Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Sprievodca liečivými bylinkami: Ktorá čo lieči?

Liečivá sila prírody si dokáže poradiť s množstvom zdravotných problémov.

Bylinkové čaje nielen zahrejú, ale v zimnom období sú tiež neoceniteľnou pomôckou pre prevenciu, aj liečbu začínajúcej choroby.

Samozrejme aj k bylinkám treba pristupovať s rozumom. Nepreháňať množstvo, čaje striedať, nepiť dlhodobo a dávať si pozor aj na kombinácie s liekmi. Tehotné ženy alebo chorí ľudia by mali bylinky konzultovať s lekárom.

1. Materina dúška zmierňuje kašeľ

 

Materina dúška

Postupne prituhuje a tak sa hodí mať účinný prírodný liek na bežné zdravotné problémy, ktoré nás v tomto období trápia – materina dúška pomáha liečiť chrípku, kašeľ, zápal mandlí a priedušiek či bolesť hrdla.

2. Chmeľ na dobrý spánok

chmeľ

Nemôžete večer zaspať? Vyskúšajte čaj z chmeľu. Okrem nespavosti, pomôže aj s podráždenými nervami a trávením.

3. Medovka upokojí

medovka

Ak vás čaká stresová situácia alebo sa cítite dlhodobo v napätí, siahnite po medovke. Podobne ako chmeľ znižuje nervové napätie a krvný tlak.

4. Brusnice zabojujú s infekciou močových ciest

Brusnica

Brusnice s rakytníkom majú antibakteriálne účinky, sú bohatým zdrojom vitamínu C a pomáhajú pri zápale močových ciest.

5. Ďumbier ako afrodiziakum

Ďumbier (zázvor) má trochu nepríjemnú štipľavú chuť, ktorá nemusí vyhovovať každému, no je to daň za široké spektrum jeho všestranných liečivých vlastností – od prevencie celého zástupu chorôb, cez ochranu srdcovo-cievneho systému až po afrodiziakálne účinky.

6. Ľubovník pre duševnú rovnováhu

ľubovník

Ľubovník bodkovaný pomáha zbavovať sa depresívnych stavov, psychického napätia, úzkosti a nespavosti. Je vhodný aj pri zápalových ochoreniach žalúdka, dvanástorníka a podžalúdkovej žľazy.

7. Všestranný nechtík

nechtík

Nechtík lekársky má mnohoraké využitie – lieči vnútorné zápaly, hojí rany, pôsobí priaznivo na funkcie pečene, žlčníka, sleziny, imunitného systému, prečisťuje lymfatický systém a je prevenciou rakoviny.

8. Boli vás kríže? Skúste prasličku.

Praslička

Pravidelné popíjanie čaju z prasličky roľnej vás môže zbaviť bolesti kĺbov a kostí pri reume alebo dne. Praslička je takisto známa ako skvelá čistička krvi a cievneho systému.

9. Rastlinný aspirín

Túžobník

 

Túžobník brestový obsahuje kyselinu salicylovú, ktorá sa v medicíne používa pri príprave kyseliny acetylsalicylovej, známej skôr pod obchodným názvom Aspirin.Túžobník má teda rovnaké účinky ako jeho “potomok” – spôsobuje silné potenie, znižuje horúčku, tlmí bolesť a zápaly.

10. Repík podporí chuť do jedla

repík

Repík sa užíva napríklad pri nechutenstve, liečbe žalúdočných vredov, akýchkoľvek zápaloch, ale aj pri chorobách pečene, pri žltačke, mononukleóze alebo cirhóze.

A nezabudnite si do čajov pridať citrón a med. Liečebný účinok sa tak znásobí.

Ak vás článok zaujal, pozrite si aj video o firme z Plavnice, ktorá pestuje a zbiera liečivé rastliny, aby z nich vyrábala čaje.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

7 potravín, ktorým sa v lete vyhnite, ak chcete vyzerať dobre v plavkách

Kúpacia sezóna je v plnom prúde a všetci chceme v plavkách vyzerať, čo najlepšie. Poradíme vám, akým jedlám a nápojom by ste sa tesne pred odchodom na pláž či kúpalisko mali radšej vyhnúť.

Letné horúčavy prekonávajú svoje maximá a tak neostáva nič iné, len obliecť si plavky a vyraziť k vode. To posledné, čo každý z nás chce, je cítiť sa bez trička guľatejší, ako v skutočnosti sme.

Samozrejme, že dlhodobo zanedbávaný pohyb a nevhodnú životosprávu na poslednú chvíľu nevykompenzuje žiadny zázrak. Existujú však potraviny, ktorým sa oplatí vyhnúť. Ak ich totiž skonzumujete dva – tri dni pred kúpaním, objem vášho bruška zbytočne „nafúknu“.

Ak teda chcete, aby vaše bruško „spľaslo“ a vyzeralo plochšie, vylúčte z jedálnička nasledovné potraviny:

Strukoviny

Strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica, bôb či cícer sú síce zdravé potraviny, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať, rozhodne ich však nejedzte niekoľko dní predtým, ako sa budete chcieť pochváliť plochým bruškom. Telo ich totiž nevie úplne dobre stráviť a preto spôsobujú problémy s nadúvaním. V prípade, že na ne predsa len dostanete neodolateľnú chuť, nechajte ich na noc napučať vo vode a potom ich pred varením iba prepláchnite.

Hlúbová zelenina

Podobné účinky na náš tráviaci trakt má aj hlúbová zelenina, napríklad brokolica, kel, kapusta, karfiol či kaleráb. Existuje spôsob, ako ich nežiadúce účinky na naše trávenie obmedziť. Namiesto prívarkov či vyprážaných jedál si zeleninu pripravte na pare. Bude tak oveľa ľahšie stráviteľná.

Žuvačky

Môže to znieť prekvapujúco, no predtým než vbehnete do plaviek, sa pre istotu vyhnite aj žuvačkám. Žuvanie má za následok prehĺtanie vzduchu, čo môže spôsobiť nadúvanie či dokonca bolesti brucha.

Jedlá z bielej múky

Cestoviny, knedle, biele pečivo či pizza – týmto dobrotám odolá len málokto. S dnešným výberom surovín však bielu múku dokážete nahradiť zdravšími alternatívami, ktoré bude viac vyhovovať vášmu fit jedálničku. Skúste napríklad špaldovú, pohánkovú alebo kukuričnú múku, ktoré sú oproti tej bielej ľahšie stráviteľné.

Sladené bublinkové nápoje

Dodržiavať pitný režim je dôležité, a to predovšetkým v lete, kedy vládnu vysoké teploty. Aj pri nápojoch si musíme dávať pozor na to, čo a koľko toho vypijeme. Mnoho sladkých nápojov nás síce v horúcich dňoch osvieži, no obsahujú rôzne farbivá a konzervačné látky, ktoré škodia nášmu telu. Okrem toho sú tieto nápoje sýtené oxidom uhličitým, ktorý rovnako prispieva k nadúvaniu a kŕčom v žalúdku. Uprednostnite preto radšej čaj či čistú vodu.

Jedlá s vysokým obsahom soli

Potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvá soli ako údeniny, instantné polievky, bujóny, sójová omáčka, slané praclíky a pražené orechy majú síce výraznú chuť, no zadržiavajú v organizme vodu a prispievajú k tomu, že telo pôsobí nafúknuto. Namiesto balíka čipsov si tak na chrumkanie radšej nakrájajte mrvku, zeler či uhorku.

Jedlá z rýchleho občerstvenia

Nezdravé pokušenia na nás v lete číhajú na každom kroku. Kúpaliská, uličky miest či festivaly plné chutných burgerov, hranolčekov a k tomu na výber rôzne omáčky. Jedlo z fastfoodu však obsahuje množstvo škodlivých tukov či sacharidov a pritom relatívne nízky obsah vlákniny. Táto kombinácia spôsobuje, že jedlo v tráviacom trakte uviazne na dlhý čas a ťažšie sa nám trávi, čo má za následok nadúvanie a pocit plného brucha.

Obľúbili ste si zdravú alternatívu obľúbenej, no menej telu prospešnej pochúťky? Podeľte sa s nami v komentároch na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.