Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Hrachor: Chutná strukovina, ktorá zasýti na pol dňa

Nikdy nebol bežnou strukovinou. Navyše si ho ľudia často pletú s cícerom.

Vypestovať ho som skúšal bez úspechu už minulý rok. Tento rok sme dostali do daru jeden menší pohár už usušeného, tak som prešiel rovno k vareniu.

Ak strukovinu na obrázku nepoznáte, je to hrachor siaty (Lathyrus sativus). Hrachor má mnoho druhov a veľa z nich sa sadí len kvôli okrase, táto popínavka má krásne kvety.  V rôznych oblastiach Slovenska volajú hrachor cícerom. A naopak cícer (botanicky cícer baraní) zasa prezývajú slovenec, slovienko, sloviatko, bagovka, bagoca alebo čičer.

Hrachor nie je bežná strukovina a zdá sa, že nikdy ani veľmi nebola. V jednom struku sú len 2 až 3 semienka, takže výnos z jedného pestovania je oproti iným strukovinám vyslovene chabý. Čo zas tiež nie je veľká tragédia, pretože hrachor sa zvyčajne jedol len ako sviatočné jedlo, najviac okolo Vianoc.

Navyše obsahuje neurotoxín (kyselinu beta-N-oxalyl-L-alfa,beta-diaminopropiónovú). Z jednej kaše raz za rok sa vám nič nestane, ale pokiaľ by ste ju jedli denne ako v Ázii ryžu, spôsobil by ochrnutie dolnej polovice tela.

Hrachor bežne nedostanete, ale minulý víkend som ho videl na nitrianskom rínku u jednej babky. Mala ho iba za decový pohárik. Našiel som farmu, kde ho pravidelne pestujú, pre tento rok je už vypredaný. Ale dá sa objednať na ďalší rok.

Inak je to strukovina ako všetky ostatné, pred použitím ju treba dostatočne dlho namáčať, ideálne 24 hodín. A počas nich aspoň zopár krát prepláchnuť a vymeniť mu vodu. Ďalšie použitie má väčšinou dve podoby – hustá kaša, rovnaká aká sa robí z poleného hrachu alebo výživná zeleninová polievka.

Vyskúšal som to prvé. V novej neosolenej vode sa varí asi 20 minút, potom sa pridajú na kocky pokrájané zemiaky a soľ s čiernym korením. Môžete variť do rozvarenia, len pozor, aby kaša neprihorela.

Na skúšku sme varili len do zmäknutia, potom som ju rozmixoval tyčovým mixérom na hladkú masu. Hrachor sám o sebe má zaujímavú, trochu orieškovú chuť, ale patrí sa ho dochutiť pri servírovaní. Pár kvapiek octu alebo citrónovej šťavy je povinnosť, ale naozaj plnú a sýtu chuť tomu dá až tuk. Lepšie povedané čokoľvek orestované na masti alebo masle. Použil som mladú cibuľku krátko popraženú na masle. Kaša samotná nie je na pohľad veľmi vábna, ale chuťovo je zaujímavejšia ako hrachová. Plná a naozaj výborná.

Hrachorová kaša je mimoriadne sýta a jedna takáto miska vás pokojne zasýti na polovicu dňa. Čo je ešte lepšie, že len zasýti, ale neodstaví nutkaním vykotiť sa na gauč.

Zostala mi ešte polovica zaváraninového pohára tak uvažujem, či sa pustiť druhou tradičnou a polievkovou cestou, alebo ho radšej vyskúšať ako hummos. Čo myslíte?

Viktor Klimo je foodblogger a gastro-novinár, organizuje festivaly jedla a 9 rokov vedie portál delikatesy.sk.
Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

7 potravín, ktorým sa v lete vyhnite, ak chcete vyzerať dobre v plavkách

Kúpacia sezóna je v plnom prúde a všetci chceme v plavkách vyzerať, čo najlepšie. Poradíme vám, akým jedlám a nápojom by ste sa tesne pred odchodom na pláž či kúpalisko mali radšej vyhnúť.

Letné horúčavy prekonávajú svoje maximá a tak neostáva nič iné, len obliecť si plavky a vyraziť k vode. To posledné, čo každý z nás chce, je cítiť sa bez trička guľatejší, ako v skutočnosti sme.

Samozrejme, že dlhodobo zanedbávaný pohyb a nevhodnú životosprávu na poslednú chvíľu nevykompenzuje žiadny zázrak. Existujú však potraviny, ktorým sa oplatí vyhnúť. Ak ich totiž skonzumujete dva – tri dni pred kúpaním, objem vášho bruška zbytočne „nafúknu“.

Ak teda chcete, aby vaše bruško „spľaslo“ a vyzeralo plochšie, vylúčte z jedálnička nasledovné potraviny:

Strukoviny

Strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica, bôb či cícer sú síce zdravé potraviny, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať, rozhodne ich však nejedzte niekoľko dní predtým, ako sa budete chcieť pochváliť plochým bruškom. Telo ich totiž nevie úplne dobre stráviť a preto spôsobujú problémy s nadúvaním. V prípade, že na ne predsa len dostanete neodolateľnú chuť, nechajte ich na noc napučať vo vode a potom ich pred varením iba prepláchnite.

Hlúbová zelenina

Podobné účinky na náš tráviaci trakt má aj hlúbová zelenina, napríklad brokolica, kel, kapusta, karfiol či kaleráb. Existuje spôsob, ako ich nežiadúce účinky na naše trávenie obmedziť. Namiesto prívarkov či vyprážaných jedál si zeleninu pripravte na pare. Bude tak oveľa ľahšie stráviteľná.

Žuvačky

Môže to znieť prekvapujúco, no predtým než vbehnete do plaviek, sa pre istotu vyhnite aj žuvačkám. Žuvanie má za následok prehĺtanie vzduchu, čo môže spôsobiť nadúvanie či dokonca bolesti brucha.

Jedlá z bielej múky

Cestoviny, knedle, biele pečivo či pizza – týmto dobrotám odolá len málokto. S dnešným výberom surovín však bielu múku dokážete nahradiť zdravšími alternatívami, ktoré bude viac vyhovovať vášmu fit jedálničku. Skúste napríklad špaldovú, pohánkovú alebo kukuričnú múku, ktoré sú oproti tej bielej ľahšie stráviteľné.

Sladené bublinkové nápoje

Dodržiavať pitný režim je dôležité, a to predovšetkým v lete, kedy vládnu vysoké teploty. Aj pri nápojoch si musíme dávať pozor na to, čo a koľko toho vypijeme. Mnoho sladkých nápojov nás síce v horúcich dňoch osvieži, no obsahujú rôzne farbivá a konzervačné látky, ktoré škodia nášmu telu. Okrem toho sú tieto nápoje sýtené oxidom uhličitým, ktorý rovnako prispieva k nadúvaniu a kŕčom v žalúdku. Uprednostnite preto radšej čaj či čistú vodu.

Jedlá s vysokým obsahom soli

Potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvá soli ako údeniny, instantné polievky, bujóny, sójová omáčka, slané praclíky a pražené orechy majú síce výraznú chuť, no zadržiavajú v organizme vodu a prispievajú k tomu, že telo pôsobí nafúknuto. Namiesto balíka čipsov si tak na chrumkanie radšej nakrájajte mrvku, zeler či uhorku.

Jedlá z rýchleho občerstvenia

Nezdravé pokušenia na nás v lete číhajú na každom kroku. Kúpaliská, uličky miest či festivaly plné chutných burgerov, hranolčekov a k tomu na výber rôzne omáčky. Jedlo z fastfoodu však obsahuje množstvo škodlivých tukov či sacharidov a pritom relatívne nízky obsah vlákniny. Táto kombinácia spôsobuje, že jedlo v tráviacom trakte uviazne na dlhý čas a ťažšie sa nám trávi, čo má za následok nadúvanie a pocit plného brucha.

Obľúbili ste si zdravú alternatívu obľúbenej, no menej telu prospešnej pochúťky? Podeľte sa s nami v komentároch na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.