Hoci sa pri hádzaní do košíka nezdá, že ide o veľké sumy, na konci mesiaca by ste pri sčítaní zistili, že miniete oveľa viac, ako si myslíte. Môžu za to šikovné stratégie predajcov. Všetko sa točí okolo pestrofarebných obalov, predajných letákov a obrovských cenoviek s výraznými upútavkami na zníženú cenu.
1. Nakupujte podľa zoznamu
Je to najlepšia stratégia, vďaka ktorej vložíte do nákupného košíka iba to, čo potrebujete. Bez ohľadu na to či máte nákupný zoznam v mobile, alebo na papieri, mali by ste sa ho bezpodmienečne držať.
Odoláte tak marketingovým nástrahám predajcov, nebudete brať ohľad na svoj hlad a maškrtnosť, dokonca sa nepoddáte ani žiadostiam rozpustilých detí.
2. Radšej suroviny ako výrobky
Polotovary môžu stáť až dvojnásobok ceny surovín, pri hotových výrobkoch sa cena môže vyšplhať až na štvornásobok. Snažte sa vymaniť z uponáhľaného života a vráťte sa k návykom našich otcov a mám.
Navariť puding, vyšľahať nátierku, predmočiť fazuľu alebo uvariť omáčku na cestoviny nežiada veľa času ani námahy. Ak vám chýbajú zručnosti, všetko potrebné nájdete v kuchárskych knižkách.
3. Neplaťte za obaly a nadprácu
Krájané syry a salámy, balené mäsá a mliečne výrobky, porciované ovocie a zelenina na šalát či vákuové balenia čerstvých surovín sú na pohľad lákavé, v skutočnosti ich však zbytočne preplácate.
V cene sú započítané nielen drahé obaly, práca a straty pri príprave, ale aj rezerva za tie balenia, ktoré sa pri skrátenej životnosti nestihnú predať.
4. Držte sa sezóny a kraja
Kupovať cuketu vo februári je rovnakým nezmyslom, ako vymeniť zemiaky za topinambury alebo batáty iba preto, že ich spoločnosť vyhlásila na čas za módu. Držte sa zdravého rozumu a kupujte veci tak, ako ste na ne boli zvyknutí od malička.
Z času na čas napovie aj pôvod, ktorý je pri surovinách vyznačený. Hoci slovenské sardinky určite v regáli nenájdete, koreňová zelenina z Poľska bude lacnejšia ako z Portugalska.
5. Špajza sa vyplatí
Nie je to škrečkovanie, pri ktorom si robíte výstavku surovín v policiach. Ak máte doma bohatú zásobu trvanlivých surovín, vždy viete nachystať na stôl pestré menu bez toho, aby sa vám pre jednostrannosť zunovalo.
Pri zásobe v špajzi využijete nižšiu cenu veľkých balení, do obchodu zájdete menej často a neraz sa vám vyplatí ísť na nákup priamo k výrobcovi či dovozcovi.
6. Nečítajte letáky, pamätajte si ceny
Letáky supermarketov nie sú spravodajcami cien, ale reklamným pútačom, ktorý vo vás prebúdza túžby a chute. Nečítajte ich, ale hádžte ich priamo do koša.
Nepotrebujete vedieť, že supermarket chce v tomto týždni predávať makové pečivo a údené rolované plece iba preto, že sa blíži jeden z veľkých sviatkov. Oveľa cennejšie je, ak máte svoj vlastný prehľad v cenách, gramážach a výrobkoch.
7. Plánujte vopred
Žemľovka na piatok večer, pečené kurča na sobotu a rizoto na nedeľu. Ak máte dobrý plán, hravo viete ustriehnuť svoj rozpočet na jedlo. Nie, že by ste sa vopred uskromňovali s cieľom ušetriť, plánované rozhodnutia však dávajú väčší zmysel.
Dosiahnete príjemnú pestrosť a nikdy nemáte pocit, že musíte do nákupného zoznamu vpisovať veci iba preto, že neviete čo so sebou.
8. Skloňte hlavu až k zemi
Do výšky očí umiestňujú obchodníci ten tovar, ktorý chcú predať s najväčším ziskom. Preto by ste pri prehliadaní regálov mali hľadať výrobky nielen v pohodlnej výške, ale aj úplne hore či naopak pri zemi.
Platí to obzvlášť pri tých výrobkoch, ktoré nekupujete často alebo nemáte pri nich svoje obľúbené balenia. Jednotková cena napovie.
9. Nazrite do zlacnených
O tretinu lacnejšie alebo za polovicu – inak to poputuje do koša. Hoci nakupovanie potravín z výpredajového priečinka sa nekryje so stratégiou nákupných zoznamov, vždy môžete pri šikovnom uvažovaní ušetriť.
Často ide o výrobky s krátkou dobou spotreby, ktoré dostávajú poslednú šancu.
10. Nevyhadzujte
Pri kúpe surovín a výrobkov s obmedzenou trvanlivosťou vždy myslite na to či ich dokážete k úžitku spotrebovať bez toho, aby ste ich museli na silu do niečoho pridávať.
Vďaka mlynčekom a zapekaniu možno spotrebovať skutočne všetko, určite by ste však do francúzskych zemiakov nekupovali pražskú šunku, výberový ementál a nakladané prepeličie vajíčka. Tie patria na slávnostné obložené chlebíčky.