Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Ako chutí Slovensko na Veľkú noc

Pozreli sme na to, čo nesmie chýbať na veľkonočnom stole u domácich V rôznych kútoch Slovenska.

Veľkú noc ľudia na Slovensku vnímajú rôzne – niektorí ako sviatok začínajúcej sa jari, iní ako dni pokoja, ktoré môžu využiť na relax s celou rodinou a priateľmi. Ďalší ju vnímajú ako veľký kresťanský sviatok, ktorý je hodno osláviť. Veľká noc je považovaná za jeden z našich najväčších sviatkov, ktorý sa oslavuje aj dobrým jedlom.

Tak ako má každá krajina rôzne gastronomické zvyky, zaujímalo nás, ako je to s tými slovenskými. Pozreli sme sa preto do rôznych kútov Slovenska a zistili sme, čo nikdy nesmie chýbať na veľkonočnom stole u domácich. Ale aj to, aké rozdiely panujú medzi dobrotami v rôznych častiach krajiny.

Od Dunaja až za Tatry

Aj keď je Slovensko malé, v rôznych regiónoch nájdete veľké rozdiely v prístupe k veľkonočným jedlám. V každom regióne sa vyrastá s trochu inými tradíciami.

Západné Slovensko

Bratislava a okolie

Na Zelený štvrtok sa v oblasti Bratislavy dodnes dodržiavajú staré tradície – napríklad tá, podľa ktorej by ste v jedle mali mať niečo zelenej farby. Typické bývajú špenátové polievky alebo prívarky s vajíčkom. Veľký piatok sa zvyčajne nesie v znamení prísneho pôstu, jedálniček preto zahŕňa množstvo strukovín a žiadne mäso.

Typickými jedlami počas Bielej soboty, Veľkonočnej nedele a Veľkonočného pondelka sú zas bohato obložené misy plné údeného mäsa, čerstvého chrenu, šuniek, kyslých uhoriek a vajíčok natvrdo. Medzi dezertmi kraľujú štrúdle s makom, čerešňami, tvarohom či jablkami, bratislavské rožky, alebo orechové či makové bábovky.

Záhorie

Na Záhorí sa počas Bielej soboty začína hodovať až po západe slnka. Typickým je opäť údené mäso, vajíčka natvrdo, syry, ale aj sekanka. Sekanka je na plechu upečené mleté mäso s rôznymi jarnými bylinkami, akými sú petržlenová vňať, medvedí cesnak alebo pažítka.

Sladkému dominujú bábovky. Dobrým a častým zvykom je pozbierať všetky omrvinky zo stola, ktoré miestni nevyhodia, ale namiesto toho ich hodia zvieratám – najmä sliepkam, aby cez rok lepšie znášali vajíčka.

Pre Veľkonočnú nedeľu a pondelok je typický silný slepačí vývar a bravčové alebo kuracie rezne, v niektorých rodinách dokonca jahňacie mäso. V žiadnej rodine však nesmie chýbať poriadne obložená studená misa a samozrejme koláče – lekvárové a tvarohové z kysnutého cesta a bábovka v tvare veľkonočného baránka.

V Skalici zas šibačov a návštevy už tradične hostia červeným vínom a pravým skalickým trdelníkom.

Južné Slovensko

V Lučenci a jeho blízkom okolí je zvykom navariť si kyslú vajíčkovú polievku a rezne so šalátom. Samozrejmosťou sú opäť studené obložené misy s už tradičnými ingredienciami – rôzne šunky, údené mäsá, vajíčka natvrdo a chren. Z dezertov je to takzvaná zmrzlinka, čo je vlastne oblátka ohnutá do tvaru kornútka plnená rôznymi krémami, najčastejšie vanilkovým alebo čokoládovým.

V oblasti okolo Nových Zámkov sa medzi hlavnými jedlami obľube tešia najmä vyprážané rezne a zemiakový šalát, či dokonca pečená kačica, kapusta a knedľa. Zo sladých dobrôt vyhrávajú linecké koláčiky, metrový koláč a medové rezy. Vo Veľkom Krtíši si zasa ľudia zvyknú pochutnať na hrudke, ich typickom syre. Vo veľkom sa taktiež zbiera žihľava, z ktorej sa ráno robí žihľavová praženica.

Stredné Slovensko

V srdci Slovenska, v okolí Banskej Bystrice, si niektorí svoje hodovanie nevedia predstaviť bez jahňaťa plneného jahňacími vnútornosťami a rožkami. Na stole však nikdy nesmú chýbať ruské vajíčka podávané so zemiakovým šalátom preliate domácou majonézou. Ľudí, ktorí majú radšej sladké, poteší pečený baranček – koláč posypaný práškovým cukrom alebo výdatne poliaty čokoládou.

Severné Slovensko

Aj v oblasti Popradu a Liptova sa Veľká noc nezaobíde bez údenej šunky a syrovej hrudky. Zvykom je tiež variť vajíčka v nafarbenej škrupinke, ktoré získajú svoju červenú farbu tak, že sa uvaria spolu s cibuľovými šupkami. Ľudia, najmä tí gréckokatolíckeho vyznania, si zvyknú svoje košíky s jedlom chodiť posvätiť do kostolov.

Východné Slovensko

Na Spiši, v oblasti Krompách a Košíc, nesmú nikdy na veľkonočnom stole chýbať základné suroviny – šunka, vajíčka, chren. Majú však aj isté špeciality, ktoré ľuďom na Západnom Slovensku nie sú až také známe. Sladký ovčí syr – hrudka, je podľa slov domácich skvelá vec a tí, ktorí ju ešte neochutnali, prichádzajú o veľa.

[the_ad_placement id=“injektaz-hlas-pismenka-nenahradia“]

Ďalšou tradičnou pochúťkou je takzvaná paska. Meno tohto koláča pochádza z rovnakého slova, ktoré v preklade znamená Veľká noc. Ide o tradičný obradový koláč, ktorý býva plnený tvarohom a hrozienkami. Je symbolom dobrej a hojnej úrody na poliach.

A ako trávite Veľkú noc vy? Podeľte sa s nami o vaše zvyky a tradície v komentároch na našom Facebooku.

Celý tím Sódy vám všetkým želá pokojné a veselé prežitie Veľkej noci.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

7 potravín, ktorým sa v lete vyhnite, ak chcete vyzerať dobre v plavkách

Kúpacia sezóna je v plnom prúde a všetci chceme v plavkách vyzerať, čo najlepšie. Poradíme vám, akým jedlám a nápojom by ste sa tesne pred odchodom na pláž či kúpalisko mali radšej vyhnúť.

Letné horúčavy prekonávajú svoje maximá a tak neostáva nič iné, len obliecť si plavky a vyraziť k vode. To posledné, čo každý z nás chce, je cítiť sa bez trička guľatejší, ako v skutočnosti sme.

Samozrejme, že dlhodobo zanedbávaný pohyb a nevhodnú životosprávu na poslednú chvíľu nevykompenzuje žiadny zázrak. Existujú však potraviny, ktorým sa oplatí vyhnúť. Ak ich totiž skonzumujete dva – tri dni pred kúpaním, objem vášho bruška zbytočne „nafúknu“.

Ak teda chcete, aby vaše bruško „spľaslo“ a vyzeralo plochšie, vylúčte z jedálnička nasledovné potraviny:

Strukoviny

Strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica, bôb či cícer sú síce zdravé potraviny, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať, rozhodne ich však nejedzte niekoľko dní predtým, ako sa budete chcieť pochváliť plochým bruškom. Telo ich totiž nevie úplne dobre stráviť a preto spôsobujú problémy s nadúvaním. V prípade, že na ne predsa len dostanete neodolateľnú chuť, nechajte ich na noc napučať vo vode a potom ich pred varením iba prepláchnite.

Hlúbová zelenina

Podobné účinky na náš tráviaci trakt má aj hlúbová zelenina, napríklad brokolica, kel, kapusta, karfiol či kaleráb. Existuje spôsob, ako ich nežiadúce účinky na naše trávenie obmedziť. Namiesto prívarkov či vyprážaných jedál si zeleninu pripravte na pare. Bude tak oveľa ľahšie stráviteľná.

Žuvačky

Môže to znieť prekvapujúco, no predtým než vbehnete do plaviek, sa pre istotu vyhnite aj žuvačkám. Žuvanie má za následok prehĺtanie vzduchu, čo môže spôsobiť nadúvanie či dokonca bolesti brucha.

Jedlá z bielej múky

Cestoviny, knedle, biele pečivo či pizza – týmto dobrotám odolá len málokto. S dnešným výberom surovín však bielu múku dokážete nahradiť zdravšími alternatívami, ktoré bude viac vyhovovať vášmu fit jedálničku. Skúste napríklad špaldovú, pohánkovú alebo kukuričnú múku, ktoré sú oproti tej bielej ľahšie stráviteľné.

Sladené bublinkové nápoje

Dodržiavať pitný režim je dôležité, a to predovšetkým v lete, kedy vládnu vysoké teploty. Aj pri nápojoch si musíme dávať pozor na to, čo a koľko toho vypijeme. Mnoho sladkých nápojov nás síce v horúcich dňoch osvieži, no obsahujú rôzne farbivá a konzervačné látky, ktoré škodia nášmu telu. Okrem toho sú tieto nápoje sýtené oxidom uhličitým, ktorý rovnako prispieva k nadúvaniu a kŕčom v žalúdku. Uprednostnite preto radšej čaj či čistú vodu.

Jedlá s vysokým obsahom soli

Potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvá soli ako údeniny, instantné polievky, bujóny, sójová omáčka, slané praclíky a pražené orechy majú síce výraznú chuť, no zadržiavajú v organizme vodu a prispievajú k tomu, že telo pôsobí nafúknuto. Namiesto balíka čipsov si tak na chrumkanie radšej nakrájajte mrvku, zeler či uhorku.

Jedlá z rýchleho občerstvenia

Nezdravé pokušenia na nás v lete číhajú na každom kroku. Kúpaliská, uličky miest či festivaly plné chutných burgerov, hranolčekov a k tomu na výber rôzne omáčky. Jedlo z fastfoodu však obsahuje množstvo škodlivých tukov či sacharidov a pritom relatívne nízky obsah vlákniny. Táto kombinácia spôsobuje, že jedlo v tráviacom trakte uviazne na dlhý čas a ťažšie sa nám trávi, čo má za následok nadúvanie a pocit plného brucha.

Obľúbili ste si zdravú alternatívu obľúbenej, no menej telu prospešnej pochúťky? Podeľte sa s nami v komentároch na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.