Sezóna hrášku je tu: Pripravili sme pre vás 3 nápadité recepty

Doprajte si hráškové hody a inšpirujte sa chutnými receptmi na polievku, šalát aj domácu pizzu.

Hrášok nielen výborne chutí, ale je plný vitamínov a minerálov, ktoré pozitívne pôsobia na trávenie, krvný tlak aj nervy. Pripravili sme pre vás recepty, v ktorých hrá hlavnú úlohu práve táto zelená dobrota.

Hrášková polievka s kešu

• 1⁄4 hrnčeka olivového oleja
• 2 veľké cibule
• 3 stonky zeleného zeleru
• 2 strúčiky cesnaku
• 200 g nesolených kešu orechov
• 1 PL trstinového cukru
• 800 g zeleného hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
• šťava z jedného citróna
• soľ
• čierne korenie
• voda
• jarná cibuľka a kešu orechy na dozdobenie

Ako na to

V hrnci na strednom ohni zohrejte olej a pridajte najemno nasekanú cibuľu, nasekaný zeler a rozdrvený cesnak.

Za občasného miešania varte 30 minút na slabom ohni. Ak cibuľa začne prihárať, pridajte pár lyžíc vody.

Do hrnca pridajte kešu orechy, cukor a 3 šálky vody. Oheň zosilnite na stredný stupeň a varte 10 až 15 minút, kým orechy nestratia tvrdosť.

Do zmesi pridajte ešte šálku vody a hrášok. Polievku priveďte do varu a počkajte, kým hrášok nezmäkne. Hrniec následne odstavte z ohňa, nechajte trošku vychladnúť a polievku dohladka rozmixujte ponorným mixérom.

Dochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Polievku podávajte posypanú jarnou cibuľkou a opraženými kešu orechmi.

Jarný šalát s kuskusom a so zeleným hráškom

• 2 hrnčeky (celozrnného) kuskusu
• 200 g zeleného hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
• 130 g (bazalkového) pesta
• 50 g kešu alebo iných orechov
• 3 PL jarnej cibuľky alebo pažítky
• 1 malý ľadový šalát (napríklad odroda Little gem)
• 2 PL olivového oleja
• šťava z jedného citróna
• soľ

Ako na to

Kuskus si pripravte podľa návodu na obale a nechajte vychladnúť. Veľký tanier vyložte umytými šalátovými listami.

Vo väčšej miske zmiešajte kuskus a všetky zvyšné ingrediencie – hrášok, pesto, opražené orechy, nasekanú jarnú cibuľku a olej. Podľa chuti osoľte a dobre premiešajte.

Veľkou lyžicou preneste kuskus na tanier a pred servírovaním pokvapkajte citrónovou šťavou.

Pizza so zeleným hráškom a slaninkou

Na cesto:

• 250 g hladkej múky
• 5 g sušeného droždia
• 1⁄2 ČL soli
• 1⁄2 ČL cukru
• 150 ml vlažnej vody

Na obloženie:

• 100 g slaniny
• 1 stredná cibuľa
• 250 g ricotty
• 100 g mozzarelly
• 200 g zeleného hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
• 4 vajíčka
• olivový olej
• soľ
• čerstvá mäta na dozdobenie

Ako na to

Pripravte si cesto. V mise zmiešajte múku, droždie, soľ a cukor. Prilejte vodu a miešajte, kým nevznikne hladké kompaktné cesto. Misku zakryte kuchynskou utierkou a cesto nechajte kysnúť v teple asi 2 hodiny.

Kým cesto kysne, orestujte cibuľu. Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej, najprv v ňom chvíľku opražte tenké plátky slaniny, potom slaninu vyberte, odložte ju a do hrnca pridajte cibuľu. Pražte ju 15 až 20 minút, až kým nezačne karamelizovať. Do hrnca pridajte hrášok a varte ešte 5 minút.

Vykysnuté cesto vytvarujte do tvaru gule a preneste na obdĺžnikový plech (napríklad s rozmerom 27 × 36 cm) vopred potretý olejom. Cesto mokrými rukami rovnomerne roztiahnite
a roztlačte tak, aby 3 cm od okraja zostali voľné. Prikryte ho potravinárskou fóliou a nechajte 30 minút odpočívať.

Rúru rozohrejte na 235 °C. Ideálne je, ak v nej máte pizza kameň, ak ho však nevlastníte, môžete plech s cestom položiť na väčší, vopred nahriaty plech.

Cesto potrite ricottou a poukladajte na ňu hrášok, cibuľu a plátky mozzarelly.

Pečte 7 minút, plech následne vyberte, navrch rozbite vajíčka a pečte ďalších 12 minút alebo kým bielok nebude upečený a žĺtok stále mäkký.

Pizzu servírujte ešte teplú, pred servírovaním ju posypte mätou a vajíčka osoľte.

Množstvo dobrého čítania aj inšpiratívne recepty nájdete v každom vydaní printového magazínu Sóda, ktoré si môžete bezplatne vyzdvihnúť v ktorejkoľvek O2 Predajni

Mykola Nevrev

Po rokoch pôsobenia v gastro biznise ako marketingový špecialista a food fotograf sa rozhodol pre zmenu, začal variť sám, a tak vznikol blog Ferns and cakes. Má rád netradičné chute a jednoduché recepty z celého sveta, ktoré vždy upraví tak, aby ich bez problémov navaril každý aj u nás na Slovensku. Venuje sa aj pekárstvu – v súčasnosti vedie pekáreň v bratislavskej prevádzke FACH. Viac inšpirácie nájdete na stránke fernsandcakes.com alebo na jeho instagrame.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Prečítajte si alebo vypočujte Rozprávku o slobode

Spoznajte príbeh rozprávkara Zachariáša a pripomeňte si spolu s nami a so svojimi deťmi odkaz Novembra 89.

O2 si aj tento rok pripomína výročie Nežnej revolúcie a skutočnosť, že sloboda nie je samozrejmosť. Pri príležitosti 17. novembra vznikla aj špeciálna Rozprávka o slobode od Daniela Heviera, ktorá potvrdzuje, že Nežná revolúcia nebola žiadna rozprávka. 

Začítajte sa do príbehu rozprávkara Zachariáša alebo si ho vypočujte v podaní skvelého Roberta Rotha.

Čítajte aj: Slobodu potrebujem, aby som mohol tvoriť a existovať, hovorí Daniel Hevier

„Haló, počuje ma niekto? Počúva ma niekto? Som rozprávkar a chcem vám porozprávať rozprávku. Zvláštnu rozprávku. Bude skutočná, a nie vymyslená, ako už rozprávky bývajú. Toľko je okolo nás navymýšľaného, naklamaného, nakamuflovaného, že obyčajný rozprávkar so svojimi výmyslami nemá šancu. Ale ako hovorím, v mojom príbehu nebude nič vymyslené − hoci sa začína rozprávkovo…

Kde bolo, tam bolo, nebolo to ani tam, ani o kus ďalej, ale práve tu, na tomto sídlisku-bydlisku, v ktorom bol do zeme zasadený útulný dvanásťposchodový paneláčik. Na samom vrchu, pod strechou, z ktorej zatekalo, v malej garsónke býval mladý muž. 

Aby ste si vedeli predstaviť, o akom čase hovorím, pretočte si svoje neviditeľné hodiny o niekoľko rokov dozadu. Päť, desať, pätnásť, dvadsať − a sme na začiatku roku 2000. Ale pokračujeme ďalej, do hĺbky času: rok 1990, 1989, 1980… Tu by sme sa mohli zastaviť. 

Mladý muž je nielen na vrchole sídliskového činžiaka, ale aj na vrchole svojich síl. Je mladý, šťastný a… slobodný. Teda, niežeby niekde v blízkej diaľke nebola dievčinka, s ktorou sa navzájom našli. Ale zatiaľ sa to všetko iba chystá.“


Ak vás Zachariášov príbeh zaujal, celú Rozprávku o slobode nájdete aj na tomto mieste, kde si ju môžete stiahnuť alebo môžete pokračovať v jej čítaní po kliknutí na obrázok nižšie. 

Ak si chcete rozprávku radšej vypočuť, resp. pozrieť, máme pre vás aj špeciálne video, v rámci ktorého ju číta Robert Roth.

Poteší nás, ak sa do čítania, resp. počúvania pustíte spolu so svojimi deťmi a prostredníctvom Rozprávky o slobode im odhalíte kus našej minulosti, ktorá navždy zmenila život každého z nás. A ešte radšej budeme, ak sa o nej aj porozprávate.

Začať môžete aj týmito otázkami:

  • Zachariáš z Rozprávky o slobode bol slobodným umelcom – spisovateľom rozprávkarom. Poznáš aj ty nejakého slobodného umelca? Ak áno, čomu sa venuje?
  • Hlavný hrdina v príbehu sníva o krajine, kde by každý robil, čo uzná za vhodné, a čo najviac pomáhal ostatným. Je Slovensko podľa teba takou krajinou? Môžeme robiť, čo chceme? Pomáhame si?
  • V rozprávke sa veľa ráz spomína sloboda. Ako si ju predstavuješ ty? Kedy sa cítiš slobodný/-á?

Spoločnosť O2 si aj tento rok pripomína výročie Nežnej revolúcie a skutočnosť, že sloboda nie je samozrejmosť, ako si často mylne myslíme. Okrem Rozprávky o slobode sme pre vás v Sóde pripravili aj ďalší zaujímavý obsah. Nájdete ho na tomto mieste.


Stiahnite si jednu z týchto 6 appiek a naučte sa každý deň niečo nové

Čítaj viac

Traja králi O2: Vianočný bonus na tri smart zariadenia pomáha aj deťom, ktoré nemôžu vyrastať vo svojej rodine

Čítaj viac

PlayStation 5 je konečne tu a toto sú 4 dôvody, prečo sme sa novú konzolu tak tešili

Čítaj viac