Ako podať daňové priznanie a prečo si obľúbite paušálne výdavky

Príprava a podanie daňového priznania nemusia byť tragédiou. Stačí byť trpezlivý a poznať všetky možnosti, ktoré ako živnostník máte k dispozícii.

Po vybavení všetkých byrokratických náležitostí so založením živnosti je ďalším dôležitým krokom podanie prvého daňového priznania (DP). Nie je to také náročné, ako sa na prvý pohľad zdá. Vysvetlíme vám, kedy musíte DP podávať, ako si viete vypočítať daň počas roka a kedy sú pre vás paušálne výdavky dobrou voľbou.

Za svoju prácu alebo predaj výrobkov máte príjmy. Na opačnej strane sú výdavky, teda všetky náklady, ktoré vám oprávnene vzniknú pri poskytovaní služieb alebo predaji. Po roku tieto informácie spoločne pošlete finančnej správe v podobe daňového priznania. Ako to zvládnuť bez straty zdravého rozumu, efektívne a využiť všetky možnosti, ktoré vám zákon ponúka, si ukážeme v štvrtej časti podnikateľského manuálu od O2 biznis.

O2 vám spolu s novým SMART paušálom a ďalšími produktmi na mieru pre svojich biznis klientov prináša aj inšpiratívny obsah, ktorý vás posunie vo férovom podnikaní. Pripravené sú pre vás videá, praktické rady a manuály, podcasty aj rozhovory s férovými podnikateľmi z celého Slovenska. Viac článkov nájdete na www.soda.o2.sk/biznis.

Paušálne výdavky − výhody, nevýhody, obmedzenia

Nájom priestorov, faktúry za mobilné služby alebo drevo, z ktorého ste vyrobili stôl. Mnoho živnostníkov však nemá dostatočné množstvo reálnych nákladov, ktoré by si mohli v daňovom priznaní uplatniť. Paušálne výdavky môžu byť pre vás výhodnejšie, ak ste za rok nemali dostatok výdavkov doložených bločkami či faktúrami.

Rozbehnúť podnikanie vám pomôže tvrdá práca, trpezlivosť, kvalitný biznis plán a moderné zariadenia a aplikácie. Výber najvhodnejších nájdete tu

Pri paušálnych výdavkoch sú dôležité dve čísla – 60 % a 20 000 €. Paušálne výdavky si môžete uplatniť maximálne do výšky 60 % z vašich celkových výnosov alebo zjednodušene z celkovej sumy vami vystavených faktúr. Táto suma však nesmie prekročiť 20 000 €. Ak ich presiahne, paušálne výdavky si uplatňujete maximálne do výšky 20 000 €.

Paušálne výdavky si môže uplatniť živnostník, ak nie je platcom DPH, celé zdaňovacie obdobie. Ak sa napríklad stal platcom počas roka, stále si môže uplatniť „paušál“.

Príklad: Ak ste v roku 2019 vystavili faktúry v hodnote 20 000 € a uplatňujete si paušálne výdavky bez toho, aby ste dokladovali náklady bločkami alebo faktúrami, ako výdavky evidujete sumu 12 000 € (60 % paušálne výdavky). Ak však viete bločkami a faktúrami dokladovať svoje náklady vo výške viac ako 12 000 €, zabudnite na paušálne výdavky. Platili by ste vyššiu daň. Nevýhodou však je zvýšené množstvo práce s počítaním a evidenciou nákladov.

Daňové priznanie – najväčší strašiak živnostníka?

Kľúčové je sledovať celkovú sumu vystavených faktúr v danom roku, resp. keď používate virtuálnu registračnú pokladňu (VRP) alebo eKasu, celkový obrat alebo výnosy. Ak je za rok 2019 táto suma vyššia ako 2 207,10 €, ste povinný podať daňové priznanie. Keď sú celkové príjmy nižšie, daňové priznanie podávať nemusíte.

Nikto nie je dokonalý, ani začínajúci živnostníci. Ktorým chybám sa treba vyvarovať sa dočítate v 5. diele biznis návodu od O2. Chcem vedieť viac

Ak váš príjem presiahne túto hodnotu a uplatňujete si paušálne výdavky, dôležité je sledovať odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne, ktoré počas roka (v našom prípade 2019) odvediete.


Chcete sa pripraviť na platenie daní z príjmu? Koľko peňazí si máte odložiť? Vypočítajte si jednoducho podľa návodu vašu predpokladanú daň z príjmu. Platí pre fakturujúcich živnostníkov s paušálnymi výdavkami bez iných príjmov či zamestnania.

  1. Spočítajte si sumu vami vystavených faktúr za rok 2019.
  2. Odpočítajte 60 % (paušálne výdavky) zo sumy vystavených faktúr.
  3. Od tejto sumy odpočítajte preukázateľne zaplatené poistné (zdravotné a sociálne).
  4. Nezabudnite na odpočet nezdaniteľnej časti dane, ktorá je za rok 2019 3 937,35 €.
  5. Zo zostatkovej sumy (základu dane) vypočítajte 19 %. Táto suma bude tvoriť vašu daň, ktorú treba zaplatiť.

Pre iné typy daňového priznania, ďalšie možnosti nezdaniteľných častí základu dane a aktuálne informácie v daňovej a účtovnej oblasti sledujte aktualizované články portálu pre podnikateľov Podnikajte.sk.

Ako živnostník podávate Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby, typ B. Všetko už len elektronicky. Detailné informácie k podávaniu daňových priznaní nájdete na stránkach Finančnej správy SR.

Dôležité dátumy a čísla pre každého živnostníka na rok 2020

Trojica termínov, ktoré sa oplatí zaznačiť do kalendára:

  • 31.3.lehota na podanie daňového priznania v riadnom termíne
  • 30.6.predĺžená lehota na podanie daňového priznania o tri mesiace (možno podať aj o jeden či dva mesiace), pričom tlačivo odkladu treba podať najneskôr 31. 3.
  • 30.9.predĺžená lehota na podanie daňového priznania, ak mal daňovník zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí

Prečítajte si aj ďalšie časti sprievodcu určené pre podnikateľov s paušálnymi výdavkami:


Ak máte tipy na ďalšie témy, ktoré by vám pomohli vo vašom podnikaní, alebo nám chcete poslať spätnú väzbu či upozorniť nás na vylepšenie obsahu či chybu v ňom, napíšte nám na 
Ďakujeme.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nebojte sa pýtať si peniaze za poctivú prácu, radia majitelia úspešného penziónu

Snívate o tom, že si otvoríte vlastný penzión? Nechajte si poradiť od podnikateľov s 30-ročnými skúsenosťami.

Nenápadný rodinný Penzión u Hanky v Telgárte je výnimočný mnohými vecami. Jednou z nich je, že sa sem hostia vracajú už desiatky rokov. Hanka, Ľubomír a Dorota Hríbikovci, ktorí penzión prevádzkujú, sa s nami podelili o 6 dôležitých podnikateľských rád, vďaka ktorým aj po toľkých rokoch robia svoju prácu s láskou a poctivo.

Staňte sa dušou svojho podniku

Podnikanie v hotelierstve je práca na plný úväzok. „Ak chcete, aby váš podnik dobre fungoval, musíte v ňom byť prítomní od rána do večera,“ tvrdí Hanka Hríbiková. Takto podľa nej dokážete na všetko dohliadať a rozdeľovať personálu prácu tak, aby všetko prebiehalo čo najefektívnejšie. Iba keď budete svojmu podniku venovať celý svoj čas, stanete sa jeho dušou. A práve to hostia cítia a dokážu oceniť.

Nečakajte zázraky

Majte reálne očakávania – očakávajte tvrdú prácu a relatívne malý profit. „Peniaze, ktoré zarobíte, treba neustále investovať, aby vaša reštaurácia alebo penzión mohli napredovať,“ vysvetľuje Ľubomír Hríbik, ktorý má v penzióne pod palcom nielen financie.

Využite technológie na maximum! Vyberte si zariadenia a aplikácie, ktoré vám podnikanie výrazne uľahčia. Chcem vedieť viac

Pravidelná údržba, bežné poruchy a každodenná réžia dokážu rozpočet poriadne vyžmýkať. Nehovoriac o väčších investíciách do stavebných úprav alebo nákupu potrebných zariadení. Predstava, že ako majiteľ sa do roka budete vyvážať v luxusnom SUV, patrí do rozprávok.

Stavte na (vlastné) skúsenosti

Mnohí ľudia si povedia, že keď vedia variť a upratovať, majú na vedenie penziónu dostatočnú kvalifikáciu. Chyba. Ak ste v hotelierskom biznise nikdy nepracovali, získajte najskôr prax. Začnite stážou na Slovensku alebo v zahraničí, ideálne vo viacerých podnikoch. Nielenže zistíte, čo táto práca skutočne obnáša, ale získate inšpiráciu či príklad, ako to nerobiť.

Nahromadené skúsenosti následne zúročíte aj pri zariaďovaní vlastného priestoru.

„Ak nemáte skúsenosti a trochu sedliackeho rozumu, peniaze vám nepomôžu: môže sa vám stať, že nakúpite drahé moderné technológie a potom sa s nimi budete celý čas trápiť, lebo zariadite svoj podnik neergonomicky, neprakticky a nekomfortne,“ hovorí Ľubomír Hríbik.

Toto platí hlavne pre kuchyňu. Pri jej koncipovaní by mal určite byť prítomný človek, ktorý už varil, ideálne priamo ten, kto bude kuchárom. V opačnom prípade možno postavíte peknú miestnosť, no absolútne nefunkčnú, čo, žiaľ, zistíte až počas prevádzky.

Využite všetky možnosti, ktoré vám podnikanie zjednodušia

Ak aj vy patríte k podnikateľom, ktorí sú vďační za každú dostupnú pomoc, urobte si zo smartfónu skutočného pracovného pomocníka. Aby ste ho však dokázali naplno využiť, potrebujete veľké množstvo dát na aplikácie, ktoré to umožnia. O2 má pre vás riešenie, vďaka ktorému sa už nebudete musieť obmedzovať. Zlatý O2 SMART paušál vám ponúka okrem neobmedzených volaní, SMS a MMS aj množstvo dát a predplatné aplikácií, ktoré si môžete variabilne vybrať tak, aby maximálne uľahčili váš biznis.

Odložte svoje ego nabok a dajte šancu mladým

Na svete existuje sedem miliárd druhov zákazníkov. Je náročné obslúžiť každého tak, aby odchádzal spokojný. Práca s ľuďmi dáva zabrať. Aby sa vám v nej darilo, musíte odložiť svoje ego bokom a možno dať aj šancu mladším.

V prípade Penziónu u Hanky to bol príchod dcéry Doroty do rodinného podniku pred dvoma rokmi. „Príchod mladej krvi do podnikania hodnotím ako veľmi pozitívnu vec. Bez ohľadu na to, či je to mladý človek s obrovskými skúsenosťami alebo bez nich, vždy prinesie nové myslenie,“ vysvetľuje pán Hríbik.

Najväčším rizikom je pohodlnosť a rutina, ktorá po rokoch podnikania prirodzene príde. „Do Dorotkinho príchodu mi nikto nikdy neprotirečil. S manželom myslíme veľmi podobne a zrazu mi dcéra začala hovoriť, čo musíme alebo už nemôžeme robiť. Spočiatku som sa bránila, no v konečnom dôsledku sa to ukázalo ako veľmi prínosné,“ doplnila manžela Hanka Hríbiková.

Úspech spočíva v normálnej každodennej práci, hovoria majitelia obľúbeného penziónu. Chcem vedieť viac

Nebojte sa adekvátne ohodnotiť vlastné služby

Radu pridáva aj dcéra Dorota Hríbiková, ktorá sa pridala k podnikaniu svojich rodičov a teraz vedie penzión s nimi: „Pravidelne si nájdite čas zastaviť sa a zvýšiť (alebo aj znížiť) svoje ceny. Oceňte svoju poctivú prácu. Ak poskytujete skutočnú kvalitu a hostia ju vedia oceniť, pokojne si zvýšte maržu. Poskytne vám to viac priestoru na manévrovanie v podnikaní.“ Vie dobre o čom hovorí, pracovala pre reštaurácie ocenené Michelinskou hviezdou.

Nikdy nedávajte zákazníkom to, čo by ste si nedali doma

Úspechom kuchyne Penziónu u Hanky je, že hosťom nikdy neservírujú niečo, čo by sami nezjedli. Využívajú tak sezónne domáce suroviny, vo februári majú zabíjačkové menu, v lete zas hubové. Už od začiatku prevádzkovania penziónu varia vlastný džem, pečú svoj vlastný chlieb. A aj napriek tomu, že pri takomto prístupe majú suroviny v obmedzenom množstve, za svojím si stoja.

„Služba sa nedá naskladniť a tej mrkvy v záhrade nemáme nekonečne veľa. Treba ju dopestovať, chlieb treba 24 hodín dopredu urobiť a aj výrobu džemu treba vypočítať tak, aby sme navarili v lete dostatočné množstvo,“ vysvetľuje Dorota Hríbiková. Na nápady zákazníkov, aby predsa, ak niečo chýba, skočili do obchodného reťazca, len odpovie: „Ale to už nebude to, čo chceme robiť. My nechceme variť z mrkvy z reťazca, chceme variť z mrkvy z našej záhrady.“


Chcete mať inteligentnú domácnosť? Prečítajte si, ako začať

Čítaj viac

Láka vás HBO GO, no nemáte smart TV? Máme pre vás jednoduché riešenie

Čítaj viac

Múdre hodinky, vysávač aj váha. Vybrali sme 7 najlepších smart zariadení Xiaomi

Čítaj viac