3 zdravé recepty zo slovenských superpotravín

Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, pripravili sme pre vás k tradičným slovenským receptom tri “zdravšie” alternatívy z našich superpotravín.

Sviatky na konci roka sú tradične plné prejedania sa sladkých perníkov a koláčov, ťažkých vysmážaných jedál či majonézového šalátu.

Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, pripravili sme pre vás k tradičným slovenským receptom tri “zdravšie” alternatívy z našich superpotravín.

Bobaľky (aj págle alebo opekance) s makom z celozrnnej špaldovej múky

Typické sviatočné jedlo na vianočný alebo novoročný stôl.

Suroviny na cesto:
200 g  špaldová celozrnná múka hrubá
200 g  múka polohrubá
250 ml  mlieko
30 g  cukor hnedý
20 g  droždie čerstvé
štipka soli

Suroviny:
mlieko (na precedenie)
100 g mak
100 g med
80 g maslo

Do misky vsypeme obe múky, soľ, droždie, cukor a mlieko. Všetko dobre premiesime a necháme kysnúť. Po vykysnutí vyformujeme tenké dlhé valčeky a z nich nakrájame asi 2 cm dlhé kúsky. Poukladáme na plech a necháme ešte dokysnúť. Pečieme na 150°C dvanásť minút.

Odstáte bobáľky prelejeme vriacim mliekom a okamžite scedíme (preliať sa môže i vriacou vodou).  Polejeme medom, roztopeným maslom a posypeme pomletým makom. Na záver stačí už len premiešať a jedlo sa môže podávať na sviatočný stôl. Ak použijete biely mak, vyhnete sa aj prípadnému spoločenskému faux pas v podobe “makového” úsmevu.

Šalát s bryndzou

Bryndza sa v tradičnej slovenskej kuchyni najčastejšie používa v kombinácii s ingredienciami náročnejšími na trávenie. Preto sme si pripravili alternatívu, ako túto pre zdravie prospešnú surovinu jesť často a zdravo.

Suroviny:
bryndza
poľný šalát
ľadový šalát
rukola
zväzok reďkoviek
rajčiny
pažítka
červená cibuľka (nemusí byť, ak sú reďkovky štipľavé)
štipka soli (podľa slanosti bryndze)
čierne korenie
olej

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/stuart_spivack/"]Zdroj: CC license 2.0 stu_spivack[/lnk]

Šalát si pripravte podľa vašej chuti – nemusí obsahovať rukolu, ak vám jej výrazná chuť prekáža. Lístky natrhajte ručne, redkvičky a rajčiny nakrájajte. Bryndzu odporúčame nechať v chladničke čo najdlhšie, aby sa vám jednoduchšie drobila, mäkká by vám ostávala na prstoch. Na zálievku použite len trošku olivového oleja, soľ, čierne korenie, pažítku a na tenko nakrájanú červenú cibuľku. Servírujte ako predjedlo alebo hlavný chod podľa toho, ako veľmi sa cítite po sviatkoch  prejedení.

Mafiny z ovsených vločiek s vlašskými orechmi

Suroviny:
1,5 hrnčeka ovsených vločiek
2 banány
¼ hrnčeka medu
1 vajce
kypriaci prášok
šálka mlieka
¼ hrnčeka repkového oleja
40 g vlašských orieškov
1 lyžička škorice
1 lyžica kakaa
štipka soli

[lnk url="https://www.flickr.com/photos/ferbent/"]Zdroj: CC license 2.0 Andrea Anastasakis[/lnk]

Vo veľkej mise rozpučíme banány, najjednoduchšie vidličkou. Orechy si cez sáčok nalámeme na menšie kúsky. Pridáme zvyšné suroviny a vymiešame cesto. Dajte si pozor, aby ste košíčky na mafiny nenaplnili viac ako do ⅔, pretože cesto ešte narastie. Môžete ozdobiť celým orieškom. V rúre pečieme 15 minút asi na 180°C. Super ľahká maškrta, hneď z troch superpotravín.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


8 vianočných zvykov, ktoré uvidíte už len málokde

Štedrý deň mal v každom regióne svoj scenár. Rôzne povery a rituály boli jeho neoddeliteľnou súčasťou.

Mince, sekery či reťaze, nie sú veci, ktoré si bežne ľudia spájajú s Vianocami. Aspoň nie hneď na prvé počutie. Kedysi to však bolo inak, pretože najkrajšie sviatky v roku boli odjakživa pretkané tradíciami a poverami. Niektoré mali racionálny základ, iné už môžu byť v dnešnej dobe skôr úsmevné. Vybrali sme niekoľko najzaujímavejších zvykov a povier, bez ktorých by sa Štedrý večer na Slovensku v minulosti nezaobišiel, a ktorých súčasťou boli aj spomínané predmety.

Ak ste si na Štedrý deň museli niečo požičať, bolo to zlé znamenie.

Koho na Vianoce vyťahali za uši, ten mal v ďalšom roku počuť iba dobré správy.

Ak chcelo dievča zistiť, kto bude jej manželom, mala hodiť za hlavu šupku z jablka. Ktorému písmenu sa tvar šupky podobal, také malo byť začiatočné písmeno krstného mena nastávajúceho.

Pani domu nesmela vstávať od štedrovečerného stola, aby kvočky nevstávali z nevysedených vajec.

Pod štedrovečerný stôl sa dávali rôzne predmety zo železa, napríklad aj spomínaná sekera. Kto na ňu počas večere položil nohu, mal byť v novom roku šťastný.

Nešťastie alebo zlý rok mal na rodinu prísť, ak niekto vstal od štedrovečerného stola nenasýtený.

Gazda omotal štedrovečerný stôl reťazou, aby bola rodina súdržná a gazdovstvo ostalo pohromade.

Bohatstvo do domu malo priniesť aj to, keď sa každý člen rodiny umyl vo vode, v ktorej boli mince.

Aj keď sa tieto zvyky už nepraktizujú v takej miere ako v minulosti, sú neoddeliteľnou súčasťou našej kultúry. Zároveň nám dovoľujú lepšie pochopiť hodnoty a spôsob života našich predkov.

Ak poznáte ďalšie zaujímavé vianočné tradície z vášho regiónu, budeme radi, ak nám o nich poviete v komentároch alebo v správach na facebookovej stránke magazínu Sóda.

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Jeseň plná pestrých nápadov

Možno ani netušíte, koľko maličkých zlepšovákov do svojej domácnosti si môžete jednoducho vyrobiť sami z vecí, ktoré sa v nej bežne vyskytujú. Ukážeme vám, ako si zmajstrujete jednoduchú nástenku a ako si z opadaných listov vyrobíte originálne sezónne podšálky.

Čítaj viac

O2 prináša Strieborný paušál s neobmedzenými volaniami iba za 20 eur

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové