Základný riad, ktorý z obyčajných skríň vytvorí plnohodnotnú kuchyňu

Menej je niekedy viac. Kuchyňa vybavená týmito vecami zvládne každodenné varenie, a pritom nestojí celý majetok.

Paretov princíp platí asi všade, aj v kuchyni. S 20 percentami kvalitného náradia urobíte 80 percent všetkej práce. Keď to stačí profesionálnym kuchárom, musí stačiť každému.

Za peniaze, ktoré by ste inak minuli na nepotrebné kuchynské príslušenstvo, si určite viete kúpiť užitočnejšie veci. Kuchár Tomáš Valkovič (známy ako Učko) radí, ktoré základne nástroje si stačí zadovážiť na spojazdnenie plne funkčnej kuchyne s minimálnymi nákladmi.

Kuchynské nože

Absolútnym základom do kuchyne je kvalitný kuchársky nôž. Zvládnete ním nakrájať kusy mäsa, jemne nasekať bylinky aj rozpučiť cesnak. Mal by mať dĺžku zhruba 18 až 25 centimetrov a celú čepeľ zapustenú do rukoväte, aby sa nezlomil. Dôležité je aj to, aby dobre padol do ruky.

Dobrou investíciou je aj nôž na chlieb, ktorý si určite nájde uplatnenie nielen pri krájaní pečiva. Zíde sa ešte malý na zeleninu, so 6 až 8 centimetrov dlhou čepeľou.

S týmito tromi nožmi sa dá zvládnuť prakticky všetko. Netreba vám žiadne dve sady za cenu jednej spolu s darčekom zadarmo, ak zavoláte do 15 minút. Väčšina z toho by len zaberala miesto.

Doska na krájanie

Najlepším materiálom bolo, je a ostane drevo. Kvalitná doska vydrží roky, a aj po dlhom používaní sa na nej usádza menej baktérií. Je teda hygienickejšia než plastová a netupí nože ako sklenená.

Pokiaľ ide o rozmery, platí, že čím väčšia plocha, tým lepšie. Hlavné je mať pri krájaní dostatok miesta a pohodlia na krájanie.

Panvica

Na prípravu väčšiny jedál je ideálna panvica s priemerom 25 centimetrov. Na kvalitnej teflónovej s kovovým úchopom sa dá pripravovať mäso, zelenina, vajíčka, palacinky, omáčka, a je tiež vhodná do rúry na pečenie.

Hrnce

Pri kúpe hrncov treba zvážiť, na aký účel budú slúžiť. Základom je veľký päťlitrový na varenie polievok, mäsa v omáčke, alebo na cestoviny. Kto nechce zostať len pri úplných základoch, nech si zadováži ešte jeden dvojlitrový a jeden malý hrniec na mlieko (tzv. milk pan).

Ten väčší sa hodí na omáčky, prílohy alebo kaše, menší zas na ohrev mlieka, omáčok a malých porcií jedla. Každopádne, všetky hrnce by mali byť trojvrstvové.

Jemné sitko

Použiteľné na preosiatie múky, cedenie vývarov alebo halušiek, či pasírovanie omáčok.

Strúhadlo

Štvorhranná klasika na strúhanie syrov, ovocia a zeleniny.

Kliešte alebo pinzeta

Praktické pri obracaní mäsa, uchopia malé kúsky jedla a dokážete nimi vytiahnuť špagety z hrnca.

Korenička

Mleté čierne korenie vo vrecúšku okamžite vyhoďte do koša. Dobrá korenička udrží arómu a nameliete si ňou len toľko, koľko potrebujete.

S touto výbavou budete schopní pripraviť väčšinu jedál na každý deň, ale aj na špeciálne príležitosti. Okrem toho sa všetko vojde aj do malej kuchyne alebo internátnej izby. Čo je však hlavné, neminiete majetok na zbytočnosti, ktoré využijete raz za rok.

Tomáš Valkovič alias Učko je autorom video projektu FastGood, v ktorom pripravuje chutné jedlá s dôrazom na rýchlosť a jednoduchosť. Svoju kuchársku kariéru začínal v Bratislave a vo Viedni, odkiaľ jeho kroky smerovali do banskobystrickej reštaurácie Pigis. Momentálne žije v Prahe, kde sa pod hlavičkou Ambiente a pod šéfkuchárom Martinom Štanglom podieľa na projekte reštaurácie Eska. 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Máte malé deti? Tu je 10 dôvodov, prečo by ste mali skúsiť coworking

Pri deťoch je pracovný čas vzácnosťou. V prostredí prispôsobenom na prácu využijete čas na maximum.

Práca z domu je pre niekoho voľbou, pre iného nutnosťou. Na jednej strane máte viac času na rodinu, no nie vždy sa dá zvládnuť oboje naraz. Hlavne, keď máte deti vo veku dvoch až piatich rokov.

Ak popri výchove pracujete na diaľku pre klienta, a pritom nechcete rodine vyhradiť iba posledné dve unavené hodiny, potrebujete svoj obmedzený pracovný čas využiť na maximum. V tom prípade je skutočne najlepšie na chvíľu odísť, a nechať deti niekomu, kto sa o ne na chvíľu postará.

Kto nemá rád kaviarenský ruch, coworking pre neho bude asi najlepšia možnosť. Takéto zdieľané kancelárske priestory sa dnes u nás dajú nájsť už v každom väčšom meste. Ak môžete na pár hodín odbehnúť od detí, v coworkingu urobíte kusisko práce.  

1. Coworking je nastavený na produktivitu

Kreslo, stôl, kávovar a vizuálne ticho – úplný opakom domácnosti. Všetko má svoju funkciu podriadenú pracovnému výkonu. Žiadny neporiadok, žiadne rozhádzané hračky.

2. Vybavenie nemusíte kupovať domov

Je veľmi pravdepodobné, že budete sedieť na kvalitných ergostoličkách alebo sa budete môcť vyvaliť do tulivakov. Tlačiareň a skener budú tiež zrejme lepšie, než by ste si kúpili domov. Koniec koncov, ak vám treba tlačiť pár strán denne, ani sa vám to neoplatí.

Samozrejmosťou coworkingov je aj tiché miesto na Skype hovory, kde môžete v pokoji telefonovať s klientom. Nerušíte ostatných, a ak máte videohovor, nemusíte riešiť, ktorým smerom otočiť monitor, aby nebolo vidieť neporiadok.

3. Nemá vašu osobnú históriu

Nejde o žiadne osobné údaje, ale o spúšťače, ktoré vám budú pripomínať inú rolu (napr. mama). Tu ste iba kvôli práci. Vzhľad, ruch, dokonca aj vôňa sú iné, vďaka čomu sa mozog odpúta od toho, čo je doma.

Budete sa tak vedieť lepšie sústrediť na prácu. Tým sa uvoľnuje obrovské množstvo tvorivej energie. Žiadne rozmýšľanie o tom, či ešte nestihnete poskladať pár vecí a upratať rozhádzané hračky.

4. Pracovné rituály a rutina

Všetko je vždy na rovnakom mieste. Nič netreba dlho hľadať a prerušovať vzácne minúty plného sústredenia. Dieťa, ktoré s obľubou chytí a schová všetko, čo nájde, ste nechali doma.

5. Pracovná disciplína

V coworkingu sa toho, okrem práce, nedá robiť príliš veľa. Maximálne si urobíte kávu, vystriete chrbát a možno prehodíte pár slov s ostatnými.

Ak by ste sa chceli aj zarozprávať, vedzte, že aj ostatní majú svoje povinnosti a chcú sa večer vrátiť čím skôr domov. Po niekoľkých oddychových minútach to každého začne ťahať späť k svojej obrazovke.

Nepísaným pravidlom coworkingov je, že toho, kto má na ušiach slúchadlá, treba nechať v pokoji pracovať.

6. Pôžitok z práce

Keďže tam iba pracujete, skutočne aj plníte jednotlivé úlohy. Preškrtnutie dokončenej položky zo zoznamu je niečim, čo si skutočne vychutnáte, a spokojne postúpite k ďalšiemu bodu v zozname. Po dobre využitom čase je aj návrat k deťom úplne iný.

7. Práca a súkromie sú oddelené

Doma je hranica medzi pracovným a osobným životom veľmi tenká. Práca vám ide od ruky, sústredíte sa, no prečo je v detskej izbe zrazu také ticho? Coworking je priestor určený na prácu a nič iné vás tam nemusí zaujímať.

8. Deň je jednoznačne ohraničený

Otváracia doba nepustí, na prácu máte jasne vymedzený časový interval. Všetko, čo vám treba, si prinesiete so sebou, ostatné ostáva doma. Deň sa tak nezlieva do série cyklických pokusov o prácu a výchovu.

9. Príjemná zmena

Väčšinou ho nájdete na nejakých zaujímavých miestach -v parku, v centre mesta, v historickej budove. Je to príjemná zmena oproti starým známym štyrom stenám doma.

Budete si môcť poľahky vybehnúť medzi ľudí, naobedovať sa či nakúpiť, a potom sa znovu občerstvení vrátiť.

10. Coworking je iba možnosť

Nie je to nutnosť a neznamená návrat ku kancelárskemu typu práce. Na druhý deň sa tam môžete a nemusíte vrátiť . Nie vždy potrebujete absolútny pokoj.

Väčšinou máte možnosť predplatiť si členstvo, v ktorom máte stôl na pár hodín mesačne, takže nemusíte mať strach, že miesto nevyužijete.  Občas sa dá zostať v obývačke a sústrediť sa, kým decká stavajú lego.

 

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Jeseň plná pestrých nápadov

Možno ani netušíte, koľko maličkých zlepšovákov do svojej domácnosti si môžete jednoducho vyrobiť sami z vecí, ktoré sa v nej bežne vyskytujú. Ukážeme vám, ako si zmajstrujete jednoduchú nástenku a ako si z opadaných listov vyrobíte originálne sezónne podšálky.

Čítaj viac

O2 prináša Strieborný paušál s neobmedzenými volaniami iba za 20 eur

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové