Fotoprechádzka: Ako sa varia sirupy Herbert

Pri týchto sirupoch máte pocit, že ešte nie sú veci stratené a poctivosť, láska k tomu, čo robíte, je na prvom mieste.

Ak idete za tým, čo vás baví, a popri tom dostanete nápad, ktorý vychádza z potrieb ľudí, môže z toho vzniknúť niečo také dobré, ako Herbert sirupy.

Zakladateľ značky Mário Marko nám porozprával o tom, ako sa dá dostať spoza baru k manufaktúre a pozriete sa aj do zákulisia prípravy dobrého sirupu.

Autor foto: Patrik Gubiš pre www.hemmet.sk

Mário pracoval ako barman v Londýne, kde si vymýšľal vlastné príchute a receptúry miešaných nápojov. Nájsť však sirup, ktorý by spĺňal jeho predstavy nevedel. Presne v takýchto momentoch sa rodia nápady pustiť sa do niečoho na vlastnú päsť.

Každý produkt, ktorý vyrobil, otestoval na ostro na rôznych akciách. Chcel vedieť, či jeho výrobok bude niečím zaujímavý nielen pre neho, ale aj pre ostatných.

Ohlasy boli pozitívne a to ho nakoplo pokračovať ďalej. Kultúra pitia limonád na Slovensku takmer nebola, a práve v tom videl Mário šancu preraziť.

Autor fotiek: Patrik Gubiš pre www.hemmet.sk

Dobrý produkt funguje aj bez názvu

Nič, čo vzniká v Herberte, nie je len tak. Premýšľaním, spájaním a nenásilným spôsobom sa rodil aj názov. “Rok a pol sme sa nevolali nijak. Až keď som cítil nutnosť vymedziť sa aj názvom a nielen svojimi produktmi, vznikol Herbert.”

Základ slova je spojený s bylinkami (z latinského slova herba, pozn.), ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou výrobkov. “Zároveň sme chceli, aby ľudia za produktom hľadali niekoho skutočného, osobu, nie stroje či marťanov. Tak sme bylinkový základ mena poľudštili na Herberta.”

Deň čo deň tak strávi Herbert tím vo svojom “malom kumbáliku” v Trnave, kde sa celé čaro prípravy sirupov odohráva. Ráno prídu čerstvé bylinky, cez deň sa vyrába, fľaškuje, etiketuje a balí. Následne sa balíčky expedujú a kuriérmi sú odvážané ďalej k spotrebiteľom.

Autor fotiek: Patrik Gubiš pre www.hemmet.sk

Autori foto: Nora & Jakub

Aj napriek množstvu práce sa v Herberte udržuje uvoľnená atmosféra, na čo má Mário jednoduché vysvetlenie: “Každý u nás má priestor sa realizovať, uplatniť nápady, presadiť si, čo má rád. Hierarchia neexistuje. Všetci sme si rovní, názor každého je dôležitý, pretože každý z nás sa pričiňuje o chod celej firmy.”

Suroviny – alfa a omega dobrého sirupu

Receptúru na poctivé sirupy sú dobre stráženým tajomstvom, čo nám ale Mário prezradil vás určite neprekvapí – základ dobrého sirupu tkvie v kvalite surovín, z ktorých je vyrobený.

Mário na kvalite bazíruje tak, že s odstupom času chce, aby každá ingrediencia, každá bylinka či ovocie prešlo priamo ich rukami, aby sa nemuseli spoliehať na dodávateľov, ale sami si riešili suroviny priamo.

Autori fotiek: Nora & Jakub

Metóda výroby, ktorú v Herberte používajú, sa nazýva macerácia. Ide o lúhovanie za studena (sirupy sa nevaria), pri ktorom sa zachováva maximum nutričných hodnôt použitých surovín.

“Na výsledku je to cítiť. Vôňa aj chuť sú autentické,” hovorí Mário. Každá príchuť sa vyrába inak. Líšia sa v spôsobe výroby, dĺžke jej trvania, v teplote.

Dopyt po sirupoch Herbert rastie, prekračuje hranice Slovenska aj Českej republiky. A je možné, že sirupy potečú aj v Londýne, Švajčiarsku, Japonsku či Španielsku. Na toto už ale “malý kumbálik” nestačí.

“Sme práve po niekoľkomesačnom intenzívnom navrhovaní technológie a hľadaní nových priestorov a čím skôr sa nám to podarí zrealizovať, tým skôr dokážeme prekročiť naše súčasné hranice.”

Herbert Sirupy je malá firma, ktorá vznikla z lásky k chutiam a vôňam v našej Trnave. Vytvárame skvelé kombinácie, ktoré nečakáte ale my ich milujeme.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


6 vecí, ktoré ste o Bluetooth možno nevedeli

S názvom Bluetooth ste sa už určite stretli a zrejme túto technológiu aj denne využívate. Ale koľko toho o nej vlastne viete? Zrejme budete prekvapení.

S názvom Bluetooth ste sa už určite stretli a zrejme túto technológiu aj denne využívate.  Ale koľko toho o nej vlastne viete? Zrejme budete prekvapení.

MC Links

Netušíte, čo sú to MC links? Je to práve Bluetooth. Alebo presnejšie, tak sa Bluetooth volal v úplných začiatkoch, pred jeho uvedením na trh v roku 1998.

V preklade názov multi-komunikačné linky doslovne opisoval, čo vlastne Bluetooth robí. A to komunikáciu medzi rôznymi zariadeniami pomocou rádiových vĺn. Ako sa teda vlastne Bluetooth stal Bluetooth-om?

Dánsky kráľ zo stredoveku ikonou modernej doby

Pôvodný nositeľ tohto mena by bol asi dnes prekvapený. Harald Blåtand – modrozub, bol totiž dánsky kráľ v rokoch 940 až 986. Aj svetoznámy znak pre Bluetooth je zložený z dvoch rún – H a B, iniciálov tohto kráľa..

Krajšia verzia hovorí, že si ho vybrali kvôli jeho činom. Tak ako Harald zjednotil Dánsko a Nórsko, aj technológia má zjednocovať zariadenia. Muž, ktorý je za touto technológiou, Sven Mattison, podáva trochu menej vznešený príbeh. Označenie vzniklo pri brainstormingu s pivom a lepší názov už nenašli.

Kópiu runového kameňa, ktorý oslavuje činy Haralda Blåtanda, nájdete pred budovou firmy Ericsson v meste Lund. S miernou úpravou. Harald tu drží v jednej ruke notebook, v druhej telefón.

Bluetooth je vecou dohody

Bluetooth je predovšetkým štandardom – dohodou. Aby mohli zariadenia medzi sebou komunikovať, najskôr sa treba dohodnúť, ako bude komunikácia prebiehať.

Podobne ako sa ľudia museli dohodnúť, že koľko vlastne bude merať jeden meter a vážiť jeden kilogram, museli sa dohodnúť aj ako bude fungovať Bluetooth.

Preto vznikla organizácia Bluetooth Special Interest Group (SIG). Tá pôvodne pozostávala z 5 spoločností. Aktuálne má desaťtisíce členov a aj vďaka nej sa pomerne stará technológia neustále vyvíja.

Nie je Bluetooth ako Bluetooth

To, čo nájdete vo vašom smartfóne, bude najpravdepodobnejšie BT triedy 2. S dosahom 10 metrov a maximálnou teoretickou rýchlosťou 2,1 Mb/s. Ale nájdete aj BT triedy 1, najčastejšie v priemysle. Tu je dosah cez 100 metrov, no s prechádzaním stien má stále problém.

Existuje ešte trieda 3, ktorá má dosah iba jeden meter. Tá nájde svoje využitie napríklad pri smart zámkoch, pri ktorých nechcete, aby sa dvere odomkli, aj keď odskočíte k susedom oproti.

S rýchlosťou trošku “podvádza”

Vyššie sme spomínali, že Bluetooth má maximálnu prenosovú rýchlosť 2,1 Mb/s no, pritom dokáže prenášať dáta rýchlosťou 25 Mb/s. Divné? Tento rozpor má jednoduché vysvetlenie. Totižto od štandardu 3.0 a vyššie Bluetooth trochu podvádza.

Použije svoj vlastný štandard aby spojil dve zariadenia, ale samotné dáta prenáša cez linku 802.11. A za týmito číslicami sa neschováva nikto iný, ako konkurent Bluetoothu – Wi-Fi.

Spravidla všetky smartfóny obsahujú aj Bluetooth, aj Wi-Fi, takže môžete rátať práve s touto vyššou rýchlosťou. V roku 2017 sa chystá nový štandard, 5.0, ktorý okrem iných vylepšení túto rýchlosť zdvojnásobí na 50 Mb/s.

Rozdiel medzi Bluetooth a Wi-Fi

Obe tieto technológie vznikli koncom minulého storočia, obe sú bezdrôtové. Tak aký je vlastne rozdiel? Okrem rozličného historického pozadia a použitých technológií sa reálne líšia skôr účelom.

Bluetooth je určený na párovanie dvoch zariadení, pričom Wi-Fi je primárne určená pre prepojenie zariadenia s internetom. Rozdiel je aj v spomínanom dosahu, kde Wi-Fi kraľuje a tiež počtom pripojených zariadení.

Bluetooth podporuje maximálne sedem spojení. Ak teda z akéhokoľvek dôvodu plánujete mať osem bezdrôtových slúchadiel pripojených k svojmu smartfónu, s Bluetoothom nepochodíte.

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Jeseň plná pestrých nápadov

Možno ani netušíte, koľko maličkých zlepšovákov do svojej domácnosti si môžete jednoducho vyrobiť sami z vecí, ktoré sa v nej bežne vyskytujú. Ukážeme vám, ako si zmajstrujete jednoduchú nástenku a ako si z opadaných listov vyrobíte originálne sezónne podšálky.

Čítaj viac

O2 prináša Strieborný paušál s neobmedzenými volaniami iba za 20 eur

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové