoráciu či doplnok. Motívov a inšpirácií nájdete na internete kopec.

 

Navarte si

Chutné jedlo nás všetkých napĺňa radosťou. Upečte si domáci kváskový chlebík, ktorý rozvonia vašu kuchyňu a nebudete sa vedieť dojesť jeho chrumkavej kôrky a mäkkej striedky. K teplému nápoju patrí neodmysliteľne aj sladká maškrta. Škoricové hniezda, ovocná bublanina či medovníky sú stávkou na istotu.

Akým spôsobom si pohodovú atmosféru vytvárate vy? Dajte nám vedieť na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.