Fotopríbeh: Takto sa vyrába syr na malej rodinnej farme vo Veľkých Úľanoch

Hlavná syrárka a majiteľka rodinnej farmy Fauna, Katarína Czadróová, sa svojmu remeslu stihla priučiť aj od vyhlásených francúzskych syrárov – a vám povie, ako na to.

Okrem kvalitného mlieka a pár gramov syridla by vám vraj nemalo chýbať to najpodstatnejšie — chuť vyhrnúť si rukávy. Pozrite si celý postup v desiatich krokoch:

1. „Na jeden kilový bochník syra vždy rátam s minimálne desiatimi litrami plnotučného mlieka. Hneď po nadojení mlieko vylejem do pasterovej vane, čo je vlastne jedna veľká obrovská kaďa.

Pasterová vaňa na výrobu syra

2. Tá sa vďaka vode v stenách postupne zohreje na 30-35 stupňov, vďaka čomu sa pomaly a šetrne ohreje aj mlieko vo vnútri. Keď mlieko dosiahne 33 stupňov, pridávam syridlo a potom 55 minút čakám, či sa z mlieka stane sýrenina.

Dá sa to spoznať veľmi jednoducho — mlieko už nie je také tekuté a dá sa dokonca “krájať”.

3. Čo je vlastne môj ďalší krok — pokrájať sýreninu na čo najmenšie kúsky týmto špeciálnym krájačom s ostrými hranami.

Pokrájaná sýrenina vyzerá takto — dobre drží tvar a má príjemnú štruktúru.

4. Po nakrájaní vypúšťam von srvátku — riedku žltú tekutinu, ktorá sa v procese oddelila od sýreniny. Pri výrobe syrov sa považuje za odpad, pritom ide o naozaj cennú látku. Vďaka veľkému množstvu ľahko stráviteľných bielkovín a minerálnych látok je ideálna napríklad na prirodzenú podporu rastu svalov po cvičení.

5. Keď sa odčerpá srvátka, vo vani ostane sýrenina, ktorú postupne plním do kruhových foriem.

6. Pokiaľ chcem pridať vlašské orechy, tekvicové semienka, nakladaný cesnak alebo iné ingrediencie, sýreninu naberiem do veľkej formy, primiešam suroviny, zamiešam a až potom plním do jednotlivých foriem.

7. Hmotu vo forme ešte poriadne dookola postláčam, aby cez malé otvory vytiekla prebytočná syrovátka a hmota sa tak stala viac kompaktnou.

8. Postup opakujem, až kým nespracujem všetku sýreninu.

9. Po naplnení všetkých foriem nechám syry stáť približne šesť hodín na vyspádovanom stole, ktorý zaručí, že zo syrov postupne odtečie prebytočná srvátka.

10. Nasleduje posledná fáza — syry na dva dni putujú do slaného nálevu, ktorý ich zakonzervuje.

Chutí dobre čerstvý aj vyzretý

Syr je výborný čerstvý, no tiež ho rada nechávam vyzrieť položený na včelom vosku po dobu šiestich mesiacov.

Tiež sa teším, že okrem rôznych farmárskych trhov v okolí si našiel cestu aj na menu viacerých podnikov, napríklad do kaviarne Fachu v Bratislave. Môžete si ho vo veľkom vychutnať v selekcii syrov s domácou figovou horčicou a chrumkavým chlebom,“ uzatvára naše syrové dobrodružstvo Katarína Czardóová.

Tento článok vznikol v spolupráci s reštauráciou FACH Bratislava, ktorá dlhodobo podporuje lokálnych výrobcov kvalitných potravín. 

Novú reštauráciu, klasický bar, kaviareň s vlastnou pekárňou a šťavy lisované za studena nájdete pod jednou strechou v dome na Ventúrskej ulici 10 v Bratislave.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Čudné, bizarné, prekvapivé, ale geniálne: 7 originálnych nápadov, ktoré môžu zmeniť svet k lepšiemu

Nápady, ktoré nám pomôžu vytvoriť udržateľnú budúcnosť, sú v súčasnosti potrebné viac ako kedykoľvek predtým. Aj zdanlivo jednoduché myšlienky môžu zmeniť svet k lepšiemu.

Mnoho ľudí má nápady, ktoré môžu svetu naozaj pomôcť, no chýba im podpora. Práve preto vznikla medzinárodná súťaž Chivas VENTURE. Podnikatelia z celého sveta v rámci nej prezentujú svoje podnikateľské aktivity, prostredníctvom ktorých riešia enviromentálne či sociálne problémy. Súťažiaci môžu v súťaži získať podiel z 1 milióna amerických dolárov a osobný koučing.

Do súťaže sa môžu prihlásiť aj slovenské firmy. Stačí, ak vyplnia online prihlášku.

Kým nájdete odvahu prihlásiť sa, pozrite si zatiaľ niektoré šikovné nápady, ktoré na súťaži v minulosti prezentovali podnikatelia z rôznych krajín. Viac nápadov, ktoré menia svet, nájdete na tomto odkaze.

Využívanie kravského hnoja v udržateľnej móde

Intenzívnym chovom hovädzieho dobytka v mnohých krajinách vzniká problém, ako sa zbaviť príliš veľkého množstva hnoja. Ako organické hnojivo je využiteľná iba časť. Zvyšok predstavuje živočíšny odpad, ktorý je potrebné nejakým spôsobom spracovať, aby neznečisťoval podzemné vody či ovzdušie.

Na jedno z možných riešení tohto problému prišla holandská spoločnosť Mestic. Z hmoty dokážu extrahovať celulózu a z nej vyrobiť rôzne ďalšie materiály, ktoré nahradia bežný textil, plast či papier. Svoju metódu si nechali patentovať.

Nahradenie proteínov v strave múkou z cvrčkov

Živočíšna bielkovina v mnohých ohľadoch predčí tu rastlinnú. Chov zvierat je však často spojený s ich utrpením a zároveň je pomerne neekologický, napríklad 1 kg hovädzieho mäsa má na emisie podobný dopad ako 250 km jazda autom.

Česká firma SENS však ponúka zaujímavé riešenie, ako získať živočíšnu bielkovinu bez trápenia zvierat a zároveň pri oveľa menších nárokoch na životné prostredie. Vyrába proteínové tyčinky z hmyzu, presnejšie z cvrčkov. Nahradením hovädzieho cvrčkami doposiaľ ušetrila približne 2 000 t krmiva, 700 000 l vody a skleníkové plyny zodpovedajúce jazde autom okolo celého sveta.

Invalidné vozíky prerobené na elektrické trojkolky

Na svete sú milióny užívateľov invalidných vozíkov, ktorí dennodenne zápasia so zničenými chodníkmi či s nezrovnalosťami v teréne. Aj zdanlivé triviálnosti ako piesok či tráva môžu byť prekážkou, pre ktorú musí vozíčkar hľadať náhradné trasy.

brazílskej firme Livre si povedali, že ľudom odkázaným na vozíček skúsia spríjemniť neľahký život a vnesú im doň viac slobody a sebavedomia. Začali preto s výrobou špeciálnych terénnych vozíkov na troch kolesách poháňaných elektrinou. Trojkolky neslúžia ich majiteľom len ako riešenie ich problému, ale zároveň pre nich predstavujú určitý životný štýl a prinášajú novú komunitu priateľov.

Poznáte niekoho, kto má firmu prospešnú pre spoločnosť? Zazdieľajte mu tento článok.

Výroba tenisiek z odpadkov

Tenisky Xinca vyzerajú ako úplne bežná obuv, v porovnaní si konkurenčnými značkami majú ale jednu zvláštnosť – sú celé z odpadu. Na ich výrobu sa používajú staré pneumatiky a textílie vyvezené na skládku.

Nielenže sa tak nemusí likvidovať guma, ktorá pri spaľovaní uvoľňuje do ovzdušia množstvo škodlivín, obchádza sa tak aj potreba využívať vzácne prírodné zdroje. Argentínska spoločnosť Xinca zároveň zamestnáva bývalých väzňov, čím im pomáha uplatniť sa na trhu práce a zaradiť sa do normálneho života.

Vysádzanie umelých stromov, ktoré čistia vzduch

Nemecká spoločnosť Green City Solutions vyvinula „umelý strom“. Ide o vertikálnu plošinu porastenú rastlinami podobnými machu, ktorá v kombinácii s rôznymi technológiami filtruje prach z ulice, oxidy dusíka a oxid uhličitý. Panel z rastlín takto dokáže nahradiť až 275 mestských stromov,pričom zaberá o 99 % priestoru menej.

Konštrukcia obsahuje snímače, ktoré zhromažďujú enviromentálne a klimatické údaje, kontrolujú a regulujú jednotku a zabezpečujú prežitie rastlín. Vďaka solárnym panelom a systémom na zadržiavanie dažďovej vody zariadenie vyžaduje len niekoľko hodín údržby ročne.

Pomáhanie ľuďom bez domova pomocou kávy

Bezdomovectvo je vážnym problémom najmä veľkých miest. Napríklad v Londýne žije podľa štatistík až 4 000 ľudí, ktorí každý deň prespávajú na ulici. Londýnska firma Change Please si preto povedala, že skúsi pre týchto ľudí doslova uvariť lepšiu budúcnosť a to prostredníctvom kávy.

Ľuďom bez domova ponúka možnosť rekvalifikovať sa na baristov a poskytuje im tak prácu. Počas prvých 10 dní im pomôže nájsť bývanie a vyplatí im slušný plat. Firma všetky zisky opäť investuje do ďalšej pomoci. Okrem toho svoje podnikanie prevádzkuje trvalo udržateľným spôsobom. Všetky poháre sú recyklovateľné a káva pochádza z fariem, ktoré podporujú miestne komunity. Káva tak nielenže dobre chutí, ale dobro aj šíri.

Spolupráca s včelami na čistení životného prostredia

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomiera každý rok 12,6 milióna ľudí v dôsledku toho, že žije alebo pracuje v nezdravom prostredí. To znamená, že jedno zo štyroch úmrtí vo svete súvisí so znečistením.

Spoločnosť Beeodiversity z Belgicka pomáha firmám a miestnym autoritám odhaľovať pôvod znečistenia v ich oblasti a vypracováva konkrétne odporúčania na zlepšenie. Na túto činnosť zamestnáva aj veľmi netradičnú skupinku zamestnancov – včely. Včelie robotnice usilovne zbierajú vzorky z miliárd kvetov, ktoré sa následne dôkladne analyzujú. Na základe výsledkov sa môže nariadiť napríklad špeciálne vysádzanie semien alebo zníženie spotreby pesticídov v určitých oblastiach.

Je váš nápad lepší? Prihláste sa do súťaže Chivas VENTURE

Určite sa aj u nás na Slovensku nájde veľa ľudí s nápadmi, ktoré môžu pomôcť svetu. Ak máte pocit, že je to práve ten váš, medzinárodná súťaž Chivas VENTURE môže byť pre vás to pravé.

Ak vaše podnikanie pomáha ľuďom alebo životnému prostrediu, prihláste sa do 31. októbra 2018 a získajte podiel z finančného balíka vo výške 1 milión amerických dolárov a koučing od svetových mentorov.

Formulár na prihlásenie, podmienky súťaže aj detailné informácie nájdete na tomto mieste: https://www.chivas.com/sk-sk/the-venture/apply


Predobjednajte si nový Huawei Mate 20 Pro. Na prvých 200 záujemcov čakajú 2 hodnotné darčeky

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové