Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Sezóna šípok: Toto si určite skúste doma vyrobiť

Malé červené plody sú skvelým prírodným zdrojom vitamínov na celú zimu.

Jeseň je najkrajšia mimo preplneného mesta a rušných ciest. Vytiahnite deti, rodinu alebo priateľov na prechádzku do prírody a choďte na šípky. Doma si z nich potom môžete vyrobiť výborné pochúťky, ktoré vám ešte dlho budú robiť radosť.

Nezabudnite na dobrú výbavu

V prvom rade si nezabudnite vziať pevné rukavice, ktoré vaše prsty ochránia pred tŕňmi. Určite si so sebou zoberte aj ostré nožnice, pletený košík alebo plátenú tašku – skrátka niečo, do čoho si šípky pohodlne natrháte.

Šípky rastú voľne skoro všade. Bez väčšieho hľadania ich nájdete popri poľných cestách, lesoch, lúkach alebo uprostred dedín. V tomto období sú doslova nabité vitamínmi – obsahujú veľa flavonoidov, polyfenolov a vitamínu C, ktorý podporuje celkovú imunitu, posilňuje zuby, kosti, tkanivá a bunky.

Natrhané šípky

Šípky sa dajú zbierať od skorej jesene až po obdobie prvých mrazov. Vtedy mierne zhnednú, zmäknú, a tiež zosladnú. Ak ich však chcete mať do zásoby na celú zimu, zbierajte ich, pokiaľ sú stále tvrdé a sýtočervené – vtedy majú najviac vitamínu C. Traduje sa, že tri šípky ho majú toľko, ako jeden veľký šťavnatý pomaranč.

Usušte ich na čaj

Z čerstvých šípok si môžete hneď po prechádzke uvariť čaj. Stačí ich len opláchnuť, zbaviť okvetia a lúhovať v horúcej vode 10 až 15 minút. Šípkový čaj má skvelé protizápalové účinky, ochraňuje močové cesty a celé telo pred chrípkou.

Aby ste si ich mohli dopriať počas celej zimy, najlepšie urobíte, ak ich usušíte. Dajú sa sušiť buď v sušičke ovocia, alebo v rúre pri teplote 50 °C. Pokiaľ by ste ich sušili pri vyšších teplotách (viac ako 80 °C), stratili by skoro všetok vitamín C.

šípkový čaj

Spravte z nich džem

Ak máte jedno voľné popoludnie a pár ďalších pomocníkov (s čistením je celkom dosť práce), skúste si uvariť džem. Krásne rozvonia kuchyňu a skvele sa hodí k hriankam.

Natrhajte si aspoň kilo šípok, uvarte ich v litri vody, pridajte 300 gramov cukru a šťavu z citróna. Celý postup a užitočné tipy nájdete na slovenskom foodblogu LaPetit.

Skúste aj pleťový olej

Šípky obsahujú aj veľa vitamínu A a antioxidantov, čo z nich robí skvelú ingredienciu v domácej kozmetike. Môžete si z nich vyrobiť svoj vlastný olej, ktorý výborne lieči popáleniny, drobné ranky a vyživuje suchú pleť. Pomáha tiež pri problémoch s akné.

Výroba je jednoduchá, no chce trochu trpezlivosti. Sušené šípky rozdrvte a zmiešajte s jojobovým olejom v pomere 1:1 a nechajte ich spolu v sklenej nádobe 6 týždňov infuzovať. Keď sa olej sfarbí do jantárova, odstráňte drvené šípky a olej prelejte do tmavej sklenej fľaštičky s pipetkou.

Tmavá fľaštička neprepustí žiadne svetlo, vďaka čomu olej nezoxiduje, a vydrží tak po celý rok. Domáci šípkový olej môžete používať večer namiesto nočného krému. Krásne rozžiari a zjednotí pleť, a tiež hydratuje pokožku.

Domáce sušené šípky, džem alebo pleťový olej. Vďaka nim si svoju jesennú prechádzku budete pamätať ešte dlho po nej.

Ilustračné foto: Jana mARTish

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

7 potravín, ktorým sa v lete vyhnite, ak chcete vyzerať dobre v plavkách

Kúpacia sezóna je v plnom prúde a všetci chceme v plavkách vyzerať, čo najlepšie. Poradíme vám, akým jedlám a nápojom by ste sa tesne pred odchodom na pláž či kúpalisko mali radšej vyhnúť.

Letné horúčavy prekonávajú svoje maximá a tak neostáva nič iné, len obliecť si plavky a vyraziť k vode. To posledné, čo každý z nás chce, je cítiť sa bez trička guľatejší, ako v skutočnosti sme.

Samozrejme, že dlhodobo zanedbávaný pohyb a nevhodnú životosprávu na poslednú chvíľu nevykompenzuje žiadny zázrak. Existujú však potraviny, ktorým sa oplatí vyhnúť. Ak ich totiž skonzumujete dva – tri dni pred kúpaním, objem vášho bruška zbytočne „nafúknu“.

Ak teda chcete, aby vaše bruško „spľaslo“ a vyzeralo plochšie, vylúčte z jedálnička nasledovné potraviny:

Strukoviny

Strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica, bôb či cícer sú síce zdravé potraviny, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať, rozhodne ich však nejedzte niekoľko dní predtým, ako sa budete chcieť pochváliť plochým bruškom. Telo ich totiž nevie úplne dobre stráviť a preto spôsobujú problémy s nadúvaním. V prípade, že na ne predsa len dostanete neodolateľnú chuť, nechajte ich na noc napučať vo vode a potom ich pred varením iba prepláchnite.

Hlúbová zelenina

Podobné účinky na náš tráviaci trakt má aj hlúbová zelenina, napríklad brokolica, kel, kapusta, karfiol či kaleráb. Existuje spôsob, ako ich nežiadúce účinky na naše trávenie obmedziť. Namiesto prívarkov či vyprážaných jedál si zeleninu pripravte na pare. Bude tak oveľa ľahšie stráviteľná.

Žuvačky

Môže to znieť prekvapujúco, no predtým než vbehnete do plaviek, sa pre istotu vyhnite aj žuvačkám. Žuvanie má za následok prehĺtanie vzduchu, čo môže spôsobiť nadúvanie či dokonca bolesti brucha.

Jedlá z bielej múky

Cestoviny, knedle, biele pečivo či pizza – týmto dobrotám odolá len málokto. S dnešným výberom surovín však bielu múku dokážete nahradiť zdravšími alternatívami, ktoré bude viac vyhovovať vášmu fit jedálničku. Skúste napríklad špaldovú, pohánkovú alebo kukuričnú múku, ktoré sú oproti tej bielej ľahšie stráviteľné.

Sladené bublinkové nápoje

Dodržiavať pitný režim je dôležité, a to predovšetkým v lete, kedy vládnu vysoké teploty. Aj pri nápojoch si musíme dávať pozor na to, čo a koľko toho vypijeme. Mnoho sladkých nápojov nás síce v horúcich dňoch osvieži, no obsahujú rôzne farbivá a konzervačné látky, ktoré škodia nášmu telu. Okrem toho sú tieto nápoje sýtené oxidom uhličitým, ktorý rovnako prispieva k nadúvaniu a kŕčom v žalúdku. Uprednostnite preto radšej čaj či čistú vodu.

Jedlá s vysokým obsahom soli

Potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvá soli ako údeniny, instantné polievky, bujóny, sójová omáčka, slané praclíky a pražené orechy majú síce výraznú chuť, no zadržiavajú v organizme vodu a prispievajú k tomu, že telo pôsobí nafúknuto. Namiesto balíka čipsov si tak na chrumkanie radšej nakrájajte mrvku, zeler či uhorku.

Jedlá z rýchleho občerstvenia

Nezdravé pokušenia na nás v lete číhajú na každom kroku. Kúpaliská, uličky miest či festivaly plné chutných burgerov, hranolčekov a k tomu na výber rôzne omáčky. Jedlo z fastfoodu však obsahuje množstvo škodlivých tukov či sacharidov a pritom relatívne nízky obsah vlákniny. Táto kombinácia spôsobuje, že jedlo v tráviacom trakte uviazne na dlhý čas a ťažšie sa nám trávi, čo má za následok nadúvanie a pocit plného brucha.

Obľúbili ste si zdravú alternatívu obľúbenej, no menej telu prospešnej pochúťky? Podeľte sa s nami v komentároch na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.