7 divov Trnavského kraja, o ktorých ste možno nevedeli

Trnavský kraj má výnimočnú polohu, vedúcu naprieč územím Slovenska od severu na juh. Na jeho území sa nachádza viacero unikátov, ktoré rozhodne stojí za to navštíviť.

Trnavský kraj je ovplyvnený cezhraničnou spoluprácou, ktorá sa začala rozvíjať už pred mnohými stáročiami. Susedí totiž hneď s troma štátmi – Českom, Rakúskom a Maďarskom. Nájdete tu prírodné, ale hlavne historické pamiatky, ktoré úzko súvisia s bohatou históriou a katolíckou cirkevnou tradíciou. Nie náhodou sa totiž mesto Trnava prezýva aj “malý Rím”

Rotunda sv. Juraja v Skalici

Rotunda sv. Juraja je symbolom (bývalého) kráľovského mesta Skalica a patrí medzi najkrajšie, a zároveň najzachovalejšie románske stavby na Slovensku. Slúžila pôvodne ako hradný kostolík – stojí na menšom návrší na okraji mesta v blízkosti pozostatkov gotických mestských hradieb, do ktorých bola počas prestavby v 15. storočí začlenená.

 Zdroj: Wikimedia CC 4.0, Autor: Palickap

Polkruhová svätyňa a kruhová loď, ktoré sa zachovali v pôvodnej podobe pochádzajú pravdepodobne z polovice 11. storočia. Vo vnútri nájdete gotické nástenné maľby, zobrazujúce sv. Juraja pri zápase s drakom.

Vodný mlyn v Tomášikove

Kolový mlyn v krásnom prostredí lužného lesa v Tomášikove je jedným z posledných zachovaných vodných mlynov na Slovensku, ktoré využívajú tzv. spodný náhon. Dodnes funkčná budova mlynu stojí na agátových pilieroch, je pokrytá šindľovou strechou a veľkým lopatkovým hnacím kolesom na spodnú vodu je dodnes funkčná.

Zdroj: YouTube

Nájdete v nej kompletný pôvodný interiér vrátane mlynárskeho náradia. Z brehu sa k mlynu dostanete po drevenej lávke. Pri mlyne sa dá táboriť, kúpať alebo zakotviť, pokiaľ splavujete rieku.

 

Smolenický zámok

Na východnom úpätí Malých Karpát sa nachádza obľúbená turistická atrakcia – Smolenický zámok. Ten má prívlastok “rozprávkový”, keďže bol romanticky upravený podľa vzoru francúzskych zámkov. Do romantickej predstavy zapadá aj mohutná veža s vyhliadkovou terasou, strmé strechy, veže, opevnené nádvorie s kaplnkou a baštami alebo upravená zeleň.

smolenicky zamok

Celkovú atmosféru dopĺňa okolitý park, ktorý prechádza do prirodzeného lesa. V súčasnosti je zámok sídlom Slovenskej akadémie vied – Kongresového centra SAV, no v letných mesiacoch je sprístupnený verejnosti.

Jaskyňa Driny

Neďaleko Smolenického zámku v Malých Karpatoch sa nachádza jaskyňa puklinového typu – Driny. Tá je jedinou verejne dostupnou jaskyňou na juhozápade Slovenska, rozhodne ju teda neobíďte. Vyznačuje sa bohatou kvapľovou výzdobou a jej celková dĺžka je 680 m.

jaskyna driny

Počas 35 minútovej prehliadky uvidíte napríklad kvapľové záclony s pozoruhodným zúbkovaným lemovaním. Dominantou jaskyne je nádherný krasový útvar s výstižným názvom Slonie uši.

Zrúcanina Katarínka

Jedná sa o ruiny starobylého Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, ktorý už niekoľko rokov reštaurujú dobrovoľníci. Katarínka sa nachádza v lesoch Malých Karpát, približne 20 km severne od Trnavy. Kláštor sv. Kataríny bol založený v roku 1618 na mieste starobylej gotickej kaplnky a patril františkánskemu rádu.

katarinka

Celkovo sa jedná o rozsiahly barokový kláštorný komplex, ktorý bol postupne rozširovaný. Patril k najvýznamnejším pútnickým miestam Ostrihomskej arcidiecézy.

Baťov kanál

Baťov kanál vedie po umelo vybudovaných kanálových častiach a čiastočne po rieke Morava a jeho dĺžka je takmer 60 km. Na kanáli sa nachádza 13 plavebných komôr, prekonávajúcich výškový rozdiel 18,6 m medzi Skalicou a Otrokovicami na českej strane.

batov kanal

Na celom toku je niekoľko prístavov a prístavísk, ktoré slúžia ako turistické zázemie. Do prístavu Skalica na Baťovom kanáli sa pohodlne dostanete aj na bicykli či pešo po vyznačených trasách. Na mieste máte možnosť zapožičať si loď a plaviť sa touto zaujímavou vodnou cestou.

Dobrovodský hrad

Dobrá Voda je zrúcanina gotického hradu, ktorá leží v strednej časti Malých Karpát. Názov hradu bol odvodený od množstva vodných prameňov v jeho blízkom okolí. Tento obrovský hrad bol postavený na mieste staršieho hradiska v prvej štvrtine 13. storočia.

dobra voda

Dobrovodský hrad strážil významnú tzv. Českú cestu, ktorá viedla hrebeňom Malých Karpát. Zrúcanina je voľne dostupná, nenáročným turistickým chodníkom vedúcim priamo z obce Dobrá Voda.

Máte miesto, ktoré považujete za váš obľúbený div Trnavského kraja, no do nášho výberu sa nedostalo? Budeme radi, ak nám o ňom poviete v komentároch na našej facebookovej stránke.

Rýchly internet v Trnavskom kraji

Aj v okolitých mestách Trnavy môžu zákazníci O2 využiť najrýchlejšie mobilné internetové pripojenie na Slovensku. Aby ste si mohli užiť vysokorýchlostný internet od O2 naplno, potrebujete telefón alebo tablet s podporou 4G LTE a 4G LTE SIM kartu.

Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4GLTE.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Sedemdesiat rokov mieru: Pozrite si stručnú históriu EÚ vysvetlenú v 12 bodoch

Žijeme na území slobôd, ochrany ľudských práv a mieru. Nie všade vo svete to je takou samozrejmosťou ako u nás.

Od čias neskorého stredoveku sa v Európe vojenské konflikty odohrávali takmer nepretržite. Neskôr síce celoeurópsky mier ľudia poznali, nestihli si však naň nikdy poriadne zvyknúť – každá generácia, žiaľ, poznala vojnu.

Zdroj: © Európska komisia

Nepretržité obdobie mieru v Európe je výsledkom spoločného úsilia. Odkazuje na desaťročia mravenčej práce ľudí, ktorí prispeli svojou prácou nielen k lepšiemu životu Európanov, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je aj právo voľne cestovať či pracovať v celej EÚ, ale aj k väčšej spravodlivosti a bezpečnosti na území EÚ.

Nestalo sa tak však zo dňa na deň. Pozrite sa, aké míľniky EÚ zaznamenala, aby sa dostala do súčasnej podoby a aby nám umožnila využívať výhody, ktoré dnes ponúka.

1950 – Francúzi navrhli Európske spoločenstvo uhlia a ocele

Prvým krokom, ktorý viedol k integrácii EÚ, bola Schumanova deklarácia. Francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman vo svojom prejave navrhol založenie Európskeho spoločenstva uhlia a ocele (ESUO). Tento prejav sa odohral 9. mája v roku 1950, a na jeho základe tento deň oslavujeme ako Deň Európy.

Zdroj: European Commission

1952 – Založenie ESUO znamenala koniec rivality

Kto v minulosti kontroloval výrobu uhlia a ocele, ten bol schopný viesť vojnu. Preto sa niekdajší úhlavní nepriatelia dohodli, že sa budú o spoločnú produkciu týchto surovín deliť.

Práve spolupráca namiesto rivality v týchto odvetviach viedla k tomu, že zjednotená Európa sa začala uberať cestou mieru.

Zakladajúcimi štátmi Európskeho spoločenstva boli Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Belgicko, Holandsko a Luxembursko, ktoré medzi sebou podpísali takzvanú Parížsku zmluvu. Jej cieľom bolo zabezpečiť diplomatickú, a tým pádom aj hospodársku stabilitu v západnej Európe po druhej svetovej vojne, čo umožnilo krajinám zamerať sa na rast zamestnanosti a prosperity.

Zdroj: European Commission

1957 – Vznik Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS)

Podpisom takzvaných Rímskych zmlúv už spomínaných 6 zakladajúcich členov založilo Európske hospodárske spoločenstvo (EHS) a Európa sa otvorila myšlienke budovania colnej únie. Začali sa vytvárať podmienky pre voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu medzi členskými štátmi.

Rímske zmluvy znamenali začiatok spolupráce aj v iných oblastiach ako uhlie a oceľ. Pribudlo poľnohospodárstvo, doprava, vznikol Európsky sociálny fond a Európske spoločenstvo pre atómovú energiu (Euratom).

Touto zmluvou sa odštartoval skutočný proces európskej integrácie, vďaka ktorej si dnes môžeme hľadať prácu kdekoľvek a dovážať takmer čokoľvek z ktorejkoľvek krajiny patriacej do EÚ.

Zdroj: European Commission

1968 – Európa bez cla

Clá medzi členskými štátmi prestali existovať. Vďaka tomu sa z EÚ neskôr mohol stať najväčší obchodný blok na svete.

Dnes každú minútu do EÚ vojde 4 200 ton tovarov. Jednotný colný systém zjednodušuje pohyb v rámci Európy, zamedzuje pohybu nebezpečných tovarov či bojuje proti aktivitám organizovaného zločinu a podvodom.

V súčasnosti colná únia vyzerá takto:

Zdroj: Wikimedia CC 3.0

1986 – EÚ má svoju oficiálnu identitu

Pred budovou Európskej komisie bola za tónov Ódy na radosť z Beethovenovej 9. symfónie vztýčená európska vlajka.

Vlajka symbolizuje EÚ a tiež spoločnú identitu a jednotu Európy. 12 zlatých hviezd na modrom podklade zosobňuje ideál jednoty, solidarity a harmónie medzi Európanmi (počet hviezd nesúvisí s počtom členských štátov Únie, je to zvolený fixný počet symbolizujúci jednotu).

Zdroj: Shutterstock

1993 – Vznik Európskej únie a kritériá pre vstup nových členov

Európske spoločenstvá sa oficiálne premenovali na EÚ a zároveň boli zadefinované kritériá (tzv. Maastrichtské kritériá), ktoré musí každá krajina splniť, ak sa chce stať jej súčasťou.

Dobudovaný bol aj jednotný trh – začala platiť voľnosť pohybu tovarov, služieb, osôb a kapitálu.

1995 – Schengenská dohoda vstúpila do platnosti

Schengenská dohoda, na ktorej sa krajiny dohodli už v roku 1985, vstupuje o 10 rokov neskôr do platnosti. Vďaka tomu mohli obyvatelia Francúzska, Nemecka, Belgicka, Holandska, Luxemburska, Španielska a Portugalska slobodne cestovať. Postupne sa pridali ďalšie členské štáty, Slovensko v roku 2007.

Vďaka tomu dnes cestujeme do krajín EÚ bez čakania na hraničných priechodoch a iba s občianskym preukazom.

Zdroj: Wikimedia CC 4.0

2002 – Euro sa stáva oficiálnou menou 12 členských krajín

Franky, guldeny, marky a ďalšie lokálne meny krajín eurozóny zmizli z obehu. O sedem rokov neskôr, v roku 2009, vstupuje do eurozóny aj Slovensko. Tým pádom máme stabilnejšiu menu a nemusíme riešiť výmenné kurzy pri cestovaní do krajín eurozóny.

 Zdroj: Wikimedia, Autor: Avij

2004 – Slovensko pristupuje k Európskej únii

Spolu s ďalšími 9 štátmi, prevažne z bývalého východného bloku, vstúpilo do EÚ aj Slovensko.

Zdroj: Pixabay, Autor: Werbe Fabrik

2009 – Lisabonská zmluva vstupuje do platnosti

Lisabonská zmluva upravila vnútornú organizáciu Európskej únie a má za cieľ urobiť EÚ demokratickejšou, jednotnejšou a transparentnejšou s globálnym zásahom.

2012 – EÚ získala Nobelovu cenu za mier

Vyše šesť desaťročí mieru, demokracie a ochrany ľudských práv.

Zdroj: Wikimedia CC 1.0, Autor: Kaishu Tai

2016 – historicky prvé predsedníctvo Slovenska

Každý polrok vedie Európsku úniu iný členský štát. Dňa 1. 7. 2016 prevzalo Slovensko svoje historicky prvé polročné predsedníctvo v Európskej únii. Počas šiestich mesiacov bolo Slovensko tvárou a hlasom EÚ v rôznych oblastiach politky.

2019 – Voľby do Európskeho parlamentu

V roku 2019 sa môžete aj vy vyjadriť k budúcnosti v Európe priamym hlasovaním v celoeurópskych parlamentných voľbách. Budeme voliť 13 zástupcov, ktorí budú reprezentovať Slovensko v Európskom parlamente na ďalších 5 rokov.

Vyberať si môžete spomedzi Slovákov na kadidátkach slovenských politických strán. Okrem výberu strany môžete, rovnako ako v národných voľbách, využiť preferenčný hlas na podporu konkrétneho kandidáta, ktorého by ste chceli vidieť v Európskom parlamente. Viac o inštitúcii Európskeho parlamentu sa dozviete na tejto webstránke.

Pokoj a sloboda nie sú samozrejmosť

Európska únia stojí v súčasnosti pred mnohými výzvami, s ktorými sa bude musieť vysporiadať. Je to však spolok krajín, ktorý už má za sebou výborné výsledky a je dostatočné silný a fungujúci na to, aby na dianie vo svete nie len reagoval, ale ho naďalej formoval.

EÚ je najväčšia ekonomika sveta, ktorá je zároveň jedným z „ostrovov” vysokej životnej úrovne a mieru. To všetko dnes berieme ako samozrejmosť, ale všetko mohlo byť inak, nebyť kontinuálnej ľudskej snahy počas desiatok rokov.

Článok je pripravený v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Zastúpenie je „očami, ušami a ústami” Európskej komisie na Slovensku so sídlom v Bratislave. Úlohou Zastúpenia je vysvetľovať vplyv politik EÚ na Slovensku, a tiež vystupovať v mene Európskej komisie na Slovensku.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac