Pekárka radí: Tieto suroviny môžete vymeniť za zdravšie a rovnako chutné

Chcete žiť zdravšie? Máme pre vás tipy, ako do vašej kuchyne „prepašovať“ zdravšie suroviny.

S Lenkou Mančíkovou zo Zdravého pečenia sme sa pozreli na to, ako nahradiť suroviny, ktoré doma pri pečení bežne používame, zdravšími alternatívami. Vďaka nim si môžete spraviť zdravšie sviatky, ale aj bežné dni. 

Hľadáte spoľahlivý a neobmedzený pevný internet? Spoznajte bezdrôtový O2 Internet na doma

Múka

Namiesto klasickej múky skúste do pečenia „prepašovať“ napríklad celozrnnú špaldovú alebo pohánkovú múku, prípadne orechové alebo semienkové múky.

Ak sa chcete akejkoľvek múke čo najviac vyhnúť, pomixujte semienka (napríklad tekvicové) alebo orechy a nahraďte nimi časť múky.

Foto: Michaela Neummanová

Začnite najprv menšími množstvami a postupne, keď naberiete istotu, môžete nahradiť aj celú dávku klasickej múky zdravšou verziou alebo pomletými semienkami, respektíve orechami. Nutrične tak obohatíte aj tradičné pečivo, akým sú medvedie labky.

Aby ste použili menej múky, nahraďte jej časť strúhanou cukinou. Pyré z tekvice (tekvicu upečte alebo uvarte a postláčajte, takto si môžete pripraviť zmes dopredu a uskladniť si ju v mrazničke) použite napríklad do bábovky. Strúhaná cvikla je zase ideálna na pečenie chleba.

Posýpka

Posýpka je typická pre mnohé tradičné koláče. Zabudnite ale na zaužívanú klasiku – múka, cukor, maslo. Aj tu si viete výrazne znížiť kalórie. Namiesto klasickej múky použite špaldovú celozrnnú múku alebo orechy, napríklad mandle.

Extra voňavým variantom je pohánková múka s kokosom. Cukor nahraďte nízkoglykemickým sladidlom, napríklad kokosovým cukrom.

Marcipán

Máte radi chuť marcipánu? Pripravte si doma jeho zdravšiu alternatívu. Základom sú mandle.

Prášok do pečiva

Ako bezlepkový variant použite vínny kameň, teda bezfosfátový kypriaci prášok. Vďaka kukuričnému škrobu je tento prášok bezlepkový.

Jeho hlavnou výhodou je práve bezfosfátovosť. Veľké množstvo fosfátu môže v organizme narušiť rovnováhu medzi fosforom a vápnikom a spôsobiť ochorenia z nedostatku vápniku.

Ak sa k nemu nedostanete, nahraďte klasický prášok do pečiva sódou bikarbónou.

Droždie

Žiadne droždie, ale kvások. Ten vznikne prirodzeným spôsobom pôsobením mikroorganizmov, keď zmiešate múku s vodou. Chce to len čas.

Nepridáva sa do neho nič umelé. Tento druh kvasenia je iný,ako pri droždí, ide o tzv. mliečne kvasenie.

Kvasinky pomáhajú rozkladať lepok a iné ťažko rozložiteľné zložky, ktoré sa nachádzajú v múke. Konzumácia pečiva s kváskom je prospešná pre zdravie a imunitu.

Kvások zoženiete, buď na niektorom z odberných miest, alebo si ho vytvorte sami.

Rastlinný tuk

Skúste vynechať stužené tuky. Radšej použite klasické maslo, kokosový olej, prípadne vegánsky tuk. Ako náhrada môže poslúžiť aj avokádo.

Vajcia

Ani intolerancia na vajíčka vám v pojedaní maškŕt nemusí zabrániť. V mnohých receptoch sa dajú nahradiť pomletým ľanovým semienkom, banánmi, jablkovou výživou alebo bezfosfátovým práškom do pečiva.

Mlieko

Mliečne výrobky nahraďte tofu. Pochutia si nielen vegáni. Takto si pripravíte napríklad cheesecake.

Biely cukor

Okrem trstinového cukru máte na výber aj kokosový či brezový. Ak sa cukru chcete vyhnúť, sladiť môžete aj pomixovaným sušeným ovocím.

V klasických receptoch pokojne znížte množstvo tuku a cukru minimálne o tretinu. Určite tým nič nepokazíte.

Čierne uhlie

Aktívne čierne uhlie redukuje plynatosť, pomáha odstraňovať z tela škodliviny, znižuje vysoký cholesterol a bieli zuby.

Stačí pridať do cesta lyžicu aktívneho uhlia a zdravý doplnok do domáceho chleba je na svete.

Bezlepkové pečenie

Stačí sa nebáť a skúšať. Vyhnite sa hotovým zmesiam múk a skúste prirodzene bezlepkové múky – pohánkovú, cirokovú alebo tapiokovú múku.

Samozrejmosťou sú aj orechové alebo semienkové ako maková, slnečnicová či tekvicová. S týmito múkami pokojne pripravíte aj linecké pečivo.

Pečenie úplne bez múky

Postačia vám len bielka a orechy a parížske rožky sú na svete. Bez múky sa dajú upiecť aj rôzne makové koláče, postačí vám len pomletý mak.

Prípadne sa vydajte cestou nepečených sladkostí a využite cesto zo sušeného ovocia a z orieškov.

Bez soli to nepôjde

V malom množstve žiadne škody nenarobí. Je dôležitá pre chuť, ale aj pre kvalitu cesta a kysnutia, určite to s ňou však nepreháňajte.

Hľadáte pevný internet, na ktorý by ste sa doma mohli spoľahnúť? Bezdrôtový O2 Internet na doma je dostupný až pe 97 % obyvateľov Slovenska už od 10 € mesačne. Viac informácií nájdete na www.o2.sk

Zdravé pečenie

Za blogom Zdravé pečenie stojí Lenka Mančíková, mama, blogerka a kvásková nadšenkyňa, ktorá na svojich kurzoch učí, ako upiecť vlastný kváskový chlieb na základe niekoľkoročných skúseností.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Tomáš Halász: Spoločenské dianie fotí vždy z prvých radov

Aj keď je jeho záber široký, pointa ostáva tá istá: dať priestor tomu, čo má byť verejné. Ateliér popredného reportážneho fotografa sme fotili s telefónom Huawei P9.

Začal fotiť už ako 12-ročný. Rýchlo zistil, že pre jeho záujem o dianie v spoločnosti ho bude baviť práve reportážna fotografia. Práve fotografia je vraj spôsob, ako sa dostať do prvých radov spoločenského diania.

“Ako 12-ročný som nevedel kresliť, nešlo mi ani písanie, tak som musel skutočnosť zachytiť inak. Vo fotografii som videl potenciál,” vysvetľuje Tomáš, čo ho viedlo k povolaniu fotografa.

Dnes by sa definoval ako rôznorodý fotograf na voľnej nohe. Je totiž vraj veľmi ťažké byť zameraný len na jednu činnosť.

Do ateliéru chodí Tomáš pracovať, kreatívne sa vyžívať, vyhrať sa, mať tvorivú náladu.

“Na jednej strane fotím komerčné fotenia – ateliérové firemné portréty, akcie a kampane mimovládnych organizácií – no popritom som aj šéfredaktorom online platformy mono.sk, kde dávame priestor žurnalistom — fotografom, aj autorom slova,” hovorí o svojej momentálnej náplni práce.

Fotí cielene, málokedy „len tak“, náhodne. Nenachádza ľudí na uliciach. Práve preto sa mu ateliér veľmi hodí. Jeho zriadenie bolo v Tomášovom profesionálnom živote veľkým zlomom. Dovtedy fungoval čisto na báze home office, pričom chodil fotiť do terénu.

Miešanie pracovného a súkromného prostredia sa však ukázalo byť veľmi vyčerpávajúce. Práve od tažkých a serióznych tém si niekedy potrebuje odpočinúť pri kreatívnom hraní sa so štúdiovými svetlami. To však pri homeoffice nebolo ľahké.

Tomáš Halász
Tomáš Halász
Tomáš Halász

“Som veľmi rád, že som si spolu s ďalšou fotografkou, Dorotou Holubovou, otvoril ateliér, kde môžem chodiť pracovať, kreatívne sa vyžívať, vyhrať sa, mať tvorivú náladu. Náš ateliér, ktorý sme nazvali Holubník, zároveň vytvára priestor pre menšiu komunitu. Môžeme si tu premietať filmy, pozerať si fotografie, a aj fotiť klientov,” opisuje Tomáš.

Veľmi dôležité pri tejto práci je neupadnúť do rutiny a mať mix rôznorodých fotení, aby sa človek cvičil. Čo sa mu osvedčí pri portrétoch, to vie použiť na reportážach, a zase naopak.

Čo všetko si pre dobrú fotku ochotný urobiť?

Ľahnúť si na zem, vyskočiť na múr, pár hodín stáť na nohách, nejesť, nepiť. No jedna vec, v ktorej nie som ochotný robiť kompromisy, sú morálne zásady. Nezasahujem tam, kde nemám, nemanipulujem s obsahom. Práve pri reportážach je to veľmi dôležité.

Ako sa profesionálni fotografi pozerajú na dnešný fenomén sociálnych sietí, na ktorých sa ako fotograf prezentuje takmer každý?

Sú formou komunikáce, rovnako ako aj samotná fotografia. Som na nich, no nezakladám si na tom, koľko mám odoberateľov. Komunikujem cez ne nielen pekné fotky, ale aj svoje názory a postoje. Nejde mi len o komerčné promo.

Čo sa Tomášovi osvedčí pri portrétoch, to vie použiť na reportážach.

Tomáš Halász je nezávislý fotograf, ktorý sa sústreďuje na reportážno-dokumentárnu fotografiu a fotografiu pre tretí sektor. Získal ocenenia Czech Press Photo, Slovak Press Photo, VÚB Foto Roka, aj Novinársku cenu Nadácie otvorenej spoločnosti. Je šéfredaktorom platformy MONO.sk a ambasádorom značky Nikon.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Skladačka, novinka s AI vychytávkami aj obrovský tablet. Vybrali sme 5 zariadení, na ktorých displej je radosť sa pozerať

Čítaj viac

Hudobník a spisovateľ Braňo Jobus: Dospelosť ma nezomlela, v mojich knižkách pre deti si stále žmýkam srdce

Čítaj viac

Šetrenie nám dáva slobodu aj priestor zlyhať. Simona a Gréta vedú projekt o peniazoch a poradia, ako si nastaviť vlastnú finančnú rovnováhu

Čítaj viac