Vyrobte si vlastný kvások, zdravú verziu droždia

Pečte zdravšie a chutnejšie s vlastným kváskom a nielen počas Vianoc.

Pečte zdravšie a chutnejšie s vlastným kváskom a nielen počas Vianoc.

1. deň

Do väčšieho skleneného pohára dajte asi 50 g múky a pridajte teplú vodu (cca 50 ml), aby vzniklo tekuté, ale hustejšie cestíčko. Asi ako na lievance. Pohár prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote do druhého dňa odležať.

2. deň

Cestíčko premiešajte, môžete ho ovoňať. Malo by byť mierne kyslasté. Pridajte znovu 2 lyžice ražnej múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Dobre premiešajte a nechajte znovu odležať do ďalšieho dňa.

3. deň

V cestíčku by sa mali začať tvoriť bublinky. Premiešajte ho, pridajte opäť 2 lyžice ražnej múky a teplej vody toľko, aby to bola zmes stredne hustá. Nechajte v pokoji do ďalšieho dňa.

4. deň

Kvások by mal byť hotový. Má veľa bubliniek, vonia kyslo, má aj tie správne baktérie, ktoré sú zodpovedné za prítomnosť kyseliny. Pri pozorovaní zistíte, že kvások rastie, to znamená, že baktérie spracúvajú múku, pričom tvoria oxid uhličitý.

Keď už spracujú všetku múku, kvások prestane rásť, naopak, začne klesať. Vtedy je správny čas na pečenie.

Kvások vydrží určite 10 až 14 dní. Ak nebudete piecť pravidelne, aspoň raz do týždňa, treba ho raz do týždňa prikŕmiť lyžičkou múky a lyžičkou vody.

Dobre zamiešať a odložiť opäť do chladničky. Ak pečiete pravidelne, netreba sa špeciálne venovať kvásku, staráte sa o neho tým, že si pripravujete rozkvas na pečenie.

Rozkvasenie

Aj keď sa kvások zvykne robiť z ražnej múky, môžete ho použiť pri pečení s inou múkou. Ak idete piecť napríklad špaldový chlieb, prikŕmte váš ražný kvások špaldovou múkou.

Do kvásku teda pridajte 150 ml vody a 150 ml múky, z ktorej budete piecť chlieb, zamiešajte a nechajte na linke prikryté kvasiť.

Po pár hodinách vám kvások pekne pracuje – spoznáte to podľa bubliniek a toho, že zväčší svoj objem.

Z takto rozkvaseného kvásku na pečenie odoberte znovu dve lyžičky do nádobky a kvások si uložte do chladničky, kde bude znovu čakať na ďalšie pečenie alebo prikŕmenie. Ostatný oživený kvások použite do cesta.

Za blogom Zdravé pečenie stojí Lenka Mančíková – mama, blogerka, kvásková nadšenkyňa, ktorá na svojich kurzoch učí, ako upiecť vlastný kváskový chlieb, poradí tipy a triky na základe niekoľkoročných skúseností.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Tomáš Halász: Spoločenské dianie fotí vždy z prvých radov

Aj keď je jeho záber široký, pointa ostáva tá istá: dať priestor tomu, čo má byť verejné. Ateliér popredného reportážneho fotografa sme fotili s telefónom Huawei P9.

Začal fotiť už ako 12-ročný. Rýchlo zistil, že pre jeho záujem o dianie v spoločnosti ho bude baviť práve reportážna fotografia. Práve fotografia je vraj spôsob, ako sa dostať do prvých radov spoločenského diania.

“Ako 12-ročný som nevedel kresliť, nešlo mi ani písanie, tak som musel skutočnosť zachytiť inak. Vo fotografii som videl potenciál,” vysvetľuje Tomáš, čo ho viedlo k povolaniu fotografa.

Dnes by sa definoval ako rôznorodý fotograf na voľnej nohe. Je totiž vraj veľmi ťažké byť zameraný len na jednu činnosť.

Do ateliéru chodí Tomáš pracovať, kreatívne sa vyžívať, vyhrať sa, mať tvorivú náladu.

“Na jednej strane fotím komerčné fotenia – ateliérové firemné portréty, akcie a kampane mimovládnych organizácií – no popritom som aj šéfredaktorom online platformy mono.sk, kde dávame priestor žurnalistom — fotografom, aj autorom slova,” hovorí o svojej momentálnej náplni práce.

Fotí cielene, málokedy „len tak“, náhodne. Nenachádza ľudí na uliciach. Práve preto sa mu ateliér veľmi hodí. Jeho zriadenie bolo v Tomášovom profesionálnom živote veľkým zlomom. Dovtedy fungoval čisto na báze home office, pričom chodil fotiť do terénu.

Miešanie pracovného a súkromného prostredia sa však ukázalo byť veľmi vyčerpávajúce. Práve od tažkých a serióznych tém si niekedy potrebuje odpočinúť pri kreatívnom hraní sa so štúdiovými svetlami. To však pri homeoffice nebolo ľahké.

Tomáš Halász
Tomáš Halász
Tomáš Halász

“Som veľmi rád, že som si spolu s ďalšou fotografkou, Dorotou Holubovou, otvoril ateliér, kde môžem chodiť pracovať, kreatívne sa vyžívať, vyhrať sa, mať tvorivú náladu. Náš ateliér, ktorý sme nazvali Holubník, zároveň vytvára priestor pre menšiu komunitu. Môžeme si tu premietať filmy, pozerať si fotografie, a aj fotiť klientov,” opisuje Tomáš.

Veľmi dôležité pri tejto práci je neupadnúť do rutiny a mať mix rôznorodých fotení, aby sa človek cvičil. Čo sa mu osvedčí pri portrétoch, to vie použiť na reportážach, a zase naopak.

Čo všetko si pre dobrú fotku ochotný urobiť?

Ľahnúť si na zem, vyskočiť na múr, pár hodín stáť na nohách, nejesť, nepiť. No jedna vec, v ktorej nie som ochotný robiť kompromisy, sú morálne zásady. Nezasahujem tam, kde nemám, nemanipulujem s obsahom. Práve pri reportážach je to veľmi dôležité.

Ako sa profesionálni fotografi pozerajú na dnešný fenomén sociálnych sietí, na ktorých sa ako fotograf prezentuje takmer každý?

Sú formou komunikáce, rovnako ako aj samotná fotografia. Som na nich, no nezakladám si na tom, koľko mám odoberateľov. Komunikujem cez ne nielen pekné fotky, ale aj svoje názory a postoje. Nejde mi len o komerčné promo.

Čo sa Tomášovi osvedčí pri portrétoch, to vie použiť na reportážach.

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


O2 má hovory za 10 centov. Tu je spôsob, ako si ich aktivujete

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové