Divá sviňa, Losie bobky či Bezmäso. V Sušienkove vyrábajú takéto dobroty pre psíkov

Keď sa do života Alie a Mateja priplietla fenka Sušienka, ani len nedúfali, že sa od jej mena začne odvíjať ich profesný život.

Veci robia svedomito, na etapy, nič nesúria na úkor kvality a každý krok má svoj význam. Hnacím motorom sú pre nich ich dve vipetky, Sušienka a Špagetka, ktoré majú v rámci Sušienkova ochutnávaciu funkciu.

Vďaka svojmu prístupu sa dostali do nášho seriálu Poctivá práca, v ktorom spoločne s O2 mapujeme firmy aj jednotlivcov tvoriacich zaujímavé a prospešné veci.

Okrem maškŕt z mäsa s jasným pôvodom je aktuálnou novinkou BEZMÄSO, ktorú si dokonca zamiloval každý jeden člen Sušienkova, chlpatý aj nechlpatý. Inšpirujú sa skrátka tým, čo sami v rámci stravy vyhľadávajú a čo im a ich psíkom chýba.

V Sušienkove sa stretla skupina ľudí, ktorí pracujú na tom, aby po nich zostala čo najmenšia ekologická stopa. “Špekulujeme pri balení, pri nakupovaní, pri upratovaní.

V rámci biosurovín u nás platí jedno – dávať chlpáčom suroviny v tom najprirodzenejšom stave. Preto sme nemohli urobiť lepší krok, ako si začať suroviny pestovať sami, ekologicky,” hovorí Alie.

Jedlo pre psíkov vyrábajú vo svojej pekárni. Aktuálne majú v ponuke odmeny, ktorými nahrádzajú legendárne piškóty za chrumkavé, zdravé a výživné sušienky (Divá Sviňa, Kravina, Divočina, Losie Bobky či novinka Bezmäso), Barf odmeny v podobe sušených hovädzích steakov z plemena kráv Aberdeen Angus či rybacie odmeny z makrely a sardiniek.

Plnohodnotné jedlo aktuálne uzatvárajú konzervy Mäsíčko. “Všetky naše pamlsky a jedlo, ktoré vyrábame, sú bez dochucovadiel, éčok, konzervantov. Všetko vyrábame ručne, jednu sušienku za druhou,” vysvetľuje Alie.

Každý deň v Sušienkove je makačka. Pečú, sušia, balia, lepia a odosielajú. Starajú sa o e-shop, o čísla, malých aj veľkých zákazníkov a pomedzi to loptičkami zabavajú tie, bez ktorých by Sušienkovo nevzniklo.

Len včera dokonca otvorili aj svoj prvý kamenný obchod v Prahe pri pekárničke, do ktorého je vstup povolený len v spoločnosti chlpáča.

 

Sušienkovo je pekáreň pre chlpáčov, ktorá sa zameriava na bezlepkové sušienky plné zeleniny, ovocia a mäsa priamo od farmárov z Čiech a Slovenska. Tento rok pridali aj výrobu vlastných holistických konzerv. Vo svojej ponuke majú sušené výberové stejkové mäso z Aberdeen Angusov či celé sardinky s makrelou. Okrem toho sa rozšírili aj o kozmetiku pre domácich miláčikov a zdravé hračky a pelechy vyrobené z prírodných a EKO materiálov.

 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

6 slovenských pražiarov, ktorých kávu by ste si nemali nechať ujsť

Predstavujeme vám niekoľko pražiarní po celom Slovensku, ktoré pražia len výberovú kávu z aktuálnych zberov, priamo od farmárov.

Od koho závisí, či bude vaša ranná šálka kávy chutiť viac po orieškoch, čokoláde alebo šťavnatom ovocí? Ak to veľmi zjednodušíme, je to najmä vďaka priamej spolupráci troch činiteľov – pestovateľa kávy, pražiara a baristu, ktorý kávu pripravuje. 

Ich vzájomná podpora je totiž jedinou možnou cestou pre udržateľný kávový priemysel. Našťastie, nezávislých pražiarní, ktoré sa rozhodli vymeniť komoditnú kávu bez označenia pôvodu z burzy za čerstvú kávu z aktuálnych zberov, neustále pribúda. 

Predstavujeme vám šesticu profesionálnych pražiarov z celého Slovenska, ktorých kávu by ste určite mali ochutnať. 

Mikropražiareň Bean Up má základňu v Nitre

Štefan Vargočko

Malú pražiareň výberovej kávy Bean Up nájdete priamo v centre Nitry. Značka, ktorú pred šiestimi rokmi založil Štefan Vargočko, sa snaží pražiť čo najviac výberových káv priamo od farmárov – tento spôsob poctivého obchodu, ktorý podporuje farmárov v najväčšej možnej miere sa nazýva direct trade.

O celom procese praženia v pražiarni Bean Up si môžete prečítať v našom článku

Goriffee má pod palcom najmä kávy z Afriky

Goriffee tvoria od roku 2013 kávomilci Erik Šimšík, Matej Hambalko a Amir Al Jabri. Venujú sa dovozu a praženiu výberovej kávy priamo od afrických farmárov – Afriku navštevujú každý rok, kde nakupujú tie najlepšie kávy z čerstvého zberu.

Pod značkou Goriffee vznikol aj Goriffee Lab, ktorý sa venuje rozvoju a pomoci výrobcom kávy priamo v Rwande. Výberovú kávu od tejto pražiarne si môžete vychutnať v ich vlastnej bratislavskej kaviarni Goriffee Kaffeehaus.

Green Plantation praží kávu v Komárne 

Výberová káva od pražiarne Green Plantation

Pražiareň Green Plantation označuje svoje balíky presným menom a miestom farmy pôvodu. Farmy rešpektujú prírodu a svojich zamestnancov – každá ich káva má svoj príbeh, ktorý vám chce pražiareň rozpovedať.

Hybnou silou pražiarne sú dvaja ľudia – Peter Ondrejka, ktorý sa na Slovensku stará o praženie a distribúciu kávy a Valerian Hrala. Ten v Amerike navštevuje kávové farmy a nadväzuje dobré vzťahy s farmármi, pričom v kalifornskom výskumnom a vzdelávacom centre Boot Coffee trénuje budúcich kávových profesionálov.

Ochutnajte kávu z pražiarne Illimité z Banskej Bystrice

Výberová káva od pražiarne Illimité

Illimité je malá a nezávislá firma založená na kvalite, nie objeme. Transparentnosť a úprimnosť sú hodnoty, s ktorými pražiareň vystupuje nielen pred svojimi farmármi, ale hlavne pred svojimi zákazníkmi. Za svojou kávou si 100% stoja, od začiatku až do konca.

Kávu od pražiarne Illimité môžete nájsť napríklad v podnikoch Mad Drop či FACH v Bratislave.

Pražiareň Concept si v Piešťanoch založili manželia, kávoví nadšenci

Výberová káva od pražiarne Concept Coffee

Koncepcia na pražiareň Concept vznikla v roku 2014 v hlavách manželov Zuzany a Petra Dvorských po návrate z Amsterdamu. 

Spolu si zakladajú nielen na dizajne vlastnej pražiarne, ktorá je zároveň aj kaviareň, tak aj na kvalite svojich produktov – okrem vlastnej výberovej kávy totiž ponúkajú svojim hosťom aj francúzske koláče pod názvom Concept Bakery a výberové čaje T by Concept.

9 Grams Coffee zo Žiliny praží kávu a trénuje majstrov v baristike

9 Grams Coffee sa okrem praženiu kávy venuje aj mnohým iným kávovým aktivitám, ako je napríklad organizovanie majstrovstiev Slovenska v príprave kávy – Barista Championship, rôznych školení v prípravy kávy v ich vlastnom tréningovom centre, či výroba vlastnej espresso zmesi s názvom Real Gentleman.

Okrem ich vlastnej žilinskej kaviarne si kávu od tejto pražiarne môžete vychutnať vo viac ako 70 kaviarňach po celom Slovensku. 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Skladačka, novinka s AI vychytávkami aj obrovský tablet. Vybrali sme 5 zariadení, na ktorých displej je radosť sa pozerať

Čítaj viac

Ondrej Kubovič z ESET-u: Čo raz napíšete či pošlete online, je navždy. Nepomôže ani posielanie fotiek na jedno pozretie

Čítaj viac

Zdravá miera technológií je nápomocná aj v rodičovstve. Vybrali sme 5 nástrojov, ktoré vám uľahčia výchovu

Čítaj viac