5 tipov, ako to pri daňových výdavkoch nepokaziť

Pár dobrých rád, ktoré vám to s výdavkami pri príprave daňového priznania uľahčia.

Poraďte sa s odborníkom, majte poriadok v dokladoch a začnite si výdavky plánovať. Pozrite si prehľad jednoduchých tipov, ktoré vám pri uplatňovaní daňových výdavkov reálne pomôžu a môžete s nimi začať už dnes.

O2 vám spolu s novým SMART paušálom a ďalšími produktmi na mieru pre svojich biznis klientov prináša aj inšpiratívny obsah, ktorý vás posunie vo fér podnikaní. Sú pre vás pripravené  videá, praktické rady a manuály, podcasty aj rozhovory s fér podnikateľmi z celého Slovenska. Viac článkov nájdete na www.soda.o2.sk/biznis.

Daňové výdavky sú z hľadiska legislatívy komplexná a pomerne komplikovaná téma, ktorej podrobne rozumejú iba skutoční odborníci. Pre podnikateľov to znamená viac starostí a administratívy, ktorá má len veľmi málo fanúšikov. Ako si veci zjednodušiť, urobiť si v papieroch poriadok a vyhnúť sa zbytočným starostiam, to sa dočítate nižšie.

Odkladajte si doklady a majte v nich poriadok

Doklady k výdavkom, ako sú faktúry a bločky, si priebežne odkladajte a po skončení daňového obdobia si ich prepočítajte. Porovnajte si, či sa vám oplatí uplatniť si skutočne vynaložené výdavky alebo paušálne výdavky, ktoré sú na rok 2019 vo výške 60 % z úhrnu príjmov, avšak maximálne do výšky 20 000 € + zaplatené odvody. Ak už teraz viete, že sa vám určite viac oplatí paušál, tak daňové doklady týkajúce sa výdavkov potrebovať nebudete.

Nevyznáte sa v tom? Či radšej zvoliť paušál alebo staviť na skutočné výdavky a prečo, to sa dozviete v tomto článku

V súvislosti s bločkami ešte jedna malá, no veľmi praktická rada: spravidla sa u externého účtovníka platí za počet dokladov, ktoré mu donesiete. Zvážte si preto, či niektoré výdavky (napr. na obedy) neviete dokladovať jednou faktúrou za gastrolístky, namiesto pokladničných blokov za 20 obedov v mesiaci.

S nákupom gastrolístkov sa však tiež spájajú určité náklady, napr. spracovateľský poplatok. Obe možnosti majú svoje za a proti, všetko závisí od vašich preferencií a dohody s účtovníkom.

Nestraťte sa v čase, stáva sa to aj najlepším

Myslite aj na to, že výdavky vždy zahŕňate do kalendárneho roka, v ktorom ste ich aj reálne zaplatili. Napríklad odvody za december 2019, ktoré ste zaplatili v januári 2020, nepatria do daňového priznania, ktoré aktuálne podávate, rátajú sa až do toho nasledujúceho.

Podobne to je aj s výdavkami na nájomné. Do daňového priznania si môžete uplatniť len takú výšku nájomného, ktorú ste v danom roku aj reálne zaplatili a viete ju preukázať.

Plánujte si výdavky vopred, budete mať menej starostí

Pri výdavkoch je dôležité aj plánovanie. Napríklad gastrolístky si do daňových výdavkov môžete uplatniť len odo dňa ich kúpy. Ak nakúpite gastrolístky v máji, spätne už nie je možné si ich uplatniť za odpracované dni v apríli. Nakúpte si ich radšej vopred, pokojne aj na celý rok. Zbavíte sa tak ďalšej položky, na ktorú už nebudete musieť myslieť.

Neskúšajte do priznania dávať súkromné výdavky

Veľká časť živnostníkov sa snaží do svojho účtovníctva „prepašovať“ súkromné výdavky. Možno aj vy ste sa už stretli s tým, že od  vás známy zháňal bločky za tankovanie, notebook, telefón či kancelárske potreby. Kým výdavky súvisia s vaším podnikaním a viete ich preukázať, je to všetko v poriadku.

V prípade, že pôjdete na ozdravnú masáž alebo si kúpite dioptrické okuliare, daňová kontrola vám nič z týchto výdavkov neuzná. A to napriek pádnemu argumentu, že to robíte na zlepšenie svojho pracovného výkonu.

Nie ste si istí, čo všetko patrí medzi uznateľné daňové výdavky? Máme pre vás odpoveď

Diskutabilné sú výdavky na oblečenie. Ak ste napríklad finančný poradca alebo právnik a pri svojej práci potrebujete oblek, takýto daňový výdavok sa skôr neuznáva. Pracovná rovnošata letušky či talár sudcu na rozhodcovskom súde, teda oblečenie vyslovene určené na nosenie iba v práci, je v poriadku.

Dajte na radu odborníka

Paušálne výdavky sú najjednoduchší a z hľadiska nákladov aj najlacnejší spôsob preukazovania daňových výdavkov. Ak sa vám viac oplatí uplatniť si skutočné výdavky, odporúčame vám, aby ste sa poradili aj s odborníkom. Daňovo uznateľných výdavkov je veľa a je to pomerne komplikovaná a neprehľadná problematika.

Možno si neuplatňujete všetko, na čo máte nárok, inokedy si v prípade daňovej kontroly môžete narobiť kopu problémov. Všetko len preto, že nepoznáte legislatívu do posledného detailu. Obráťte sa radšej na šikovného účtovníka či daňového poradcu. Ušetríte si peniaze, vrásky, ale hlavne studený pot v prípade, že si daňováci pri najbližšej kontrole vyberú práve vás.

Prečítajte si aj ďalšie časti sprievodcu daňovými výdavkami:

Ak máte tipy na ďalšie témy, ktoré by vám pomohli v podnikaní, alebo nám chcete poslať spätnú väzbu či upozorniť na vylepšenie, prosím, napíšte na . Ďakujeme.

Podnikajte.sk je špecializovaný podnikateľský portál, ktorý na jednom mieste prináša inšpiratívne príbehy, reálne podnikateľské skúsenosti, praktické príklady a know-how od skúsených odborníkov. Vznikol v roku 2007 a dlhodobo si medzi čitateľmi drží vysokú kredibilitu. Obľúbenosť portálu potvrdzuje aj nezávislé meranie IAB, podľa ktorého je Podnikajte.sk jednotkou v kategórii podnikatelia a živnostníci.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nebojte sa pýtať si peniaze za poctivú prácu, radia majitelia úspešného penziónu

Snívate o tom, že si otvoríte vlastný penzión? Nechajte si poradiť od podnikateľov s 30-ročnými skúsenosťami.

Nenápadný rodinný Penzión u Hanky v Telgárte je výnimočný mnohými vecami. Jednou z nich je, že sa sem hostia vracajú už desiatky rokov. Hanka, Ľubomír a Dorota Hríbikovci, ktorí penzión prevádzkujú, sa s nami podelili o 6 dôležitých podnikateľských rád, vďaka ktorým aj po toľkých rokoch robia svoju prácu s láskou a poctivo.

Staňte sa dušou svojho podniku

Podnikanie v hotelierstve je práca na plný úväzok. „Ak chcete, aby váš podnik dobre fungoval, musíte v ňom byť prítomní od rána do večera,“ tvrdí Hanka Hríbiková. Takto podľa nej dokážete na všetko dohliadať a rozdeľovať personálu prácu tak, aby všetko prebiehalo čo najefektívnejšie. Iba keď budete svojmu podniku venovať celý svoj čas, stanete sa jeho dušou. A práve to hostia cítia a dokážu oceniť.

Nečakajte zázraky

Majte reálne očakávania – očakávajte tvrdú prácu a relatívne malý profit. „Peniaze, ktoré zarobíte, treba neustále investovať, aby vaša reštaurácia alebo penzión mohli napredovať,“ vysvetľuje Ľubomír Hríbik, ktorý má v penzióne pod palcom nielen financie.

Využite technológie na maximum! Vyberte si zariadenia a aplikácie, ktoré vám podnikanie výrazne uľahčia. Chcem vedieť viac

Pravidelná údržba, bežné poruchy a každodenná réžia dokážu rozpočet poriadne vyžmýkať. Nehovoriac o väčších investíciách do stavebných úprav alebo nákupu potrebných zariadení. Predstava, že ako majiteľ sa do roka budete vyvážať v luxusnom SUV, patrí do rozprávok.

Stavte na (vlastné) skúsenosti

Mnohí ľudia si povedia, že keď vedia variť a upratovať, majú na vedenie penziónu dostatočnú kvalifikáciu. Chyba. Ak ste v hotelierskom biznise nikdy nepracovali, získajte najskôr prax. Začnite stážou na Slovensku alebo v zahraničí, ideálne vo viacerých podnikoch. Nielenže zistíte, čo táto práca skutočne obnáša, ale získate inšpiráciu či príklad, ako to nerobiť.

Nahromadené skúsenosti následne zúročíte aj pri zariaďovaní vlastného priestoru.

„Ak nemáte skúsenosti a trochu sedliackeho rozumu, peniaze vám nepomôžu: môže sa vám stať, že nakúpite drahé moderné technológie a potom sa s nimi budete celý čas trápiť, lebo zariadite svoj podnik neergonomicky, neprakticky a nekomfortne,“ hovorí Ľubomír Hríbik.

Toto platí hlavne pre kuchyňu. Pri jej koncipovaní by mal určite byť prítomný človek, ktorý už varil, ideálne priamo ten, kto bude kuchárom. V opačnom prípade možno postavíte peknú miestnosť, no absolútne nefunkčnú, čo, žiaľ, zistíte až počas prevádzky.

Využite všetky možnosti, ktoré vám podnikanie zjednodušia

Ak aj vy patríte k podnikateľom, ktorí sú vďační za každú dostupnú pomoc, urobte si zo smartfónu skutočného pracovného pomocníka. Aby ste ho však dokázali naplno využiť, potrebujete veľké množstvo dát na aplikácie, ktoré to umožnia. O2 má pre vás riešenie, vďaka ktorému sa už nebudete musieť obmedzovať. Zlatý O2 SMART paušál vám ponúka okrem neobmedzených volaní, SMS a MMS aj množstvo dát a predplatné aplikácií, ktoré si môžete variabilne vybrať tak, aby maximálne uľahčili váš biznis.

Odložte svoje ego nabok a dajte šancu mladým

Na svete existuje sedem miliárd druhov zákazníkov. Je náročné obslúžiť každého tak, aby odchádzal spokojný. Práca s ľuďmi dáva zabrať. Aby sa vám v nej darilo, musíte odložiť svoje ego bokom a možno dať aj šancu mladším.

V prípade Penziónu u Hanky to bol príchod dcéry Doroty do rodinného podniku pred dvoma rokmi. „Príchod mladej krvi do podnikania hodnotím ako veľmi pozitívnu vec. Bez ohľadu na to, či je to mladý človek s obrovskými skúsenosťami alebo bez nich, vždy prinesie nové myslenie,“ vysvetľuje pán Hríbik.

Najväčším rizikom je pohodlnosť a rutina, ktorá po rokoch podnikania prirodzene príde. „Do Dorotkinho príchodu mi nikto nikdy neprotirečil. S manželom myslíme veľmi podobne a zrazu mi dcéra začala hovoriť, čo musíme alebo už nemôžeme robiť. Spočiatku som sa bránila, no v konečnom dôsledku sa to ukázalo ako veľmi prínosné,“ doplnila manžela Hanka Hríbiková.

Úspech spočíva v normálnej každodennej práci, hovoria majitelia obľúbeného penziónu. Chcem vedieť viac

Nebojte sa adekvátne ohodnotiť vlastné služby

Radu pridáva aj dcéra Dorota Hríbiková, ktorá sa pridala k podnikaniu svojich rodičov a teraz vedie penzión s nimi: „Pravidelne si nájdite čas zastaviť sa a zvýšiť (alebo aj znížiť) svoje ceny. Oceňte svoju poctivú prácu. Ak poskytujete skutočnú kvalitu a hostia ju vedia oceniť, pokojne si zvýšte maržu. Poskytne vám to viac priestoru na manévrovanie v podnikaní.“ Vie dobre o čom hovorí, pracovala pre reštaurácie ocenené Michelinskou hviezdou.

Nikdy nedávajte zákazníkom to, čo by ste si nedali doma

Úspechom kuchyne Penziónu u Hanky je, že hosťom nikdy neservírujú niečo, čo by sami nezjedli. Využívajú tak sezónne domáce suroviny, vo februári majú zabíjačkové menu, v lete zas hubové. Už od začiatku prevádzkovania penziónu varia vlastný džem, pečú svoj vlastný chlieb. A aj napriek tomu, že pri takomto prístupe majú suroviny v obmedzenom množstve, za svojím si stoja.

„Služba sa nedá naskladniť a tej mrkvy v záhrade nemáme nekonečne veľa. Treba ju dopestovať, chlieb treba 24 hodín dopredu urobiť a aj výrobu džemu treba vypočítať tak, aby sme navarili v lete dostatočné množstvo,“ vysvetľuje Dorota Hríbiková. Na nápady zákazníkov, aby predsa, ak niečo chýba, skočili do obchodného reťazca, len odpovie: „Ale to už nebude to, čo chceme robiť. My nechceme variť z mrkvy z reťazca, chceme variť z mrkvy z našej záhrady.“


Tieto dva smartfóny stoja menej ako stovku a majú čím prekvapiť

Čítaj viac

Ako udržiavať bezpečnosť a hygienu smartfónu? Vyberte si z tohto príslušenstva

Čítaj viac

Férová nadácia O2 podporila online vzdelávanie žiakov a učiteľov sumou 60 000 €

Čítaj viac