Ako sa v rukách modranského majstra mení hlina na krásny riad

Nápadu mladej dizajnérky sa chytil skúsený hrnčiar a takto vyzerá výsledok.

Na začiatku bola obyčajná nespokojnosť s ponukou riadu v obchodoch a túžba po kvalitnom a originálnom prestieraní.

Dizajnérka Denisa Šifrová hovorí o nápade navrhnúť si vlastný raňajkový riad:

[personbox name=“Denisa Šifrová“ image=“http://soda.o2.sk/wp-content/uploads/Screen-Shot-2015-11-24-at-10.44.09.png“]vyštudovala priemyselný dizajn na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave.[/personbox]

“Hneval ma riad, ktorý sme mali doma – škaredé, neforemné misky, poháre a taniere. V obchode napríklad nemajú ako časť raňajkových setov podľa mňa jeho veľmi dôležitú súčasť – maselník. A bežne dostupné kanvice na čaj sa zase veľmi ťažko umývajú.”

Z tejto nespokojnosti nakoniec vzišla diplomová práca, ktorá sa zaoberala tradičnou slovenskou keramikou. Denisa sa rozhodla navrhnúť a vyrobiť vlastný keramický set za pomoci majstra keramiky Mariána Lišku.

Toto dizajnérske dobrodružstvo ju zaviedlo do Modry, centra tradičnej keramiky na Slovensku, ktorej korene siahajú až do 14.storočia. Prvý keramikársky cech sa v meste otvoril v roku 1636 a dodnes tam funguje niekoľko keramických dielní.

Pozrite sa, ako sa z dizajnérskeho návrhu rodí pekný a funkčný doplnok do domácnosti. Tento konkrétny dostal názov Raňajky šampiónov.

1. Vytáčanie hliny na kruhu

Všetko sa začína s hlinou. Pred vytáčaním sa musí najprv dobre vypracovať, nesmie mať hrudky ani vzduchové bubliny.

Ak je príliš mäkká, pri vytáčaní na kruhu steny nádoby strácajú pevnosť a môžu sa zboriť. Ak je zas tvrdá, musí hrnčiar rukami vyvíjať väčší tlak a hlina sa môže pokrútiť alebo popukať.

Do stredu hrnčiarskeho taniera sa položí hruda hliny a kruh sa roztočí.

Vytáčanie hliny na kruhu

2. Tvarovanie nádoby

Hrnčiar hrudu hliny rukami opatrne rozširuje do hrubostennej misky a tlačí na ňu prstami, aby nastavil správnu hrúbku dna.

Hlinu vyťahuje do tzv. kachlice, čo je základný tvar na ďalšie spracovanie. Kachlicu následne stláča a rozťahuje (ak pracuje na tanieroch a nízkych nádobách) alebo vyťahuje (pri vázach a vysokých nádobách). Nádoba sa tvaruje rukou, alebo čepeľou.

Tvarovanie

3. Pečiatkovanie hliny a nalepenie placačky

Na raňajkovom sete Raňajky šampiónov je použitá technika pečiatkovania – čo je jeden zo spôsobov, ako si majstri značkovali svoju keramiku.

Najprv dizajnérka vyryla ilustrácie športovcov do sadry tupou ihlou. Zo sadrovej formy sa pretlačili do moduritovej pečiatky. A následne sa otlačili do finálnej hlinenej pečiatky – placačky, ktorá sa nalepila na výrobok.

Skúšky medajlí modurit

Skúšky medajlí

4. Sušenie

Pri sušení keramiky sa nesmie ponáhľať. Samotný proces trvá niekoľko dní, niekedy aj týždňov, všetko závisí od kvality hliny a hrúbky produktov.

Výrobok by mal vždy schnúť rovnomerne, preto sa jeho tenšie časti zvyknú prekryť vlhkou handrou. Počas sušenia totiž nechcete zažiť nepríjemné prekvapenia ako napríklad rôzne deformácie pôvodného tvaru alebo vydutia.

5. Prvý výpal 

Pred zdobením farebnými glazúrami musí výrobok prejsť tzv. “prežahom” – prvým výpalom. Hlina sa počas neho zbaví vody. V tejto fáze hlina procesu ešte stále saje vodu, ale je čiastočne “spečená”, čo ju robí pevnejšou.

Ľahšie sa s ňou ďalej manipuluje. Glazované výrobky väčšinou prechádzajú dvoma výpalmi – prvý výpal, nanesenie glazúry a druhý, ostrý výpal.

6. Chladenie v peci

Po výpale keramika pomaly chladne v peci. Klesanie teploty musí byť postupné, inak by mohla popraskať.

7. Glazovanie namáčaním

Glazúra je zmes vo vode nerozpustných látok (živice, kremeňa alebo kaolínu), ktoré sa nanášajú na výrobok ako podklad pre finálnu výzdobu.

Glazuje sa pomocou rôznych techník – polievaním, namáčaním, striekaním alebo natieraním štetcom. Vďaka glazúre keramika získa nielen farbu, ale aj hladkosť a lesk, a zároveň tento náter spevňuje jej steny.

Glazovanie

glazurovanie

keramika pred po druhom vypale

8. Glazovanie pečiatky striekaním

Z pečiatky sa utrie biela glazúra a nastrieka sa cez kruhovú šablónu tyrkysovou farbou.

glazovanie medajly keramika

Marian Liska Modranska keramika

Prekvapivo, nevypálená tyrkysová glazúra má hnedú farbu.

9. Druhý výpal

Po naglazovaní a domaľovaní ornamentov do surovej glazúry sa nechá vrstva zaschnúť a výrobky sa naukladajú do pece. Keramika sa vypaľuje niekoľko hodín pri teplote okolo 1000° C. Po vypálení opäť pomaly chladne.

V tomto prípade výpal trval takmer 8 hodín a chladnutie jeden celý deň.

10. Sada riadu s názvom Raňajky šampiónov

Pozrite si výsledok spolupráce Denisy Šifrovej s keramickým majstrom Mariánom Liškom. Podľa návrhu dizajnérky vznikla unikátna sada riadu, v ktorej spája tradičné hrnčiarske remeslo s moderným dizajnom.

riad
keramika
riad
riad
riad

 

Majster Marián Liška má za sebou vyše 30 rokov hrnčiarskej tvorby. Najprv pracoval v modranskej majolike, v roku 1991 sa osamostatnil a v Modre si založil vlastnú dielňu – Keramika Liška. V súčasnosti pôsobí v rodinnej firme modranska, ktorá v spolupráci s modranskými remeselníkmi a dizajnérmi z celého Slovenska oživuje tradičné tvary a vzory.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Miesta, ktoré sa nezmestili Honzovi Nedvědovi do pesničky o Banskej Bystrici

„Já jsem se do té krásy Bystrice zamiloval” spieva Honza Nedvěd vo svojej piesni. A nie len Honza, Banská Bystrica učaruje hneď na prvý dojem svojou polohou ako z rozprávky.

Leží doslova za siedmimi horami, v strede Slovenska na rieke Hron a obklopená pohoriami Starohorské vrchy, Veľká Fatra, Nízke Tatry, Kremnické vrchy, Bystrická vrchovina, Zvolenská pahorkatina a Slovenské rudohorie.

Mesto a  jeho okolie má turistom čo ponúknuť, či už sú to prírodné krásy alebo bohatá banícka minulosť. Všetci, ktorí sa do Banskej Bystrice chcú ísť pozrieť, by určite mali navštíviť tieto miesta:

1. Historické centrum

[lnk url="https://en.wikipedia.org/wiki/Bansk%C3%A1_Bystrica#/media/File:Banska_Bystrica_SNP_Square.jpg"]Zdroj: Wikipedia[/lnk]

Banská Bystrica má svoju vlastnú šikmú vežu, ktorá sa v dôsledku narušenia statiky v 19. storočí odklonika od svojej osi. V jej suteréne sa niekedy nachádzala mučiareň a väznica, odkiaľ sa dalo dostať ku klietke hanby a pranieru.

Ďalšími pamiatkami, ktoré sa nedajú vynechať sú mestský hrad Barbakan, kamenná fontána, budova radnice, Kostol sv. Františka Xaverského, Kostol Nanebovzatia Panny Márie či Matejov dom.

2. Kalvária na Urpíne

Kalvária na Urpine Banska Bystrica

Kalvária pozostáva z ôsmich kaplniek krížovej cesty, kostolíka sv. Kríža a lipovej aleje s nádhernými 300 ročnými stromami.

Zvrchu je krásny výhľad na mesto, takže nečudo, že je to obľúbené vychádzkové miesto, najmä pre rodiny s deťmi.

3. Radvanský jarmok

Jeden z najstarších jarmokov na Slovensku a v strednej Európe, na ktorý chodil už Juraj Jánošík, vo svojich dielach ho spomínal Andrej Sládkovič, či Jozef Gregor Tajovský.

Je zapísaný do zoznamu kultúrneho dedičstva Slovenska. Koná sa každoročne už od 17. storočia, s výnimkou troch rokov počas 2. svetovej vojny.

4. Špania Dolina

Špania Dolina

Táto malebná dedinka s množstvom pôvodných baníckych domov bola vyhlásená za Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Zachované štôlne, múzeum a expozícia lokomotívy s vagónikmi dokumnetujú jej slávnu banícku minulosť.

Na námestí vás očarí najmä renesančná budova Klopačky, ktorá od 16. storočia zvolávala miestnych baníkov fárať do bane. Dnes je tu penzión, kde môžete ochutnať niečo z miestnych špecialít. Jednou z najnovších atrakcií je aj banícky orloj.

Z námestia sa potom po 162 drevených schodoch dostanete k hlavnej dominante obce Kostolu Premenenia Pána z 13. storočia.

5. Hronsek

Nádherný drevený artikulárny kostol v Hronseku je skutočným skvostom ľudovej tvorby. Jeden z piatich zachovaných evanjelických drevených kostolov na Slovensku, bol postavený výlučne z dreva, bez použitia jediného klinca, ako to nariaďovalo uznesenie Šopronského snemu z roku 1681.

Zaujímavosťou je, že je to jediný kostol na Slovensku, ktorý disponuje škandinávskymi prvkami architektúry.

6. Hrad Ľupča

Hrad Lupča

Jeden z najkrajších a najzachovanejších slovenských hradov, ktorého korene siahajú až do 13. storočia. Vyníma sa nad obcou Slovenská Ľupča, vzdialenej asi desať kilometrov od Bystrice smerom na Brezno.

V minulosti slúžil na stráženie stredovekej obchodnej cesty Via Magna, postupne sa na ňom striedalo množstvo majiteľov, čo sa odrazilo na početných dostavbách a prestavbách.

7. Velestúr

Dalo by sa rozpisovať o množstve prírodných krás, napríklad Harmaneckej jaskyni, či Badínskom pralese alebo technických unikátoch, akým je vodný žľab v doline Rakytovo.

Posledná vec na záver je menšia pikoška – bájny vrch Velestúr v hlavnom hrebeni Kremnických vrchov. Okolo tohto zaujímavého miesta sa točí aj dej rovnomennej knihy spisovateľa Jozefa Banáša.

V roku 1864 tu kremnický archivár Pavel Križko objavil na andezitovej skale runový nápis v praslovančine. Neskôr bol nápis označený za falzifikát, no nápis ako aj celé pútnické miesto má svoje zvláštne čaro dodnes.

Ak viete o nejakých miestach, ktoré bežný turista len tak ľahko neobjaví, budeme radi, ak nám o nich napíšete do komentárov alebo do správy na našom Facebooku

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Jeseň plná pestrých nápadov

Možno ani netušíte, koľko maličkých zlepšovákov do svojej domácnosti si môžete jednoducho vyrobiť sami z vecí, ktoré sa v nej bežne vyskytujú. Ukážeme vám, ako si zmajstrujete jednoduchú nástenku a ako si z opadaných listov vyrobíte originálne sezónne podšálky.

Čítaj viac

O2 prináša Strieborný paušál s neobmedzenými volaniami iba za 20 eur

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové