Vyrobte si vlastný kvások, zdravú verziu droždia

15. 12. 2016; Autor: Lenka Mančíková, Foto: Lucia Hô-Chí, Styling: Zuzana Haláková

Pečte zdravšie a chutnejšie s vlastným kváskom a nielen počas Vianoc.

1. deň

Do väčšieho skleneného pohára dajte asi 50 g múky a pridajte teplú vodu (cca 50 ml), aby vzniklo tekuté, ale hustejšie cestíčko. Asi ako na lievance. Pohár prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote do druhého dňa odležať.

2. deň

Cestíčko premiešajte, môžete ho ovoňať. Malo by byť mierne kyslasté. Pridajte znovu 2 lyžice ražnej múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Dobre premiešajte a nechajte znovu odležať do ďalšieho dňa.

3. deň

V cestíčku by sa mali začať tvoriť bublinky. Premiešajte ho, pridajte opäť 2 lyžice ražnej múky a teplej vody toľko, aby to bola zmes stredne hustá. Nechajte v pokoji do ďalšieho dňa.

4. deň

Kvások by mal byť hotový. Má veľa bubliniek, vonia kyslo, má aj tie správne baktérie, ktoré sú zodpovedné za prítomnosť kyseliny. Pri pozorovaní zistíte, že kvások rastie, to znamená, že baktérie spracúvajú múku, pričom tvoria oxid uhličitý.

Keď už spracujú všetku múku, kvások prestane rásť, naopak, začne klesať. Vtedy je správny čas na pečenie.

Kvások vydrží určite 10 až 14 dní. Ak nebudete piecť pravidelne, aspoň raz do týždňa, treba ho raz do týždňa prikŕmiť lyžičkou múky a lyžičkou vody.

Dobre zamiešať a odložiť opäť do chladničky. Ak pečiete pravidelne, netreba sa špeciálne venovať kvásku, staráte sa o neho tým, že si pripravujete rozkvas na pečenie.

Rozkvasenie

Aj keď sa kvások zvykne robiť z ražnej múky, môžete ho použiť pri pečení s inou múkou. Ak idete piecť napríklad špaldový chlieb, prikŕmte váš ražný kvások špaldovou múkou.

Do kvásku teda pridajte 150 ml vody a 150 ml múky, z ktorej budete piecť chlieb, zamiešajte a nechajte na linke prikryté kvasiť.

Po pár hodinách vám kvások pekne pracuje – spoznáte to podľa bubliniek a toho, že zväčší svoj objem.

Z takto rozkvaseného kvásku na pečenie odoberte znovu dve lyžičky do nádobky a kvások si uložte do chladničky, kde bude znovu čakať na ďalšie pečenie alebo prikŕmenie. Ostatný oživený kvások použite do cesta.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.

,

Cez deň normálne pracujú, aby potom mohli robiť skvelé veci

V pracovnom živote sú to bežní ľudia, vo voľnom však významne rozvíjajú komunity, do ktorých patria.

čítaj viac