5 najčastejších chýb pri podávaní daňového priznania

Obdobie podávania daňových priznaní je v plnom prúde. Pred týmito klasickými chybami by ste sa teda určite mali mať na pozore.

Podať na prvýkrát daňové priznanie správne môže byť riadna fuška. Aby sme vám túto nie práve obľúbenú aktivitu čo najviac uľahčili, zozbierali sme pre vás najčastejšie chyby, ktoré ľudia zvyknú robiť pri podávaní daňového priznania. Ušetríte si tak kopu času a zbytočných nervov.

O2 vám spolu s novým SMART paušálom a ďalšími produktmi na mieru pre svojich biznis klientov prináša aj inšpiratívny obsah, ktorý vás posunie vo fér podnikaní. Sú pre vás pripravené videá, praktické rady a manuály, podcasty aj rozhovory s fér podnikateľmi z celého Slovenska. Viac článkov nájdete na www.soda.o2.sk/biznis.

Pozor na správne tlačivo – B je správne

Skôr než začnete vypĺňať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2019, musíte si zvoliť správny typ tlačiva. Pri fyzickej osobe sú dva:

  • Typ A: tento typ si vyberiete, ak vaše príjmy pochádzajú iba zo závislej činnosti (zamestnania či dohody).
  • Typ B: tento typ si vyberiete, ak máte aj iné príjmy ako zo závislej činnosti, napríklad zo živnosti alebo z prenájmu nehnuteľnosti.

Ak ste bežný živnostník a máte príjmy zo živnosti, podávate tlačivo typu B a máte povinnosť ho podať elektronicky.

SK NACE, DIČ, rodné číslo – bez údajov to nepôjde

Na prvej strane daňovníci najčastejšie zabúdajú vyplniť kód SK NACE, ktorý prislúcha vašej hlavnej, a teda prevažnej podnikateľskej činnosti (za rok 2019 ste v nej dosiahli najvyšší príjem). Takisto si pri vypĺňaní daňového priznania dajte pozor, aby ste nezabudli vyplniť DIČ alebo rodné číslo. Telefónne číslo či e-mail sú nepovinnými údajmi. Ak ich však uvediete, daňový úrad sa v prípade potreby s vami jednoduchšie skontaktuje.

Chcete si podávanie daňového priznania maximálne zjednodušiť a ešte aj ušetriť na daniach? Ako využiť všetky možnosti sa dočítate v 2. diele daňového sprievodcu. Chcem vedieť viac

Dane treba nielen podať, ale aj zaplatiť. Ideálne naraz

Medzi najbežnejšie chyby patrí to, že daňovník síce podá daňové priznanie, no zabudne uhradiť daň, prípadne opačne. Ako živnostník máte v základnej lehote povinnosť podať daňové priznanie do 31.3.2020 a v rovnakom termíne ste zároveň povinní uhradiť aj daň z príjmov.

Číslo účtu a variabilný symbol musia sedieť

Občas sa stane, že daňovník daň zaplatí, ale platbu dane zle označí, a tak daňový úrad nevie identifikovať platbu, ktorá mu prišla, a eviduje daň ako neuhradenú. Pred úhradou dane si skontrolujte, či ste správne uviedli variabilný symbol v tvare 1700992019, a overte si, či máte správne číslo účtu. Viac informácií o tom, ako a kam daň uhradiť, nájdete v článku o tipoch k podávaniu daňového priznania.

Nezabudnite na prílohy, sú dôležité

Súčasťou daňového priznania sú aj prílohy daňového priznania. Medzi prílohy najčastejšie patrí:

  • potvrdenie o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti,
  • potvrdenie o zaplatených úrokoch z úveru na bývanie (ak si uplatňujete daňový bonus na zaplatené úroky),
  • rodný list dieťaťa alebo potvrdenie o návšteve školy.

V prípade, že si uplatňujete skutočne preukázané výdavky zaúčtované v účtovníctve, ste povinní podať aj účtovnú závierku, ktorá sa podáva ako samostatné podanie (nie príloha), ale musí byť podaná tiež v rovnakej lehote. Bez príloh je daňové priznanie nekompletné. Dajte si preto veľký pozor predtým, než ho odošlete. Inak si celý proces budete musieť zopakovať.

Tip: Odporúčame tlačivo vypĺňať elektronicky priamo cez formulár na portáli Finančnej správy. Portál vás sám upozorní na chyby a navedie na to, ktoré riadky máte vyplniť. V niektorých prípadoch aj sám vypočíta sumy, ktoré máte v danom riadku uviesť. Pozor, ak formulár nenašiel chyby, ešte to neznamená, že tlačivo je vyplnené bezchybne.

Prečítajte si aj ďalšie časti sprievodcu daňovým priznaním:


Ak máte tipy na ďalšie témy, ktoré by vám pomohli v podnikaní, alebo nám chcete poslať spätnú väzbu či upozorniť na vylepšenie, prosím, napíšte na . Ďakujeme.

Podnikajte.sk je špecializovaný podnikateľský portál, ktorý na jednom mieste prináša inšpiratívne príbehy, reálne podnikateľské skúsenosti, praktické príklady a know-how od skúsených odborníkov. Vznikol v roku 2007 a dlhodobo si medzi čitateľmi drží vysokú kredibilitu. Obľúbenosť portálu potvrdzuje aj nezávislé meranie IAB, podľa ktorého je Podnikajte.sk jednotkou v kategórii podnikatelia a živnostníci.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nebojte sa pýtať si peniaze za poctivú prácu, radia majitelia úspešného penziónu

Snívate o tom, že si otvoríte vlastný penzión? Nechajte si poradiť od podnikateľov s 30-ročnými skúsenosťami.

Nenápadný rodinný Penzión u Hanky v Telgárte je výnimočný mnohými vecami. Jednou z nich je, že sa sem hostia vracajú už desiatky rokov. Hanka, Ľubomír a Dorota Hríbikovci, ktorí penzión prevádzkujú, sa s nami podelili o 6 dôležitých podnikateľských rád, vďaka ktorým aj po toľkých rokoch robia svoju prácu s láskou a poctivo.

Staňte sa dušou svojho podniku

Podnikanie v hotelierstve je práca na plný úväzok. „Ak chcete, aby váš podnik dobre fungoval, musíte v ňom byť prítomní od rána do večera,“ tvrdí Hanka Hríbiková. Takto podľa nej dokážete na všetko dohliadať a rozdeľovať personálu prácu tak, aby všetko prebiehalo čo najefektívnejšie. Iba keď budete svojmu podniku venovať celý svoj čas, stanete sa jeho dušou. A práve to hostia cítia a dokážu oceniť.

Nečakajte zázraky

Majte reálne očakávania – očakávajte tvrdú prácu a relatívne malý profit. „Peniaze, ktoré zarobíte, treba neustále investovať, aby vaša reštaurácia alebo penzión mohli napredovať,“ vysvetľuje Ľubomír Hríbik, ktorý má v penzióne pod palcom nielen financie.

Využite technológie na maximum! Vyberte si zariadenia a aplikácie, ktoré vám podnikanie výrazne uľahčia. Chcem vedieť viac

Pravidelná údržba, bežné poruchy a každodenná réžia dokážu rozpočet poriadne vyžmýkať. Nehovoriac o väčších investíciách do stavebných úprav alebo nákupu potrebných zariadení. Predstava, že ako majiteľ sa do roka budete vyvážať v luxusnom SUV, patrí do rozprávok.

Stavte na (vlastné) skúsenosti

Mnohí ľudia si povedia, že keď vedia variť a upratovať, majú na vedenie penziónu dostatočnú kvalifikáciu. Chyba. Ak ste v hotelierskom biznise nikdy nepracovali, získajte najskôr prax. Začnite stážou na Slovensku alebo v zahraničí, ideálne vo viacerých podnikoch. Nielenže zistíte, čo táto práca skutočne obnáša, ale získate inšpiráciu či príklad, ako to nerobiť.

Nahromadené skúsenosti následne zúročíte aj pri zariaďovaní vlastného priestoru.

„Ak nemáte skúsenosti a trochu sedliackeho rozumu, peniaze vám nepomôžu: môže sa vám stať, že nakúpite drahé moderné technológie a potom sa s nimi budete celý čas trápiť, lebo zariadite svoj podnik neergonomicky, neprakticky a nekomfortne,“ hovorí Ľubomír Hríbik.

Toto platí hlavne pre kuchyňu. Pri jej koncipovaní by mal určite byť prítomný človek, ktorý už varil, ideálne priamo ten, kto bude kuchárom. V opačnom prípade možno postavíte peknú miestnosť, no absolútne nefunkčnú, čo, žiaľ, zistíte až počas prevádzky.

Využite všetky možnosti, ktoré vám podnikanie zjednodušia

Ak aj vy patríte k podnikateľom, ktorí sú vďační za každú dostupnú pomoc, urobte si zo smartfónu skutočného pracovného pomocníka. Aby ste ho však dokázali naplno využiť, potrebujete veľké množstvo dát na aplikácie, ktoré to umožnia. O2 má pre vás riešenie, vďaka ktorému sa už nebudete musieť obmedzovať. Zlatý O2 SMART paušál vám ponúka okrem neobmedzených volaní, SMS a MMS aj množstvo dát a predplatné aplikácií, ktoré si môžete variabilne vybrať tak, aby maximálne uľahčili váš biznis.

Odložte svoje ego nabok a dajte šancu mladým

Na svete existuje sedem miliárd druhov zákazníkov. Je náročné obslúžiť každého tak, aby odchádzal spokojný. Práca s ľuďmi dáva zabrať. Aby sa vám v nej darilo, musíte odložiť svoje ego bokom a možno dať aj šancu mladším.

V prípade Penziónu u Hanky to bol príchod dcéry Doroty do rodinného podniku pred dvoma rokmi. „Príchod mladej krvi do podnikania hodnotím ako veľmi pozitívnu vec. Bez ohľadu na to, či je to mladý človek s obrovskými skúsenosťami alebo bez nich, vždy prinesie nové myslenie,“ vysvetľuje pán Hríbik.

Najväčším rizikom je pohodlnosť a rutina, ktorá po rokoch podnikania prirodzene príde. „Do Dorotkinho príchodu mi nikto nikdy neprotirečil. S manželom myslíme veľmi podobne a zrazu mi dcéra začala hovoriť, čo musíme alebo už nemôžeme robiť. Spočiatku som sa bránila, no v konečnom dôsledku sa to ukázalo ako veľmi prínosné,“ doplnila manžela Hanka Hríbiková.

Úspech spočíva v normálnej každodennej práci, hovoria majitelia obľúbeného penziónu. Chcem vedieť viac

Nebojte sa adekvátne ohodnotiť vlastné služby

Radu pridáva aj dcéra Dorota Hríbiková, ktorá sa pridala k podnikaniu svojich rodičov a teraz vedie penzión s nimi: „Pravidelne si nájdite čas zastaviť sa a zvýšiť (alebo aj znížiť) svoje ceny. Oceňte svoju poctivú prácu. Ak poskytujete skutočnú kvalitu a hostia ju vedia oceniť, pokojne si zvýšte maržu. Poskytne vám to viac priestoru na manévrovanie v podnikaní.“ Vie dobre o čom hovorí, pracovala pre reštaurácie ocenené Michelinskou hviezdou.

Nikdy nedávajte zákazníkom to, čo by ste si nedali doma

Úspechom kuchyne Penziónu u Hanky je, že hosťom nikdy neservírujú niečo, čo by sami nezjedli. Využívajú tak sezónne domáce suroviny, vo februári majú zabíjačkové menu, v lete zas hubové. Už od začiatku prevádzkovania penziónu varia vlastný džem, pečú svoj vlastný chlieb. A aj napriek tomu, že pri takomto prístupe majú suroviny v obmedzenom množstve, za svojím si stoja.

„Služba sa nedá naskladniť a tej mrkvy v záhrade nemáme nekonečne veľa. Treba ju dopestovať, chlieb treba 24 hodín dopredu urobiť a aj výrobu džemu treba vypočítať tak, aby sme navarili v lete dostatočné množstvo,“ vysvetľuje Dorota Hríbiková. Na nápady zákazníkov, aby predsa, ak niečo chýba, skočili do obchodného reťazca, len odpovie: „Ale to už nebude to, čo chceme robiť. My nechceme variť z mrkvy z reťazca, chceme variť z mrkvy z našej záhrady.“


Tieto dva smartfóny stoja menej ako stovku a majú čím prekvapiť

Čítaj viac

Ako udržiavať bezpečnosť a hygienu smartfónu? Vyberte si z tohto príslušenstva

Čítaj viac

Férová nadácia O2 podporila online vzdelávanie žiakov a učiteľov sumou 60 000 €

Čítaj viac