Ak tento rok hostíte silvestrovskú párty a radi by ste zaujali časovo nenáročnými, no pritom chuťovo vyladenými jednohubkami, zozbierali sme pre vás tri tipy na odvážne inšpirácie, ktoré ozvláštnia každú oslavu.
Čokoládový popcorn s morskou soľou
Spojenie čokolády, popcornu a morskej soli je presne také, aké by ste pri oslavách Nového roka mohli čakať – tak trochu odvážne, veľmi chutné a rozhodne zapamätateľné. Popcorn nevyžaduje dlhú prípravu a zvládne to naozaj každý. Treba sa však pripraviť na to, že sa bude veľmi rýchlo mínať.
Pripravíte ho tak, že si vo veľkom hrnci roztopíte kúsok kokosového oleja, do ktorého vysypete balík tvrdej kukurice, zakryjete ho pokrievkou a počkáte, kým väčšina kukurice popraská. Popcorn potom môžete presypať do veľkej misy a pridať doň na kúsky nasekanú celú tabuľku vysokopercentnej čokolády a za lyžičku morskej soli. Poriadne premiešajte a servírujte.
Chrumkavé čipsy z červenej repy
Červenú repu si väčšinou spájame s jej výraznou zemitou chuťou. Tá však pečením alebo varením pekne zosladne, čím môže kopec ľudí príjemne prekvapiť. Ak máte radi čipsy, skúste ich tento rok pripraviť trochu netradične.
Cviklu stačí len na tenko nakrájať, najlepšie na mandolíne (špeciálnom strúhadle), a buď rýchlo osmažiť v 2-3 cm vrstve rozpáleného slnečnicového oleja, alebo 15 minút piecť nasucho v rúre. Vďaka svojej sýtej červenej farbe a sladkej chuti zaujmú čipsy na každej párty.
Škandinávska klasika – Gravlax
Gravlax je tradičná škandinávska pochúťka, ktorá vzniká tak, že sa čerstvý filet z lososa naloží do hrubej morskej soli, cukru, zasype sa veľkým množstvom posekaného kôpru, nepriedušne sa zabalí a zakope hlboko pod zem. Znie to možno trošku absurdne, no losos sa vďaka ingredienciám a tlaku zeminy zakonzervuje a jeho mäso sa stane veľmi jemným – až tak, že sa bude rozplývať na jazyku.
Ak chcete tento rok pred svojimi hosťami trochu zamachrovať, skúste im jeden pripraviť. Nemusíte pritom kopať hlboko pod zem, Gravlax sa dá spraviť veľmi jednoducho aj vo vašej chladničke – akurát budete musieť začať o dva dni skôr.
Postup je však rovnaký – lososa naložte do hrubej morskej soli, cukru a kôpru, zabalte do fólie a v chladničke niečím poriadne zaťažte. O 48 hodín ho vyberte, očistite a môžete servírovať. Najlepší je nakrájaný na tenké plátky a podávaný s horčicovým dresingom. Celý postup a všetky užitočné tipy na prípravu nájdete v tomto recepte.
S týmito chuťovkami budete mať určite o posledný chuťový zážitok tohto pekného roka postarané. A mimochodom, šťastný nový rok!