Fotopríbeh: Takto sa vyrába syr na malej rodinnej farme vo Veľkých Úľanoch

Hlavná syrárka a majiteľka rodinnej farmy Fauna, Katarína Czadróová, sa svojmu remeslu stihla priučiť aj od vyhlásených francúzskych syrárov – a vám povie, ako na to.

Okrem kvalitného mlieka a pár gramov syridla by vám vraj nemalo chýbať to najpodstatnejšie — chuť vyhrnúť si rukávy. Pozrite si celý postup v desiatich krokoch:

1. „Na jeden kilový bochník syra vždy rátam s minimálne desiatimi litrami plnotučného mlieka. Hneď po nadojení mlieko vylejem do pasterovej vane, čo je vlastne jedna veľká obrovská kaďa.

Pasterová vaňa na výrobu syra

2. Tá sa vďaka vode v stenách postupne zohreje na 30-35 stupňov, vďaka čomu sa pomaly a šetrne ohreje aj mlieko vo vnútri. Keď mlieko dosiahne 33 stupňov, pridávam syridlo a potom 55 minút čakám, či sa z mlieka stane sýrenina.

Dá sa to spoznať veľmi jednoducho — mlieko už nie je také tekuté a dá sa dokonca “krájať”.

3. Čo je vlastne môj ďalší krok — pokrájať sýreninu na čo najmenšie kúsky týmto špeciálnym krájačom s ostrými hranami.

Pokrájaná sýrenina vyzerá takto — dobre drží tvar a má príjemnú štruktúru.

4. Po nakrájaní vypúšťam von srvátku — riedku žltú tekutinu, ktorá sa v procese oddelila od sýreniny. Pri výrobe syrov sa považuje za odpad, pritom ide o naozaj cennú látku. Vďaka veľkému množstvu ľahko stráviteľných bielkovín a minerálnych látok je ideálna napríklad na prirodzenú podporu rastu svalov po cvičení.

5. Keď sa odčerpá srvátka, vo vani ostane sýrenina, ktorú postupne plním do kruhových foriem.

6. Pokiaľ chcem pridať vlašské orechy, tekvicové semienka, nakladaný cesnak alebo iné ingrediencie, sýreninu naberiem do veľkej formy, primiešam suroviny, zamiešam a až potom plním do jednotlivých foriem.

7. Hmotu vo forme ešte poriadne dookola postláčam, aby cez malé otvory vytiekla prebytočná syrovátka a hmota sa tak stala viac kompaktnou.

8. Postup opakujem, až kým nespracujem všetku sýreninu.

9. Po naplnení všetkých foriem nechám syry stáť približne šesť hodín na vyspádovanom stole, ktorý zaručí, že zo syrov postupne odtečie prebytočná srvátka.

10. Nasleduje posledná fáza — syry na dva dni putujú do slaného nálevu, ktorý ich zakonzervuje.

Chutí dobre čerstvý aj vyzretý

Syr je výborný čerstvý, no tiež ho rada nechávam vyzrieť položený na včelom vosku po dobu šiestich mesiacov.

Tiež sa teším, že okrem rôznych farmárskych trhov v okolí si našiel cestu aj na menu viacerých podnikov, napríklad do kaviarne Fachu v Bratislave. Môžete si ho vo veľkom vychutnať v selekcii syrov s domácou figovou horčicou a chrumkavým chlebom,“ uzatvára naše syrové dobrodružstvo Katarína Czardóová.

Tento článok vznikol v spolupráci s reštauráciou FACH Bratislava, ktorá dlhodobo podporuje lokálnych výrobcov kvalitných potravín. 

Novú reštauráciu, klasický bar, kaviareň s vlastnou pekárňou a šťavy lisované za studena nájdete pod jednou strechou v dome na Ventúrskej ulici 10 v Bratislave.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Miesta, ktoré určite pri návšteve Pezinka nevynechajte

Po jednom z najbohatších miest Uhorska so slávnou vinohradníckou minulosťou ostalo množstvo zachovaných pamiatok.

Mesto Pezinok bolo kedysi banskou osadou. Zlato sa tu ťažilo ešte v 19. storočí a niektoré nerasty ešte o sto rokov neskôr.

V priebehu storočí, v súvislosti s príchodom nemeckej kolonizácie, sa postupne zmenilo na vinohradnícke mestečko, čo mu prinieslo slávu, bohatstvo a privilégiá slobodného kráľovského mesta. Vďaka produkcii kvalitných vín dokonca patrilo v Uhorsku medzi najbohatšie.

Stopy slávnej histórie potvrdzuje množstvo zachovaných pamiatok. Turista, ktorý do Pezinka zavíta, tak môže obdivovať zámok, zvyšky hradieb, štyri vzácne historické kostoly, krásnu renesančnú radnicu a mnoho pamiatkových domov.  Tie najhodnotnejšie sú Kaviakov dom, Gotický dom, či Palugyayovská kúria na Ulici Milana Rastislava Štefánika.

Ak do legendárneho vinohradníckeho mesta niekedy zavítate, určite popri návšteve historického centra neopomeňte ani tieto miesta:

Pezinský zámok a zámocký park

[lnk url="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Ka%C5%A1tie%C4%BE%2C_Mladoboleslavsk%C3%A1_5%2C_Pezinok%2C_okr._Pezinok_02.JPG"]Zdroj: Wikipedia CC 3.0, Autor: Horakvlado[/lnk]

Pezinský zámok je jednou z dominánt mesta. V minulosti mal charakter vodného hradu. Stavba je doložená správou z roku 1271, kedy sa stredoveké sídlo muselo brániť nájazdom vojsk Přemysla Otakara II. Avšak najstaršie časti dnešného hradu pochádzajú až z 14. storočia.

Hrad v 17. storočí pustol a reprezentatívny vzhľad mu vrátili až posledný majitelia Pálffyovci v roku 1718. V polovici 19. storočia gróf František Pálffy upravil záhrady zámku a vznikol tu anglický park so vzácnymi stromami.

V súčasnosti síce nie je verejnosti prístupný, no je pekný aj zvonku. Za návštevu však stojí zámocký park, ktorý je pekne udržiavaný, vhodný na prechádzku s deťmi či oddych.

Malokarpatské múzeum v Pezinku

Malokarpatské múzeum sídli v historickom centre mesta, v Kaviakovom dome a jeho stále expozície návštevníkom približujú dejiny malokarpatského vinohradníctva. Múzeum sa môže pochváliť najväčšou zbierkou vinohradníckych lisov v Európe.

Múzeum využíva aj rôzne interaktívne prvky. Napríklad arómabar, ktorý preverí vaše čuchové bunky, štupľovačku fliaš či simulátor opitosti.

Do 2. apríla stihnete aj výstavu ilustrácií svetových surrealistov. Štyri zvučné mená: Salvador Dalí, Jean Cocteau, Jean Marais a Tonino Guerra.

Galéria insitného umenia v Schaubmarovom mlyne

Schaubmarov mlyn pochádza z 18. storočia a je najväčším potočným mlynom na Slovensku, zároveň aj jedným z najväčších mlynov svojho druhu v Európe. Nájdete ho v mestskej časti Cajla. Pôvodne tu stálo 15 mlynov, tento sa ako jediný zachoval.

Zrekonštruované interiéry barokovej budovy momentálne využíva Galéria insitného umenia, prvá a zároveň jediná svojho druhu u nás.  Návštevníci si môžu vychutnať viac ako sto maliarskych a sochárskych diel od slovenských insitných (naivných) umelcov, ale aj medzinárodnú kolekciu od umelcov napríklad z Chorvátska, Talianska, Brazílie či Francúzska.

Pezinok na mape rýchleho internetu

Vďaka vysokorýchlostnému pripojeniu 4G LTE sú odteraz obyvatelia Pezinka prepojení s celým svetom viac ako kedykoľvek predtým.

Odteraz Pezinok patrí medzi slovenské mestá a obce s najrýchlejším mobilným internetovým pripojením na Slovensku. Aby ste si mohli užiť vysokorýchlostný internet od O2 naplno, potrebujete telefón alebo tablet s podporou 4G LTE a 4G LTE SIM kartu.

Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4GLTE.

 

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Napíšte nám, ako ste si v roku 2017 vylepšili život a vyhrajte smartfón Moto Z2 Play

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové