Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

10 dôvodov, prečo je kokosový olej švajčiarskym nožíkom medzi surovinami

Tento rastlinný tuk nájde využitie od kuchyne až po kúpeľňu. Pomáha pri chudnutí a ešte aj leští parkety.

Jeden deň sú zatracované, inokedy zase zbožňované. Rastlinných olejov nájdete v regáloch obchodov celé zástupy. Každý z nich má svoje špecifické vlastnosti.

Jedny sú chutné, iné zase zdravé. Ťažko si vybrať. Kokosový olej však svojimi účinkami a všestrannosťou použitia vytŕča z radu.

Odoláva vysokým teplotám

Kokosový olej vie parádne pomôcť v kuchyni. Je plný nasýtených tukov, ktoré ostávajú stabilné aj pri veľmi vysokých teplotách (okolo 200 °C), vďaka čomu sa neprepaľuje, neoxiduje a nevytvára tak žiadne voľné radikály.

Má neutrálnu chuť aj vôňu, takže sa dá použiť naozaj všade – pri pečení, smažení, varení. Vyskúšajte ho napríklad namiesto olivového oleja v recepte na brownies, budú vláčnejšie a čokoláda dostane nový šmrnc.

Uľahčuje trávenie

Ak vás trápi zlé trávenie alebo plynatosť, vyskúšajte zjesť každé ráno lyžicu panenského kokosového oleja. Mastné kyseliny obsiahnuté v kokosovom oleji – kyselina laurová a kyselina kaprylová – pôsobia proti nežiaducim baktériam, kvasinkám a parazitom, ktoré môžu spôsobovať neplechu v trávení.

Pomáha zahnať túžbu na sladké

Malá lyžička panenského kokosového oleja po obede uľaví od tak známej, provokatívnej chuti na sladké. Kvalitný tuk telo nasýti lepšie ako cukry, tým pádom nebudete mať chuť “doraziť sa” výdatným dezertom.

Urýchľuje metabolizmus a dodáva energiu

Kokosový olej sa vďaka nasýteným tukom stáva pre telo ľahšie spracovateľným, a tým telu poskytuje okamžitú energiu. Jeho trávenie nezaťažuje orgány a efektívne podporuje fungovanie metabolizmu buniek. Metabolizmus tela sa zrýchli a posilní sa aj imunitný systém.

Reguluje cukor a cholesterol v krvi

Je rastlinným olejom, takže prirodzene neobsahuje žiaden cholesterol. Ešte lepšie na ňom je to, že vďaka kyseline laurovej dokáže premienať “zlý” (LDL) cholesterol na ten “dobrý” (HDL) cholesterol, ktorý naše telo potrebuje.

Ak budete kokosový olej jesť pravidelne, postupne si možno všimnete, že vydržíte dlhšie sýti a budete počas dňa menej hladní. Je to vďaka tomu, že kokosový olej stabilizuje hladinu cukru v krvi a znižuje záťaž nadľadviniek.

 

Spomaľuje starnutie

Vyskúšajte kokosový olej namiesto nočného krému alebo ako krém po holení – naneste si malé množstvo do dlaní, rozohrejte ho a jemne vmasírujte do pokožky tváre, dekoltu a tela. Vďaka všetkým antioxidantom funguje skvelo pri kontakte s pokožkou. Pleť je napnutá, hydratovaná a vrásky sa tvoria pomalšie.

Celá drogéria v jednom

Kokosový olej je plný vitamínu C a vitamínu E, čo z neho robí skvelú ingredienciu na výrobu domácej kozmetiky. Dokáže nahradiť denný a nočný krém, balzam na pery, účinný odličovač, pleťovú masku či telové maslo.

Ak ho zmiešate s kryštálovým cukrom, tak aj peeling. Ak máte suché vlasy, použite ho ako hydratačnú kúru. A ak by ste chceli mať belšie zuby a zdravšie ďasná, pravidelne ho cmúľajte v ústach.

Prírodné antibiotikum

Pomáha pri rôznych kožných alergiách, vyrážkach, popáleninách alebo infekciách kože. Má antivírové, antibakteriálne a protiplesňové účinky, čím dokáže pomôcť pri psoriáze, akné alebo kandidóze.

Masážny olej

Vie byť fantastickým masážnym olejom, ktorý sa ľahko a príjemne rozotiera, a pritom nezanecháva žiaden mastný film na pokožke.

Odstráni škvrny a vyleští nábytok

Ak ho zmiešate v pomere 1:1 so sódou bikarbónou, dostanete skvelý prírodný odstranovač škvŕn na koberce a poťahy. A ak skombinujete ¼ šálky roztopeného kokosového oleja so 4 lyžicami octu a 2 lyžicami citrónovej šťavy, dokážete si vyrobiť perfektný lak na drevený nábytok. Naneste ho naň a zotrite čistou handričkou.

Kokosový olej je zaslúžene superstar nielen v kuchyni, ale aj vo svete wellness. V každej domácnosti nepochybne nájde svoje využitie.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

7 potravín, ktorým sa v lete vyhnite, ak chcete vyzerať dobre v plavkách

Kúpacia sezóna je v plnom prúde a všetci chceme v plavkách vyzerať, čo najlepšie. Poradíme vám, akým jedlám a nápojom by ste sa tesne pred odchodom na pláž či kúpalisko mali radšej vyhnúť.

Letné horúčavy prekonávajú svoje maximá a tak neostáva nič iné, len obliecť si plavky a vyraziť k vode. To posledné, čo každý z nás chce, je cítiť sa bez trička guľatejší, ako v skutočnosti sme.

Samozrejme, že dlhodobo zanedbávaný pohyb a nevhodnú životosprávu na poslednú chvíľu nevykompenzuje žiadny zázrak. Existujú však potraviny, ktorým sa oplatí vyhnúť. Ak ich totiž skonzumujete dva – tri dni pred kúpaním, objem vášho bruška zbytočne „nafúknu“.

Ak teda chcete, aby vaše bruško „spľaslo“ a vyzeralo plochšie, vylúčte z jedálnička nasledovné potraviny:

Strukoviny

Strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica, bôb či cícer sú síce zdravé potraviny, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať, rozhodne ich však nejedzte niekoľko dní predtým, ako sa budete chcieť pochváliť plochým bruškom. Telo ich totiž nevie úplne dobre stráviť a preto spôsobujú problémy s nadúvaním. V prípade, že na ne predsa len dostanete neodolateľnú chuť, nechajte ich na noc napučať vo vode a potom ich pred varením iba prepláchnite.

Hlúbová zelenina

Podobné účinky na náš tráviaci trakt má aj hlúbová zelenina, napríklad brokolica, kel, kapusta, karfiol či kaleráb. Existuje spôsob, ako ich nežiadúce účinky na naše trávenie obmedziť. Namiesto prívarkov či vyprážaných jedál si zeleninu pripravte na pare. Bude tak oveľa ľahšie stráviteľná.

Žuvačky

Môže to znieť prekvapujúco, no predtým než vbehnete do plaviek, sa pre istotu vyhnite aj žuvačkám. Žuvanie má za následok prehĺtanie vzduchu, čo môže spôsobiť nadúvanie či dokonca bolesti brucha.

Jedlá z bielej múky

Cestoviny, knedle, biele pečivo či pizza – týmto dobrotám odolá len málokto. S dnešným výberom surovín však bielu múku dokážete nahradiť zdravšími alternatívami, ktoré bude viac vyhovovať vášmu fit jedálničku. Skúste napríklad špaldovú, pohánkovú alebo kukuričnú múku, ktoré sú oproti tej bielej ľahšie stráviteľné.

Sladené bublinkové nápoje

Dodržiavať pitný režim je dôležité, a to predovšetkým v lete, kedy vládnu vysoké teploty. Aj pri nápojoch si musíme dávať pozor na to, čo a koľko toho vypijeme. Mnoho sladkých nápojov nás síce v horúcich dňoch osvieži, no obsahujú rôzne farbivá a konzervačné látky, ktoré škodia nášmu telu. Okrem toho sú tieto nápoje sýtené oxidom uhličitým, ktorý rovnako prispieva k nadúvaniu a kŕčom v žalúdku. Uprednostnite preto radšej čaj či čistú vodu.

Jedlá s vysokým obsahom soli

Potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvá soli ako údeniny, instantné polievky, bujóny, sójová omáčka, slané praclíky a pražené orechy majú síce výraznú chuť, no zadržiavajú v organizme vodu a prispievajú k tomu, že telo pôsobí nafúknuto. Namiesto balíka čipsov si tak na chrumkanie radšej nakrájajte mrvku, zeler či uhorku.

Jedlá z rýchleho občerstvenia

Nezdravé pokušenia na nás v lete číhajú na každom kroku. Kúpaliská, uličky miest či festivaly plné chutných burgerov, hranolčekov a k tomu na výber rôzne omáčky. Jedlo z fastfoodu však obsahuje množstvo škodlivých tukov či sacharidov a pritom relatívne nízky obsah vlákniny. Táto kombinácia spôsobuje, že jedlo v tráviacom trakte uviazne na dlhý čas a ťažšie sa nám trávi, čo má za následok nadúvanie a pocit plného brucha.

Obľúbili ste si zdravú alternatívu obľúbenej, no menej telu prospešnej pochúťky? Podeľte sa s nami v komentároch na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.