Samsung Galaxy Z Flip6 5G štýlovo vyriešil dilemu, či dať prednosť veľkému displeju alebo praktickým rozmerom

Ohnutý displej na šiestej generácii skladačiek od Samsungu je plný zábavných a kreatívnych vychytávok pri fotení.

Ešte kým som prvýkrát do rúk chytil novú skladačku od Samsungu, zaspomínal som si na rok 2008. V magazíne o mobiloch som si vtedy s nadšením čítal o budúcnosti ohýbateľných displejov. Okrem iného predpovedali, že si dnes budeme užívať pohyblivé obrázky v novinách.

Skoro osobný tréner, no stále poruke: správny výber smart hodiniek prinesie do športovania viac motivácie

Na takúto čarovnú vychytávku si asi ešte nejaký čas počkám, ale je fascinujúce po 16 rokoch testovať smartfón s displejom, ktorý sa dá zložiť na polovicu. Kombinácia šiestej generácie a umelej inteligencie Galaxy AI robí zo Samsung Galaxy Z Flip 6 5G smartfón, ktorý vyniká rozšíreným používateľským zážitkom.

Virtuálne tlačidlá som vymenil za intuitívne gestá 

Pred prvým zapnutím ma lákalo si novinku ochytať. Pánt, ktorý umožňuje smartfón skladať, pôsobí kvalitne, nemá nadmernú vôľu a ohýba sa plynulo. Okolo elegantného krytu pántu sa nachádzajú relatívne veľké škáry, ktoré môžu byť náchylnejšie na vniknutie nečistôt. Hlavne na pláži si preto dávajte pozor, aby sa do pántu nedostal piesok, ktorý by pri ohýbaní praskal.

Po zapnutí viedli moje prvé kroky do nastavení. Navigačný panel troch virtuálnych tlačidiel naspodku displeja som vymenil za intuitívnejšie a pohodlnejšie gestá. 

Potiahnutím prsta po displeji odspodu smerom nahor zobrazíte domovskú obrazovku, podobným gestom zobrazíte aj otvorené aplikácie, len po potiahnutí nahor musíte prst na displeji krátko podržať. Gesto na krok späť je potiahnutie prsta zľava alebo sprava do stredu displeja. Som zvyknutý na iPhone, chvíľu mi trvalo sa s gestami zladiť, ale zvykol som si rýchlo už počas prvého dňa. Nastavenie nájdete v sekcii Displej → Navigačný panel, kde si vyberáte medzi možnosťami Tlačidlá alebo Gestá potiahnutím prstami.

Malý vonkajší displej poteší šikovnými funkciami pre rôzne appky

Tenký rámik okolo hlavného 6,7-palcovového Dynamic AMOLED 2X displeja by mohol byť na prvý pohľad tenší, no pri skladacích zariadeniach nie je táto kritika namieste, hlavne v porovnaní s konkurenciou. 

V oblasti zhybu budete cítiť niekoľko vlniek pri kontakte prsta s displejom, no aj táto vlastnosť je pri ohybnom displeji pochopiteľná. Vlnky som rýchlo prestal vnímať a začal som si užívať široké pozorovacie uhly a čitateľný jasný displej aj na priamom slnku.

Pri čiastočnom ohnutí displeja sa mi objavilo malé plávajúce tlačidlo, ktoré ponúka rýchly prístup k multitaskingu alebo k ovládacím prvkom médií. Nastaviť si môžete aj automatické zobrazovanie tejto funkcie zvlášť pre jednotlivé aplikácie. Môžete tak mať naraz zobrazenú napríklad aplikáciu na prehrávanie hudby a správy, pričom jednu z nich môžete vytiahnuť aj do plávajúceho okna.

Oveľa viac ma zaujímalo, čo dokáže vonkajší Super AMOLED displej s uhlopriečkou 3,4 palca. Hlavný displej určite nenahradí, ale spustíte na ňom viacero appiek v rámci zaujímavej experimentálnej funkcie Labs.

Na malom displeji môžete využívať Google mapy, YouTube, Netflix či WhatsApp. Iné appky ponúkajú využívať svoju lite verziu, napríklad pri Spotify som si mohol spustiť jeden z posledných ôsmich playlistov alebo podcastov, samozrejme, prepínať medzi pesničkami.

Ak máte doma smart zariadenia, oceníte možnosť ovládať ich cez vonkajší displej. Na správy viete odpísať priamo z notifikácií, nechýba prístup k nedávnym hovorom, takmer plnohodnotne sa javí aj kalendár, v ktorom možno listovať či pridávať doň udalosti.

Stereoreproduktory robia z hrania zážitok

Nepatrím medzi najväčších nadšencov počítačových hier, ale vždy si rád zahrám pretekársku hru. Procesor Snapdragon 8 Gen 3 a grafický čip Adreno 750 som sa rozhodol otestovať na graficky náročnej hre Asphalt 9: Legends a zaspomínať si na časy, keď som na Nokii 6300 hrával Asphalt: Urban GT. 

Pozitívne ma prekvapila plynulosť pohybov, ktorá sa nezhoršila ani po nastavení najvyššej úrovne grafiky. Celý zážitok navyše príjemne dopĺňali stereoreproduktory, ktoré v hernej pozícii naozaj spĺňajú svoj účel. Keď som si do pozadia začal prehrávať svoje obľúbené skladby, hranie ma pohltilo. 

Po 30 minútach som pocítil mierne zahrievanie v hornej polovici zariadenia. Napriek tomu, že Samsung Z Flip 6 5G nie je klasickým herným telefónom, pre príležitostných hráčov na tento účel dobre poslúži.

Batéria na bežné fungovanie stačí, za konkurenciou zaostáva 

Operačná pamäť navýšená na 12 GB RAM a zdvihnutie kapacity batérie na 4 000 mAh sú určite žiadanými vylepšeniami, no Samsung Galaxy Z Flip 6 5G v týchto parametroch zaostáva za konkurenciou z Číny a USA.

Šiesta generácia zdedila po predchodcovi aj maximálny výkon dobíjania a podporuje len podpriemerných 25 W. Osobne to nepovažujem za problém, no na trhu sa už často stretávame so značne rýchlejším dobíjacím výkonom.

Na nabíjanie najvyšším výkonom som si v nastaveniach v sekcii Batéria → Nabíjanie zapol možnosť rýchleho dobíjania. Používal som adaptér s podporou Samsung Adaptive Fast Charging s výstupom max. 33 W, takže pri teoreticky najrýchlejšej možnosti trvalo nabíjanie z 0 na 100 % 75 minut. Po 30 minútach som sa dostal na úroveň 52 %.

Keďže občas potrebujem prístup na internet cez laptop, bežne využívam prístupový bod wi-fi z telefónu. Bol som pripojený po celý deň, dáta som aktívne využíval asi šesť hodín, popritom som z telefónu aj prehrával hudbu cez bluetooth a batéria sa na konci dňa úplne vyčerpala. Pri bežnom používaní vydržala celý deň s približne 20 % kapacity na konci.

Highlightom medzi novinkami sú možnosti kreativity pri fotení a točení videí

Najzaujímavejší a najkreatívnejší používateľský zážitok prináša skladací displej pri fotení a točení. Hlavnú 50 Mpx šošovku s optickou stabilizáciou dopĺňa širší 12 Mpx objektív. 

Pri zábavnom natáčaní v skateparku som kamaráta Dávida snímal počas jazdy za ním cez režim FlexCam, ktorý mi pomohol pohodlnejšie točiť aj zábery tesne nad zemou. Na jednej polovici displeja som mal k dispozícii nástroje fotoaparátu, na druhej som videl, čo práve točím, a zároveň som dokázal telefón pohodlne držať. Ak by som podobné zábery chcel urobiť s bežným smartfónom, musel by som ho krkolomne držať a niektoré by som musel točiť naslepo.

Režim FlexCam sa dá využívať naozaj kreatívne. Napríklad, keď som sa chcel počas jazdy natáčať sám, položil som telefón na prekážku a ohýbaním displeja som dostal objektív do žiadanej polohy. Ocenil som aj možnosť zobraziť hľadáčik na vonkajšom displeji, aby som sa mohol pri snímaní vidieť. Je však škoda, že to neplatí pri nastavení pomeru strán na výšku (9 : 16).

Zvlášť príťažlivé sú zábery v portrétovom režime. Zvýraznili Dávidovu postavu a trik, pričom pozadie sa jemne rozmazalo. Niekedy sa stalo, že sa rozmazala aj časť Dávidovho tela, čo pokazilo celý záber. 

Počas natáčania som ocenil plynulosť záberov pri 60 FPS, ktorá dodala hladký priebeh akčných scén a možnosť prehrať si takýto záber aj spomalene. Na točenie spomalených záberov je však lepšie využiť režim, ktorý je na to určený, kde máme k dispozícii maximálne rozlíšenie Full HD a možnosť voľby FPS na 240 alebo 120. Pri následnej úprave spomaleného záberu v galérii ma potešilo, že som mohol zvoliť až dva úseky, kde bude prehrávanie spomalené, pričom pre každý úsek som mohol nastaviť inú rýchlosť prehrávania. 

Umelá inteligencia mi ponúkla niekoľko netradičných funkcií, ktoré posúvajú úpravy fotiek na novú úroveň. Napríklad použitím lasa na výber objektov som z prehľadného a jasného záberu jednoducho odstránil chlapca na kolobežke a na fotku bolo automaticky doplnené pozadie za ním, pričom výsledok bol veľmi presvedčivý. 

Zo zvedavosti som skúsil aj náročnejšie zadanie a z nejasnej snímky urobenej pri slabšom osvetlení som odstraňoval predmety zo stola. Pokiaľ sa predmet neprekrýval s iným, výsledky neboli dokonalé, no niekedy sa podarilo objekt uspokojivo odstrániť, keď som však skúsil odstrániť objekt, ktorý bol na zábere pred iným, použiteľný výsledok som nedosiahol.

Ak ste nadšencom selfie, možno uvítate efekty tváre, ktoré sa zobrazia vždy, keď na snímke rozpozná tvár. Medzi možnosťami nájdete úpravu čeľuste, očí, farby pokožky alebo vám pomôže vyhladiť vrásky. Nechýba ani možnosť gumovania nedokonalostí s nastavením úrovne, no môžete len jednoducho rozostriť pozadie.

Zakrúžkuj a vyhľadaj – jednoduchá cesta k informáciám

Vychytávka Zakrúžkuj a vyhľadaj (Circle to search) je efektívny spôsob vyhľadávania podľa obrázka. Zadaním vyhľadávania môže byť čokoľvek, čo sa aktuálne zobrazuje na displeji, napríklad, po vysunutí spodného panela funguje aj počas spustenej hry a pracuje aj s rozpoznávaním textu, čo môže byť často veľmi užitočné.

Aktivácia tejto funkcie je veľmi jednoduchá, kedykoľvek stačí obyčajné pridržanie virtuálneho tlačidla „domov“, ak telefón ovládate gestami, pridržíte spodný pásik a následne zakrúžkujete objekt, ktorý chcete vyhľadať. Keď sme boli v Skateparku Janka Kráľa, cez hľadáčik fotoaparátu som zakrúžkoval vyhliadkovú vežu UFO alebo svoje topánky a výsledky z Googla boli okamžite pripravené v malom okne a v oboch prípadoch správne.

Za zmienku stojí aj webový asistent, ktorý zvládne na dve ťuknutia zosumarizovať obsah článku alebo preložiť načítaný obsah behom pár sekúnd. Pri preklade, nanešťastie, nie je schopný pracovať v slovenčine, no dobrou správou je, že pri sumarizácii slovenčinu dobre chápe.

Biometria s prižmúreným okom

Odomknutie telefónu odtlačkom prsta v tlačidle uzamknutia funguje spoľahlivo, no v prípadoch, keď som uprednostňoval odomknutie tvárou, bola úspešnosť rozpoznania len na úrovni asi 80 %. Smartfón ma spoľahlivo spoznával s čiapkou či okuliarmi, no keď som mal nasadené oba tieto módne doplnky, prístup do zariadenia sa mi nepodarilo získať ani raz.

Na porovnanie: môj iPhone 13 mini ma rozpozná v drvivej väčšine prípadov, dokonca aj s rúškom. Výrazný rozdiel vyplýva z využívaných technológií. Kým FaceID využíva 3D metódy a až štyri vzájomne spolupracujúce senzory, flipko využíva 2D metódy, ktoré sa spoliehajú len na prednú kameru. Napriek tomu si nemyslím, že to pre bežného užívateľa môže predstavovať problém, pre ktorý by nebol ochotný prižmúriť oko.

Kreatívny nástroj pre náročných

Ako fanúšik kompaktných každodenných predmetov by som pri výbere nového smartfónu definitívne zvážil Samsung Galaxy Z Flip 6 5G, ktorý veľmi funkčne kombinuje praktické rozmery s plnohodnotným displejom.

Každý, koho baví tvorba multimediálneho obsahu, navyše veľmi ocení kreatívne možnosti režimu FlexCam a užitočné nástroje umelej inteligencie Galaxy AI. K pozitívam radím aj spoľahlivý výkon aj pri náročných hrách a prísľub aktualizácií na sedem rokov.

Za najväčšie negatívum považujem nízku ochranu pri kontakte s pieskom a zvážiť treba aj cenovku, ktorá je adekvátna pre prémiové zariadenie. Samsung Galaxy Z Flip 6 5G určite nesklame ani náročného zákazníka.


Spravte si zo smartfónu osobného trénera. Vybrali sme 10 aplikácií, ktoré vás dostanú do formy.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Spravte si zo smartfónu osobného trénera. Vybrali sme 10 aplikácií, ktoré vás dostanú do formy

Telefón to za vás síce neodcvičí, ale môže byť spoľahlivým sprievodcom vašich tréningov.

Smartfóny sa stali našou platformou skoro na všetko – bola by škoda, ak by sme nevyužili ich potenciál aj pri zdravom životnom štýle. Vybrali sme preto niekoľko šikovných aplikácií na behanie, bicyklovanie, funkčné i silové tréningy aj na turistiku, ktoré udržia vašu motiváciu, ale zároveň posunú pohyb na efektívnejšiu a zábavnejšiu úroveň. Začať môžete už dnes doma v obývačke či vonku v parku.

Trénerka odpovedá: Pre koho je behanie vhodné, ako s ním začať a vytrvať, kedy je lepšie nahradiť beh chôdzou?

Športové aplikácie ponúkajú široké spektrum funkcií – od základného sledovania aktivity až po personalizované tréningové plány a komunitné výzvy, ktoré môžu skvelo povzbudiť k väčším úspechom.

Kardio (nielen) pre bežcov

Nike Run Club

Pre bežcov všetkých úrovní.

Jedna z najpopulárnejších bežeckých aplikácií na trhu. Ponúka rôzne vedené bežecké tréningy, ktoré sú sprevádzané motivačnými pokynmi od profesionálnych trénerov. 

Aplikácia sleduje vašu vzdialenosť, tempo a čas, pričom umožňuje súťažiť s priateľmi v apke a zdieľať s nimi aj svoje výkony. Ponúka aj možnosť plánovať tréningy podľa osobných cieľov a pokroku. 

Vďaka funkcii Challenges môžete súťažiť s bežcami z celého sveta, čím získate ďalšiu motiváciu na zlepšovanie svojho výkonu. Nike Run Club je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí chcú nielen behať, ale aj zlepšovať svoju techniku a vytrvalosť. Navyše je apka Nike Run Club zadarmo so všetkými funkciami. 
Túto aplikáciu si nainštalujete do mobilu s Androidom, ale aj do iPhonu.

Strava

Pre bežcov aj cyklistov, ktorí chcú byť súčasťou širšej komunity.

Známa aplikácia spája bežcov a cyklistov v jednej globálnej komunite. Vďaka GPS sleduje vaše trasy, tempo, výškový profil a umožňuje aj porovnávanie s inými používateľmi na rovnakých trasách alebo konkrétnych úsekoch trate. Okrem toho ponúka výzvy, ktoré vás budú motivovať prekonávať svoje osobné rekordy. 

Aplikácia umožňuje aj prepojenie s rôznymi zariadeniami, napríklad smart hodinkami, a poskytuje podrobnú analýzu výkonov. Stravu môžete používať zadarmo, no môžete si zaplatiť členstvo, s ktorým odomknete mnoho ďalších bonusových funkcií.
Stravu je možné stiahnuť do Androidu, ale aj na iPhone.

Map My Run (by Under Armour)

Aby ste mohli detailne sledovať svoj výkon.

Map My Run využíva GPS na zaznamenávanie trás, tempa i vzdialenosti a poskytuje detailnú analýzu každého behu. Ponúka aj funkciu živého sledovania, kde môžu vaši bežeckí kamoši v reálnom čase sledovať váš beh. 

Apka obsahuje aj tréningové plány pre bežcov na rôznych úrovniach – od začiatočníkov až po pokročilých. Okrem toho môžete prepojiť aplikáciu s rôznymi fitness zariadeniami, ako sú smart hodinky alebo fitness trackery, čím získate ešte presnejšie údaje. Táto apka je ideálny nástroj pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoju kondíciu a dosahovať nové bežecké ciele.

Map my run je dostupná zadarmo, no môžete si predplatiť tzv. MPV, ktoré vám ponúkne ďalšie extra možnosti.

Apku stiahnete a môžete behať, či už máte iPhone, alebo Android.

Aj turistika je poriadny výkon. Nielen mapy vám pri tomto športe pomôžu

AllTrails

Šikovná aplikácia pre turistov, ktorí chcú objavovať nové trasy, sledovať svoj výkon a nikde sa nestratiť.

Skvelý sprievodca pre milovníkov prírody, chôdze a turistiky. Aplikácia obsahuje rozsiahlu databázu turistických trás, chodníkov a cyklistických trás po celom svete, ktoré sú kategorizované podľa náročnosti, dĺžky a hodnotení od ostatných používateľov. 

Pomocou GPS funkcie môžete sledovať svoju trasu v reálnom čase, a tak sa nemusíte obávať ani zablúdenia. AllTrails ponúka aj fotografie a podrobné opisy trás, čo vám pomôže lepšie naplánovať dobrodružstvo. Aj vy sa však môžete stať súčasťou komunity a pridávať svoje vlastné trasy s odporúčaniami.
Alltrails je zadarmo s možnosťou plateného členstva (AllTrails Pro) na odomknutie ďalších funkcií a offline máp. Aplikácia je dostupná pre Android aj pre iPhone.

Komoot

Detailné plánovanie vašich outdoorových aktivít vrátane turistiky.

Vďaka GPS a podrobným mapám môžete vytvárať a objavovať trasy, ktoré sú prispôsobené vašej úrovni kondície a vašim preferenciám. Komoot ponúka aj offline mapy, ktoré oceníte pri cestovaní do oblastí s obmedzeným prístupom na internet. Je ideálna pre tých, ktorí chcú mať prehľad o svojich aktivitách a plánovať si výlety na mieru.

Komoot môžete mať zadarmo s možnosťou predplatenia si ďalších funkcií. Stiahnete si ju do iPhonu, ale aj do smartfónu s Androidom.

Zombies, Run! 5K Training 2

Ak vás nudí počúvanie hudby alebo podcastov pri behu, s touto apkou sa stanete súčasťou dobrodružného príbehu priamo počas behania.

Zombies, Run! kombinuje beh s interaktívnym príbehom. Ako používateľ sa stanete postavou v zombie apokalypse, v ktorej musíte utekať, aby ste prežili. Počas behu počúvate inštrukcie a zvukové efekty, ktoré vás vtiahnu do príbehu, a zároveň musíte zbierať zásoby aj unikať pred zombíkmi. 

Aplikácia ponúka rôzne príbehové misie, ktoré pridávajú do tréningov adrenalín a napätie. Okrem toho si môžete vytvárať vlastné playlisty a prepojiť ich s príbehovou linkou. Zombies, Run! je jednoducho ideálna pre tých, ktorí chcú mať behanie o niečo zábavnejšie. Apka je zadarmo, no máte možnosť kúpiť si predplatné s novými možnosťami. 

Stiahnete si ju do mobilu s Androidom, ale aj do iPhonu.

Posilňovanie celého tela

Nike Training Club

Cvičenie doma aj v posilke.

Obsahuje stovky tréningov zameraných na silu, mobilitu, kardio aj jogu, to všetko pod vedením profesionálnych trénerov. Aplikácia ponúka aj personalizované tréningové plány, ktoré sa prispôsobujú vašej úrovni a cieľom. 

Ďalšou výhodou je, že tréningy sú rozdelené podľa časovej a fyzickej náročnosti, takže si môžete vybrať presne to, čo vám vyhovuje. Nike Training Club dokonca aj pravidelne aktualizuje svoje cvičenia a pridáva nové programy. Je to skvelý nástroj pre tých, ktorí chcú mať rôznorodý a efektívny tréning na jeden klik v smartfóne.
Navyše si Nike Training Club nemusíte predplácať, lebo je so všetkými funkciami zadarmo.

Apka je dostupná pre iPhone, ale aj pre smartfóny s Androidom.

Freeletics

Pre všetkých, ktorí obľubujú (aj krátke) funkčné tréningy – aj bez fitness doplnkov.

Freeletics je známa najmä svojimi krátkymi, ale intenzívnymi tréningami, takže aj keď máte málo času, vyťažíte z toho maximum. Môžete s ňou cvičiť kdekoľvek aj bez vybavenia. Aplikácia obsahuje aj personalizované tréningové plány na základe vašej fyzickej kondície a cieľov. 

Ponúka aj komunitnú funkciu, kde nájdete podporu a motiváciu. Zapojíte sa tak do výziev aj súťaží, čo môže pomôcť zvýšiť tréningovú motiváciu. Freeletics však aj bez toho motivuje k dosahovaniu najlepších výsledkov bez ohľadu na to, kde práve ste, a poskytuje všetko, čo potrebujete na efektívny tréningový režim. Môžete si dokonca vybrať, na ktorú časť tela by ste chceli tréning zamerať. 

Apka je na stiahnutie zadarmo, no viac možností získate, ak si ju platíte. 
Cvičíte hneď, ako si Freeletics stiahnete do Androidu alebo iPhonu.

THENX

Aplikácia zameraná na kalisteniku a funkčný tréning.

THENX obsahuje tréningové plány, ktoré využívajú váhu vášho vlastného tela na budovanie sily, vytrvalosti a flexibility. Aplikácia ponúka cvičenia pre začiatočníkov aj pokročilých s podrobnými videonávodmi, ktoré vám pomôžu správne zacvičiť jednotlivé cviky.

Apka má aj tréningové plány zamerané na rôzne časti tela a cieľové zameranie, ako je napríklad zlepšenie kondície a výdrže alebo zväčšenie svalovej hmoty. THENX umožňuje cvičiť kdekoľvek bez nutnosti nákladného vybavenia. Je zadarmo na stiahnutie s možnosťou nákupov v aplikácii na odomknutie ďalších funkcií a programov.

Apka je dostupná pre iPhone a telefóny s Androidom.

Hevy: Gym Log Workout Tracker

Ešte efektívnejšie silové tréningy.

Skvelá aplikácia pre ľudí, ktorí sa sústredia na silové tréningy a chcú podrobne sledovať svoj pokrok. Umožňuje zaznamenávať každý tréning, závažia, opakovania aj čas odpočinku, čím pomáha optimalizovať cvičenie. 

Aplikácia ponúka možnosť vytvárať vlastné tréningové plány a analyzovať historické dáta, aby ste svoj progres sledovali v priebehu času. Hevy tiež obsahuje komunitné prvky, takže môžete svoje úspechy zdieľať a porovnávať výsledky s ostatnými používateľmi – podobne ako Strava pre beh, Hevy je „sociálna sieť“ pre silové tréningy.

Hevy môžete mať zadarmo, ale aj v platenej verzii s možnosťou odomknutia prémiových funkcií.

Apku stiahnete do Androidu aj iPhonu.


Smartfóny sú našou platformou na všetko, a preto je dôležité dobre si zvážiť, ako a koľko času na nich trávime. Pri deťoch a mladých ľuďoch je to ešte dôležitejšie, pretože od „dobrého pocitu“ zo scrollovania sa ťažko odvyká – podľa prieskumu O2 deti priemerne denne prescrollujú aj 400 m.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Aké slúchadlá si vybrať k smartfónu? Poradíme vám, na čo všetko treba myslieť

Bezdrôtové slúchadlá sú perfektným doplnkom vášho smartfónu pri práci, pri športe aj relaxe.

Slúchadlá boli vždy verným pomocníkom smartfónov, no dnes už získavajú status nevyhnutného doplnku každého inteligentného telefónu. Funkcie a schopnosti bezdrôtových slúchadiel sa neustále rozširujú a čoraz väčší zmysel dávajú aj tým, ktorí cez svoj smartfón hudbu nepočúvajú. 

S novými slúchadlami si užijete pozeranie obľúbeného seriálu či filmu na smartfóne kdekoľvek budete. O to viac, ak máte Netflix v cene vášho O2 Paušálu

Telefonovať bez nutnosti mať smartfón bezprostredne pri sebe, vyťahovať ho z vrecka či kabelky, ovládať hlasového asistenta, prepínať hudbu v playliste alebo sa sústrediť na prácu potlačením hluku okolitého sveta. Kombo slúchadlá + smartfón toho dnes dokáže naozaj veľa, preto sme si pre vás pripravili niekoľko rád, ktoré vám pomôžu vybrať si ideálne slúchadlá pre vaše potreby.

Zvuk nie je jediné kritérium

Vybrať si perfektne vyhovujúce slúchadlá môže byť rovnako zložité ako nájsť dokonalý smartfón. Aj v tomto prípade ide o otázku osobných preferencií a kompromisov. Je však zopár vecí, ktoré by ste pred výberom mali vedieť.

Prirodzene a logicky sa núka, že najdôležitejšou charakteristikou slúchadiel je zvuk. Povedzme si však úprimne, hľadať slúchadlá s hi-fi zvukom ako doplnok k smartfónu je úplne zbytočné. Dokonalý zvuk si totiž najlepšie vychutnáte v pohodlí, keď sa naň sústredíte a máte samotné skladby v dostatočnej kvalite. Obmedzenie kvality pre vás neplatí, ak máte ako súčasť svojho O2 Paušálu predplatné na TIDAL, službu, cez ktorú môžete streamovať hudbu v nekomprimovanom formáte FLAC.

Uniformita má logický dôvod

Samozrejme, rozdiel v kvalite zvuku medzi 30- a 180-eurovými slúchadlami budete počuť, no nebude až taký zásadný. A to aj z toho dôvodu, že výrobcovia dnes vedia veľa vecí vyladiť softvérovo.

Dôvod, prečo sú takmer všetky slúchadlá ladené do prebasovaného zvuku, ktorý dokáže vytiahnuť každý jeden detail skladby, je ten, že takýto zvuk je pomerne univerzálny v mainstreamovej hudbe a najmä funkčný. Cez slúchadlá totiž čoraz viac telefonujeme, ovládame nimi smartfón a počúvame hovorené slovo v podcastoch.

Aj preto pri smartfónových slúchadlách argumentovať v prospech lepšieho zvuku pripojením cez 3,5 mm jack konektor nie je práve presné. Najmä ak máte k dispozícii pripojenie Bluetooth 5.0 a viac. Možnosť použiť kábel na pripojenie slúchadiel k smartfónu sa vám však hodí, ak na smartfóne hráte hry, veľa cestujete, pozeráte filmy, prípadne striháte videá.

Výdrž batérie bezdrôtových slúchadiel na úrovni 6 a viac hodín môže pôsobiť postačujúco, no nie je to vždy tak. Samozrejme, záleží najmä na tom, či aj váš smartfón má ešte možnosť pripojiť slúchadlá cez 3,5 mm jack.

Pri práci nepodceňujte kvalitný mikrofón

Buďme však konkrétnejší. Ste manažér, pre ktorého je smartfón v prvom rade pracovný nástroj? Potom je pre vás dôležité, aby ste mohli mať slúchadlá pohodlne nasadené v ušiach aj celý deň bez toho, aby vás obťažovali.

Presne pre takéto použitie sú vhodné štuple. Či sa rozhodnete pre tie s nožičkou, ako majú napríklad Xiaomi FlipBuds Pro, alebo bez nožičky, ako napríklad Samsung Galaxy Buds2, je len vecou osobnej preferencie.

Dôležité pre vás je, aby mali slúchadlá dostatočne dlhú výdrž batérie na jedno nabitie, prípadne ponúkali puzdro, ktoré ich dokáže nabiť. Ako napríklad Apple AirPods (2022), ktoré vďaka puzdru bez nabíjacieho kábla vydržia okolo 30 hodín počúvania hudby a 24 hodín telefonovania.

Pre podnikateľov, študentov či manažérov je dôležitý parameter ANC, teda aktívne potláčanie okolitého ruchu, čo je veľmi užitočné, keď sa treba sústrediť. Preto sa zamerajte na to, aby výrobca kládol dôraz aj na zapracovanie kvalitných mikrofónov. Užitočnou funkciou je aj schopnosť slúchadiel automaticky sa prepnúť z jedného zariadenia na druhé. Napríklad po príchode do kancelárie zo smartfónu na notebook.

Hľadáte niečo univerzálne?

Nemáte na slúchadlá špeciálne požiadavky? V tom prípade bude výber o niečo jednoduchší a aj lacnejší. Dnes už vyložene zlé a nekvalitné slúchadlá kúpite, len ak sa rozhodne pre nejakú úplne neznámu značku v niektorom z čínskych online marketov. 

Konkurenčný boj je čoraz intenzívnejší, a preto aj známe značky dnes dokážu za pár desiatok eur pripraviť zaujímavú ponuku. Jedným z veľmi milých prekvapení sú nové bezdrôtové slúchadlá O2 pods.

Za skutočne priaznivú cenu ponúkajú výbavu, o ktorej by ste v dostupnej kategórii ani len nesnívali. O2 pods majú dobrý zvuk, na telefonovanie sú priam ideálne. Okrem integrovaného mikrofónu aj pre pohodlné dotykové ovládanie.

Párovanie so zariadením – smartfónom, tabletom alebo notebookom – je viac ako spoľahlivé a rýchle. Prirodzene si slúchadlá rozumejú ako s operačným systémom Android, tak s iOS a aj Windows či MacOS. 

Nabíjacie puzdro sa postará o 20-hodinovú výdrž na jediné nabitie, vybavené je aj technológiou na bezdrôtové nabíjanie. Inak je k dispozícii aj USB-C konektor.

Ak preferujete skôr klasickú konštrukciu slúchadiel a nie „štuple“, zaujímavou voľbou sú bezdrôtové slúchadlá Music Hero s mäkkými náušníkmi, zabudovaným mikrofónom a multifunkčnými tlačidlami na ovládanie hudby a vybavovanie telefonických hovorov.

Sú štuple vhodné pre športovcov?

Napriek tomu, že výrobcovia často tvrdia, že bežné štupľové slúchadlá sú vhodné aj na šport, poobzerajte sa radšej po tých s prívlastkom športové. Líšia sa konštrukciou, na štupľoch sú napríklad malé ramienka, ktoré lepšie držia. Aktívne potláčanie hluku je v tomto prípade skôr zbytočné, možno až nebezpečné. Ak behávate v meste popri ceste, je určite lepšie, ak môžete vnímať svoje okolie.

Pre športovcov nemusí byť vždy ideálne ovládanie dotykom na štupli. Keď máte dotykovú plochu vlhkú od potu, nemusí správne reagovať, preto je praktickejšie ovládanie na šnúrkach na krku. Zaujímavým tipom na športovanie sú napríklad flexibilné a mäkké Sony WIC200.

Pre milovníkov dizajnu

Ak je pre vás dôležitý dizajn a väčšiu dôveru máte skôr k tradičným výrobcom zvukovej techniky, nebojte sa vyskúšať niektorú z overených značiek, ako je napríklad Bang & Olufsen. Aj firmy z hi-fi sveta totiž vidia potenciál v praktických štupľoch.

S dobrými slúchadlami a šikovnými apkami budú tréningy ľahšie. Tréneri a trénerky odporúčajú tieto smart aplikácie

Pravda však je, že aj v prípade smartfónových slúchadiel sa sústredia primárne na zvuk, preto môžu ponúkať o generáciu starší Bluetooth alebo nemajú aktívne potláčanie hluku.

Nie je to však prípad dizajnových SONY LinkBuds, ktorých netradičný dizajn dopĺňajú 12 mm meniče, Bluetooth 5.2 alebo 17,5-hodinová výdrž batérie, samozrejme, v spojení s puzdrom. Nechýbajú ani kodeky SBC a AA.

Ani klasiky nie sú krokom vedľa

Dôvodov, prečo vám nemusia vyhovovať štuple a radšej siahnete po klasických slúchadlách, je veľa a všetky sú legitímne. Aj tu ide o vec osobných preferencií. Klasické slúchadlá sú väčšie, prekryjú ucho, čím môžu do určitej miery suplovať funkciu potláčania hluku a pasívne ucho izolovať od okolitých ruchov a zvukov.

Pre mnohých ľudí sú pohodlnejšie na nosenie, ale nie na dlhé hodiny. S veľkými slúchadlami vám môže byť teplo a sú oproti štupľom ťažšie.

Klasické veľké slúchadlá ocenia skôr hráči, pre ktorých sú dôležité rôzne zvukové kodeky. Samozrejme, spokojnejší budú aj milovníci hudby, keďže pri takýchto slúchadlách sa so zvukom už pracuje inak, dôkazom čoho sú napríklad aj slúchadlá  SONY WHCH510, ktoré okrem kvalitného zvuku ponúkajú výdrž batérie na jedno nabitie 35 hodín.


Bohatú ponuku bezdrôtových slúchadiel na rôzne účely nájdete aj v e-shope O2.


Skladačka, novinka s AI vychytávkami aj obrovský tablet. Vybrali sme 5 zariadení, na ktorých displej je radosť sa pozerať

Čítaj viac

Ondrej Kubovič z ESET-u: Čo raz napíšete či pošlete online, je navždy. Nepomôže ani posielanie fotiek na jedno pozretie

Čítaj viac

Zdravá miera technológií je nápomocná aj v rodičovstve. Vybrali sme 5 nástrojov, ktoré vám uľahčia výchovu

Čítaj viac