9 potravín so slovenským rodným listom

Tiež milujete bryndzu, spišské párky a oštiepok zaúdený na bukovom dreve?

Každodenná samozrejmosť? Ak sa ocitnete na dlhší čas v cudzine, naše potraviny vám začnú chýbať. Nájsť za ne prijateľnú náhradu sa podarí len niekedy a aj na to treba veľký zázrak.

1. Bryndza

Od dávna hľadali valasi spôsob, ako predĺžiť životnosť hrudkovému ovčiemu syru. Ak sa nasolí a natlačí do nepriedušného obalu, neoschne a nezhorkne. Pomaly dozrie do výraznej korenistej chuti a s typickou vôňou.

Za slovenskú bryndzu vďačíme detvianskym, zvolenským a liptovským manufaktúram. Práve tam sa postupne zrodila myšlienka jemného mletia syra a mokrého solenia. Takáto bryndza sa už nekrája ako kedysi, ale príjemne roztiera.

2. Spišské párky

Na viršliach si pochutnávali nielen páni v bohatých krajoch Uhorska, ale aj študenti zahrabaní v knihách, ktorí sa snažili udržať svoje štipendiá. Jemné párky z bravčoviny, teľaciny a papriky v tenkom baraňom črievku však spravili dieru do sveta.

Ich receptúra je vyladená tak, aby výborne chutili i studené. Vychýrené sú nielen svojou jemnosťou, šťavnatosťou a príjemnou chuťou, ale aj črievkom, ktoré musí zvučne puknúť pri každom zahryznutí.

3. Skalický trdelník

Skalický trdelník

Žiadny závin z rúry sa svojou jemnosťou nemôže rovnať kysnutému cestu, ktoré sa na drevenom trdle pomaly otáča nad horúcou pahrebou. Žltučké vo vnútri a zlatohnedé zvonka do diaľky rozvoniava sviežim omastkom, vanilkou a orechmi.

Povráva sa, že táto ľudová dobrota, bez ktorej sa nezaobíde žiadny jarmok na Záhorí, predsa len pochádza z grófskej kuchyne, ktorá vždy musí lahodiť maškrtnému jazýčku pánov.

4. Frkacúle

Pri veľkej slávnosti i závarka v polievke musí mať slávnostný vzhľad. Krájanie fliačkov z rezancového cesta, ich vrúbkovanie na doštičke a namotávanie na paličku je spoločenská udalosť nie menej zábavná, ako driapanie peria.

Modranské či záhorácke frkacúle pútajú svojim výzorom od čias, keď ešte nik nechyroval o tom, že by stroje dokázali z cesta vyrábať najrôznejšie tvary – od písmeniek až po vrtuľky. Dodnes zostali našim kultúrnym pokladom.

5. Šovdra

Jemne zaúdenú a sušením vyzretú šunku na kosti si môžete vychutnať v najrôznejších kútoch sveta. Šovdra, ktorej domovom je stredné a východné Slovensko však prikladá najväčší dôraz na dômyselnú prípravu v náleve.

Ak sa vám bazalka, borievka, bobkový list, tymian, šalvia, klinčeky a zázvor nezdajú byť typickou výsadbou našich záhrad, vedzte, že chýrne zručnosti mäsiarskych majstrov popísal už Ján Babilon v prvej slovenskej kuchárke v roku 1870.

6. Bratislavské rožky

Bratislavské rožky

Francúzi majú croissanty, my sa môžeme pýšiť bratislavskými rožkami, ktoré v dávnych časoch nazývali  Prešpuráci „bajglami“. Čerstvé pečivo s výdatnou orechovou alebo makovou plnkou nemožno vyrábať strojovo – žiada ručnú prácu.

Hoci receptúra nie je tajomstvom, pekárski majstri si chránia cechové zručnosti, ktoré treba nielen k tvarovaniu a plneniu, ale aj pečeniu. Len tak dostanú typický “mramorový” vzhľad.

7. Salašnícke syry

Slávne klenovské syrce, liptovské parenice, zázrivské vojky, syrové korbáče a údené oštiepky patria k slovenským pasienkom práve tak ako ovečky s pastiermi. Málokto si dokáže predstaviť salaš bez syrov z ovčieho mlieka.

Hoci iste dôverne poznáte chuť nejedného z týchto syrov, možno neviete, že ešte na začiatku minulého storočia sa po pasienkoch Slovenska s cinkajúcimi spiežovcami pásli viac ako dva milióny ovečiek.

8.  Treska v majonéze

Treska v majonéze

Rybie šaláty majú mnohé podoby. Hoci Slovensko nemá žiadne more, predsa len má svoj unikát. Je ním treska v majonéze, ktorá je desiatovou ikonou od 40. rokov minulého storočia. Vznikla v obchodnej spoločnosti Ryba, ktorá popri obchodovaní s rybami prevádzkovala svoju octáreň a prevádzku na spracovanie zeleniny.

Možno to bola náhoda, že sa tieto suroviny bok po boku stretli v šaláte, ktorý je dodnes populárny.

9. Minerálky

Máloktorá z okolitých krajín sa môže pýšiť takým počtom minerálnych prameňov ako Slovensko. Tento dar vytekajúci z hĺbky zeme nielen lieči, ale má aj príjemnú, osviežujúcu chuť. Kým v rôznych kútoch Európy vás počastujú stolovou vodou z ľadovcov či horských bystrín, my siahame radšej po minerálkach.

Nejedna z nich je od prírody nasýtená plynmi, vďaka čomu je osviežujúca i vtedy, ak nie je chladená.

Milan Gigel je dlhoročný redaktor, ktorý sa snaží vo svojich článkoch podeliť o zručnosti a skúsenosti. Venuje sa aktívnemu spôsobu života po boku remesiel, drobnochovu, záhradkárstva a pobytu v prírode.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Čudné, bizarné, prekvapivé, ale geniálne: 7 originálnych nápadov, ktoré môžu zmeniť svet k lepšiemu

Nápady, ktoré nám pomôžu vytvoriť udržateľnú budúcnosť, sú v súčasnosti potrebné viac ako kedykoľvek predtým. Aj zdanlivo jednoduché myšlienky môžu zmeniť svet k lepšiemu.

Mnoho ľudí má nápady, ktoré môžu svetu naozaj pomôcť, no chýba im podpora. Práve preto vznikla medzinárodná súťaž Chivas VENTURE. Podnikatelia z celého sveta v rámci nej prezentujú svoje podnikateľské aktivity, prostredníctvom ktorých riešia enviromentálne či sociálne problémy. Súťažiaci môžu v súťaži získať podiel z 1 milióna amerických dolárov a osobný koučing.

Do súťaže sa môžu prihlásiť aj slovenské firmy. Stačí, ak vyplnia online prihlášku.

Kým nájdete odvahu prihlásiť sa, pozrite si zatiaľ niektoré šikovné nápady, ktoré na súťaži v minulosti prezentovali podnikatelia z rôznych krajín. Viac nápadov, ktoré menia svet, nájdete na tomto odkaze.

Využívanie kravského hnoja v udržateľnej móde

Intenzívnym chovom hovädzieho dobytka v mnohých krajinách vzniká problém, ako sa zbaviť príliš veľkého množstva hnoja. Ako organické hnojivo je využiteľná iba časť. Zvyšok predstavuje živočíšny odpad, ktorý je potrebné nejakým spôsobom spracovať, aby neznečisťoval podzemné vody či ovzdušie.

Na jedno z možných riešení tohto problému prišla holandská spoločnosť Mestic. Z hmoty dokážu extrahovať celulózu a z nej vyrobiť rôzne ďalšie materiály, ktoré nahradia bežný textil, plast či papier. Svoju metódu si nechali patentovať.

Nahradenie proteínov v strave múkou z cvrčkov

Živočíšna bielkovina v mnohých ohľadoch predčí tu rastlinnú. Chov zvierat je však často spojený s ich utrpením a zároveň je pomerne neekologický, napríklad 1 kg hovädzieho mäsa má na emisie podobný dopad ako 250 km jazda autom.

Česká firma SENS však ponúka zaujímavé riešenie, ako získať živočíšnu bielkovinu bez trápenia zvierat a zároveň pri oveľa menších nárokoch na životné prostredie. Vyrába proteínové tyčinky z hmyzu, presnejšie z cvrčkov. Nahradením hovädzieho cvrčkami doposiaľ ušetrila približne 2 000 t krmiva, 700 000 l vody a skleníkové plyny zodpovedajúce jazde autom okolo celého sveta.

Invalidné vozíky prerobené na elektrické trojkolky

Na svete sú milióny užívateľov invalidných vozíkov, ktorí dennodenne zápasia so zničenými chodníkmi či s nezrovnalosťami v teréne. Aj zdanlivé triviálnosti ako piesok či tráva môžu byť prekážkou, pre ktorú musí vozíčkar hľadať náhradné trasy.

brazílskej firme Livre si povedali, že ľudom odkázaným na vozíček skúsia spríjemniť neľahký život a vnesú im doň viac slobody a sebavedomia. Začali preto s výrobou špeciálnych terénnych vozíkov na troch kolesách poháňaných elektrinou. Trojkolky neslúžia ich majiteľom len ako riešenie ich problému, ale zároveň pre nich predstavujú určitý životný štýl a prinášajú novú komunitu priateľov.

Poznáte niekoho, kto má firmu prospešnú pre spoločnosť? Zazdieľajte mu tento článok.

Výroba tenisiek z odpadkov

Tenisky Xinca vyzerajú ako úplne bežná obuv, v porovnaní si konkurenčnými značkami majú ale jednu zvláštnosť – sú celé z odpadu. Na ich výrobu sa používajú staré pneumatiky a textílie vyvezené na skládku.

Nielenže sa tak nemusí likvidovať guma, ktorá pri spaľovaní uvoľňuje do ovzdušia množstvo škodlivín, obchádza sa tak aj potreba využívať vzácne prírodné zdroje. Argentínska spoločnosť Xinca zároveň zamestnáva bývalých väzňov, čím im pomáha uplatniť sa na trhu práce a zaradiť sa do normálneho života.

Vysádzanie umelých stromov, ktoré čistia vzduch

Nemecká spoločnosť Green City Solutions vyvinula „umelý strom“. Ide o vertikálnu plošinu porastenú rastlinami podobnými machu, ktorá v kombinácii s rôznymi technológiami filtruje prach z ulice, oxidy dusíka a oxid uhličitý. Panel z rastlín takto dokáže nahradiť až 275 mestských stromov,pričom zaberá o 99 % priestoru menej.

Konštrukcia obsahuje snímače, ktoré zhromažďujú enviromentálne a klimatické údaje, kontrolujú a regulujú jednotku a zabezpečujú prežitie rastlín. Vďaka solárnym panelom a systémom na zadržiavanie dažďovej vody zariadenie vyžaduje len niekoľko hodín údržby ročne.

Pomáhanie ľuďom bez domova pomocou kávy

Bezdomovectvo je vážnym problémom najmä veľkých miest. Napríklad v Londýne žije podľa štatistík až 4 000 ľudí, ktorí každý deň prespávajú na ulici. Londýnska firma Change Please si preto povedala, že skúsi pre týchto ľudí doslova uvariť lepšiu budúcnosť a to prostredníctvom kávy.

Ľuďom bez domova ponúka možnosť rekvalifikovať sa na baristov a poskytuje im tak prácu. Počas prvých 10 dní im pomôže nájsť bývanie a vyplatí im slušný plat. Firma všetky zisky opäť investuje do ďalšej pomoci. Okrem toho svoje podnikanie prevádzkuje trvalo udržateľným spôsobom. Všetky poháre sú recyklovateľné a káva pochádza z fariem, ktoré podporujú miestne komunity. Káva tak nielenže dobre chutí, ale dobro aj šíri.

Spolupráca s včelami na čistení životného prostredia

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomiera každý rok 12,6 milióna ľudí v dôsledku toho, že žije alebo pracuje v nezdravom prostredí. To znamená, že jedno zo štyroch úmrtí vo svete súvisí so znečistením.

Spoločnosť Beeodiversity z Belgicka pomáha firmám a miestnym autoritám odhaľovať pôvod znečistenia v ich oblasti a vypracováva konkrétne odporúčania na zlepšenie. Na túto činnosť zamestnáva aj veľmi netradičnú skupinku zamestnancov – včely. Včelie robotnice usilovne zbierajú vzorky z miliárd kvetov, ktoré sa následne dôkladne analyzujú. Na základe výsledkov sa môže nariadiť napríklad špeciálne vysádzanie semien alebo zníženie spotreby pesticídov v určitých oblastiach.

Je váš nápad lepší? Prihláste sa do súťaže Chivas VENTURE

Určite sa aj u nás na Slovensku nájde veľa ľudí s nápadmi, ktoré môžu pomôcť svetu. Ak máte pocit, že je to práve ten váš, medzinárodná súťaž Chivas VENTURE môže byť pre vás to pravé.

Ak vaše podnikanie pomáha ľuďom alebo životnému prostrediu, prihláste sa do 31. októbra 2018 a získajte podiel z finančného balíka vo výške 1 milión amerických dolárov a koučing od svetových mentorov.

Formulár na prihlásenie, podmienky súťaže aj detailné informácie nájdete na tomto mieste: https://www.chivas.com/sk-sk/the-venture/apply


Predobjednajte si nový Huawei Mate 20 Pro. Na prvých 200 záujemcov čakajú 2 hodnotné darčeky

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové