Ak sa človek stravuje sezónne má to svoje výhody. Šetrí tým svoju peňaženku, životné prostredie a ešte aj prospieva svojmu zdraviu. V našich podmienkach je stravovanie v zime najmä o trvácnych plodinách, ktoré sme si uskladnili z úrody počas roka, ako spestrenie pritom môže slúžiť niečo z dovozu. Ak teda hľadáte inšpiráciu, čo do košíka naložiť počas najbližšieho víkendového nákupu, skúste tieto tradičné zimné chute.
Kyslá kapusta
Každému tento všeliek starých mám príde na rozum ako prvý. Zoznam zdraviu prospešných látok je v tomto prípade veľmi dlhý. Určite si nájde svoje miesto v šalátoch, ako príloha k masu alebo len tak, ako vitamínová bomba namiesto šumivých tabliet.
Kel
Dobre uskladnený kel vydrží aj niekoľko mesiacov. Kelový prívarok buď milujete alebo zatracujete, no táto plodina sa hodí napríklad aj do slaných koláčov.
Cibuľa a cesnak
V kuchyni bez cibule a cesnaku by bolo veľmi smutno počas celého roka, no v zime obzvlášť. Pozitívnych účinkov týchto plodín je neúrekom, povzbudzujú napríklad imunitu a činnosť srdca. V zime si z cibule môžte urobiť napríklad chutnú cibuľačku a cesnak neuplatníte asi iba pri dezertoch.
Čierna šošovica
Nasýti, je plná bielkovín a pred varením ju vôbec nemusíte dlho namáčať. Jej využitie je naozaj všestranné.
Rebarbora
Aj keď je to pomerne mrazuvzdorná rastlina s jej zberom sa odporúča maximálne do júna. Je však ideálna na skladovanie a hodí sa do koláčov a džemov.
Kvaka
Kedysi bežná súčasť jedálnička, ktorej popularita ustúpila iným koreňovým zeleninám. Je plná vitamínu A, C, E, B1 a B6. Dá sa upiecť spolu s mrkvou a petržlenom ako náhrada hranoliek alebo sa dá pripraviť aj ako prívarok.
Chilli
Kedy si dať poriadnu dávku ostrého chilli, ak nie v chladných zimných dňoch?
Zeler
Nenápadný a a často prehliadaný hrdina z ríše zeleniny. Hodí sa do pomaly pripravovaných pokrmov a káš.
Jablká a hrušky
V zime k nim neodmysliteľne patrí vôňa škorice. Môžete s nimi vymýšľať nekonečné koláčové variácie.