Tieto lízatká sú také pekné, že si ich budete chcieť vystaviť na poličke

Pozrite sa, ako sa v Podunajských Biskupiciach ručne vyrábajú farebné sladkosti.

Roksové cukrovinky sú tvrdé, ručne vyrobené cukríky alebo lízatká rôznych tvaroch a chutí. Vyrábajú sa z cukrového sirupu, ktorý sa varí pri teplote 160°C.

Juliana Lelkešová je majiteľka manufaktúry Le Sucré, ktorá tieto ťahané farebné cukrovinky ako jediná na Slovensku vyrába ručne.

Vyrábať dúhové cukríky sa Juliana rozhodla pred tromi rokmi. Po absolvovaní kurzu v Maďarsku, kde je táto tradičná výroba stále v obľube, nasledoval rok skúšania a dolaďovania vlastnej receptúry. Svojej manufaktúre dala nádych moderného retra, charakteristického pre francúzske sladkosti.

Tim Le Sucre Juliana

Postup tradičnej ručnej výroby ostal, čo sa však zmenilo, je prevedenie. V Le Sucré radi experimentujú – cukríky a lízatká majú netradičné farby, príchute a vzory. Ako hovorí Juliana: „U nás ružové lízatko nikdy nemá malinovú príchuť, ale trebárs tiramisu alebo kiwi.“ 

A ako to vyzerá, keď sa balíčky cukríkov vyrábajú bez pomoci strojov?

1.Varenie cukrového sirupu

Základom receptu je cukrový sirup z vody, cukru a glukózového sirupu. Najproblematickejšie pri jeho varení je správne zahrievanie – pri ideálnej vlhkosti vzduchu sa ingrediencie musia variť, až pokým zmes nedosiahne teplotu 150°C.

V tomto bode sa do sirupu primiešajú prírodné arómy zvolených príchutí.

Le Sucre cukrovy sirup

2. Chladenie a farbenie

Zahustený cukrový sirup sa vyleje na mramorový stôl, kde sa zmes chladí a farbí. Sirup tuhne pomerne rýchlo, takže treba pracovať svižne.

Le Sucre farbenie

3. Tvarovanie

Na tvarovanie cukrovej zmesi má cukrár približne hodinu. Konzistenciou hmota pripomína plastelínu, ktorá sa dá ľahko tvarovať a strihať. Na prácu sa používajú nahrievané pracovné plochy, ktoré spomaľujú tuhnutie zmesi.

Le Sucre

Le Sucre

V dielni je na stene zavesená špeciálna pomôcka, veľký kovový hák. Cez hák sa hmota „ťahá“, aby sa prevzdušnila a získali sa perleťové odlesky.

Le Sucre hak

Z jednotlivých farebných kúskov sa zlepí výsledný dizajn do jedného hrubého valca.

Le Sucre tvarovanie hmoty

4. Nastrihanie tenkých tyčiniek

Z valca sa naťahajú a nastrihajú dlhé tyčinky, ktoré už majú finálnu hrúbkou cukríkov. Pokým trochu nestuhnú, musia sa neustále vaľkať. Inak by sa mohol ich oblý tvar zdeformovať.

Le Sucre sliz

Le Sucre valkanie

5. Zatočenie alebo nastrihanie tyčiniek

Tyčinky sa buď natočia do tvaru lízatiek (môže to byť srdiečko, špirála alebo fúzy), alebo sa nasekajú na malé cukríky.

Le Sucre lizatko

Le Sucre sekanie cukrikov

6. Ozdobné balenie

Keď cukrovinky stuhnú, navážia sa a zabalia do pekného dizajnového balenia. Na výber sú klasické ozdobné vrecúška, poháre alebo dokonca skúmavky.

Le Sucre

Le Sucre

Le Sucré je sladká manufaktúra, ktorá sa okrem výroby tradičných tvrdých cukríkov špecializuje na francúzske makarónky a sezónne sladkosti. V Podunajských Biskupiciach na objednávku pripravujú bonbóny, brownies, slaný karamel, perníčky, či torty bez fondánu. Ich výrobky si môžete kúpiť aj na občasných trhoch.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Hľadáte recept na dokonalú bábovku? Skúste tieto tri vylepšenia od profesionálov

Ak chcete vyskúšať niečo nové, tu je pár nápadov od ľudí, pre ktorých je jedlo vášňou a zároveň povolaním.

Keď sa spýtate v troch rôznych dedinách na ten najlepší recept, zaručene dostanete vždy inú odpoveď. Reč je o bábovke – tradičnom koláči, ktorý má v našich domácnostiach aj napriek moderným trendom stabilné miesto. Dobre upečená bábovka vie byť fantastická – nadýchaná a krehká, jemná a pritom vláčna. Keď sa však nepodarí, tak je poriadne suchá.

Ak máte radi bábovky a chcete vyskúšať niečo nové, našli sme pre vás tri nápadité recepty od ľudí, ktorí sa pečeniu venujú profesionálne.

Kvásková, dvojfarebná a navyše orechová bábovka od Viktora Klima

Najznámejší slovenský food blogger Viktor Klimo píše na svojom blogu Delikatesy o tom, ako sa mu podarilo dostať sa čo najbližšie k receptu na (podľa neho) dokonalú bábovku. Trenú verziu vymenil za netradičnú kváskovú variantu. Používa v nej pšeničný kvások, kvalitnú vysokopercentnú horkú čokoládu, orechy, cmar, maslo namiesto oleja a málo cukru. Cesto je tak prevoňané orechmi, a po upečení plné roztopených kúskov čokolády.

Ako si upiecť takúto dvojfarebnú kváskovú bábovku sa dozviete u Viktora na blogu, aj s ďalšími trikmi na jej rôzne obmeny – napríklad môžete v svojej bábovke zameniť pšeničnú múku za špaldovú.

Kváskova bábovka

Mrkvová celozrnná bábovka s vlašskými orechmi od Markéty Pavleje

Markéta Pavleje píše jeden z najčítanejších českých food blogov Kitchenette, vďaka ktorému vydala aj svoju vlastnú kuchárku. Vždy sa riadi aktuálnou sezónou, dbá na lokálnosť, čerstvosť a kvalitu použitých ingrediencií. Jej recepty preto majú veľa fanúšikov. Medzi Markétine vášne patrí aj pečenie báboviek, a tak sa rozhodla zozbierať obľúbené recepty svojich čitateľov. Tie najlepšie z nich napiekla, nafotila a uverejnila na svojom blogu.

Celú kolekciu bábovkových receptov nájdete tu, medzi nimi aj recept na vláčnu a šťavnatú celozrnnú bábovku s vlašskými orechmi

Mrkvová bábovka

Čokoládovo-banánová bábovka od Alie Lengyelovej

Alie stojí za úspešným obchodom Sušienkovo, v ktorom pečie zdravé pochúťky pre psov. Samozrejme, nezabúda ani na chutné jedlo pre ľudí a na jej blogu nájdete množstvo nápaditých receptov.

Za vyskúšanie určite stojí tento rýchly a jednoduchý recept na bábovku zo špaldovej a ryžovej múky, doplnenú banánmi a horkou čokoládou.

Čokoládová bábovka

Vianočná bábovka od Giraffe Bakery

Ak však nemáte čas, no pritom máte chuť na čerstvú bábovku, môžete si ju objednať v Giraffe Bakery.

Túto malú rodinnú cukráreň založili pred 4 rokmi manželia Lašánovci z jednoduchého dôvodu – v tej dobe nevedeli nájsť žiadne chutné a dobré koláče z kvalitných ingrediencií. Nechceli jesť mrazené polotovary a keďže doma radi piekli, založili si neďaleko centra Bratislavy vlastnú prevádzku. Na objednávku vám upečú okrem tradičných báboviek aj francúzske makrónky, americký cheesecake, rôzne cupcakes alebo jablčné koláče.

Pozrite sa, ako im ide pečenie od ruky:

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Jeseň plná pestrých nápadov

Možno ani netušíte, koľko maličkých zlepšovákov do svojej domácnosti si môžete jednoducho vyrobiť sami z vecí, ktoré sa v nej bežne vyskytujú. Ukážeme vám, ako si zmajstrujete jednoduchú nástenku a ako si z opadaných listov vyrobíte originálne sezónne podšálky.

Čítaj viac

Nová generácia iPhonov je tu. Predobjednajte si nový iPhone 8 a iPhone 8 Plus teraz

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové