Sviatky na konci roka sú tradične plné prejedania sa sladkých perníkov a koláčov, ťažkých vysmážaných jedál či majonézového šalátu.
Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, pripravili sme pre vás k tradičným slovenským receptom tri “zdravšie” alternatívy z našich superpotravín.
Bobaľky (aj págle alebo opekance) s makom z celozrnnej špaldovej múky
Typické sviatočné jedlo na vianočný alebo novoročný stôl.
Suroviny na cesto:
200 g špaldová celozrnná múka hrubá
200 g múka polohrubá
250 ml mlieko
30 g cukor hnedý
20 g droždie čerstvé
štipka soli
Suroviny:
mlieko (na precedenie)
100 g mak
100 g med
80 g maslo
Do misky vsypeme obe múky, soľ, droždie, cukor a mlieko. Všetko dobre premiesime a necháme kysnúť. Po vykysnutí vyformujeme tenké dlhé valčeky a z nich nakrájame asi 2 cm dlhé kúsky. Poukladáme na plech a necháme ešte dokysnúť. Pečieme na 150°C dvanásť minút.
Odstáte bobáľky prelejeme vriacim mliekom a okamžite scedíme (preliať sa môže i vriacou vodou). Polejeme medom, roztopeným maslom a posypeme pomletým makom. Na záver stačí už len premiešať a jedlo sa môže podávať na sviatočný stôl. Ak použijete biely mak, vyhnete sa aj prípadnému spoločenskému faux pas v podobe “makového” úsmevu.
Šalát s bryndzou
Bryndza sa v tradičnej slovenskej kuchyni najčastejšie používa v kombinácii s ingredienciami náročnejšími na trávenie. Preto sme si pripravili alternatívu, ako túto pre zdravie prospešnú surovinu jesť často a zdravo.
Suroviny:
bryndza
poľný šalát
ľadový šalát
rukola
zväzok reďkoviek
rajčiny
pažítka
červená cibuľka (nemusí byť, ak sú reďkovky štipľavé)
štipka soli (podľa slanosti bryndze)
čierne korenie
olej
Šalát si pripravte podľa vašej chuti – nemusí obsahovať rukolu, ak vám jej výrazná chuť prekáža. Lístky natrhajte ručne, redkvičky a rajčiny nakrájajte. Bryndzu odporúčame nechať v chladničke čo najdlhšie, aby sa vám jednoduchšie drobila, mäkká by vám ostávala na prstoch. Na zálievku použite len trošku olivového oleja, soľ, čierne korenie, pažítku a na tenko nakrájanú červenú cibuľku. Servírujte ako predjedlo alebo hlavný chod podľa toho, ako veľmi sa cítite po sviatkoch prejedení.
Mafiny z ovsených vločiek s vlašskými orechmi
Suroviny:
1,5 hrnčeka ovsených vločiek
2 banány
¼ hrnčeka medu
1 vajce
kypriaci prášok
šálka mlieka
¼ hrnčeka repkového oleja
40 g vlašských orieškov
1 lyžička škorice
1 lyžica kakaa
štipka soli
Vo veľkej mise rozpučíme banány, najjednoduchšie vidličkou. Orechy si cez sáčok nalámeme na menšie kúsky. Pridáme zvyšné suroviny a vymiešame cesto. Dajte si pozor, aby ste košíčky na mafiny nenaplnili viac ako do ⅔, pretože cesto ešte narastie. Môžete ozdobiť celým orieškom. V rúre pečieme 15 minút asi na 180°C. Super ľahká maškrta, hneď z troch superpotravín.