Niečo na tom Netflixe je. Prečo sa The Crown, Stranger Things alebo Squid Game stali takými populárnymi?

Ak sa rozhodujete, čo si pozrieť, pripravili sme niekoľko filmárskych lahôdok z Netflixu.

Každý z nich je iný, ale jedno majú spoločné: ich sledovanosť vyletela raketovou rýchlosťou na najvyššie priečky po celom svete. Ak chcete byť zorientovaní v súčasnom popkultúrnom svete, tieto seriály by ste mali mať vo svojom rebríčku „idem, pozriem“. O kvalitu filmárskeho zážitku sa nemusíte obávať – sú výborne napísané, zrežírované a ponúkajú jedinečné herecké výkony aj atmosféru. 

Filmové a seriálové zážitky z Netflixu môžete mať teraz v cene svojho O2 Paušálu. Tu sa dozviete, ako na to

Odporúča vám ich kamarátka či kamarát, hovorí sa o nich ešte aj v MHD, a ak ich raz začnete pozerať, pri jednej epizóde neskončíte. V ďalšom desaťročí o nich možno budeme počuť ako o kultových dielach, ktoré ovplyvnili strieborné plátno. Nás v redakcii baví (nielen) ich rôznorodosť a rovnako ako celý svet, aj my ich odporúčame: 

Vo veľkom štýle
The Crown

Čo sa skrýva za múrmi sídiel britskej kráľovskej rodiny? Dramatický seriál z produkcie Netflixu zachytáva všetky dôležité udalosti od ranej vlády kráľovnej Alžbety II., ktorá nastúpila na trón ako 25-ročná, až po jej posledné roky na čele krajiny. Môžete sledovať odkrývanie všetkých rodinných drám, kríz v monarchii aj neúprosných kráľovských povinností, ktoré sú zabalené vo vznešených konverzáciách. 

Seriál The Crown získal obrovskú popularitu aj vďaka skvelému scenáru od Petra Morgana, ktorý je známy svojím talentom vdýchnuť život a vznešenosť historickým udalostiam. Fanúšikovia ocenili aj zobrazenie vysokého životného štandardu rodiny s honosnými zámkami, autami, lietadlami a cestovaním po celom svete, ako aj herecké výkony aristokratických dvojníkov. 

V prvej sérii napríklad ako mladá kráľovná Alžbeta II. bodovala Claire Foy, ktorá si za tento výkon odniesla aj Zlatý glóbus. Nedá sa nespomenúť ani výkon Elizabeth Debicki, ktorá v 5. sérii stvárnila obľúbenú princeznú Dianu.

Láskavé pletky bohatej smotánky 
Bridgeton

Od kráľovskej rodiny sa presunieme ešte hlbšie do minulosti, aby sme pochopili, že večierky v 18. storočí boli riadne žúry – a to ani nemuseli byť o hudbe či tanci, ale skôr o spoločenskej prezentácii a hľadaní toho vyvoleného alebo vyvolenej. 

Seriál Bridgeton vás pohltí oslnivými dobovými kostýmami, prepracovanými scénami aj pompéznym dvorením či štipľavými klebetami. Lebo keď sa súrodenci z bohatej a významnej rodiny Bridgetonovcov pokúšajú nájsť osudovú lásku a partnera, tak to je vždy veľkolepá párty. 

Zmyselnú atmosféru dopĺňajú nielen intímne scény z novomanželského života, ale aj popové piesne v klasickej orchestrálnej podobe. Môžete tam započuť skladby od Taylor Swift, Ariany Grande alebo Miley Cyrus. 

Návrat do 80. rokov
Stranger Things

Čítali ste niekedy knižnú sériu Traja pátrači? Tento seriál je síce o niekoľko úrovní vyššie, ale pocit, ktorý pri ňom budete mať, vám môže pripomenúť to sladké napínavé čítanie dobrodružného príbehu v detstve. Seriál Stranger Things si získal množstvo fanúšikov v rôznom veku aj vďaka svojej multižánrovosti – má aj prvky hororu, aj trileru, aj sci-fi, ale najmä dobrodružstva.

Presuniete sa s ním do 80. rokov, keď je skupina mladých kamošov svedkom nadprirodzených síl. A z toho už niet cesty späť, túžbe hľadať a odhaľovať mimoriadne záhady sa nedá odolať. Stranger Things odkazuje na filmové klasiky ako Návrat do budúcnosti, Terminátor či Krotitelia duchov. Tvorcovia sa pohrali aj s detailmi a môžete si všimnúť obľúbené značky z 80. rokov, napríklad plechovku New Coke

Odvážny a veľmi dôležitý
Sex Education

Ako vyplýva z jeho názvu, tento seriál je o tabuizovanej téme, a to o potrebe sexuálnej výchovy pre mladých. Nie je zvrátený ani neslušný, ale dokonale skutočný a prvý, ktorý sa snaží zabaviť a zároveň aj vzdelávať publikum v tejto intímnej, ale dôležitej oblasti. Lebo spoločnosťou akceptovaná nevedomosť v mladom veku môže spôsobiť traumy na celý život. 

Diváci sa môžu stotožniť s postavami, ktoré majú rozličnú sexuálnu orientáciu, a ľahšie sa tak nájsť v ich problémoch, radostiach aj starostiach. Dôležitú tému odľahčuje pohotový humor a oku lahodiace kostýmy. Postavy aj prostredie vyzerajú ako z obdobia 90. rokov, dokonca odkazujú aj na niektoré populárne seriály z tohto obdobia, no napriek tomu žijú v roku 2021. 

Poznáte červenú kombinézu a masku Salvadora Dalího?
Money Heist (La casa de papel)

Španielsky kriminálny seriál Money Heist patrí medzi najsledovanejšie neanglické série. „Profesor“, hlava gangu v červených kombinézach, má v pláne uskutočniť obrovskú lúpež v španielskej kráľovskej mincovni a potrebuje na to ďalších schopných zlodejov.

La casa de papel je bohatá na rozličné psychologické hry, konflikty a symbolizuje aj silný odpor proti systému a posolstvá, ktoré sa v minulosti používali na vzdor proti vládnucej sile: 

  • Červená farba kombinéz reprezentuje revolúcie a je aj farbou marxistickej ideológie.
  • Ani maska umelca Salvadora Dalího tam nie je náhodou – Dalí maľoval obrazy, ktoré odmietali moderný kapitalistický systém. 
  • Talianska ľudová pieseň Bella ciao, ktorá je so seriálom spätá, sa v minulosti používala ako hymna protifašistického odboja počas druhej svetovej vojny.

Ak vyhráš, budeš boháč, ak nie, umrieš
Squid Game

Squid Game je prvý seriál z Južnej Kórey, ktorý prerazil v západnej kinematografii a stal sa seriálovým fenoménom na začiatku jesene 2021. Na prvý pohľad má jednoduchú zápletku: čo všetko sme schopní a ochotní vymeniť za lepšie materiálne podmienky. 

Hráčov naverbovali do hry „na život a na smrť“ z najchudobnejších vrstiev spoločnosti. Snažia sa o veľkú peňažnú výhru s ešte väčším rizikom – prehra znamená smrť. Krvilačné hry o život využívajú v disciplínach jednoduché detské hry a scény žiaria farbami: schodisko vo farbe ružovej cukrovej vaty, zelené kombinézy hráčov a vojaci v purpurových uniformách. 

Silné príbehy sa skrývajú aj v pozadí pesničiek o láske. Čo sa skrýva za pesničkou With or Without You od U2? 

Podľa odborníkov pomohla seriálu k popularite najmä jednoduchosť a pestrá vizuálna stránka, ktorá je v kontraste s vážnosťou situácie – je to taká videohra pre dospelých, kde sa mieša brutálnosť s klamlivou nevinnosťou.

Zahráme si šach?
Queen’s Gambit

Silný príbeh šachistky, nádherné vizuálne spracovanie s kostýmami v kombinácii čiernej a bielej, napätie a dej, ktorý využíva princípy šachu – to všetko nájdete v dych berúcej minisérii Queen’s Gambit. 

Hlavná postava, sirota Beth, má neuveriteľný talent na šach. V seriáli zosobňuje tak trochu superhrdinku, ktorej najväčším nepriateľom nie sú jej súperi na súťažiach, ale ona sama, resp. jej závislosti. 

Queen’s Gambit je seriál plný odhodlania, objavovania a výborných hereckých výkonov Anye Taylor-Joy.

Gerald z Rivie k vašim službám
The Witcher 

Fanúšikovia poznali príbeh Witchera už z videohry, no seriál si získal aj tých, ktorí o ňom predtým nepočuli. Dielu zaručil úspech hlavný trojuholník hercov a ich príbehy, ktoré sa navzájom pretli. 

Seriál však nie je o naháňaní príšer a ich zabíjaní – je o túžbe po niečom, čo nemôžeme mať, o komplikovaných rozhodnutiach aj nasledovaní osudu. Všetko to podčiarkujú silné emócie, vďaka ktorým máte pocit, že ste súčasťou deja a tak súcitíte s Ciri, ktorá stratila celú rodinu, alebo s Geraldom, ktorý nemôže nikoho milovať, a predsa miluje. Dielo získalo popularitu aj vďaka dokonalému stvárneniu Zaklínača, ktorého zahral herec Henry Cavill.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Začať treba malými krokmi. Psychologička vysvetľuje, ako funguje naša motivácia

Čo robiť, aby sme zostali zdravo motivovaní počas celého roka, a čo, ak sa nám „nechce“ a ľahko strácame pozornosť?

Naše správanie do veľkej miery ovplyvňuje motivácia – dáva mu smerovanie. Je kľúčová aj pri napĺňaní nových cieľov. Prečo máme občas problém ich (s)plniť? Psychologička Simona Belovičová z podcastu Potulky psychológiou vysvetľuje, ako funguje motivácia a ako si ju udržiavať, ale aj to, prečo sa niekedy cítime demotivovaní a ako to prekonať.

Psychologička: Keď príde na oddych, nevieme, čo skôr. Zrazu je toho veľa a chceli by sme stihnúť všetko

Bez motivácie to nejde

„Motivácia je psychická sila, ktorá nás poháňa vpred – ako potrebuje auto benzín, tak my potrebujeme motiváciu. Je to naše hnacie palivo k vykonávaniu činností a k dosahovaniu cieľov. Motiváciu potrebuje každý, je nevyhnutná pre štúdium, prácu, výchovu detí, vzťahy i pre riešenie konfliktov.

Ak má byť motivácia trvalá, musí vychádzať z hĺbky našej psychiky. Keď napríklad hovoríme o motivácii pre celoživotný vzťah, tak závisí od hĺbky rozhodnutia, ktoré jeden pre druhého učinil. Predstavme si to takto – ak sa pre seba manželia rozhodnú, ich vnútorná motivácia je silnejšia ako aktuálne nezhody. Sú motivovaní v drobnejších každodenných úkonoch, viac sa o seba navzájom zaujímajú a riešia nezhody, pretože majú na zreteli konštantnú motiváciu – zotrvať vo vzťahu.“

Vnútorná a vonkajšia motivácia

„Keď rodičia podporujú dieťa v tom, čo ho baví a na čo má talent, naučia ho tak robiť veci pre vnútorný zisk. Pod vnútornou motiváciou sa nachádzajú všetky veci, ktoré nás bavia a dávajú nám zmysel. Naopak, vonkajšia motivácia je vykonávanie vecí len pre (vonkajšiu) odmenu. Napríklad keď niekto robí svoju prácu len pre výplatu.   

Raz som mala klienta, ktorý mi potvrdil, že ho po čase takto vykonávaná práca, hoci aj s  vysokou plácou, prestala napĺňať. Ideálne je teda byť motivovaný vnútorne. Vonkajšia motivácia, napríklad vo forme uznania od ostatných, je len čerešničkou na torte.“

Dôraz na vzťahy a záľuby

„Častým problémom je, že ľudia stavia všetko na jednu kartu – idú tvrdo za kariérou, záľuby alebo vzťahy nechajú bokom a trpia nedostatkom rôznorodých podnetov. Chýba im stretávanie s priateľmi, pestovanie záľub, pri ktorých sa uvoľnia.

Ak niekto potrebuje namotivovať, odporúčam porozprávať sa so psychológom. Mala som klienta, ktorý stratil motiváciu do štúdia, ale napokon ju v našom poradenskom procese obnovil väčším dôrazom na kvalitné vzťahy a záľuby. Podľa výskumov je na zachovanie motivácie ideálny pohyb, či už vo forme športu, alebo prechádzok a tanca, alebo aj práce v záhrade, či čítanie beletrie.“

Neodkladajte to na neskôr

„Netreba čakať, či má na to človek chuť – vezmite knihu a čítajte, po chvíli sa začítate. Netreba myslieť na to, že sa nám nechce športovať – treba urobiť prvý cvik a už to ide. Tento proces funguje pri problémoch s motiváciou u väčšiny ľudí.

Ak však tento postup nestačí, môže ísť o prípad ťažkého vyhorenia, ktoré by ste mali riešiť s klinickým psychológom, prípadne psychiatrom.“

Oddych je kľúčový aj pri motivácii

„Americký psychológ Abraham Harold Maslow vytvoril hierarchiu potrieb, v ktorých je predpokladom naplnenia vyšších potrieb naplnenie tých nižších. V praxi to funguje takto: musíme mať dostatok spánku (nižšia potreba), aby sme vedeli podať pracovný výkon (vyššia potreba).

Do nižších potrieb patrí aj oddych, ktorý je predpokladom efektívneho fungovania vo vzťahoch i v práci. Pravidelný relax je základnou prevenciou vyhorenia. Kto vyhorí, stráca motiváciu aj do činností, z ktorých bol predtým nadšený. Naopak, kto myslí na svoju regeneráciu, zostáva stále prospešný.“

Keď sa predsavzatia nedarí plniť 

„Aj predsavzatia môžu stroskotať na nedostatočnej motivácii. Ideálne je preto nastaviť si čo najkonkrétnejšie predsavzatie. Cieľ schudnúť alebo naučiť sa cudzí jazyk je príliš všeobecný. Môže človeka držať prvé týždne, ale ľahko upadne do zabudnutia.

Treba ho formulovať konkrétne, napríklad že schudnem každý týždeň kilo alebo prečítam denne 2 strany v cudzom jazyku a podobne. Odporúčam aj to, aby ste o tomto predsavzatí povedali blízkemu, ktorému budete referovať, ako sa vám darí. Trénujeme si tak aj emočnú inteligenciu.“

Potlačenie nepríjemných pocitov nevedie k ich riešeniu. Jana Balážová vysvetľuje, ako pristupovať ku konfliktom na pracovisku

Aj demotivácia má riešenie

„Mnohí sa stretávajú s pocitom, že ich zasiahne ‚nulová‘ motivácia – to je stav, keď ich nič nebaví a idú ‚na zotrvačnosť‘. V takomto prípade je zrejme problém v tom, že motivácia bola skôr vonkajšia. Skúste sa opýtať samého seba v rámci reflexie: Študujem preto, že ma to baví, alebo preto, aby som splnil sny rodičov? Pracujem preto, aby som niečo priniesol spoločnosti, alebo preto, aby som zarobil?

Potom je tu aj druhá možnosť. Ak cítime, že sa nám nechce, ide o normálny stav regenerácie organizmu. To má iba jediné riešenie, treba si oddýchnuť. Aj 15 minút správneho oddychu môže doplniť energiu na niekoľko hodín. Okrem spomínaného pohybu a čítania odporúčam aj pobyt na čerstvom vzduchu, ideálne v prírode. Môžeme si tiež pustiť obľúbenú hudbu alebo sa s niekým porozprávať.“

Všetkého veľa škodí

„Podľa Yerksovho-Dodsonovho zákona je motivácia prínosná iba do istej miery. Je vedecky dokázané, že ak je človek premotivovaný, jeho výkon klesá. Náš výkon je najvyšší, ak je motivácia optimálna a udržateľná.

Keď si spomeniete na svoj cieľ, nemalo by vás to deprimovať alebo stresovať. Ak ste sa rozhodli športovať, stačí si dať na začiatok menšiu frekvenciu, ak ju udržíte, postupne ju zvyšujte. Vraví sa, že pomaly ďalej zájdeš, a platí to aj pri dosahovaní cieľov, lebo primeraný cieľ vás motivuje sám osebe.“

Pravidlo 80/20

„Menej je niekedy viac. Ak budete v práci alebo v rodine (toxicky) motivovaní na 120 %, nenecháte priestor ostatným. Pri motivácii aplikujem Paretovo pravidlo 80/20, ktoré hovorí o tom, že väčšinu vecí, ako je napríklad varenie, upratovanie, šport či aj diakritika v mailoch, je psychologicky správne robiť ‚len‘ na 80 %.“ 

Simona Belovičová

Psychológiu študovala na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, kde získala magisterský titul z klinickej a poradenskej psychológie a doktorát z pedagogickej, školskej a poradenskej psychológie. Pôsobila na viacerých univerzitách, dnes pracuje v ambulancii klinickej psychológie a tvorí vlastný podcast Potulky psychológiou.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac