Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

3 odvážne jedlá na každú silvestrovskú párty

Ak tento rok hostíte silvestrovskú párty, zozbierali sme pre vás nápadité recepty, s ktorými nie je veľa práce.

Ak tento rok hostíte silvestrovskú párty a radi by ste zaujali časovo nenáročnými, no pritom chuťovo vyladenými jednohubkami, zozbierali sme pre vás tri tipy na odvážne inšpirácie, ktoré ozvláštnia každú oslavu.

Čokoládový popcorn s morskou soľou

Spojenie čokolády, popcornu a morskej soli je presne také, aké by ste pri oslavách Nového roka mohli čakať – tak trochu odvážne, veľmi chutné a rozhodne zapamätateľné. Popcorn nevyžaduje dlhú prípravu a zvládne to naozaj každý. Treba sa však pripraviť na to, že sa bude veľmi rýchlo mínať.

Pripravíte ho tak, že si vo veľkom hrnci roztopíte kúsok kokosového oleja, do ktorého vysypete balík tvrdej kukurice, zakryjete ho pokrievkou a počkáte, kým väčšina kukurice popraská. Popcorn potom môžete presypať do veľkej misy a pridať doň na kúsky nasekanú celú tabuľku vysokopercentnej čokolády a za lyžičku morskej soli. Poriadne premiešajte a servírujte.

Čokoládový popcorn s morskou soľou

Chrumkavé čipsy z červenej repy

Červenú repu si väčšinou spájame s jej výraznou zemitou chuťou. Tá však pečením alebo varením pekne zosladne, čím môže kopec ľudí príjemne prekvapiť. Ak máte radi čipsy, skúste ich tento rok pripraviť trochu netradične.

Cviklu stačí len na tenko nakrájať, najlepšie na mandolíne (špeciálnom strúhadle), a buď rýchlo osmažiť v 2-3 cm vrstve rozpáleného slnečnicového oleja, alebo 15 minút piecť nasucho v rúre. Vďaka svojej sýtej červenej farbe a sladkej chuti zaujmú čipsy na každej párty.

Škandinávska klasika – Gravlax

Gravlax je tradičná škandinávska pochúťka, ktorá vzniká tak, že sa čerstvý filet z lososa naloží do hrubej morskej soli, cukru, zasype sa veľkým množstvom posekaného kôpru, nepriedušne sa zabalí a zakope hlboko pod zem. Znie to možno trošku absurdne, no losos sa vďaka ingredienciám a tlaku zeminy zakonzervuje a jeho mäso sa stane veľmi jemným – až tak, že sa bude rozplývať na jazyku.

Ak chcete tento rok pred svojimi hosťami trochu zamachrovať, skúste im jeden pripraviť. Nemusíte pritom kopať hlboko pod zem, Gravlax sa dá spraviť veľmi jednoducho aj vo vašej chladničke – akurát budete musieť začať o dva dni skôr.

Postup je však rovnaký – lososa naložte do hrubej morskej soli, cukru a kôpru, zabalte do fólie a v chladničke niečím poriadne zaťažte. O 48 hodín ho vyberte, očistite a môžete servírovať. Najlepší je nakrájaný na tenké plátky a podávaný s horčicovým dresingom. Celý postup a všetky užitočné tipy na prípravu nájdete v tomto recepte.

S týmito chuťovkami budete mať určite o posledný chuťový zážitok tohto pekného roka postarané. A mimochodom, šťastný nový rok!

Páčil sa vám článok?
12345
(Zatiaľ žiadne hodnotenia)
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

7 potravín, ktorým sa v lete vyhnite, ak chcete vyzerať dobre v plavkách

Kúpacia sezóna je v plnom prúde a všetci chceme v plavkách vyzerať, čo najlepšie. Poradíme vám, akým jedlám a nápojom by ste sa tesne pred odchodom na pláž či kúpalisko mali radšej vyhnúť.

Letné horúčavy prekonávajú svoje maximá a tak neostáva nič iné, len obliecť si plavky a vyraziť k vode. To posledné, čo každý z nás chce, je cítiť sa bez trička guľatejší, ako v skutočnosti sme.

Samozrejme, že dlhodobo zanedbávaný pohyb a nevhodnú životosprávu na poslednú chvíľu nevykompenzuje žiadny zázrak. Existujú však potraviny, ktorým sa oplatí vyhnúť. Ak ich totiž skonzumujete dva – tri dni pred kúpaním, objem vášho bruška zbytočne „nafúknu“.

Ak teda chcete, aby vaše bruško „spľaslo“ a vyzeralo plochšie, vylúčte z jedálnička nasledovné potraviny:

Strukoviny

Strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica, bôb či cícer sú síce zdravé potraviny, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať, rozhodne ich však nejedzte niekoľko dní predtým, ako sa budete chcieť pochváliť plochým bruškom. Telo ich totiž nevie úplne dobre stráviť a preto spôsobujú problémy s nadúvaním. V prípade, že na ne predsa len dostanete neodolateľnú chuť, nechajte ich na noc napučať vo vode a potom ich pred varením iba prepláchnite.

Hlúbová zelenina

Podobné účinky na náš tráviaci trakt má aj hlúbová zelenina, napríklad brokolica, kel, kapusta, karfiol či kaleráb. Existuje spôsob, ako ich nežiadúce účinky na naše trávenie obmedziť. Namiesto prívarkov či vyprážaných jedál si zeleninu pripravte na pare. Bude tak oveľa ľahšie stráviteľná.

Žuvačky

Môže to znieť prekvapujúco, no predtým než vbehnete do plaviek, sa pre istotu vyhnite aj žuvačkám. Žuvanie má za následok prehĺtanie vzduchu, čo môže spôsobiť nadúvanie či dokonca bolesti brucha.

Jedlá z bielej múky

Cestoviny, knedle, biele pečivo či pizza – týmto dobrotám odolá len málokto. S dnešným výberom surovín však bielu múku dokážete nahradiť zdravšími alternatívami, ktoré bude viac vyhovovať vášmu fit jedálničku. Skúste napríklad špaldovú, pohánkovú alebo kukuričnú múku, ktoré sú oproti tej bielej ľahšie stráviteľné.

Sladené bublinkové nápoje

Dodržiavať pitný režim je dôležité, a to predovšetkým v lete, kedy vládnu vysoké teploty. Aj pri nápojoch si musíme dávať pozor na to, čo a koľko toho vypijeme. Mnoho sladkých nápojov nás síce v horúcich dňoch osvieži, no obsahujú rôzne farbivá a konzervačné látky, ktoré škodia nášmu telu. Okrem toho sú tieto nápoje sýtené oxidom uhličitým, ktorý rovnako prispieva k nadúvaniu a kŕčom v žalúdku. Uprednostnite preto radšej čaj či čistú vodu.

Jedlá s vysokým obsahom soli

Potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvá soli ako údeniny, instantné polievky, bujóny, sójová omáčka, slané praclíky a pražené orechy majú síce výraznú chuť, no zadržiavajú v organizme vodu a prispievajú k tomu, že telo pôsobí nafúknuto. Namiesto balíka čipsov si tak na chrumkanie radšej nakrájajte mrvku, zeler či uhorku.

Jedlá z rýchleho občerstvenia

Nezdravé pokušenia na nás v lete číhajú na každom kroku. Kúpaliská, uličky miest či festivaly plné chutných burgerov, hranolčekov a k tomu na výber rôzne omáčky. Jedlo z fastfoodu však obsahuje množstvo škodlivých tukov či sacharidov a pritom relatívne nízky obsah vlákniny. Táto kombinácia spôsobuje, že jedlo v tráviacom trakte uviazne na dlhý čas a ťažšie sa nám trávi, čo má za následok nadúvanie a pocit plného brucha.

Obľúbili ste si zdravú alternatívu obľúbenej, no menej telu prospešnej pochúťky? Podeľte sa s nami v komentároch na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.