Kváskový chlieb, ktorý sa vám zaručene podarí

Láka vás kváskovanie, no ešte stále ste sa neodhodlali začať? Milovník kváskovania Mykola Nevrev pre čitateľov Sódy pripravil recept, vďaka ktorému sa vám chlieb zaručene podarí, a prináša aj svoj pohľad na domáce pečenie chleba.

Aj keď už som sa už v množstve upečeného chleba doslova stratil, najmä odkedy pracujem v pekárni, kvások a všetko s ním spojené je pre mňa stále niečo zázračné a ešte teplý bochník kváskového chleba mi vždy vyčarí úsmev na tvári. A nielen mne, keďže komunita milovníkov domáceho kváskového pečenia je na Slovensku naozaj veľká.

Hľadáte spoľahlivý a neobmedzený pevný internet? Spoznajte bezdrôtový O2 Internet na doma

Dôvodov je viacero. Niekoho vôňa čerstvo upečeného chleba vracia do detstva a vyvoláva v ňom spomienky na starú mamu, ďalší chce dopriať svojej rodine niečo hodnotnejšie, keďže kváskový chlieb je zdravší ako chlieb z droždia.

Čo by ste mali vedieť o kváskovaní

• Počas kváskového kysnutia dokážu tzv. divoké droždie a baktérie to, čo bežné pekárske droždie nie – zlepšia nutričnú hodnotu a glykemický index, urobia chlieb ľahšie stráviteľným, podieľajú sa na tvorbe bohatej chlebovej chuti, vláčnej striedky a chrumkavej kôrky.

• Kváskový chlieb zostáva dlhšie čerstvý a vďaka kvásku dokonca nikdy nesplesnivie.

• Vďaka tomu, že kvások dokáže čiastočne rozložiť lepok, si môžu kváskový chlieb, najmä zo špaldy alebo z raže, dopriať aj tí, ktorí sú citliví na lepok (tí, ktorí lepok nemôžu prijímať vôbec, môžu zase vyskúšať bezlepkové kváskovanie).

Upiecť chlieb nie je žiadna veda

Upiecť si doma kváskový chlieb dokáže úplne každý, nie je to žiadna veľká veda. Často sa stretávam s tvrdením, že ľudia na to nemajú čas. Je síce pravda, že kvások „dvíha“ cesto pomalšie ako droždie, ale je to skôr o plánovaní než o reálnom nedostatku času.

Existujú recepty (hlavne z tých zdravších celozrnných múk), ktoré nevyžadujú dlhé miešanie ani prekladanie, stačí len dať všetky ingrediencie dokopy, nechať nakysnúť a napokon upiecť. Veľkým pomocníkom v plánovaní pečenia je aj chladnička. V studenom prostredí kvások spomaľuje svoju prácu, a tak cesto pokojne počká, kým budete pripravení piecť.

Kvások si nemusíte zakladať, ľudia sa oň radi podelia

Nebudem tu písať, ako zakladať kvások, pretože na internete nájdete veľa detailných návodov aj s obrázkami. Kvások si ani nemusíte zakladať, skúsení „kváskovači“ sa oň s vami vždy radi podelia.

Na internete nájdete aj tzv. mapu kváskovania, pomocou ktorej nájdete ľudí s kváskom vo svojom okolí. Ľudí, ktorí sa radi podelia o svoj kvások, nájdete aj v špecializovaných skupinách na Facebooku.

Aký typ kvásku si zvoliť?

Existujú rôzne druhy kvásku, ktoré sa líšia použitou múkou a množstvom vody, ktoré obsahujú. Na Slovensku sa najčastejšie stretávame s ražným kváskom a v poslednom čase aj s tuhým pšeničným kváskom talianskeho pôvodu Lievito madre. Aký si zvoliť?

Určite ten, z ktorého vám chlieb viac chutí. Ražný kvások, najmä z celozrnnej ražnej múky, dáva chlebu veľmi jemnú a príjemnú kyselkavosť, pšeničný kvások (keďže pšeničný lepok je iný ako ražný lepok) vám pomôže upiecť okatý chlieb s nadýchanou striedkou.

Kváskovať sa oplatí

Z kvásku sa môže stať váš nový domáci miláčik. Treba ho pravidelne kŕmiť, aby správne dvíhal cesto, a ak odchádzate na dovolenku na dlhšie ako dva týždne, je potrebné, aby sa o kvások niekto postaral.

Ani s tým však nie je až tak veľa starostí, ako by sa mohlo zdať. Ak pečiete napríklad len cez víkend, kvások môže počas týždňa pokojne zostať v chladničke.

Predtým, ako sa podelím o recept na Vermontský chlieb, zdôrazním hlavnú myšlienku celého kváskovania, a to kváskovať sa oplatí. Nie je to ťažké ani náročné, skôr prudko návykové. Skúste to raz a kváskový chlieb už na vašom stole nikdy nebude chýbať.


Recept: Vermontský chlieb s kváskom Lievito madre

Tento chlieb je tou správnou voľbou pre začiatočníkov. Je jednoduchý, vždy sa podarí a chlieb je naozaj mäkký a chutný.

• 200 g kvásku Lievito madre (po zarobení musí stáť
aspoň 5 hodín pri izbovej teplote)
• 100 g polohrubej pšeničnej múky
• 175 g hladkej pšeničnej múky
• 100 g celozrnnej pšeničnej múky
• 260 ml vody izbovej teploty
• 10 g soli

Ako na to

1. Do misy kuchynského robota vlejte vodu a natrhajte do nej malé kúsky kvásku. Chvíľku miešajte lyžicou a následne pridajte všetku múku.

2. Z ingrediencií vymiešajte cesto. Mieste 12 minút na druhom rýchlostnom stupni kuchynského robota alebo približne 20 minút ručne, až kým sa cesto prestane lepiť na ruky.

3. Misu zakryte kuchynskou utierkou a nechajte cesto 40 minút odpočívať.

4. Následne do cesta pridajte soľ a cesto potom ešte 12 minút mieste na druhom rýchlostnom stupni.

5. Cesto nechajte odstáť 2 hodiny, počas ktorých ho trikrát preložte.

6. Následne cesto vyberte z misy, položte na dobre pomúčenú plochu, vytvarujte bochník a preložte ho do dobre pomúčnenej ošatky. Ak ošatku nemáte, cesto môžete dať aj do vymastenej formy, v ktorej ho potom upečiete.

7. Ošatku zakryte kuchynskou utierkou a cesto nechajte približne 3 hodiny kysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Alternatívne riešenie: Po 40 minútach kysnutia v ošatke dajte cesto na noc do chladničky.

8. Rúru rozohrejte na 250 °C. Chlieb pripravený na pečenie vyklopte na papier na pečenie a navrch žiletkou urobte zopár hlbokých zárezov. Potom chlieb rýchlo vložte do rúry na horúci plech. Ideálne je, ak máte pizza kameň alebo špeciálnu formu na pečenie chleba s pokrievkou. Na plech, umiestnený v spodnej časti rúry, vylejte asi pol hrnčeka horúcej vody, aby vznikla para. Všetky tieto úkony robte čo najrýchlejšie.

9. Chlieb pečte 15 minút pri teplote 250 °C, potom ho otočte, teplotu znížte na 200 °C a dopekajte ešte 25 minút.

10. Upečený chlebík nechajte úplne vychladnúť na mriežke a až potom ho rozkrojte.

Hľadáte pevný internet, na ktorý by ste sa doma mohli spoľahnúť? Bezdrôtový O2 Internet na doma je dostupný až pe 97 % obyvateľov Slovenska už od 10 € mesačne. Viac informácií nájdete na www.o2.sk

Mykola Nevrev

Po rokoch pôsobenia v gastro biznise ako marketingový špecialista a food fotograf sa rozhodol pre zmenu, začal variť sám, a tak vznikol blog Ferns and cakes. Má rád netradičné chute a jednoduché recepty z celého sveta, ktoré vždy upraví tak, aby ich bez problémov navaril každý aj u nás na Slovensku. Venuje sa aj pekárstvu – v súčasnostu vedie pekáreň v bratislavskej prevádzke FACH. Viac inšpirácie nájdete na stránke fernsandcakes.com alebo na jeho instagrame.

 

 

 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

O2 si pripomína November 89 Rozprávkou o slobode z pera Daniela Heviera

Pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie O2 opäť zdôrazňuje, že sloboda nie je samozrejmosť.

O2 aj v roku 2020 pripomína širokej verejnosti hodnoty, ktoré nám priniesol November 89 a skutočnosť, že sloboda nie je samozrejmosť. Tentoraz sa spojilo s Danielom Hevierom, s ktorým dlhodobo pracuje na spoločnom projekte O2 Radostná škola s Danielom Hevierom, ktorého cieľom je meniť školstvo systematicky zdola.

Spisovateľ a textár napísal Rozprávku o slobode, ktorá je určená (nielen) detským čitateľom. Poučenie z nej si môžu vziať čitatelia každej generácie.

Čítajte aj: 9 pesničiek o slobode, ktoré si treba pripomínať 

V rozprávke je viac reality ako fantázie, hovorí Hevier

„Za svoj spisovateľský život som napísal hádam aj pol tisíca rozprávok. A predsa je moja Rozprávka o slobode trochu iná: je v nej oveľa viac reality ako fantázie. V rozprávkarovi Zachariášovi je niečo zo mňa, ale aj z mnohých ľudí, ktorí žili v minulých časoch,“ hovorí Daniel Hevier.

„Sloboda je pre mňa vysokou hodnotou a neustále ju v sebe obnovujem. My ako národ a spoločenstvo sme ju v rôznych dobách získavali i strácali, a azda prichádzame na to, že sloboda nemôže byť anarchiou ani svojvôľou, že musí byť spojená so zodpovednosťou za jej užívanie a s účasťou na živote ľudí okolo nás,“ dopĺňa obľúbený spisovateľ.

Gažík: Chceme, aby si aj mladí ľudia uvedomovali cenu slobody

Generálny riaditeľ O2 Slovakia a predseda správnej rady O2 Férovej nadácie Peter Gažík zdôrazňuje, že tému slobody treba otvárať aj s mladšími ročníkmi, ktoré o udalostiach Novembra 89 a živote predtým často veľa nevedia.

„Hodnota slobody nie je nikdy príliš často a príliš silno zdôrazňovaná, nikdy to nie je už cez čiaru. Je totiž stále aktuálna a naším cieľom je, aby si mladí ľudia už v skorom veku uvedomili jej cenu, a to nielen vtedy, keď v našich životoch absentuje, ale predovšetkým vtedy, keď je prítomná a keď ju môžeme oceniť a užívať si ju,“ vysvetľuje.

„Som úprimne rád, že aj v dnešnej neštandardnej situácii sme schopní zachovať túto tradíciu, ktorou je pre nás pripomínanie Novembra 89, a to nie iba pri príležitosti okrúhlych výročí, ale systematicky každoročne. Ešte radšej som, že sa nám podarilo vytvoriť takéto unikátne spojenie s pánom Hevierom, ktoré je pre nás, vyplývajúc z našej dlhodobej spolupráce, úplne prirodzené,“ dopĺňa Peter Gažík.

Rozprávku o slobode si môžete vypočuť aj ako podcast

Rozprávku o slobode si môžete prečítať priamo v Sóde a pripravené je aj špeciálne video, v rámci ktorého vás a vaše deti prenesie do nie takej dávnej minulosti svojím charakteristickým hlasom herec Robert Roth. Rozprávku si môžete vypočuť aj v špeciálnom podcaste SME Rozprávky.

Príbeh o mladom rozprávkarovi Zachariášovi vyšiel aj v špeciálnom tlačenom magazíne Sóda, ktorý je k dispozícii v O2 Predajniach. Obrázky k rozprávke nakreslila ilustrátorka Hedviga Gutierrez, ktorá výborne zachytila atmosféru obdobia, v ktorom sa príbeh odohráva. Kampaň na sociálnych sieťach podporili aj slovenské osobnosti a známe tváre ako Fero Joke, Kristína Tormová, Mára Čírová, Matej Tóth, Lenka Šóošová, Lady Zika, Vladimír Kobielsky a ďalší.

O2 v rámci pripomenutia udalostí 17. novembra zverejnilo na streamovacej službe Tidal svoj playlist revolučných songov a v spolupráci s HBO GO upriamilo pozornosť na filmy s tematikou Novembra 89. Ďalší zaujímavý obsah vrátane rozhovoru s Danielom Hevierom nájdete aj v Sóde.


Stiahnite si jednu z týchto 6 appiek a naučte sa každý deň niečo nové

Čítaj viac

Traja králi O2: Vianočný bonus na tri smart zariadenia pomáha aj deťom, ktoré nemôžu vyrastať vo svojej rodine

Čítaj viac

PlayStation 5 je konečne tu a toto sú 4 dôvody, prečo sme sa novú konzolu tak tešili

Čítaj viac