Paretov princíp platí asi všade, aj v kuchyni. S 20 percentami kvalitného náradia urobíte 80 percent všetkej práce. Keď to stačí profesionálnym kuchárom, musí stačiť každému.
Za peniaze, ktoré by ste inak minuli na nepotrebné kuchynské príslušenstvo, si určite viete kúpiť užitočnejšie veci. Kuchár Tomáš Valkovič (známy ako Učko) radí, ktoré základne nástroje si stačí zadovážiť na spojazdnenie plne funkčnej kuchyne s minimálnymi nákladmi.
Kuchynské nože
Absolútnym základom do kuchyne je kvalitný kuchársky nôž. Zvládnete ním nakrájať kusy mäsa, jemne nasekať bylinky aj rozpučiť cesnak. Mal by mať dĺžku zhruba 18 až 25 centimetrov a celú čepeľ zapustenú do rukoväte, aby sa nezlomil. Dôležité je aj to, aby dobre padol do ruky.
Dobrou investíciou je aj nôž na chlieb, ktorý si určite nájde uplatnenie nielen pri krájaní pečiva. Zíde sa ešte malý na zeleninu, so 6 až 8 centimetrov dlhou čepeľou.
S týmito tromi nožmi sa dá zvládnuť prakticky všetko. Netreba vám žiadne dve sady za cenu jednej spolu s darčekom zadarmo, ak zavoláte do 15 minút. Väčšina z toho by len zaberala miesto.
Doska na krájanie
Najlepším materiálom bolo, je a ostane drevo. Kvalitná doska vydrží roky, a aj po dlhom používaní sa na nej usádza menej baktérií. Je teda hygienickejšia než plastová a netupí nože ako sklenená.
Pokiaľ ide o rozmery, platí, že čím väčšia plocha, tým lepšie. Hlavné je mať pri krájaní dostatok miesta a pohodlia na krájanie.
Panvica
Na prípravu väčšiny jedál je ideálna panvica s priemerom 25 centimetrov. Na kvalitnej teflónovej s kovovým úchopom sa dá pripravovať mäso, zelenina, vajíčka, palacinky, omáčka, a je tiež vhodná do rúry na pečenie.
Hrnce
Pri kúpe hrncov treba zvážiť, na aký účel budú slúžiť. Základom je veľký päťlitrový na varenie polievok, mäsa v omáčke, alebo na cestoviny. Kto nechce zostať len pri úplných základoch, nech si zadováži ešte jeden dvojlitrový a jeden malý hrniec na mlieko (tzv. milk pan).
Ten väčší sa hodí na omáčky, prílohy alebo kaše, menší zas na ohrev mlieka, omáčok a malých porcií jedla. Každopádne, všetky hrnce by mali byť trojvrstvové.
Jemné sitko
Použiteľné na preosiatie múky, cedenie vývarov alebo halušiek, či pasírovanie omáčok.
Strúhadlo
Štvorhranná klasika na strúhanie syrov, ovocia a zeleniny.
Kliešte alebo pinzeta
Praktické pri obracaní mäsa, uchopia malé kúsky jedla a dokážete nimi vytiahnuť špagety z hrnca.
Korenička
Mleté čierne korenie vo vrecúšku okamžite vyhoďte do koša. Dobrá korenička udrží arómu a nameliete si ňou len toľko, koľko potrebujete.
S touto výbavou budete schopní pripraviť väčšinu jedál na každý deň, ale aj na špeciálne príležitosti. Okrem toho sa všetko vojde aj do malej kuchyne alebo internátnej izby. Čo je však hlavné, neminiete majetok na zbytočnosti, ktoré využijete raz za rok.