Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Sezónne potraviny, ktoré by určite nemali chýbať vo vašom zimnom jedálničku

Ak teda hľadáte inšpiráciu, čo do košíka naložiť počas najbližšieho víkendového nákupu, skúste tieto tradičné zimné chute.

Ak sa človek stravuje sezónne má to svoje výhody. Šetrí tým svoju peňaženku, životné prostredie a ešte aj prospieva svojmu zdraviu. V našich podmienkach je stravovanie v zime najmä o trvácnych plodinách, ktoré sme si uskladnili z úrody počas roka, ako spestrenie pritom môže slúžiť niečo z dovozu. Ak teda hľadáte inšpiráciu, čo do košíka naložiť počas najbližšieho víkendového nákupu, skúste tieto tradičné zimné chute.

Kyslá kapusta

Každému tento všeliek starých mám príde na rozum ako prvý. Zoznam zdraviu prospešných látok je v tomto prípade veľmi dlhý. Určite si nájde svoje miesto v šalátoch, ako príloha k masu alebo len tak, ako vitamínová bomba namiesto šumivých tabliet.

Kel

Dobre uskladnený kel vydrží aj niekoľko mesiacov. Kelový prívarok buď milujete alebo zatracujete, no táto plodina sa hodí napríklad aj do slaných koláčov.

Kel

Cibuľa a cesnak

V kuchyni bez cibule a cesnaku by bolo veľmi smutno počas celého roka, no v zime obzvlášť. Pozitívnych účinkov týchto plodín je neúrekom, povzbudzujú napríklad imunitu a činnosť srdca. V zime si z cibule môžte urobiť napríklad chutnú cibuľačku a cesnak neuplatníte asi iba pri dezertoch.

Cibuľa

Čierna šošovica

Nasýti, je plná bielkovín a pred varením ju vôbec nemusíte dlho namáčať. Jej využitie je naozaj všestranné.

Rebarbora

Aj keď je to pomerne mrazuvzdorná rastlina s jej zberom sa odporúča maximálne do júna. Je však ideálna na skladovanie a hodí sa do koláčov a džemov.

Rebarbora

Kvaka

Kedysi bežná súčasť jedálnička, ktorej popularita ustúpila iným koreňovým zeleninám. Je plná vitamínu A, C, E, B1 a B6. Dá sa upiecť spolu s mrkvou a petržlenom ako náhrada hranoliek alebo sa dá pripraviť aj ako prívarok.

Chilli

Kedy si dať poriadnu dávku ostrého chilli, ak nie v chladných zimných dňoch?

Chilli

Zeler

Nenápadný a a často prehliadaný hrdina z ríše zeleniny. Hodí sa do pomaly pripravovaných pokrmov a káš.

Jablká a hrušky

V zime k nim neodmysliteľne patrí vôňa škorice. Môžete s nimi vymýšľať nekonečné koláčové variácie.

Jablko

Páčil sa vám článok?
12345
(Zatiaľ žiadne hodnotenia)
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

7 potravín, ktorým sa v lete vyhnite, ak chcete vyzerať dobre v plavkách

Kúpacia sezóna je v plnom prúde a všetci chceme v plavkách vyzerať, čo najlepšie. Poradíme vám, akým jedlám a nápojom by ste sa tesne pred odchodom na pláž či kúpalisko mali radšej vyhnúť.

Letné horúčavy prekonávajú svoje maximá a tak neostáva nič iné, len obliecť si plavky a vyraziť k vode. To posledné, čo každý z nás chce, je cítiť sa bez trička guľatejší, ako v skutočnosti sme.

Samozrejme, že dlhodobo zanedbávaný pohyb a nevhodnú životosprávu na poslednú chvíľu nevykompenzuje žiadny zázrak. Existujú však potraviny, ktorým sa oplatí vyhnúť. Ak ich totiž skonzumujete dva – tri dni pred kúpaním, objem vášho bruška zbytočne „nafúknu“.

Ak teda chcete, aby vaše bruško „spľaslo“ a vyzeralo plochšie, vylúčte z jedálnička nasledovné potraviny:

Strukoviny

Strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica, bôb či cícer sú síce zdravé potraviny, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať, rozhodne ich však nejedzte niekoľko dní predtým, ako sa budete chcieť pochváliť plochým bruškom. Telo ich totiž nevie úplne dobre stráviť a preto spôsobujú problémy s nadúvaním. V prípade, že na ne predsa len dostanete neodolateľnú chuť, nechajte ich na noc napučať vo vode a potom ich pred varením iba prepláchnite.

Hlúbová zelenina

Podobné účinky na náš tráviaci trakt má aj hlúbová zelenina, napríklad brokolica, kel, kapusta, karfiol či kaleráb. Existuje spôsob, ako ich nežiadúce účinky na naše trávenie obmedziť. Namiesto prívarkov či vyprážaných jedál si zeleninu pripravte na pare. Bude tak oveľa ľahšie stráviteľná.

Žuvačky

Môže to znieť prekvapujúco, no predtým než vbehnete do plaviek, sa pre istotu vyhnite aj žuvačkám. Žuvanie má za následok prehĺtanie vzduchu, čo môže spôsobiť nadúvanie či dokonca bolesti brucha.

Jedlá z bielej múky

Cestoviny, knedle, biele pečivo či pizza – týmto dobrotám odolá len málokto. S dnešným výberom surovín však bielu múku dokážete nahradiť zdravšími alternatívami, ktoré bude viac vyhovovať vášmu fit jedálničku. Skúste napríklad špaldovú, pohánkovú alebo kukuričnú múku, ktoré sú oproti tej bielej ľahšie stráviteľné.

Sladené bublinkové nápoje

Dodržiavať pitný režim je dôležité, a to predovšetkým v lete, kedy vládnu vysoké teploty. Aj pri nápojoch si musíme dávať pozor na to, čo a koľko toho vypijeme. Mnoho sladkých nápojov nás síce v horúcich dňoch osvieži, no obsahujú rôzne farbivá a konzervačné látky, ktoré škodia nášmu telu. Okrem toho sú tieto nápoje sýtené oxidom uhličitým, ktorý rovnako prispieva k nadúvaniu a kŕčom v žalúdku. Uprednostnite preto radšej čaj či čistú vodu.

Jedlá s vysokým obsahom soli

Potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvá soli ako údeniny, instantné polievky, bujóny, sójová omáčka, slané praclíky a pražené orechy majú síce výraznú chuť, no zadržiavajú v organizme vodu a prispievajú k tomu, že telo pôsobí nafúknuto. Namiesto balíka čipsov si tak na chrumkanie radšej nakrájajte mrvku, zeler či uhorku.

Jedlá z rýchleho občerstvenia

Nezdravé pokušenia na nás v lete číhajú na každom kroku. Kúpaliská, uličky miest či festivaly plné chutných burgerov, hranolčekov a k tomu na výber rôzne omáčky. Jedlo z fastfoodu však obsahuje množstvo škodlivých tukov či sacharidov a pritom relatívne nízky obsah vlákniny. Táto kombinácia spôsobuje, že jedlo v tráviacom trakte uviazne na dlhý čas a ťažšie sa nám trávi, čo má za následok nadúvanie a pocit plného brucha.

Obľúbili ste si zdravú alternatívu obľúbenej, no menej telu prospešnej pochúťky? Podeľte sa s nami v komentároch na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.