Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Kancelárska káva nemusí byť nutným zlom

Tu je pár jednoduchých trikov, vďaka ktorým sa na ňu budete môcť tešiť.

Káva je jednou z najdôležitejších, a pritom aj najnevyhnutnejších doplnkov pre spokojný život v kancelárii.

Takmer všade je samozrejmosťou, no nie vždy chutí dobre. Je to spôsobené tým, že káva je citlivá plodina a jej kvalitu ovplyvňuje naozaj veľa faktorov.

Varieta, nadmorská výška a klíma krajiny pôvodu, typ spracovania, podmienky pri preprave, stupeň praženia či spôsob prípravy, to všetko sa odrazí vo výslednej chuti.

Máločo z toho sa dá v kancelárii ovplyvniť, no existuje zopár jednoduchých trikov, vďaka ktorým môžeme aj priemernej káve pomôcť, aby bola lepšia.

Uskladnenie

Najväčšími nepriateľmi čerstvo praženej kávy sú svetlo, teplo a kyslík. Káva má rada sucho, tmu a konštantú izbovú teplotu. Na jej uskladnenie vám najlepšie poslúžia vákuové dózy, z ktorých môžete vždy jednoducho vysať vzduch.

Ak také nemáte po ruke, pokojne nechajte kávu v jej pôvodnom obale, vytlačte z neho vzduch a uzatvorte ho plastovým štipcom.

Voda

Šalku kávy tvorí prevažne voda. Napriek tomu jej málokto prisudzuje veľký význam. No ak budete dbať na jej kvalitu, zákonite sa to odrazí aj na výslednej chuti.

Voda by mala byť vždy čo najčerstvejšia, bez zápachu, bez chlóru, a mala by obsahovať priaznivý pomer minerálov.

Trafiť ten správny pomer je naozaj veda profesionálnej baristiky, no aj vy môžete s vodou začať experimentovať. Vyskúšajte vodu z vodovodu, filtrovanú vodu, alebo ľahko mineralizovanú vodu z obchodu, a pozorujte, čo to robí s chuťou.

Nahriatie šálky

Skúste dať pred samotnou prípravou zovrieť trochu vody a naliať ju do prázdnej šálky. Studený porcelán sa zohreje a postará sa o to, že espresso nestratí svoju teplotu ani arómu.

Čistota

Ako sa hovorí, čistota je pol života. Starajte sa pravidelne o váš firemný kávovar a nezabúdajte ho poriadne preplachovať. Najlepšie pred a aj po každej káve.

Tento jednoduchý krok zaručí čistejšie a jasnejšie chute a dlhšiu životnosť kávovaru. Ak máte v kancelárii samostatný mlynček, nezabúdajte ani naň a dôkladne ho čistite.

Variácie chutí

Každý má rád inú chuť. Ak patríte k tým, ktorí nemajú radi trpkú horkosť, skúste si do kávy pridať naozaj malú štipku soli a pozorovať, čo to spraví s chuťou. Mala by stiahnuť horkosť. Ak hľadáte niečo osviežujúce, vyskúšajte si vyšejkovať espresso s dvomi kockami ľadu.

Ak ani tieto tipy nepomáhajú, skúste spraviť v kancelárii menšiu kávovú revolúciu a poobhliadnite sa po naozaj kvalitnom dodávateľovi kávy.

Na našom trhu existujú skvelé pražiarne výberovej kávy, ktoré vám každý mesiac pošlú priamo do kancelárie čerstvo upraženú výberovú kávu, a ešte vám aj poradia, ako z nej dostať čo najviac chutí.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

7 potravín, ktorým sa v lete vyhnite, ak chcete vyzerať dobre v plavkách

Kúpacia sezóna je v plnom prúde a všetci chceme v plavkách vyzerať, čo najlepšie. Poradíme vám, akým jedlám a nápojom by ste sa tesne pred odchodom na pláž či kúpalisko mali radšej vyhnúť.

Letné horúčavy prekonávajú svoje maximá a tak neostáva nič iné, len obliecť si plavky a vyraziť k vode. To posledné, čo každý z nás chce, je cítiť sa bez trička guľatejší, ako v skutočnosti sme.

Samozrejme, že dlhodobo zanedbávaný pohyb a nevhodnú životosprávu na poslednú chvíľu nevykompenzuje žiadny zázrak. Existujú však potraviny, ktorým sa oplatí vyhnúť. Ak ich totiž skonzumujete dva – tri dni pred kúpaním, objem vášho bruška zbytočne „nafúknu“.

Ak teda chcete, aby vaše bruško „spľaslo“ a vyzeralo plochšie, vylúčte z jedálnička nasledovné potraviny:

Strukoviny

Strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica, bôb či cícer sú síce zdravé potraviny, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať, rozhodne ich však nejedzte niekoľko dní predtým, ako sa budete chcieť pochváliť plochým bruškom. Telo ich totiž nevie úplne dobre stráviť a preto spôsobujú problémy s nadúvaním. V prípade, že na ne predsa len dostanete neodolateľnú chuť, nechajte ich na noc napučať vo vode a potom ich pred varením iba prepláchnite.

Hlúbová zelenina

Podobné účinky na náš tráviaci trakt má aj hlúbová zelenina, napríklad brokolica, kel, kapusta, karfiol či kaleráb. Existuje spôsob, ako ich nežiadúce účinky na naše trávenie obmedziť. Namiesto prívarkov či vyprážaných jedál si zeleninu pripravte na pare. Bude tak oveľa ľahšie stráviteľná.

Žuvačky

Môže to znieť prekvapujúco, no predtým než vbehnete do plaviek, sa pre istotu vyhnite aj žuvačkám. Žuvanie má za následok prehĺtanie vzduchu, čo môže spôsobiť nadúvanie či dokonca bolesti brucha.

Jedlá z bielej múky

Cestoviny, knedle, biele pečivo či pizza – týmto dobrotám odolá len málokto. S dnešným výberom surovín však bielu múku dokážete nahradiť zdravšími alternatívami, ktoré bude viac vyhovovať vášmu fit jedálničku. Skúste napríklad špaldovú, pohánkovú alebo kukuričnú múku, ktoré sú oproti tej bielej ľahšie stráviteľné.

Sladené bublinkové nápoje

Dodržiavať pitný režim je dôležité, a to predovšetkým v lete, kedy vládnu vysoké teploty. Aj pri nápojoch si musíme dávať pozor na to, čo a koľko toho vypijeme. Mnoho sladkých nápojov nás síce v horúcich dňoch osvieži, no obsahujú rôzne farbivá a konzervačné látky, ktoré škodia nášmu telu. Okrem toho sú tieto nápoje sýtené oxidom uhličitým, ktorý rovnako prispieva k nadúvaniu a kŕčom v žalúdku. Uprednostnite preto radšej čaj či čistú vodu.

Jedlá s vysokým obsahom soli

Potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvá soli ako údeniny, instantné polievky, bujóny, sójová omáčka, slané praclíky a pražené orechy majú síce výraznú chuť, no zadržiavajú v organizme vodu a prispievajú k tomu, že telo pôsobí nafúknuto. Namiesto balíka čipsov si tak na chrumkanie radšej nakrájajte mrvku, zeler či uhorku.

Jedlá z rýchleho občerstvenia

Nezdravé pokušenia na nás v lete číhajú na každom kroku. Kúpaliská, uličky miest či festivaly plné chutných burgerov, hranolčekov a k tomu na výber rôzne omáčky. Jedlo z fastfoodu však obsahuje množstvo škodlivých tukov či sacharidov a pritom relatívne nízky obsah vlákniny. Táto kombinácia spôsobuje, že jedlo v tráviacom trakte uviazne na dlhý čas a ťažšie sa nám trávi, čo má za následok nadúvanie a pocit plného brucha.

Obľúbili ste si zdravú alternatívu obľúbenej, no menej telu prospešnej pochúťky? Podeľte sa s nami v komentároch na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.