Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Využite parapet ako svoju predjarnú záhradku

Skôr, ako sa začne jar, dopestujte si čo potrebujete na svojom parapete.

Slnečný parapet nemusí byť iba kvitnúcou ikonou vašej domácnosti. Ak ho do príchodu jari premeníte na sviežu, zeleninovú záhradku, budete sa môcť tešiť z drobnej úrody, ktorú si pre svoju kuchyňu dopestujete.

1. Vňaťka do varenia

Čo majú spoločné mrkva, petržlen, paštrnák a zeler? Majú v sebe uložených dostatok živín a energie na to, aby zo seba vydali sviežu, voňavú vňať. Ak ich hoci aj v zoschnutom, unavenom a zúboženom stave uložíte do kvetináča s vlhkou rašelinou, v priebehu dní sa na nich objaví mladistvý obrast.

Táto húževnatosť sa vám prejaví aj na vrcholových odkrojkoch. Ak ich položíte do misky s vodou, tiež sa preberú k životu.

2. Pikantné nátierky

Život drieme aj v cibuli, šalotke a cesnaku. Hoci ich môžete smelo zasadiť do vlhkej zeminy alebo pilín, s rovnakou radosťou vydajú pikantné cíbiky aj vtedy, ak ich prepichnete špajdľou a umiestnite do nádobky s vodou tak, aby bola ponorená iba ich spodná časť.

Ak vám to pripomína kvitnúce hyacintové cibuľky v ozdobných nádobkách, máte úplne jasno v tom, o čom je reč.

Cibuľa

3. Prebuďte spiacu pažítku

Možno ju zimujete v hrantíku na balkóne, možno ste si zo záhradky vykopali trs ešte na začiatku zimy, aby ste si pripravili pažítku na rýchlenie. Teraz prichádza ten správny čas, aby ste ju prebrali k životu.

Zostrihajte suchú vlaňajšiu vňať až po samú zem a umiestnite spiacu pažítku na teplý, slnečný parapet. V priebehu niekoľkých dní uvidíte, ako sa trs začína zelenať.

4. Šprintérka v zelenom

Žerucha je klasikou okenných parapetov a ak máte radi jej korenistú chuť, určite by ste na ňu nemali zabudnúť. Semienka nepotrebujú ani hlinu, ani živiny. Stačí, ak ich roztrúsite na dôkladne premočenej papierovej utierke a okamžite sa preberú k životu.

Už po pár hodinách uvidíte, ako gélom potiahnuté semienka začínajú praskať pod tlakom prvého klíčka. Zelená vňať rastie takmer pred očami, prvé dva klíčne lístky sú príjemne svieže a pikantné.

5. Nie hlávky, ale lístky

Listové šaláty sú vychýrené nielen pre svoju chrumkavú sviežosť, ale aj pre rýchle tempo rastu. Kým by priesada hlávkového šalátu ešte len naberala prvé sily, pri listových odrodách už môžete počítať s prvými lístkami, ktoré sú pripravené pre zber.

Úroda sa zbiera nožnicami a vedzte, že oveľa praktickejšie je vysievať zmesi ako jednotlivé odrody. Pretože ak prídu zachmúrené, daždivé týždne, čosi predsa len dopestujete aj pri nedostatku svetla.

Šalát

6. Volanie Ázie

Rukolu s jej rafinovanou chuťou a vôňou určite poznáte, čo si však predstavíte pod menami Mibuna a Mizuna? Tieto ázijské drobnolisté zeleniny rastú v kvetináči na parapete tak bujne ako listové šaláty.

Príjemným bonusom je však ich chuť. Mibuna má jemnú chuť pálivej horčice, Mizuna zasa chutí tak trochu po kapuste. V oboch prípadoch je to krásna chrumkavá divočina. Ak nebudete strihať príliš nízko aj obstrihaný trs znovu obrastie novými lístkami.

7. Poznáte mikroplodiny?

Slnečnica, kapusta, cukrová repa a hrášok sú na prvý pohľad príliš odvážnymi zeleninami pre pestovanie na parapete. Ak však zavítate do sveta mikroplodín, okamžite získate nový pohľad na svet. Zo semienok ich vypestujete iba do štádia prvých klíčnych lístkov a okamžite ich zberáte s krehkou stonkou.

Prekvapí vás, že hoci sú tieto minirastlinky v šalátoch a nátierkach krehké a jemné, predsa len majú typické chute ktoré si s nimi spájate.

8. Reďkovka zo sadbovača

Ak na parapete skutočne nemáte núdzu o svetlo, môžete to vyskúšať aj s reďkovkou. Množiteľské platá s 5-centimetrovými bunkami naplňte záhradkárskou zeminou a do každej z nich dajte po jednom semienku.

Potrvá približne mesiac, kým sa budete môcť tešiť z takejto úrody. Čerstvejšiu reďkovku na svoj stôl nedostanete.

Reďkovka

9. Nakličovanie trochu inak

Klíčky šošovice, sóje, hrášku, mungo či azuki fazuliek sú príjemne sladké a jemné, ak ich nakličujete v nádobke v úplnej tme. Bez lúčov slnka sa v nich hromadia cukry a všetky ostatné chute sa potlačia.

Ak však v tomto čase využijete svetlo okenného parapetu, razom sa v klíčkoch objavia i zeleninové tóny chutí. Je to fajn, ak ich použijete pri varení všade tam, kde prejdú tepelnou úpravou.

10. Bylinky nevysievajte

Všetky bylinky Stredozemia, ktoré sú populárne v našich kuchyniach, nevysievajte zo semienok. Majú príliš dlhé vegetačné obdobie na to, aby ste z nich v predsezóne dosiahli úžitok. Radšej si kúpte hotové výpestky v supermarkete a držte ich pri živote na chladnejšom parapete s dostatkom svetla.

Zvyčajne v domácnostiach hynú iba preto, že im je priteplo. Svetlo a teplo musia byť v rovnováhe, takže chlad je liekom na ich život.

Milan Gigel je dlhoročný redaktor, ktorý sa snaží vo svojich článkoch podeliť o zručnosti a skúsenosti. Venuje sa aktívnemu spôsobu života po boku remesiel, drobnochovu, záhradkárstva a pobytu v prírode.

Páčil sa vám článok?
12345
(Zatiaľ žiadne hodnotenia)
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

7 tipov, ako si vyčariť doma pohodu nielen počas Vianoc

Dánsky fenomén hygge sa teší popularite na celom svete. Čo to vlastne je? Dánsky pojem hygge sám o sebe nemá doslovný slovenský preklad a voľne ho môžeme preložiť ako „pohodlie, ktoré v nás vyvoláva pocit spokojnosti”.

Hygge predstavuje všetky činnosti a veci, ktorými sa obklopujeme a spôsobujú nám radosť či pocit pohodlia. Môžu to byť úplné maličkosti ako teplé pyžamo či seriálový maratón. Počas sviatkov je ten správny časna to, skryť sa pod deku a spraviť si pravú domácu pohodu ako Dáni. Tu je zopár inšpirácií, ako na to:

 

Sviečky

Podľa prieskumov sú Dáni najväčšími spotrebiteľmi sviečok v Európe (na 1 obyvateľa pripadá 6 kg sviečok). Takže šetrite energiu, všade zhasnite a zapáľte si sviečky. Pri sviečkach si môžete čítať, pozerať televíziu, večerať, pracovať či oddychovať.

 

Trávte čas s najbližšími

Byť spolu je jedným z hlavných princípov hygge. Trávte čo najviac času so svojimi najbližšími a stretávajte sa s priateľmi, pokojne kvôli ďalšej hygge aktivite – napríklad spoločnej večeri či vareniu, hrajte spoločenské hry alebo choďte na prechádzku.

 

Čítajte si

Pripravte si zoznam kníh, ktoré chcete počas zimných dní prečítať. Ideálne pri sviečkach a dobrom čaji či teplom kakau. Spravte si čitateľský denník, značte si, ktoré knihy sa vám páčili alebo si spravte vyhodnotenie, koľko kníh ste prečítali.

 

Choďte von

Aj keď sa to tak môže zdať, hygge nie je len o trávení času vo vnútri. Patria sem aj vonkajšie aktivity – prechádzky v prírode, stanovačka, na jeseň zbieranie gaštanov či hrabanie lístia, v zime stavanie snehuliaka.

 

Spravte si doma pohodlie

Naplňte svoju domácnosť pohodlím. Pekných vankúšov a diek nie je nikdy dosť. Tiež nie je nič lepšie ako bosé nohy na chlpatom koberci. Záclony a závesy zútulnia priestor a dodajú mu teplo. Sviečky zase krásne dotvoria atmosféru. Kúpte si teplé pyžamo a hrubé ponožky, v ktorých si vyložíte nohy na stôl a oddýchnete si.

 

Ručné práce

Vyšívanie, pletenie či háčkovanie sú ideálne aktivity na zimné večery pod dekou. Nielenže si tak váš mozog oddýchne, ale tiež si vytrénujete sústredenie a popritom vyrobíte peknú dekoráciu či doplnok. Motívov a inšpirácií nájdete na internete kopec.

 

Navarte si

Chutné jedlo nás všetkých napĺňa radosťou. Upečte si domáci kváskový chlebík, ktorý rozvonia vašu kuchyňu a nebudete sa vedieť dojesť jeho chrumkavej kôrky a mäkkej striedky. K teplému nápoju patrí neodmysliteľne aj sladká maškrta. Škoricové hniezda, ovocná bublanina či medovníky sú stávkou na istotu.

Akým spôsobom si pohodovú atmosféru vytvárate vy? Dajte nám vedieť na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.